Südföhn - warme zuidenwind die in de noordalpen optreedt

Roel op 01 augustus 2016

Föhn

Südföhn is de meest bekende vorm van föhn. Deze warme zuidenwind die in de noordalpen optreedt ontstaat wanneer er een lagedrukgebied ten westen van de Alpen ligt en een hogedrukgebied boven Oost-Europa.

In het dal soms windstil

Tussen beide systemen staat boven de Alpen een zuidelijke wind die ten noorden van de Alpenhoofdkam tot orkaankracht kan aantrekken terwijl de zon gewoon blijft schijnen. Niet zelden moeten de liften op de berg sluiten terwijl wachtende skiërs in het windstille dal met onbegrip naar de lucht kijken.

Südföhn: wolken lossen boven de Noordalpen op
Südföhn: wolken lossen boven de Noordalpen op

Wanneer kan südföhn kwaad?

Föhn wordt in het Duits een ‘Schneefresser’ genoemd. In een paar dagen tijd kan südföhn een dik pak sneeuw wegvreten, ook 's nachts. Niet alle dalen zijn echter even gevoelig voor föhn. Beschutte smalle dalen, haaks op de windrichting zijn in het voordeel. De föhn krijgt op zulke dalen minder snel vat waardoor de (sneeuw)schade kan meevallen. Soms weet de koude lucht zich zelfs te handhaven, dan hebben we het over een zogenaamde Kaltluftsee (reservoir van koude lucht aan de grond). Als de föhn niet te hevig is schuift de warme föhnlucht gewoon over de koude laag heen en blijft het in het dal lekker fris.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.