Berg als sneeuwbarometer

Arno5 op 19 december 2012· 9 reacties

null
2009-2010

Iedereen die wel eens in het Grand Massif heeft geskied, moet em wel eens opgemerkt hebben; le Môle. Een ‘alleenstaande’ berg die ondanks haar beperkte 1863m hoogte toch een rol van betekenis speelt in de Franse Haute Savoie. Deze berg gebruiken wij namelijk als sneeuwbarometer voor het Grand massif.

Lijkt wel een vulkaan
Bergen zijn meestal onderdeel van een massief of bergketen, maar de Môle ligt autonoom in haar eentje, dus zonder connectie met andere bergen. Hij doet sterk denken aan een vulkaan, zeker als er zo’n mooi vlaggenwolkje aan de top hangt. Aan de noordkant van de berg ligt de rivier de Giffre en ten zuiden stroomt het smeltwater van het Mont Blanc massief door de rivier de Arve richting het meer van Genève. Je kunt je voorstellen dat je vanaf de top een geweldig 360 uitzicht hebt over de Haute Savoie. Richting het noorden zie je het meer van Genève liggen en zuidwaarts kijk je naar de altijd imposante Mont Blanc.

null
2011

Boomloos
Omdat er boven een hoogte van grofweg 1700 meter geen bomen meer groeien, heeft le Môle een met alpenweides begroeide top waar zomers de koeien grazen. 's Winters na iedere sneeuwbui, vormt deze typische berg met haar witte top een mooi contrast met de donkere boomgrens. Daarom hebben we deze berg op z’n Hollands ‘de Puist’ gedoopt.

null
2011-2012

Sneeuwbarometer
De puist is niet alleen een typische berg voor de omgeving, maar heeft ook een nuttige functie. We hebben namelijk ooit ontdekt dat je 'em kunt gebruiken als sneeuwbarometer! Vanuit het Grand Massif (en ook vanuit les Gets en Morzine) kijken we op de noordoost kant van de puist. Buiten een zwak ochtend zonnetje krijgt deze kant van de berg dus nauwelijks zonlicht en dat maakt dat de zon dus weinig invloed heeft op het smeltproces. Het skigebied le Grand Massif heeft veel (van de zon afgekeerde) pistes die op dezelfde hoogte liggen als de top van de Puist. Daarom zegt de kleur van de top veel over de sneeuwcondities in het hele skigebied.

null
2012

Gebruiksaanwijzing
Is de top van onze baromater helemaal wit zonder bruine smeltplekken, dan is de sneeuw in het Grand Massif overal top, zowel op als off-piste. Zie je hier en daar wat bruine plekken op de Puist, dan is de sneeuw vooral hogerop nog prima skibaar, maar verse sneeuw is (zeker off- piste) welkom. Als het te warm is geweest (regen, smeltende sneeuw, voorjaar), ontstaan er grote bruine plekken op de top van de Môle. Hoewel de pistedienst hard werkt en de pistes in verrassend goede conditie weet te houden, zitten we dringend te wachten op een dikke dump. Het afgelopen seizoen was de Puist bijna de hele winter helemaal wit en vertoonde ze alleen in de maand maart een paar stevige bruine plekken. Tijdens de drama winter van 2010/11 daarentegen was de Môle het hele seizoen meer bruin dan wit.

null
2008-2009

Vanaf vandaag vind je tijdens deze winter in de sneeuwhoogte+ updates regelmatig een foto van de Mole zodat jij zelf kan inschatten hoe de sneeuwcondities zijn. Aarzel niet om zelf ook een foto van de Môle te maken en te uploaden via sneeuwhoogte+

Heb jij in jouw favoriete skigebied ook een sneeuwbarometer die jou informeert over de lokale pistecondities?

Arno5
beleeft in het Franse Grand Massif vanuit het basecamp in Samoëns mooie avonturen en houdt ons daarvan op de hoogte.

Plaats een reactie

als je dan je hoofd in de sneeuw stop kan je wie is de mol spelen

Ah heette dat ding zo. Geheel toevallig heb ik vanaf dezelfde positie als foto #2 afgelopen Maart een foto gemaakt.

null

Uitvergroot:

null

Je ziet inderdaad al een paar bruine plekken. Dat komt overeen met de hypothese want in de lange afdaling naar Sixt (Les Cascades) was het zeker een uitdaging om je materiaal krasvrij te houden (In het dal was het 18 graden)

Leuke post Arno :) nog 9 daagjes en ik vertrek naar le Grand Massif, kijk er na uit ik hoop dat de dooi en regen komend weekend niet teveel sneeuw laat smelten. Ik neem aan dat het goed komt :) Zou vet zijn als je na de dooi van het weekend een update kan doen :D Kan niet wachten totdat ik vertrek!

Ik was in Feb 2011 in flaine. Ik kan me de condities van de foto van 2011 goed herinneren. Toch nog een superweek gehad :)

De berg was ons toen ook al opgevallen.

@Lars: Vorig jaar hadden een superkoud en sneeuwrijk januari en daarna voorjaar in februari. In maart was de Mole bijna bruin en hadden we het seizoen al bijna opgegeven. Daarna ging het alsnog helemaal los en hebben we weken sneeuw gehad en was de Puist witter dan ooit!

@Jurian: 2011 was een drama winter we hebben geloof ik een stuk of 4 sneeuwbuien gehad gedurende de hele winter en die vielen bijna allemaal vanaf de boomgrens. Die foto hierboven is genomen in april; een dag later zaten we met onze MTB’s tussen de skiërs in de gondel naar 1600 :)

@Lars: Vorig jaar hadden een superkoud en sneeuwrijk januari en daarna voorjaar in februari. In maart was de Mole bijna bruin en hadden we het seizoen al bijna opgegeven. Daarna ging het alsnog helemaal los en hebben we weken sneeuw gehad en was de Puist witter dan ooit!

@Jurian: 2011 was een drama winter we hebben geloof ik een stuk of 4 sneeuwbuien gehad gedurende de hele winter en die vielen bijna allemaal vanaf de boomgrens. Die foto hierboven is genomen in april; een dag later zaten we met onze MTB’s tussen de skiërs in de gondel naar 1600 :)

ik zal er 1 maken van de puist met oud en nieuw :)

Nou Arno bedankt voor deze info.
ik ben 3 keer in Flaine geweest en ik vond de puistook inderdaad erg ongewoon en mooi. Tijdens de winter van 2009/2010 heb ik ook een paar foto’s van hem gemaakt en allemaal erg mooi en apart. Dit jaar, aankomend januari ben ik in de buurt van Flaine, in La Clusaz, maar waarschijnlijk in maart in Flaine MMV hotel in de forum. Maybe i´ll see you than.

@Gast772; vanauit la Clusaz zal je em wat moeilijker zien en als je em al ziet kijk je op de zuidkant. Deze kant is snel minder wit of zelfs groen; schrik dus niet als je dat ziet… ;-)
Veel plezier!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie