Gisteren was ik in La Grave, het bekende off-piste gebied ‘achter Les Deux Alpes’. De condities in de klassieke afdalingen zijn redelijk goed: harde sneeuw met veel grip. Prima skiën, en eindelijk lijken de temperaturen ook iets zachter te worden, wat wel zo aangenaam is.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

ik zit van 24-2 tot 2-3 voor de 2e keer in l2a en zou graag in la grave willen snowboarden.snowboard 1x per week indoor{freestyle park]en 1x per jaar week op de piste en soms wat naast de piste,heb dus niet echte off piste ervaring.mijn vraag is is er wat te doen in la grave met dit niveau?
Alle reacties zijn welkom,alvast bedankt.

wouter

@ Wouter, Technisch zal je het waarschijnlijk prima aankunnen. Maar zoals altijd met off-piste is dat niet per definitie het probleem. In La Grave kun je makkelijk verdwalen, in gletsjerspleten vallen, over rotsbanden vallen en je hebt natuurlijk lawinegevaar. Zonder off-piste ervaring (en materiaal) in la Grave gaan skiën is af te raden.
Zeker veel skiêrs die vanuit Les Deux Alpes komen steken vaak over op de niet beveiligde Girose gletsjer en daar is het vallen in een gletsjerspleet een reeël gevaar.

Click. Click. Peace

Dat is niet zo ver van valmenier zeker?kan je al de condities doorgeven voor de krokus daar??thanks Rogier.

@ Rogier/@Wouter: Is het voor een inschatting ook niet een beetje van belang hoeveel jaar Wouter al zo bezig is ? Twee of twaalf jaar maakt nogal wat verschil.
Op eigen houtje naar La Grave gaan lijkt me ook voor behoorlijk ervaren skiërs af te raden. Een gids kent niet alleen alle gevaren, maar kan je ook (afhankelijk van skivaardigheid) op mooiere plekjes of mooiere sneeuw brengen. In L2A zijn goede mogelijkheden een gids te nemen voor een dagje La Grave. Een aanrader !

Inderdaad sowieso een gids nemen, ook voor ervaren skiers.
Volgens mij is er vandaag een lawine geweest hoorde iets op de radio, iemand info? Rogier?

Hehe die oude lift herken ik nog :)

Nee, geen lawine, gisteren zijn er twee skiërs in een steil couloir (la voute) ten val gekomen, en op deze harde sneeuw is remmen onmogelijk. Beide mannen zijn overleden.

Click. Click. Peace

Tjaja…

Mijn ervaringen waren bijzonder goed met Xavier. Een lokale gids en eigenaar van La Roch Meane (chambres d’hotes) in het naast liggende Villar D’Arena.

Freeheelrider

Ik ben twee maal in L2A geweest en telkens getwijfeld of ik dit nu wel of niet moest doen zonder gids. Na het lezen van het commentaar van Rogier weet ik nu dat ik toen de goede beslissing heb genomen. Niet doen zonder gids.

Als je op de L2A piste kaart kijkt dan lijkt het alsof er naar La Grave ongeprepareerde pistes lopen(geel gestippelde lijnen), dus je verwacht dat je daar als gevorderde skier toch wel relatief veilig naar beneden zou moeten komen. Zijn er echt afgezette pistes daar?

Nee, geen afzettingen. Die gele lijnen geven indicatief de belangrijkste routes. Als het een tijdje niet gesneeuwd heeft, en je je een beetje kunt oriënteren, zijn ze ook behoorlijk herkenbaar. Maar spoorbundels volgen blijft altijd triggy; je kunt daarmee ook op ongewilde problemen stuiten (rotsen, couloirs etc.).

Rogier,

Wat jammer dat je met je filmpje niet hebt laten zien hoe fantatstisch het is om vanaf les deux alps naar la grave af te dalen, rotsen bomen en andere obstakels en toch gewoon met de lift weer omhoog als je op 600m bent beland.

@ Peter, L2A ligt inderdaad hoger dan La Grave, zo’n 200 m. En er zit een forse berg tussen, dus het zou een wat rommelige “afdaling” worden. Maar om op 600 m laagte uit te komen moet je toch wel heel diep de grond in.
Ik denk dat je kennis van het gebied nog niet helemaal perfect is.

@ wouter

Een paar jaar geleden ben ik met een paar vrienden naar La Grave geweest. De meesten van ons met minimaal 20 jaar ski en tourski-ervaring. Wij hebben een gids gehuurd, die de hele week met ons op pad is geweest. Het sneeuwde toen we aankwamen en hebben de hele week door diepe poeder geskied. Met de gids ook dagelijks geoefend met lawinepieps, sondes, sneeuwscheppen en zoekstrategieen.

Een gids is zeker aan te raden. Hij/zij kent de mooiste routes en heeft nu eenmaal meer ervaring dan wij in dit gebied. Daarnaast zal je ook over de gletscher skien /boarden en dan is het prettiger (vind ik) om een gediplomeerde gids bij je te hebben die weet waar de gevaarlijke stukken zitten. Uiteraard draagt iedereen een klimgordel… Daarnaast hebben wij diverse malen moeten abseilen om in skibare couloirs te komen.

Zonder al teveel reclame te maken, ‘skierslodge’ in la grave is zeker aan te raden. Leuke gidsen en omdat we in de K2-week zaten konden we al het off-piste materiaal van K2 uitproberen.

Ohja, voordat ik het vergeet… We hebben die week in La Grave geen snowboarders gezien. Ik heb te weinig ervaring om dit in te schatten, maar zeker in steile en smalle couloirs lijkt het mij gevaarlijker om op een board te staan dan op ski’s (maar ik ben nu eenmaal geen boarder, dus kan dat moeilijk inschatten).

La Voute lag er toen wij er waren prachtig bij, met meer dan een meter poedersneeuw. Hoewel stijl, prima te doen (afgezien van lawinegevaar). La voute op harde sneeuw, lijkt mij dan ook gevaarlijker ivm doorglijden na een val… Volgens mij is Doug Coombs (de off-piste-skien-grootheid van een paar jaar geleden) ook in dit gebied omgekomen…

Dus minimaliseer de risico’s, neem een gids, bespreek je wensen en geniet. Het heeft ons in ieder geval een geweldige week opgeleverd zonder ernstige ongelukken.

Veel plezier!

Pieter

@ Wouter: sluit me helemaal aan bij Pieter, skierslodge in La Grave heeft goede gidsen. Voordeel: je hoeft je niet per se met een groep aan te melden, je kan je bij een andere groep aansluiten. Sporen volgen is inderdaad niet aan te raden, er zijn genoeg verhalen bekend van mensen die dat niet hebben overleefd. Mijn gids vorig jaar was Eric Mossiere, een kundige vent met veel kennis van het gebied. Hij skiet ook lekker door, je kunt met hem heel wat meters maken. Enjoy!

Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as toguhh you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something enlightening to read?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie