Hogedrukgebied

null

Een hogedrukgebied is een gebied dat ten opzichte van de omgeving een hogere luchtdruk heeft. Het kenmerkt zich door een dalende luchtbeweging waardoor de zon meer kans krijgt. In de Alpen zorgt het vaak voor rustige condities, strakblauwe luchten, veel zon en koude nachten. Kortom ideaal wintersportweer.

Niet altijd mooi weer

Als vuistregel geldt hoe hoger de luchtdruk, hoe mooier het weer. Dat dit in de praktijk niet altijd het geval is komt door de windrichting en ligging van gebergtes en zeeën.

null

Om een hogedrukgebied draait de wind met de wijzers van de klok mee. Als de lucht dan tegen een gebergte botst, stijgt en afkoelt kan bewolking ontstaan. Ook kan de wind van zee komen waardoor de lucht vochtiger wordt en het bewolkt raakt. Als dat allemaal niet aan de orde is schijnt de zon echter vaak.

Doordat de zon 's winters weinig kracht heeft heb je onder een hogedrukgebied wel soms last van mist of laaghangende bewolking. Alleen de dalen hebben daar last van, dit wordt ook wel een inversie genoemd.

Hoofdletter H

In weerberichten en op weerkaarten wordt een hogedrukgebied vaak aangegeven met de hoofdletter H. De kracht van een hogedrukgebied wordt aangeduid in millibar (mbar) of hectopascal (hPa). De tegenhanger van een hogedrukgebied is een lagedrukgebied, ook wel depressie genoemd.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.