Met een glaasje 'teveel' de piste op

Rogier op 19 december 2012· 64 reacties

null
Gezellig, maar daarna nog de pistes op?

Volgens een Brits verzekeringsbureau gaat maar liefst 46 % van de Britse wintersporters regelmatig de pistes op na een aantal alcohol houdende drankjes tijdens de lunch. Dit cijfer verbaast mij niets. Ik denk dat dit cijfer voor alle wintersporters ongeveer gelijk is. Volgens mij zal het bij Fransen zelfs nog hoger uitkomen. Vinden jullie dat dat kan skiën of boarden met een glaasje op?

Gevaar
In het verkeer is het duidelijk dat alcohol erg gevaarlijk is. Bijna iedereen is het erover eens dat beschonken autorijden niet kan. De gevolgen kunnen te groot zijn. Met wintersport is dat voor velen anders. Een paar afdalingen op de pistes met een glaasje op, niemand die daar echt van opkijkt, toch? En dat terwijl met zo’n 70 a 80 km per uur van een besneeuwde berg afsuizen natuurlijk niet zonder gevaar is.

Alcohol
Alcohol ‘verdooft’ onze hersenen. De controle over het lichaam wordt minder, in het bijzonder de arm en beenspieren worden minder goed aangestuurd. Dit zorgt ervoor dat je na een paar glazen een halve seconde later reageert. Dat betekent op de ski’s op snelheid toch al snel 10 meter en langzaam glijdend 4 meter extra ruimte nodig. Dit kan het verschil zijn tussen lachend op tijd stoppen of een ongeluk. Ook zorgt alcohol voor een zogenaamde ‘tunnelvisie’ de randen van ons blikveld vervagen en we zie dus minder goed wat er links en rechts van ons gebeurd. Niet handig op het board of ski’s. Verder zorgt alcohol voor het verkeerd inschatten van situaties en wordt je overmoedig, of juist overdreven voorzichtig. al met al allemaal niet top in de sneeuw.

Dat ene drankje
Maar we zijn op vakantie en dan moet dat ene drankje tijdens het eten toch gewoon kunnen? De een vindt van wel en de ander vindt van niet. En wie heeft er nou nooit een biertje of een wijntje gepakt tijdens de lunch? En een biertje of wijntje is toch wat anders dan echt dronken zijn, of niet?

Wat vinden jullie, een (of een paar) glazen alcohol tijdens de lunch, kan dat op wintersport? Of is alcohol echt iets voor na het skiën en alleen tijdens de après-ski?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Met drank op skiën of snowboarden is net zoals rijden met drank op.

Niet aan beginnen een ongeluk zit in een klein hoekje.

Het zelfde als de auto lijkt mij een goede richtlijn

Met voorgangers eens. Dat je je eigen been breekt is tot daar aan toe. Maar dat je met dat éne drankje je medewintersporters in gevaar brengt tot daar aan toe. De meest vervelende botbreuken komen vaak doordat je door iemand anders onderuit wordt geskied.

Voor mij blijft het skiën/snowboarden met alcohol op het zelfde als met een glaasje op achter het stuur stappen dat doen we toch ook niet ? Tuurlijk hoort de apres-ski bij de wintersport maar doe het biertje of de snaps dan lekker aan het eind van de middag in een bar in het dal.
Groeten Marc

Ik ben het volledig met voorgaande posters eens dat diegene die schade berokkenen omdat ze teveel hebben gedronken, harder mogen aangepakt worden. Diegene die gewoon wat trager naar beneden komen (en zichzelf evt wat pijn doen door een keer extra te vallen) heb ik geen probleem mee. Leef en laat leven !

goed behalve in de drukke periode dan is het te gevaarlijk. maar als het lekker rustig is op de piste why not?

Ik ben het met de anderen eens, autoregels toepassen op de piste. Toch moet ik zeggen dat sommige skigebieden het er wel echt naar maken. In Val Thorens is er bijvoorbeel de 360 bar op de berg. Daar staan mensen vaak genoeg tot in het donker te dansen en te drinken. Daarna skiet of snowboard men nog ruim 500 meter met bezopen kop en in het donker naar het dal. Dat zorgt voor nare situaties.

Voor mij een no go…als ik op andere manieren sport drink ik ook niet
…ik zie wintersport dan ook nog steeds.meer als sport dan vakantie misschien maakt dat nog uit?

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Ik heb zelf een heupflesje (Jagermeister) mee tijdens het boarden, maar helemaal klemzuipen doe ik niet. Af en toe een slok.

Lekker zuipen tot je de berg af moet kruipen! Is toch schitterend hoe al die figuren onderuit gaan met de ski’s als ze te diep in het glaasje hebben gekeken.

Ik houd normaal wel van een feestje, maar moet zeggen dat ik op mijn wintsport vakantie niet drink op de piste.
Heb dat een keer een halve liter bij de lunch gepakt maar daarna kon ik mijn flow gewoon niet meer te pakken krijgen, het leek of ik mezelf aan het tegen werken was. Dus niet meer gedaan daarna. Als je daarna in het dal bent vind ik dat je er voor jezelf aan bent, als andere geen last van je hebben gaan ze zichzelf maar verprutsen voor de dag erna, niet mijn zorg. Maar als ik er ooit onderuit geskied of geboard zou worden door een dronkaard zou die sneller onder zijn dan ik kon boarden.
Hetzelfde als in duitsland, geen winterbanden dan ben je sowieso schuldig.

Alleen na het skien en niet op de piste.

En waarom is het bij Fransen nog meer ? Ik ga al jaren naar Frankrijk ,de après-ski is daar zo goed als onbestaande igv met Oostenrijk . De enige die ik veel zie drinken zijn idd de Britten en Russen ( de laatste jaren steeds meer Russen…)

Een biertje tijdens de lunch is voor mij geen enkel probleem, is heerlijk en van 1 biertje verander ik echt niet… Je bezatten of klem zuipen kan echt niet, daar mogen ze mensen die ongelukken veroorzaken ook aansprakelijk voor stellen.

Is het al bijna januari?

Gewoon niet drinken. Uit een test met ervaren drinkers bleek dat al na 1 biertje dat probleem van de tunnelvisie optrad. Je kan dus nog zo hard roepen dat je geen last hebt van 1 biertje, je ziet toch veel minder wat er om je heen gebeurd. Dit is slecht in het verkeer, maar nog slechter op de piste!!!

1 alcoholische versnapering tijdens lunch moet kunnen maar ik ga er niet aan beginnen. Je ski-vaardigheden gaan alleen maar achteruit en dan beleef je uiteindelijk minder plezier aan het skien. Gewoon lekker na het skien een borrel drinken en op tijd naar bed.

Overdag drink ik niet tijdens het skiën, maar moet eerlijk bekennen dat ik na ruim een uurtje apres-ski bovenop de berg om 18.00 nog wel skiënd naar beneden ga. Controle is natuurlijk veel minder, maar probeer wel zo actief mogelijk m’n aandacht er nog goed bij te houden. Ik wil de ‘traditie’ niet goedpraten, maar het scheelt ook dat er vrijwel niemand - en zeker geen kinderen - meer op de piste is.

Gewoon niet doen! Wat mij betreft als misdrijf bestempelen. Er zal maar een “zatlap” tegen je aan skiën en jij kunt de rest van je leven niet meer lopen…

Zulke moraalridders toch hier op het forum. Prachtig!
Er is toch een verschil tussen straalbezopen van de berg te komen en een pint of twee te drinken tijdens de middag of net voordat je stopt met skien.
Wintersport = is voor 90 procent ( en dan bedoel ik gewoon het merendeel ) niet gelijk aan sport maar aan recreatieve winter"pret".
Stel anders voor om naast de “slow” pistes de “100% sober” pistes te installeren.

Lighten up!

Want goed gewaxt verhoogt je (glij)plezier!

Geweldige site is dit… wat doet alcohol… journalistieke dwaling?

Een hoop mensen op wintersport weten dat blijkbaar niet. Kijk maar naar de ongelukken op de piste veroorzaakt door overmatig alcohol gebruik.

Tja, 1 of 2 glazen bier lijkt mij niet zo’n enorm groot probleem. Zoals Dave al zegt, voor de meeste mensen is het puur recreatief. Daarbij, ik denk dat als mensen wat gedronken hebben, en daarna op de piste merken dat ze zichzelf niet helemaal goed meer onder controle hebben, juist wat rustiger en voorzichtiger gaan skiën. Voor mij geldt dit absoluut. Bovendien, meestal merk ik er zelf na een uur al zo goed als niks meer van, moeten we hier nou zo’n probleem van maken? Een lekker biertje hoort erbij als je het mij vraagt. (Helemaal kachel de piste afgaan, nee dat niet!)

AC

Elk jaar deze discussie :/

Die laatste lift halen...

ach, bij de lunch een glas wijn moet best kunnen toch?

Maar meer dan 2 bier/wijn vind ik niet verstandig. Zelf drink ik weinig op wintersport want ik ben er om te skiën, niet om met me brakke kop tot 12uur in bed te liggen… dat doen we hier in nederland wel op zondag ochtend :)

Je moet het zelf maar weten, maar als je met een of twee pinten een ongeval veroorzaakt, ben helemaal verantwoordelijk. Voor de rest vind ik het vergelijkbaar met de auto.

als ik voor mezelf spreek NOOIT! alleen na het skiën drink en paar biertjes waarna we met de bus terug gaan! Alcohol beïnvloed je reactie snelheid gewoon niet doen is niet alleen veiliger voor jezelf maar zeker ook voor anderen.

Seriously snow addicted family!

Om half elf een biertje (null drei ) en als het heel koud is een jagathee.
Bij de lunch een halve liter
Rond een uurtje of 3 nog een null drei
Voor de laatste afdaling nog een null drei.

Als ik alle reacties zo hier lees ben ik blijkbaar zo ongeveer de enige die overdag iets drinkt. Als ik om me heen kijk in de barren op de pistes zie ik een heel andere werkelijkheid.

Ik zal nooit dronken van de piste af gaan (uitzondering: de laatste 200 meter na de Mooserwirt) maar drink gedurende de dag wel wat alcoholische versnaperingen.

En voor de moraal ridders onder u; een alcoholische consumptie is na 1 a 2 uur afgebroken in het lichaam. Ik zou met dit drank patroon gewoon mogen auto of motor rijden. (Als ik met de motor ben drink ik helemaal nooit, geen druppel. En met de auto twee a drie biertjes max.)

Bijzonder dat veel mensen zeggen je moet het hetzelfde beschouwen als auto rijden om vervolgens te zeggen dat je geen druppel moet drinken.
Voor en zelfs tijdens het auto rijden mag er alcohol genuttigd worden, alleen in beperkte mate.

Je hoeft wat mij betreft niet heel de dag broodnuchter op de piste te staan maar zorg dat je je grenzen kent: Een wijntje of pilsje bij lunch moet kunnen, op een vrijwel lege piste rond 18u naar beneden struikelen heeft ook niemand last van. Midden op de dag strontbezopen de kindertjes als bowlingpins gebruiken kan duidelijk niet.

Zelf heb ik de alcohol niet zo hard nodig maar met een pilsje aan het eind van de middag lekker op het balkonnetje/de veranda van het laatste streepje zon genieten na een dag lekker skiën, daar kan weinig tegenop.

Ik drink nooit geen alcohol tijdens het skiën. Waarom? Omdat ik met mijn eigen ogen gezien heb, hoe het heel erg mis kan gaan met dronken lui op de piste. En ook wat je je mede wintersporters aan doet als je ze mee sleurt. Dit zou ik nooit op mijn geweten willen hebben.

Na het skiën vind ik het een ander verhaal. Een lekker wijntje/ biertje moet dan zeker kunnen. Maar totaal lazarus zijn gaat weer te ver.

Geniet van elke dag, het leven is al kort genoeg!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie