'Maar het waait helemaal niet'

Arno5 op 28 december 2012· 16 reacties

null
Er ligt toch genoeg sneeuw, waarom is deze piste niet open?

In de vakantieweken hoor je veel Nederlands om je heen en dan is het verleidelijk om je te mengen in discussies die plaatsvinden in de skiliften. De toon is regelmatig wat verwijtend en een tikkeltje eigenwijs; als wij als Hollanders een skigebied zouden draaien zouden we het héél anders doen.

Vriezen of dooien
In de kerstvakantie kan het letterlijk vriezen of dooien. Ik wil niet zeggen dat het een gok is om te gaan skiën, maar de kans op minder geopende liften en pistes als in februari is groot. Dat is meteen de reden dat de Franse skigebieden later open gaan dan de Oostenrijkse. In 2009 bijvoorbeeld, was het skigebied tot op een hoogte van 1500m nog helemaal groen. Eén niet voorspelde sneeuwbui toverde het skigebied in de nacht voordat de vakantiegangers arriveerden om in een mooie witte wereld. Voor de locals was dit een redding, terwijl de aangekomen toeristen gewoon het witte landschap aantroffen zoals ze dat verwacht hadden. Regelmatig begint het seizoen hier in de noord Franse Alpen met een stevig pak sneeuw rond sinterklaas. Daarna warmt het weer even op en dan net voor de kerstvakantie komt dan de gehoopte volgende dump. Zo zijn de bergen in de kerstvakantie meestal mooi wit, maar is het sneeuwdek nog dun.

Waarom?
Toch vragen veel mensen zich af waarom sommige liften niet geopend zijn. “Ze hebben gewoon geen zin om te werken”, of “Die lift is zeker stuk en ze repareren 'em gewoon niet”, zijn opmerkingen die je soms opvangt in de draaiende liften. Deze gretige wintersporters weten niet wat er vooraf is gegaan om al die pistes en liften die wél open zijn nu draaiend te krijgen. Kom maar eens in de zomer een dagje met ons mountainbiken en je snapt héél goed waarom bepaalde hogere liften in Flaine nog gesloten zijn tijdens de kerstvakantie! De pistes boven de boomgrens liggen namelijk in een kalksteen landschap; een voormalige zeebodem. Het vriezen, dooien en stromen van water hebben hier spelonken en gaten gevormd: de zogenaamde lapiaz. Om deze gaten natuurlijk te vullen is heel veel sneeuw benodigd en dat is met de start van de kerstvakantie vaak nog niet het geval.

null

Wind
Deze kerstvakantie hebben we in grote delen van de Alpen last van een stevige en warme zuidwester wind. Wind heeft als eigenschap dat het verse sneeuw wegblaast waardoor pistes kaal waaien. Daarnaast zorgt het voor gevaarlijke situaties met de skiliften. Zeker kleine kinderen kunnen door een harde wind in de problemen komen als ze op een winderige top uit moeten stappen. Zoals je weet van winderige zomerdagen kan het op het strand vervelend hard waaien, terwijl het in een duinpan heerlijk windstil is. Zo is het ook in de bergen; in het dal is het windstil en toch staat er een bord “fermée” ten gevolge van de wind. Verongelijkt en hoofdschuddend skiën we door naar de skibus die ons via een omweg terugbrengt naar de plek waar we wezen willen. “Het is kerst en die gasten willen gewoon op tijd aan hun kerstmaal zitten” klinkt het mompelend uit de groep. Toen ik nog niet in de Alpen woonde deed ik hier net zo hard aan mee, totdat een pisteur mijn eigenwijze gezicht zag en zei dat we het toch nog wel even mochten proberen. Nou dat hebben we geweten; beneden konden we een potje badmintonnen, terwijl we boven bijna uit de lift waaiden.

Gesloten pistes
Tenslotte hebben we nog de gesloten pistes. De sneeuw is top en er ligt zelfs een laagje vers, maar toch is die fijne lange piste gesloten! Je moet weten dat een skigebied er in de vakantieweken alle aan doet om zoveel mogelijk liften en pistes te openen om zo de drukte te verspreiden. Een gesloten pistes heeft dus een reden. Na verse sneeuwval kan dat lawinegevaar zijn, en nu in de kerstvakantie is het in de noord Alpen het gevolg van die sneeuwvretende en door ons wintersporters gehate föhn. In lagere pistes ontstaan hierdoor gaten en geulen ten gevolge van de smeltende sneeuw. Pistes als de beroemde 14 kilometer lange Cascades lijden hier ook onder en hebben ook nog eens te maken met land- en rockslides die op de piste terecht komen. Als je de verleiding van een gesloten piste toch niet kan weerstaan, kom je er vaak lager en lager achter dat het bord er toch niet voor niets stond.

Veiligheid
​Skigebieden zijn verantwoordelijk voor jouw veiligheid. 's Nachts en overdag doen ze er alles aan om jouw op de veiligste manier van je wintersportvakantie te laten genieten. Dat betekent dat er soms pistes en liften gesloten moeten worden. Natuurlijk zou het soms fijn zijn als dat iets beter naar ons als wintersporters gecommuniceerd zou worden. Jammer dat die Nederlandse berg er niet komt, anders hadden wij Hollanders natuurlijk wel ‘effe’ kunnen laten zien hoe je efficiënt een skigebied moet draaien ;-)

Stel dat jij uitbater zou zijn van een skigebied: wat zijn jouw frustraties en wat zou jij op z’n Hollands beter doen als jij het voor het zeggen had?

Arno5
beleeft in het Franse Grand Massif vanuit het basecamp in Samoëns mooie avonturen en houdt ons daarvan op de hoogte.

Plaats een reactie

Een klein beetje extra informatie zou vaak wel prettig zijn. Als er alleen maar ‘ferme’ staat dan frustreert dat soms. Als er een bordje bij staat met de reden, en daardoor krijg je de indruk dat het morgen misschien beter is, dan geeft dat hoop. Communicatie voorkomt een hoop ergernis. :-)

Boris

Nederlanders op vakantie hebben altijd wat te zeuren en/of te klagen. In het buitenland zijn we ineens al onze manier kwijt (voor zover ooit aanwezig).

En tijdens het ontbijt smerige verhalen vertellen is ook typisch NL.

Als je het kunt betalen, gewoon de gebieden mijden waar veel Nederlanders komen, in de praktijk niet zo moeilijk, de meeste Nederlanders gaan naar de goedkoopste gebieden :-)

Volgzaam type (off-piste mits berggids).

Mooi stuk Arno!
Sommige gebieden laten alle gegevens van het dal én op de top zien, temp./wind/sneeuwdikte enz. Maakt het inzichtelijk. En dan nog zullen 'Ollanders klagen. Sommige kunnen niet zonder.

sterk stuk Arno! Het is bijzonder om te zien hoe goed wij Nederlanders alles weten, zo ook op in de bergen. Betrap mijzelf er ook vaak genoeg op dat ik het skigebied ‘lafheid’ of ‘luiheid’ verwijt. Het is goed om zo nu en dan even te realiseren dat dit eigenlijk nooit het geval is, men moet immers verdienen aan de wintersporter en zal dan ook echt geen pisten sluiten als de balans positief uitslaat.

Zoals Boris al schrijft, communicatie is het toverwoord. Ook bij Nederlanders Constant, jij schetst wel een heel negatief beeld. Als Nederlanders als “gast” worden ontvangen (en niet alleen goed zijn voor hun euro’s) valt het wel mee. Sukkels heb je altijd, ook bij Duitsers, Belgen, Fransen, Oostbloklanden en de “einheimischen” zelf. Klant is koming is soms ver te zoeken.

Waar ik trouwens een hekel aan heb, is dat soms hele pistes worden afgesloten voor een wedstrijd.

Ik erger me er toch ook aan, dan kan je al maar 1week per jaar op skivakantie en dan zijn juist de pistes die je absoluut wou doen gesloten… En dan staat daar gesloten. Zoals Boris zegt is dat niet genoeg informatie en zou er ook echt wel een reden mogen opstaan. En zouden ze dan op die pistes waar veel sneeuw voor nodig is geen sneeuwkanonnen kunnen opzetten, of kunnen ze niet meer moeite doen op 1 of andere manier?

Langst de andere kant begrijp ik het ook wel als het gevaarlijk is, maar dat is niet vaak het geval omdat je bijna nooit de reden weet.

Maar uiteindelijk betaal je de prijs van je skipas ook voor het beskiën van het aantal pistekilometers. Als er dan meerdere pistes gesloten zijn betaal je (meestal) alsnog de volle mep voor de skipas.

Zal ik wel weer de gierige Hollander zijn…

Wat is jullie ervaring met de communicatie in de andere Alpenlanden; Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Hoe informeren ze je daar over eventuele redenen van sluiten?

En iemand misschein ervaring met de USA?

laten we ook bedenken dat de alpen gewoon ruig terrein zijn! Nee=nee, en een uitleg is echt niet nodig.Dan moet het er straks ook nog in 6 verschillende talen zijn om iedereen goed te mutsen…

Een eenrichtingsverkeer straat staat ook niet bij waarom, terwijl je er vaak makkelijk met meer door kunt.
@Arno; In Zwitserland het zelfde als in Frankrijk!

Zowiezo wat meer aandacht aan het snowpark besteden!

Er wordt heel vaak de opmerking gemaakt dat de communicatie niet voldoende is bij afgesloten pistes. Ik vind dit flauwekul, hoe stelt men deze communicatie voor. Hoe moet men dit zou snel en duidelijk mogelijk communiceren? Een heel verhaal op een of ander papier op een paal spijkeren? Stel je voor dat die Fransen,Zwitsers en Oostenrijkers in de zomer aan onze noordzee kust staan waar toevallig om een gegronde reden een plaatselijk zwemverbod is ingesteld en dan het zelfde verlangen (een beter communicatie) De gevaren van zeeen en bergen worden door de buitenstaanders zwaar onderschat.Dus als er verboden worden ingestelt dan heeft dit een gegronde oorzaak en dan niet meer zeuren om uitleg en communicatie maar verdomme gewoon deze situatie accepteren voordat er gevaarlijke situatie’s ontstaan.

niet roetsjen maar skieen

Ik vind het wel jammer als er pistes of liften gesloten zijn maar ik ga er van uit dat ze er een goede reden voor hebben. Het skigebied heeft er zelf ook geen profijt van om zomaar liften of pistes te sluiten.

Wat de communicatie betreft:
Ik weet niet of dat overal zo is maar in Obergurgl hebben ze een infokanaal op de TV. Dan kan je voor je vertrekt al zien welke liften en pistes gesloten zijn. Je kan zien hoe hard het waait, wat de luchtvochtigheid is. Ze laten ook de webcambeelden, weersvooruitzichten en tijd/datum van evenementen zien, etc.

Wij kijken daar 's avonds altijd even naar en 's ochtends nog een keer voor we weg gaan. Handig voor de planning van de skidag.

Hypothetisch:
‘Deze piste is dicht omdat de gemiddelde skiër deze niet zonder gevaar kan afdalen, voor mij is dit geen probleem!!’
Gebeurd vaak! (Nog niet geprepareerd na verse sneeuw, …)
Heb stiekem ook soms wel dit gevoel!

Ik kan me niet echt vinden in dit verhaal. Dat komt omdat ik het gewoon altijd accepteer als er wat afgesloten is. De onzin van Constant slaat ook kant noch wal. Dat zou hetzelfde zijn als zeggen dat ‘west-landers’ arroganter zijn dan de rest van de Nederlanders. Oh wacht…

Mee eens m.b.t. klagen, wat een luxe probleem! De locals weten echt wel waar ze mee bezig zijn en ze sluiten pistes alleen als het niet anders kan. Veel mensen zijn zo gewend aan luxe en veiligheid; je laat je omhoog vervoeren en als je het koud krijgt duik je even een cafétje in. Rogier merkte laatst ook al op dat de bergen ruig en gevaarlijk terein zijn. Ga maar eens op toerski’s of in de zomer omhoog zonder al die luxe en je weet wat ik bedoel.

Ik ben de uitbater van een skigebied elke dag dankbaar voor de mooie en veilige pistes. Dat er soms iets gesloten is maakt niet zoveel uit. Om op de oorspronkelijke vraag terug te komen, als ik het voor het zeggen zou hebben dan zou ik in de leer gaan bij het bergvolk en het hopelijk net zo goed doen.

Toch zou een beetje meer info wel handig zijn. Bij gesloten piste vanwege lawinegevaar, slechte staat piste of gewoon nog niet geprepareerd. Bij de laatste 2 kun je dan zelf eventueel kiezen om er toch af te gaan. Of bij gesloten lift: wordt aan gewerkt/wind/kapot. Als je weet dat er een klein probleem is waar ze op dat moment aan werken kun je bijv. in de buurt blijven en het later weer proberen. Of desnoods alleen maar: blijft vandaag dicht. Dan weet je ook waar je aan toe bent.

In het algemeen werkt communiceren positief. Natuurlijk zijn bergen wild terrein maar als het kan, waarom dan niet?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie