Tirol in de ban van de uitbreiding van het skigebied Silvretta

Rogier op 02 oktober 2012· 27 reacties

null
Ongerepte natuur of wintersportgebieden?

Afgelopen week schreef ik over de samensmelting van het skigebied Alpbachtal en Wildschönau. Zoals je kon lezen waren hier voor- en tegenstanders. Maar het gaat verder in Tirol/Vorarlberg: De ‘Bergbahnen Silvretta’ heeft afgelopen week groen licht gekregen om haar skigebied uit te breiden. Land Tirol heeft toestemming geven voor de ontsluiting van het Piz val Gronda in Ischgl.

Touwtrekken
23 jaar geleden kwamen de eerste plannen voor de uitbreiding van het skigebied op tafel. De toerisme-sector is een voorstander van deze uitbreiding. Ondanks dat de voorstanders aangeven dat het niet ‘overlevingsnoodzakelijk’ is voor Silvretta, maakt deze ontsluiting het skigebied zeker attractiever.
Jarenlang heeft Land Tirol geen toestemming gegeven omdat zeldzame planten en de zeldzame sneeuwhoen hier leven. Nu het originele plan is aangepast heeft men voor de sneeuwhoen en de planten, zo goed als mogelijk, een oplossing gevonden. Daarnaast is in het nieuwe plan geen permanente lawineverbouwing meer noodzakelijk, waardoor het gebied landschappelijk minder wordt aangetast.

null

Loodrecht tegenover toeristische ontwikkelingen
Maar natuurbeschermers, OEAV (Oostenrijkse Alpen Verein) en DAV (Deutsche Alpen Verein) betreuren dit besluit. De OEAV geeft aan dat het niet gaat om zeldzame planten en dieren, maar dat de verwachting is dat in de toekomst meerdere gebieden ontsluiting gebieden zullen aanvragen. In de toekomst wordt het volgens OEAV moeilijk om bescherming van de natuur als reden voor het tegenhouden van uitbreidingen en ontsluitingen te gebruiken. De DAV geeft aan dat dit besluit loodrecht tegenover de toeristische ontwikkeling staat. De toeristen zijn tegenwoordig opzoek naar natuur, rust en onthaasten tijdens de vakantie. Daarnaast gaan ieder jaar meer toeristen toerskiën in plaats van skiën op de piste.

Wat vinden jullie?
Ik ben erg benieuwd wat jullie meningen over verdere ontsluitingen van skigebieden zijn? Zijn de Nederlanders zo fanatiek dat jullie deze ontsluitingen toejuichen en voor de pistekilometers gaan? Of bekijken jullie het ook vanuit de ogen van de natuurbeschermers en alpenverenigingen en vinden jullie verdere ontsluitingen geen goede ontwikkeling?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

als ski én natuurliefhebber kom ik graag naar de bergen, in alle seizoenen! het is juist die natuur die me zo trekt en al staat de ski vakantie als nr. 1 op mijn lijstje ben ik toch blij met natuurbeschermers die zich hard maken voor de natuurgebieden. Moet die zo onsterfelijk lijkende maar tegelijkertijd zo kwetsbare bergnatuur nog verder door ons skiërs/boarders in beslag genomen worden? De zucht naar meer/sneller/verder zal altijd wel doorgaan, ook in deze sportwereld maar of we dat ook altijd moeten willen?

Wat is de bron van dit artikel, ik zou graag meer lezen

…voor dit gebied was het onnodig, die 15 km extra piste merk je daar niet.

Zeer slechte tendens, korte termijn visie gericht op snelle winst :( Daarnaast hebben kleinschalige gebieden en toerskien idd de toekomst, mensen willen graag de massa ontvluchten ipv opzoeken. Dit brengt alleen maar schade toe aan natuur en leefomgeving van de bewoners van Tirol en biedt ook nog eens geen garantie op lange termijn inkomsten. Ondoordacht en ouderwets/achterhaald.

Kent er iemand een lijst van grotere skigebied - expansie projecten in de Alpen?

Zoals bv deze plannen: http://www.titlis.ch/de/skigebiet/service/zukunftsprojekte/s…

@VH Kappl hoort bij Ischgl Silvretta region net zoals See, Mathon en Galtür. Dus verbinding Ischgl -St.Anton maakt wel een enrom groot skigebied. Ischgl heeft 260km + St.-Anton 460…een beetje te groot naar mijn mening. Zeker de verplaatsingen die je ook nog met de bus moet doen.

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

Op het forum heeft Menno er eerder ook iets over geschreven, https://www.wintersport.nl/forum/topic/66637. Persoonlijk vind ik het een vrij kleine nutteloze uitbreiding zodat ik de weerstand wel kan begrijpen. Erg veel schiet Ischgl er niet mee op.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

ik ken de problematiek als het goed is gaat het om een piste van tegen de 3 km aan…ik zou zeggen laat maar lekker zitten…ben geen groenaanhanger of zo sta er neutraal in en als er zo weinig pistekm bijkomen dan is het toch niet heel interessant,

Is er nog nieuws over de verbinding Ischgl - Anton … daar zou toch ook misschien een lift tussen komen ? :)

Zal wel op vraag van de Russen zijn. BTW die willen Ischgl overkopen maar lukt niet omdat er teveel verschillende takken van familie Zangerln baas zijn.

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

@ Gast639: Bedoel je niet de verbinding Kappl - St. Anton? Die gaat naar mijn weten nu namelijk definitief door!

En wat de uitbreidingen betreft: als skiër denk je vaak ‘ja doen!’, maar als je dan zomers in dat gebied komt valt je vaak toch wel op dat het beoogde gebied van de uitbreiding wel erg mooie pure natuur kent. Dan ga je vaak toch wel kritischer kijken naar of zo’n uitbreiding écht noodzakelijk is voor de attractiviteit van een gebied. Wat mij betreft hangt het erg van het soort uitbreiding uit en het nut van die uitbreiding.

Volgens mij zijn zowel vriend en vijand het er over eens dat deze uitbreiding onzinnig is. Als zelfs de mensen waar ze het voor doen gematigd enthousiast zijn kun je je afvragen wiens doel deze actie dient.

Ik zou er even heen moeten om een mening te kunnen geven hierover.
als ik kijk op de pistekaart hier op wintersporters, zie je en kartellijntje lopen vanaf piste 40 (rechtsachterin het skigebied)
kijk ik op de google-maps plugin http://www.ischgl.com/maps/?type=earth&language=nl… en probeer naar piste 40(a) te navigeren, zie je dat de Piz val Gronda op de grens met Zwitserland ligt, maar verder in de buurt geen bijzondere dingen zijn (behalve de Heidelberger hütte net over de grens in Zwitserland)
Dus jah, als je van natuur houdt en er graag ook getuige van wil zijn, neem dan de lift naar de Piz val Gronda…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Ik denk ook dat je reëel met blijven, en dan weegt voor mij een relatief kleine uitbreiding met weinig extra’s niet op tegen de natuur die verloren gaat… Ik denk dat je op de weinige plaatsen waar nog mooie natuur is, je deze ook met rust moet laten!

Ik dacht altijd dat de reden van het wintersporten lekker buiten in de natuur zijn is…Pistes zijn daarbij een noodzakelijk kwaad en dienen dus zo klein mogelijk gehouden worden. De witte snelwegen die naar de dorpen gemaakt worden zijn me al een doorn in het oog, als je dat zomers ziet. Grote vlaktes waar op de schaduwkant amper wat groeit. Geen goede ontwikkeling dus deze uitbreiding

Al met al is deze uitbreiding niet een enorme aanwinst voor de normale piste skiër. De nieuwe pendelbaan gaat enorm veel off piste mogelijkheden opleveren.
Als ik naar de geschiedenis kijk en als ik naar de argumenten kijk van de tegenstanders dan blijkt dat het argument dat er beschermde planten en dieren leven in het terrein dat verbouwd gaat worden nogal twijfelachtig is.
Daarnaast exploiteren de grootste tegenstanders van dit projekt de Heidelberger Hütte.
Verder is deze lift een voorwaarde om een verbinding richting Scoul te bouwen. Overigens volgens Zwitersers is de bouw hiervan een utopie omdat deze dwars door een beschermd natuurgebied gaat.

@ Alex: Dat is me bekend dat ze tot dezelfde skiregio behoren. Echter, omdat Kappl en Ischgl niet met liften verbonden zijn zie ik het toch meer als twee aparte skigebieden. Vandaar dat ik sprak van de verbinding Kappl - St. Anton ;)

Echt een heel onnuttige lift, met zo weinig extra kilometers. Als die lift op die plaats nu een verbinding is tussen 2skigebieden vind ik het nog OK, maar nu absoluut niet! Straks is heel Tirol met elkaar verbonden. Dan heb je 3000km aaneen, joepiee.

ik ga nog elk jaar trouw naar een skigebied’je’ met slechts 40km piste, heerlijk! Ik geef ook zeker wel toe dat het heerlijk is om veel kilometers te kunnen maken in een vakantie, maar dan kies ik toch liever voor een gemoedelijke sfeer ipv massa-toerisme.

Schandalig, ga aub niet de Franse toer op. Ischgl heeft dit niet nodig en dit werkt zelfs averechts, ik kan me inbeelden dat er 's zomers geen kat in Ischgl is te vinden, die gaan wel naar Galtür, See of Kappl. Het verknoeit de natuur en dat zie je 's zomers erg duidelijk.

Het verbinden van ietwat kleinere skigebieden is wel nuttig maar anders laten ze het maar. De verbindingen Sankt Anton-Kappl en Ischgl-Scuol zijn er over. De natuur kan niet meer groeien/herstellen als een skigebied meer als 100km aaneengesloten bevat.

Mijn mening: erg. Zeker omdat het maar een kleine uitbreiding is, en Ischgl al groot genoeg is. De natuur is nodig he…

Kleinere gebieden zouden eerder mogen uitbreiden, maar verliezen hierdoor wel hun charme…

Go with the snow!

Ik denk dat ze beter geld kunnen investeren in nieuwe en snellere liften waardoor je minder lang hoeft te wachten (en dus meer skied) als een paar km extra

Life is fun, so enjoy it

Er is idd al heel lang sprake van ontsluiting. De Rendl is dan een enorm skigebied. Einhaber zijn er zeer positief over. Er is al een nieuwe kabinelift gebouwd waardoor er nog meer mensen gebruik kunnen gaan maken van de natuurschoon aldaar. Mensen komen echt niet alleen om te skiën, wij ook niet!

Geweldige reacties. Ik was erg benieuwd hoe de verhouding tussen voor- en tegenstanders zou zijn. Het is duidelijk dat ruim het merendeel van jullie dergelijke uitsluitingen niet nodig vinden.
Mijn persoonlijke mening: ik geloof niet dat het Ischgl veel extra toeristen en zullen de extra inkomsten nihil zijn. Daarnaast heeft Ischgl voldoende mogelijkheden voor alle niveau skiërs, waardoor het plezier niet groter of kleiner voor eenieder zal worden.
Landschappelijk vind ik liften erg zonde, ookal weet ik dat we er allemaal erg graag gebruik van maken. De dieren zullen in de winter een gedeelte van hun leefgebied moeten inleveren worden en/of vaker gestoord. Deze verspilde energie voor de dieren kan in de winter funest zijn.
In mijn ogen is het vanuit vele punten gezien niet nodig om dit gebied te ontsluiten.

Mocht je meer willen lezen, naast de links die al genoemd zijn, kijk dan bijv. op http://www.tt.com of http://www.alpenverein.at.

Rob

Mooi en gauw doortrekken naar scuol. En dan achter de masner in serfaus nog twee liften maken zodat je naar samnaun kunt (Kan nu alleen met gids). Dan heb je echt met afstand het mooiste skigebied van Europa.

Beetje nutteloos dit, slecht voor de natuur maar wel lekker voor de skieërs

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie