Avondskiën in Winterberg

martijn op 23 februari 2012· 12 reacties

null
De Flutlichthang is 's avonds heerlijk rustig. Ideaal om lekker op te knallen of om rustig op te oefenen.

Elke woensdag, vrijdag en zaterdagavond gaan 's avonds in Winterberg de spotlights aan! Het zogenaamde Flutlichtskifahren is immers een heerlijke gelegenheid om na een lange dag wat pistes af te skiën. Zowel voor de gevorderde als voor de beginner een rustig moment om lekker je gang te kunnen gaan. Geen wachttijden, bijna lege pistes en een sportief publiek. Wat wil je nog meer in Winterberg?

Een wereld van verschil
Het verschil tussen overdag en 's avonds skiën is enorm te merken. Het grootste voordeel is het feit dat er veel meer serieuze wintersporters aanwezig zijn. De sfeer is ook gezelliger en het werkwoord “wachten” komt niet meer voor in het woordenboek. De pistes zijn dan ook rustig. Alleen de stoeltjeslift bij Möppi’s Hütte heeft soms wat te kort aan capaciteit, maar dat blijft 's avonds meestal binnen de perken. Nederlanders zie 's avonds eigenlijk niet. En dat terwijl Winterberg in de weekenden bijna een Nederlandse bestemming is. Zo zie je maar dat zelfs Winterberg toch écht buitenland is.

null
Wanneer het 's avonds gaat sneeuwen kan het soms behoorlijk guur worden in de stoeltjeslift.

Sneeuwcondities bepalend voor avondskiën
Een belangrijk aspect om het avondskiën mogelijk te kunnen maken zijn goede sneeuwcondities. Elke avond opnieuw beoordeeld het skigebied of de pistes het avondskiën kunnen verdragen. De pistes worden namelijk voor het avondskiën apart geprepareerd en bovendien kunnen de sneeuwkanonnen hun werk een paar uur lang niet normaal doen. Omdat het skigebied van Winterberg overdag het meeste brood moet verdienen, zou het avondskiën bij slechte condities fataal kunnen zijn voor de daarop volgende dagen. Het is altijd belangrijk om voor elke avond de website van het skigebied goed in de gaten te houden. Het zou immers jammer zijn om voor gesloten liften te komen te staan.

null
De Kleine Büre met links bovenin de nieuwe Büre-Bremberg Xpress.

Büre-Bremberg Xpress
De nieuwe zespersoons stoeltjeslift Büre-Bremberg Xpress draait ook 's avonds, waardoor het avond-skigebied een stuk attractiever is geworden. Bovenop de Bremberg aangekomen kan je niet alleen de verlichte dalafdaling naar de Büre nemen, maar ook de nieuwe piste onder de stoeltjeslift met veel hobbels en bobbels. Daarnaast is het zelfs mogelijk om de niet-verlichte Große Büre piste te nemen. Uiteindelijk komen alle drie varrianten weer bij de nieuwe stoeltjeslift uit. Helaas is het 's avonds alleen mogelijk om via de Kleine Büre deze stoeltjeslift te bereiken, waarbij aan het einde een stukje gekleund moet worden.

Oneinding veel skiën
Het skigebied van Winterberg is bij avondskiën van 18:30 tot 22:00 uur geopend. Dankzij de rust kan je op zo’n avond tot wel drie keer zoveel skiën als anders op een gehele zaterdag of zondag. Hierdoor is zelfs Winterberg weer écht leuk geworden om heerlijk wat pistes af te knallen. Uiteraard zijn de pistes niet langer geworden, maar dankzij de steeds meer moderne stoeltjesliften, sta je ook weer snel boven. Mij verbaast het me elke avond opnieuw hoeveel pistes ik kan skiën en hoe relatief ‘langzaam’ de tijd voorbij gaat. Het lijkt net alsof je oneindig lang kan doorgaan.

null
Avondskiën is heerlijk om even lekker sportief te ontspannen.

Conclusie
De veelal goede sneeuwcondities tezamen met de heerlijk rustige pistes maken het avondskiën tot een succes. Het is een heerlijke manier om na een lange dag even sportieve ontspanning op te zoeken. De prijs voor een avondskipas is naar verhouding niet goedkoop, maar daar krijg je wel heel veel voor terug. Het aanbod aan geopende pistes is 's avonds dan ook meer dan voldoende. Je hebt echt het gevoel in een skigebied te skiën en niet in een uitgedund aanbod van een paar afdalingen, zoals elders in het Sauerland. Ik kan me in Winterberg geen beter moment voorstellen om met volle teugen te kunnen genieten van het skiën.

martijn
begon in 2002 deze website. Later was hij verantwoordelijk voor inhoud, techniek en de indeling.

Plaats een reactie

Ik ben van Belgie, en ik zie mij toch zo maar niet even woensdag of vrijdagavond na het werk effe naar Winterberg rijden. Daarvoor is dat ook nog even een tikkelke te ver :-(

Wat Gerrit zegt! Dan zou ik toevallig al de hele dag daar zijn geweest. Zijn de dag ski-passen in de avond nog geldig? Wellicht is een overzicht van welke pistes in de avond open zijn handig :)

*Sorry, dubbelpost! Zie het al op de pistekaart van Winterberg staan welke open zijn :)

@ Rene Sebastian…helaas voor de avonden losse pas nodig. je kunt dus niet met een pas die je overdag gekocht hebt 's avonds ff door boarden.

Wat wel lekker is…je rijd vrijdag tegen 15 uur weg hier… kun je 's avonds ff boarden in winterberg. overnachten daar. dagje erna boarden en weer naar huis. Denk niet dat er veel mensen zijn die alleen voor de avond ( er even heen rijden.

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

@Rene Sebastian: Welke pistes geopend zijn kan elke avond verschillen. Dit staat op de website van het skigebied aangegeven en wordt dagelijks bijgewerkt: http://www.skiliftkarussell.de/nl/skigebiet/lift-pisteninfo…

Tot wanneer denk jij dat de piste’s goed begaanbaar zijn? Ik ga dit weekend ( vanaf 24 feb.)Het dooit nu 2 dagen, maar gaat weer koeler worden. Zal het nog wat zijn?

@Christiaan: Winterberg garandeert tot half maart geopende pistes, maar dat heeft alleen betrekking op overdag. Bovendien was de sneeuw gisteravond al wat papperig aan het worden. Eventueel zal het eind februari / begin maart weer kouder worden, maar dat is nog een onzekere zaak. Hou de website van het skigebied en de weerinfo in de gaten.

Als je buiten de vakantieperiode een doordeweekse dag vrij pakt om naar winterberg te gaan, kun je echt heerlijk skiën daar. Veel beter dan de drukke weekends. Loont zich alleen als er genoeg sneeuw ligt uiteraard, voor alleen kunstsneeuw zou ik geen verlofdag opofferen.

Komende week blijven vrijwel alle pistes open. Zondag en maandag zijn de beste dagen, daarna tot donderdag zeer zacht en papperige pistes. Daarna lijkt de lucht weer droger en iets koeler te worden, waardoor de pistes weer beter worden. Gemiddeld sneeuwdek nog steeds 80 cm op de bsneeuwde pistes. Op de webcam van de quickjet beneden op http://www.skiliftkarussell.de kan je goed zien hoe dik de sneeuw is. Het terras ligt even hoog als de ondergrond van de piste. Er ligt daar tot 2 meter hoog!

1,5 week geleden op woensdagavond geskied in de karussell en de dag erna in Altastenberg. Was de eerste keer flutlichtfahren en het is me erg goed bevallen. Inderdaad alleen maar mensen die serieus bezig zijn met het skiën of boarden en weinig wachttijden.

Frans, wij vertrekken vrijdagochtend naar Winterberg.
Ik hou met een bang hart de sneeuwhoogtes in het oog, maar zie ze elke dag verder en verder wegzakken. Denk je dat ze de sneeuwkanonnen nog zullen aanleggen, zo dicht bij het einde van hun ‘sneeuwzekere’ periode?

Winterberg is ideaal voor een dagje fun. Smorgens vroeg vertrekken en dan kan je makkelijk 10uur boarden.

http://www.webcamwinterberg.com/

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie