BEWintersporters is ook beschikbaar op wintersporters.be
sluiten
Vanaf zondag terugkerende spanning

Vanaf zondag terugkerende spanning

Roel op 20 maart 2012 · 7 reacties

Droomcondities vandaag: zon en verse sneeuw in Le Grand Massif (F).

Na de sneeuw van gisteren brak vandaag precies voor het ochtendgloren de bewolking open. Het begin van een schitterende periode met veel zon en vooral de eerste dagen heerlijke condities. Daarna neemt de sneeuwkwaliteit af maar vanaf zondag slaat het weer misschien flink om.

Eerste dagen genieten
50 tot 80 centimeter sneeuw is er sinds zondag gevallen in het centrale en zuidelijke deel van Zwitserland. Daarmee is het land de duidelijk winnaar van het winters intermezzo. In Frankrijk en het westen van Oostenrijk viel een paar decimeter minder. In de rest van Oostenrijk en in de Dolomieten, waar de sneeuwgrens ook een pijnpunt was, viel duidelijk minder.

De sneeuw plakte goed gisteren, dit is het Zwitserse Amden op 1320 meter.

De komende dagen herstelt het lenteweer zich. Onder een krachtig hogedrukgebied schijnt tot en met vrijdag overal de zon en wordt het met de dag weer iets warmer. De nulgradengrens stijgt naar 3000 meter. Gelukkig vriest het boven de sneeuw nog 's nachts waardoor het 's ochtends nog heerlijk skiën zal zijn.

Kans op nieuwe winterinval
Vanaf zaterdag varen de modellen ieder hun eigen koers. Zaterdag zal het op veel plaatsen nog zacht en vrij zonnig zijn maar de kans op een lokale regenbui is al aanwezig, vooral in Frankrijk. Zondag verplaatst de hogedruk zich meer naar de Britse Eilanden en lopen de berekeningen flink uiteen.

GFS laat zondag een zwakke storing de noordalpen passeren met vanaf 1500 meter zo'n 10-15 centimeter sneeuw waarna de zon weer terugkeert. ECMWF pakt het veel grondiger aan: een dump tot in de dalen langs de hele Zwitserse en Oostenrijkse noordkant. Vervolgens stroomt met een noordoostenwind koude lucht binnen waardoor in vergelijking tot nu de sneeuwcondities natuurlijk veel langer goed zouden blijven. Spanning volop maar ik vertrouw het nog niet helemaal, die dump komt wel erg uit de lucht vallen ineens! Even afwachten.

Frankrijk
Vandaag steeds meer zon. De komende dagen zonnig en zacht. De nulgradengrens ligt rond 3000 meter. Zaterdag mogelijk een bui (vanaf 2000 meter als sneeuw). Daarna erg onzeker vooral qua temperatuur, in het uiterste noorden valt mogelijk wat sneeuw.

Zwitserland
Vandaag prachtig opklarend. Tot en met vrijdag, mogelijk zaterdag aanhoudend zonnig en zacht lenteweer. Zondag vanuit het noorden bewolkt en aansluitend mogelijk sneeuw. Hoeveelheden erg onzeker.

Oostenrijk
Vandaag al redelijk wat zon, de komende dagen overal zonnig en zacht met vooral de eerste dagen prachtige condities. Zaterdag langzaam wat meer bewolking maar waarschijnlijk nog droog. Zondag vanuit het noorden bewolkt en toenemende kans op sneeuw. Hoeveelheden erg onzeker, afhankelijk van welk scenario uitkomt. (ECMWF: een halve meter of meer, GFS: 10-15 centimeter en regen in de dalen).

Een dun laagje sneeuw ook in Val Gardena (I).

Italië
Veel zon en tot en met vrijdag droog. Zaterdag misschien een enkele regenbui beneden 2000 meter en iets meer bewolking. Vanf zondag waarschijnlijk wisselend bewolkt maar weinig sneeuw. Temperatuur gaat omlaag.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • bert 20 maart 2012 · 12:43
  spannend! ben benieuwd wat het wordt richting 1 en/of 7 april. Misschien toch nog mooie condities?
 • Izaak
  Izaak 20 maart 2012 · 13:41
  Als het maar weer niet een herhaling wordt van vorig jaar. Een veel te warm en droog einde vh seizoen vooral in Frankrijk. Dutchweek was toen echt een drama qua condities. En dan te bedenken dat er gemiddeld in april toch zo''n 14 dagen met neerslag moeten zijn in Val Thorens.
 • Izaak
  Izaak 20 maart 2012 · 13:42
  Oh correctie zelfs 20 (!) dagen met neerslag in April. http://www.klimaatinfo.nl/frankrijk/valthorens.htm
 • Ski fanatic
  Ski fanatic 20 maart 2012 · 16:13
  a.s. zaterdag naar Flaine - Grand massif - voorlopig super sneeuwcondities en met een indiane sneeuwdans moet nog kouder worden en een dump moet lukken. Verder niks meer.....Dus, bidden komende dagen.
 • Mattz 20 maart 2012 · 21:19
  Misschien nog een dump (ongeveer) vlak voor de Paasvakantie? 😃
  Go with the snow!
 • Ronald 21 maart 2012 · 22:26
  Ben momenteel in Arabba en ja sneeuw is hier nodig om de Paasvakantie in schoonhied te halen, vandaag veel te warm en dit was duidelijk zichtbaar aan de kwaliteit van de sneeuw na de middag. Dat laagje in Val Gardena is al opgesmuld en meer door de zon.
  RoCo
 • 22 maart 2012 · 20:14
  Hallo ski fanatic
  Zit deze week in grand massif-flaine.
  Is zondag/maandag ca 50cm gevallen op balkon, balkon op zuiden.die sneeuw is nu al helemaal weggesmolten!
  Het dooit dus ook hier.
  Pistes zijn goed, tenzij je te laat bent/smiddags zuidhellingen
  Pakt, dan zit je in de pap.
  Wij genieten van de zon hier,
  Maar hoop voor je dat de kou een beetje terug keert voor de sneeuw!
  Cascades naar Sixt is nog open, in Sixt zelf bijna geen sneeuw meer

  Fijne vakantie!

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.