Ons verschrikkelijke imago in de Alpen

Rogier op 27 februari 2012· 44 reacties

null
Zijn het de Nederlanders die de rust in de skigebieden verstoren?

De media stond er vol mee afgelopen weekend. Het AD kopte: ‘Tientallen Nederlanders op de vuist in Tirol’. Bijna iedereen zal de vrij heftige video gezien hebben. Niet bepaald een lekker visite-kaartje voor ons Nederlanders. Het is eerder iets om je voor te schamen. Als je de media, en de reacties, gelooft lijkt het wel of dit gedrag typisch Nederlands is. Is dat zo?

Nederlanders in het buitenland
Hoe zien de locals de Nederlanders? Als ik op reis ben in skigebieden vraag ik vaak rond aan de lokale professionals wat zij van Nederlanders vinden. Dit is eigenlijk altijd positief. Soms kritisch, maar dan met knipoog. Dus zo slecht zien de Alpenbewoners ons vaak niet.

Sportief
Een medewerker van het VVV in Nendaz beschreef Nederlanders als gezellige, nette en gulle wintersporters, die van het leven genieten. In Oostenrijk werd hetzelfde gezegd, ‘laat het vooral duidelijk zijn: Nederlanders zijn welkom’ en ‘het is toch fantastisch dat er mensen zijn die 10 uur in de auto zitten om bij ons vakantie te komen vieren’. Laat één ding duidelijk zijn. Nederlanders staan echt nog nergens op de zwarte lijst.
Een skileraar uit Superdevoluy die ik eens vroeg naar Nederlanders zei mij het volgende: “Nederlandse skiërs zijn leergierig, het zijn doorzetters en leren het skiën veel sneller dan je zou verwachten van mensen uit een vlak land”.

null
“Nederlanders vaak sportieve en leergierige wintersporters”

Luidruchtig
Natuurlijk zijn Nederlanders over het algemeen wel wat luidruchtig. En weinig Nederlanders doen moeite om lokale beleefdheidsvormen toe te passen. Dat maakt ‘ons’ echter nog geen vechterbazen. Verder zijn groepen Nederlanders heel erg goed voor de bieromzet in de meeste après-ski bars, weinig uitbaters die daar over klagen.

Groepen
Hoe ontstaat het beeld dan van arrogante en luidruchtige Nederlander? Waarschijnlijk is dit hetzelfde als voor elke groep die in grote getalen in (ski)gebieden voorkomen. Deze groepen drukken op deze manier altijd wel een beetje een stempel op het gebied. Ik kan me best voorstellen dat de één dat juist leuk vind, een beetje ‘Nederland in de Alpen’. Maar veel anderen komen waarschijnlijk liever helemaal geen Nederlanders tegen. Als het dan een keertje misloopt dan is het natuurlijk meteen ‘typisch Nederlands’. Hoe vaak loopt het echt mis? Juist, zelden.

Alcohol
Verder is het natuurlijk gewoon hetzelfde probleem. Vaak is er sprake van teveel alcohol en een groepsproces wat de agressiviteit verhoogd. Of dat typisch Nederlands is? Volgens mij niet. Waarschijnlijk komt dit gedrag wel vaker voor in bepaalde gebieden. Gebieden waar veel gedronken, de traditionele après-ski gebieden, wordt hebben dit soort problemen natuurlijk vaker. Teveel jongeren, teveel alcohol: een explosieve combinatie. Jarenlang stond tijdens de seizoen opening van Les Deux Alpes 's avonds de Franse mobiele eenheid al klaar om agressieve Fransen uit elkaar te houden.

Schamen
Ondanks dit alles is dit gedrag natuurlijk wel iets om je voor kapot te schamen. Het is te hopen dat het bij deze keer blijft, en wij echt niet op die zwarte lijst gaan komen.

Wat denken jullie is het volgens jullie wel typisch Nederlands gedrag? Wie heeft er dit soort vechtpartijen meegemaakt in skigebieden?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Het mag duidelijk zijn dat deze gasten er een zooitje van hebben gemaakt. Verder zie ik op wintersport (of waar dan ook) alle nationaliteiten wel eens over de schreef gaan. Het valt wel mee met die Nederlanders op wintersport !

Het grote voordeel van Nederlanders is dat we, proberen, de Duitse / Franse taal te spreken. Daar scoor je al behoorlijk wat punten mee. Echter ben ik er van overtuigd dat ze ons af en toe liever kwijt zijn dan rijk.

Wat te denken van de troep, ongeregeldheden en frustraties we in de Alpen te weeg brengen?

Idd, ook ik schaam me af en toe voor mijn landgenoten. Je bent bij deze mensen te gast. Gedraag je daar dan ook naar…

de reactie hierboven was van mij.

Hup Willem II

Goed verhaal Rogier. Prima om tegenwicht te geven aan de licht tendentieuze berichtgeving bij elk incident. De berichten over groepen vechtende Duitsers horen wij natuurlijk niet in Nederland, want niet interessant, maar zullen ook zeker voorkomen lijkt mij.

Ik heb zelf slechte ervaringen met groepen van bedrijfsuitjes. Die kunnen nog wel eens last hebben van wat groepsdruk…

Er zijn altijd uitzonderingen onder de mensen die dan, jammer maar helaas, het vrijwel liefdevol beeld dat de lokale bevolking over ons heeft verpesten.
Maar dat wil niet zeggen dat ze dan meteen alle nederlanders negatief moeten gaan bestempelen.

Geniet gewoon van je vakantie en probeer op elkaar te letten zodat niks uit de hand kan lopen.

De taal machtig zijn is werkelijk al een wereld van verschil. Heb echt nog nooit slechte ervaringen gehad met een Fransoos maar ik spreek dan ook bijna vloeiend Frans…

Half januari met vier vrienden naar Montafon geweest. Eigenaresse appartement was blij weer eens een groepje Nederlanders te krijgen. Die zijn tenminste beleefd en laten het appartement altijd netjes achter terwijl ze haar vorige Duitse bezoekers een veeg uit de pan gaf. Maar wellicht werd dit verhaal een week later weer gehouden over ons.

Spijtig voorval. Nederlanders of niet, ik hoop dat de daders op correcte wijze beboet zullen worden en dat de eigenaar eerlijk zal worden vergoed. Alcohol is bij dit incident weeral de boosdoener, niet de nationaliteit.

Persoonlijke mening: ik ga al van kleins af aan naar Oostenrijk, en ik vind persoonlijk dat Nederlanders er uit steken qua volume, maar daar heb ik geen probleem mee. Ik snap dit, jullie hebben gewoon een andere mentaliteit als het op vakantie en feest vieren aankomt, met alle respect daarvoor. Soms kan het wel eens storend overkomen (op restaurant bijvoorbeeld), maar meer ga ik me er ook niet druk in maken.

We zullen is een jaartje wegblijven met zn allen… kijken hoe ze dan piepen…

Zo’n groepje herinneren ze zich !
En dat is spijtig voor de mensen die zich wel gedragen.
Ik heb weet van een paar plaatsen, waar ze zeggen dat ze volzet zijn als er een aanvraag uit Nederland komt.
Net door enkelingen … Spijtig!

Ik ben het ermee eens dat er een tendens is ontstaan om bij elk incident dat zich voordoet te zeggen dat de agressie wel typisch iets Nederlands zal zijn.

Wel was ik eind januari op wintersport met mijn hogeschool in Saalbach-Hinterglemm (met rond de 250 man). In ons hotel in Maishofen is er in 2 avonden door een man of 5/6 uit onze groep zeer grote schade aangebracht aan het hotel (er gingen verhalen rond dat het rond de 8000 euro zou liggen)… Dit natuurlijk in verband met overmatig drankgebruik. Hierdoor hebben we de vakantie af moeten breken en 2 dagen eerder naar huis gegaan.

Dit soort gedrag komt dus zeker voor en schaam me dan ook erg dat ik Nederlander ben. Het geeft een slechte naam. Maar ik ben blij om te horen dat de Alpenbewoners ons nog steeds mogen!

Persoonlijk denk ik dat het idee dat het ‘altijd’ de Nederlanders zijn vooral uit de Nederlandse media komt die veel opblaast. Verder geloof ik ook dat wij Nederlanders een redelijk negatieve kijk hebben op het gedrag van ons eigen volk.

Zo’n gedrag is typisch afkomstig van een voetbal hulligans, heeft niks met fatsoen, normen en waarden etc te maken. Vaak voelen ze zich door alcochol en in groepsverband sterk en wild. Maar als ze alleen zijn dan zijn dat gewoon bange mietjes die nog steeds aan het trippen zijn. Lafaards die voor iedereen alles verpesten. Foei.

Goed stukje. Ik woon zelf in Serre Chevalier en als ik het op de man af vraag aan een Fransman, zal hij me beleefd antwoorden dat Nederlanders goed volk zijn.
Verder staan wij ook bekend dat we altijd onderhandelen (wat op zich niet negetief is), spontaan en gemakkelijk in de omgang zijn. En natuurlijk goed onze talen spreken…

Maar toch hoor ik ‘achter de schermen’ vaak het (voor)oordeel dat Nederlanders brutaal en ongemanierd zijn. Dat ze zelf hun eigen eten menemen en niet open staan voor de locale Franse Cuisine (wat ze ook wel goed begrijpen is want de prijzen in wintersportebieden zijn soms echt te hoog).
Maar het grootste punt is dat we overal onze vuilnis achter laten als dank… Peuken op de piste, etc. En daar schaam ik me rot voor.

De groep als bedoeld in het AD artikel schaam ik me ontzettend voor… Ik bedoel hoe krijgen “we” het voor elkaar om het overal te verkl…en(Kreta, Costa’s Texel) bah. Ik hoop dat zoals nu nog het geval weinig van dit soort lui naar de kleine dorpjes komen. Maar daar hebben ze ook niets te zoeken want daar is het na 12’en gewoon rustig.

Seriously snow addicted family!

Ik heb mij nog niet hoeven schamen voor landgenoten in den Alp. De vechtpartijen zijn hopelijk een uitzondering van baldadige jeugd.

Ik was afgelopen week in Damuls, en het viel me op dat iedereen erg aardig, netjes en beleefd was. Nederlanders, Duitsers, Belgen en Oostenrijkers.

Nu zijn het de Nederlanders, vorig jaar hier in Obertauern was het een groepje Vlamingen dat het moesten kunnen verkl… . Onder alle koren zit er kaf. Nederlanders zijn in het algemeen wel een stukje luidruchtiger dan de meeste anderen maar zo lang het daarbij blijft vind ik het geen probleem.

veel mensen zien skivakantie als après ski vakantie en laten veelal de sport links liggen … dat is het spijtige van de zaak de wintersport is veel te toegankelijk geworden voor jongeren … voor mij mag ook de nul tollerantie op de piste doorgevoerd worden en al die oempapa muziek in de cafés trouwens ook dit heeft niets met skiën te maken. Geef mij maar Zwitserland daar gaat het al rustiger aan toe maar ja de prijzen liggen er ook wel iets anders dan in oostenrijk. Dit is trouwens geen wijsvinger naar de nederlanders maar naar iedereen die dit soort vakantie voor velen stuk maken…

Ik sprak in Oostenrijk een journalist die de Nederlanders eigenlijk best netjes vond. Volgens hem waren het vooral de Engelsen en Scandinaviërs die voor overlast zorgen en vooral ook op de piste veel bende achterlaten…

De Nederlanders zijn zoiezo wat minder beleefd dan de gemiddelde wintersporter, maar het is nog niks vergeleken met de russen of andere oostblok landen. Nederlanders maken wat kabaal, maar meestal (de video gaat wel over de schreef) blijft het daar ook bij.

Wederom een door de media opgeblazen incident. Dit komt echt overal voor, op wintersport en op zonvakantie, op festivals, en in uitgaansgebieden. Het komt ook voor onder alle nationaliteiten en overal ter wereld, er is dus niks typisch Nederlands aan. Waar ter wereld je ook komt, zet grote groepen mensen die veel alcohol consumeren bij elkaar en het gaat mis. Simple as that!

Kroegen als degene in Gerlos werken zelf al jaren hard mee aan gedoe. Door veel te veel mensen binnen te laten en dronken mensen alcohol te blijven schenken. Dat in combinatie met groep irritante 'wintersporters alias voetbalsupporters is een ideale mix voor wat onlust.

Wat is er met die kroegen PB? :p

PB borrel teveel :P

Seriously snow addicted family!

Als je je niet kan gedragen moet je gewoon thuis op de bank blijven zitten, zeker als je niet met alcohol kan omgaan. Die gasten zitten nu gewoon weer thuis en moeten dan door de Nederlandse justitie vervolgd worden. Volgens mij straf je die gasten veel meer door ze op water en brood twee weken vast te houden. Zijn ze gelijk door hun vakantie dagen heen, missen ze studie tijd of zijn ze hun baan kwijt. Nu krijgen ze een laffe boete en zullen ze er wat van leren???

Zijn het hollanders ? ik weet het niet… Feit is wel dat bepaalde gebieden en bepaalde (en beroemde) après ski bars een "bepaalde" aantrekkingskracht hebben op "bepaalde" groepen :-( Ben jaren geleden een keer in Gerlos geweest in de Cin-Cin. Eens maar wat mij betreft nooit weer. Begrijp me goed: ik hou zeker van een feestje maar dit was over the top; bijna zuipen of gezopen worden… Na een paar uurtjes zie je de sfeer helaas omslaan en grimmiger worden. Het is druk, mensen worden dronken, er denkt iemand leuk te zijn en zit met zijn handen aan het "meissie" van een ander die hier weer niet van gedient is en Klabats: vlam in de pan. Ik heb het zelf gelukkig nog nooit meegemaakt omdat ik wel ergens anders heen ga als de sfeer zo grimmig wordt. Ik weet wel dat dezelfde bar een paar jaar terug ook al eens verbouwd is zonder dat daar eerst door een aannemer offerte voor was gemaakt ;-)

Ik ga zelf al heel wat jaren op wintersport maar ben door locals nog nooit vervelend behandeld, eerder leuke contacten aan over gehouden. Ik kan me ook niet herinneren ooit "met de nek aangekeken"te zijn in een winetrsportgebied enkel en alleen vanwege het feit dat ik uit NL kom. Ik kan me heel goed voorstellen dat de locale bevolking niet zit te wachten op mensen die een bepaald en vervelend associaal gedrag vertonen maar dat het niets uitmaakt of dit volk nu uit Nederland, België, Rusland of weet ik waar vandaan komt.

Ik zou bijna zeggen: mensen, je bent op vakantie. Geniet ervan, gedraag je en relax. Je hebt het hele jaar nog om je druk te maken… Als je wilt vechten ga dan op boxen oid ;-)

Ik board nu alweer een jaar of 6. En ga meer dan 2 keer op wintersport voor een minimum van 1 week. Inc 2 volle seizoenen gedraait in Solden + Mayrhofen en ik heb maar een 3 tal keer een vechtpartij gezien. En elke keer was het ook na 3 klappen afgelopen.

Ik vind het een beetje buiten proportioneel het bericht! Nietemin zwaar triest.

Maar L2A (en dat vooral de Pano bar/Avalance) en Gerlos (cincin testosteron bar) zijn echte hotspots voor geweld… Veel mannen bij elkaar+alcohol+haantjesgedrag=vlam in de pan.

Ik ga aankomende zomer naar een skigebied met maar 1 Nederlander en dat ben ik! Ik laat wel een berichtje achter uit de snowy Mountain Australië :D

Hierboven ben ik :).

Westendorf, Gerlos, Saalbach-Hinterglemm en zelfs het fantastische Ischgl… mij zul je er niet meer zien… oorzaak: mijn medelanders. En dat is eigenlijk natuurlijk zonde want stuk voor stuk prachtige skigebieden maar ordinair vernederlandst op de slechts mogelijke manier.
Ik wijk al jaren met plezier uit naar Italië, beschaafd, gezellig en ook nog eens goed eten.

Zoals hierboven ook al wat, het probleem ligt niet bij de Nederlanders maar alle landen is het nu Polen, België of eender welk ander land in groep krijg je de kudde geest en daarbij een hoop alcohol en het kan mis lopen. Dus land van afkomst is niet de trigger maar wel de alcohol consumptie denk ik.

RoCo
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie