Hoe werkt een 'Nordstau'?

Roel op 15 oktober 2021· 3 reacties

Nordstau

In de aanloop naar het skiseizoen hunkert ieder skigebied naar sneeuw, liefst veel sneeuw. Dan verloopt de drukke Kerstvakantie namelijk wit en sfeervol. Het woord waar skigebieden in het weerbericht dan speciaal op letten is ‘Stau’. Nee, geen file, maar een opstopping van wolken die ervoor zorgt dat een deel van de Alpen onder een dik pak sneeuw komt te liggen. In het geval van een ‘Nordstau’ bijvoorbeeld de noordelijke Alpen. Maar wat is Stau en wat gebeurt er dan precies waardoor er zoveel sneeuw valt?

Wat is een Nordstau?

‘Stau’ is de Duitse benaming voor (op)stuwing. Dat is precies wat er gebeurt met de wolken die zoveel sneeuw produceren. Als de wind bijvoorbeeld uit het noorden of noordwesten waait, wordt vochtige lucht vanaf de Noordzee tegen de Alpen gedrukt. Dit heet een ‘Nordstau’ (noordelijke stuwing). Omdat de lucht tegen de bergen botst, kan deze niets anders dan opstijgen. Bij het stijgen koelt de lucht af, en omdat koudere lucht minder vocht kan bevatten, valt er sneeuw uit de wolken.

Nordstau
Satellietfoto van een Nordstau (beeld: NASA)

Sneeuwbrenger voor de noordelijke Alpen

De Nordstau is dé sneeuwbrenger voor het overgrote deel van Oostenrijk, het noorden van Zwitserland, en soms ook de noordelijke Franse Alpen. Deze regio’s worden ook wel de Noord-Alpen of de noordkant van de Alpen genoemd. Zolang de wind uit het noorden blijft waaien en vochtige lucht aanvoert, sneeuwt het aanhoudend door tegen deze barrière. Een halve meter sneeuw tot in de dalen in 24 uur tijd is geen uitzondering. Soms valt er zelfs nog veel meer, zoals in de winter van 2018-2019. Meerdere Nordstau-situaties volgden elkaar toen op, waardoor er in de eerste twee weken van januari twee tot drie meter sneeuw viel. In het Oostenrijkse Hochfilzen viel zelfs 4,5 meter verse sneeuw! (Lees hier de terugblik)

Nordstau

Snel minder sneeuw richting het zuiden

Niet alle skigebieden krijgen sneeuw van een Nordstau. Als de wolken de Zuidalpen hebben bereikt, zijn ze voor een groot deel leeg gesneeuwd. Op de weg naar het zuiden verliest de lucht immers steeds meer vocht. Bovendien moet de lucht de Alpenhoofdkam over; dit is de hoogste bergkam van de Alpen die precies door het midden van het gebergte loopt. Achter de Alpenhoofdkam daalt de lucht, waardoor deze verder uitdroogt. Het wolkendek breekt en de zon komt tevoorschijn. Dit wordt ook wel föhneffect genoemd, en is de belangrijkste reden dat de Italiaanse Dolomieten vaak droog blijven bij een Nordstau.

De Alpenhoofdkam

‘Veel sneeuw in de Alpen bestaat niet’

Het principe van de Nordstau is bij een Südstau of Weststau, de twee andere grote sneeuwbrengers, eigenlijk hetzelfde. Bij de Südstau komt de sneeuw uit het zuiden en liggen de Italiaanse Alpen in de vuurlinie, bij een Weststau is het juist sneeuwruimen in de Franse Alpen. Dit maakt dat er grote verschillen zijn in weer (en sneeuwhoogtes) tussen Alpenlanden en zelfs skigebieden. Het komt maar weinig voor dat er overal veel sneeuw valt. Een populaire nieuwskop als “Veel sneeuw in de Alpen” is dan ook meestal verkeerd gekozen. Het tegenovergestelde is eerder waar: een dikke sneeuwdump in Oostenrijk sluit vaak uit dat Italië of Frankrijk veel sneeuw krijgt. Goed om te weten voordat je je (sneeuw)rijk rekent.


Weerberichten

Benieuwd of jouw bestemming straks met een Stau te maken krijgt? Lees onze ‘handgeschreven’ wintersportweerberichten op wintersport.nl/weersneeuw. Nu al bij bijzondere weersituaties, maar vanaf november dagelijkse kost op deze website! Wil je zorgen dat je geen weerbericht mist? Meld je dan aan voor de Weermail onderaan het weerbericht. Ook kun je je gratis aanmelden voor het Sneeuwalarm van een bestemming naar keuze:

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Mooie, duidelijke uitleg, thanks @roel !

Let it snow

Heldere uitleg. Fijn!

Gelukkig gaat het niet over een file :P

Not all who wander are lost
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie