Föhnmuur - een ophoping van wolken die tegen de Alpenhoofdkam

Roel op 01 augustus 2016

null

Een föhnmuur is een ophoping van wolken die tegen de Alpenhoofdkam “aanleunt”. Hij treedt op bij föhn doordat de bewolking tegen de ene kant van de Alpenhoofdkam wordt aangedrukt, terwijl hij zich aan de andere kant oplost. Is de lucht namelijk de Alpenhoofdkam gepasseerd dan daalt hij en droogt uit.

Wolken lossen op

Aan de grond lijkt het dus alsof de wolken (lucht) stilhangen maar in werkelijkheid lossen ze op. Heel apart om te zien, zoals op deze foto bij de Großglockner Hochalpenstraße.

null

Strakke wolkengrens

Een föhnmuur loopt vaak exact langs de Alpenhoofdkam en vormt daarmee de begrenzing van de bewolkte zuidalpen en de zonnige noordalpen (of andersom). Skigebieden waar je dit fenomeen regelmatig ziet zijn Sölden en de Stubaier Gletscher.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.