Fotoreport: Ook Zuid-Franse Alpen dik pak sneeuw

Rogier op 12 november 2012· 6 reacties

null
Diepe en koude sneeuw een droom voor off-piste skiërs

Gister en vandaag was te zien hoeveel sneeuw er net over de Italiaanse grens lag. Dit is in het westen van Italië. Daar lag zaterdag de sneeuwgrens de hele dag heel erg laag. Ik was benieuwd hoe de sneeuw aan de andere zijde van de grens was, daar regende het veel langer dit weekend. Vanmorgen vertrok naar een berg boven Briançon, het laagste dorp van het Serre Chevalier skigebied. We parkeerden de auto en begonnen rond de 1600 meter met het omhooglopen, want de liften draaien (natuurlijk) nog niet. De eerste meters gaven ons weinig vertrouwen, maar dat idee veranderde hoger helemaal.

Opgevroren korst
De sneeuw die afgelopen weekend is gevallen, viel erg ‘nat’. ‘Que de l’eau’, hoe de locals hier zeggen. Dat betekende dat na een nacht prima vorst deze sneeuw keihard is opgevroren. Een harde kortst vormt zich op de sneeuw. Erg vervelend skiën en boarden omdat je bij bijna elke bocht door deze korst heen zakt. Dit gaf ons dus weinig hoop voor de afdaling. Maar we zijn nog maar in het begin van het seizoen, dus een mooi tochtje door een besneeuwd landschap is al mooi zat. En van het skiën in slechte sneeuw leer je skiën…

Hoger, beter
Toen we eenmaal hoger kwamen was de sneeuw een stuk beter. De korst werd dunner en de sneeuw lichter. We kregen weer hoop. Wij hadden twee toppen in ons hoofd. Een grote noordwand en een helling met een kortere en minder steile noordwand. Toen we eenmaal zicht hadden op de eerste wand stonden wij voor een moeilijke keuze. De helling zag er fantastisch uit. Het was al van ver te zien dat er een dikke laag poeder in de wand lag. Maar tegelijkertijd zag de helling er ook gevaarlijk uit qua lawinegevaar. Dus deze helling viel af. Want nee zeggen is tijdens off-piste belangrijk, in ieder geval als je een lang leven wilt hebben.

Geen spijt
Maar we hadden geen seconde spijt van onze keuze. Sowieso, nee zeggen is altijd de goede keuze, alhoewel het soms niet makkelijk is. Maar op onze ‘tweede keuze’ hadden we een mooie (veilige) klim in de zon, het was bijna te heet, en daarna een fabelachtig mooie afdaling. Die zo goed was dat we expres verder afdaalden dan handig. Hierdoor moesten we weer honderd meter extra omhoog klimmen. Maar de sneeuw was zo goed, dat we deze korte klim graag op de koop toenamen. Maar genoeg woorden, hier de beelden van vandaag.

null
Blauwe lucht, zon en diepe sneeuw!

null
Tijdens de klim omhoog was het bijna te warm

null
De eerste bochten in de schaduw zijde

null
Met een fantastische sneeuw!

null

null
Maar het lange doorskiën kostte ons wel een extra klimmetje

null
Maar daarna was het nog niet afgelopen

null
Wij klagen niet voor een 12 november.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Mooie foto’s! Vanaf welke berg zijn jullie afgedaald in Serre Chevalier?

''Powder to the people''

De Arpelin, deze het dal boven Briançon, richting de Col d’Izoard, nabij Cerviere, is ca 4 kilometer van Briançon en niet meer in het echte skigebied. Maar het geeft wel een goede indicatie hoe de sneeuw in Serre Chevalier ligt.

Click. Click. Peace

Leuke beelden! Puur genot!

Go with the snow!

Mmmmmm No comment

RoCo

vet!

Wederom fantastische en jaloersmakende beelden Rogier! Prachtig :)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie