La Niña en de winterverwachting 2016-2017

Roel op 07 oktober 2016· 16 reacties

null

Het is herfst en de eerste winterverwachtingen druppelen binnen. Het is inmiddels traditie dat allerlei weerbureaus en/of experts zich melden met hun prognoses voor de winter die vervolgens snel worden opgepikt door de (sociale) media. Wat zeggen ze, en vooral, wat is de waarde van de huidige verwachtingen?

Aanwijzingen

Ieder jaar wordt er met belangstelling uitgekeken naar het gedrag van grootschalige verschijnselen als El Niño, La Niña en de de Arctische en Noord-Atlantische Oscillatie (AO en NAO-index. Allemaal indicatoren die iets zouden kunnen zeggen over de komende winter. Vooral El Niño en La Niña zijn bekende fenomenen waaraan regelmatig aandacht wordt geschonken. Is dat terecht?

La Niña zwakker dan gedacht

Het antwoord is ja en nee. Het is waarschijnlijk door de heftige verschijnselen (droogte en overstromingen) in delen van de wereld waarom El Niño en La Niña zo tot de verbeelding spreken. Dit jaar gaan we van een sterke El Niño (afgelopen winter) naar een La Niña. Bij een La Niña is de zeewatertemperatuur bij de evenaar voor de kust van Zuid-Amerika lager dan gemiddeld. Dat resulteert onder andere vaak in veel sneeuw voor de Amerikaanse en Canadese Rockies. Wetenschappelijk aangetoond!

Is het water meer dan 0,5 graad kouder dan gemiddeld dan spreken we officieel van een La Niña, maar dit jaar is het de vraag of we dit halen. Het fenomeen lijkt de komende wintermaanden (december-januari-februari) in ieder geval een stuk zwakker uit te vallen dan eerst gedacht. De kans op een neutrale situatie is 55-60% tegenover een kans van 39% op een La Niña.

Bron: NOAA
Bron: NOAA

De grote hoeveelheden sneeuw die voor Canada en Amerika waren beloofd konden dus weleens meevallen. De verwachtingen die Amerikaanse en Canadese toerismebureaus hebben gewekt mogen in ieder geval wel wat getemperd worden.

Effecten op Europa

Daarbij komt dat het effect van een eventuele La Niña op Europa veel kleiner is. Dat maakt dit plaatje van de National Weather Service (NOAA) duidelijk. Bijna alle werelddelen hebben met sterk afwijkende weertypes te maken, maar in Europa blijft de kaart leeg.

La Niña effect december t/m februari (Bron: NWS/NOAA
La Niña effect december t/m februari (Bron: NWS/NOAA

Zowel in temperatuur als neerslag zijn er weinig effecten bekend voor Europa. Laat staan dat het iets zegt over de hoeveelheid sneeuw op jouw skibestemming deze winter. De sneeuw valt namelijk in de noordalpen en/of de westalpen óf in de zuidalpen maar nooit tegelijk of evenveel.

Voorspellingswaarde

Van een La Niña hoeven we dus weinig te verwachten. Wat niet wil zeggen dat we geen sneeuwrijke winter kunnen krijgen. Het weer over drie maanden hangt gewoon van zoveel factoren af (denk ook aan het butterfly-effect) dat je er nauwelijks uitspraken over kunt doen. De Zwitserse weerdienst Meteoschweiz heeft dit mooi in kaart gebracht.

In dit plaatje zie je hoe betrouwbaar de temperatuurverwachting is van de huidige modellen voor de winterperiode december t/m februari. Rood betekent dat de modellen beter scoren dan simpelweg ‘raden’ maar je ziet dat rood schaars is op deze kaart. Oftewel de modellen kunnen geen goede voorspelling doen of het deze winter warm of koud wordt. En dus ook niet of er veel of weinig sneeuw valt.

Kwaliteit van de temperatuurverwachtingen december-januari-februari
Kwaliteit van de temperatuurverwachtingen december-januari-februari

In dat licht moet je deze ‘eigen’ seizoensverwachting van Meteoschweiz voor oktober-december dus zien. De kans dat het in de laatste drie maanden van dit jaar tot echte kou komt is klein, maar de waarde van de verwachting is dat ook.

null

Al 5 jaar een horrorwinter voorspeld

Daarnaast worden er nog veel andere pogingen gedaan om de voorspellingshorizon, die normaal gesproken nog altijd zo’n 10-14 dagen is, te doorbreken. Door de één wat serieuzer dan door de ander. Door de één ook beter onderbouwd dan door de ander. Klik hier, hier en hier voor een kleine selectie. De Daily Express licht ik er even uit. Die krijgt het voor elkaar voor het vijfde jaar een horrorwinter aan te kondigen!

De komende weken zullen weer nieuwe winterverwachtingen de media halen. “Extreem” scoort maar neem ze zonder uitzondering met een korrel zout. Het is nog niemand gelukt een echt accurate seizoensvoorspelling te geven, en waarschijnlijk komt daar de komende jaren nog geen verandering in.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik hoop dat er dit jaar met kerst een keer een flink pak sneeuw ligt in Oostenrijk, is al een laar jaar niet veel.

ondanks dat je er NU nog weinig waarde aan kan hechten en gewoon nog even moet wachten tot we dichter bij het winterseizoen komen, is het toch weer een teleurstelling het te lezen :)

@Roel kun je al voorspellen of er een elfstedentocht komt dit jaar?

A winter without powder isn't a winter!

Waarom word de betrouwbaarste factor, de gele gentiaan vergeten? ;) ben wel benieuwd hoe hoog die stond dit jaar…

Born to Ride

@Joostw misschien komt ie er ja.

Waarom word de betrouwbaarste factor, de gele gentiaan vergeten? ;) ben wel benieuwd hoe hoog die stond dit jaar…

Matthias123 op 7 okt 2016 09:27

Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat er een blog aan komt ;-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Vaak is het gebouwd op “iets”, maar zo onbetrouwbaar als maar kan. Wetenschappelijk bewezen hecht ik nog wel waarde aan, maar die horrorvoorspellingen of bijgeloof dingen zoals met die gentiaan, dat zit gewoon tussen de oren. Accuweather heeft er ook altijd 1, maar die zit vaak wel redelijk naar wat het uiteindelijk werd.

null

Er wordt dus meer wind verwacht dan normaal. Op zich positief want dan heb je tenminste niet die ellendig lange grijze en mistige dagen. Wind is ook activiteit en misschien wel depressies, dus dat levert voor de Alpen dan weer sneeuw op ;). we gaan het allemaal gewoon maar weer afwachten en meemaken. In Nederland is de winter vaak gewoon een verlengstuk van de herfst.

Not all who wander are lost

De Daily Express heeft wat mij betreft toch al 3 jaar op rij gelijk gekregen.

De winterliefhebbers onder ons hebben wel al 3 regelrechte horrorwinters moeten doorspartelen…

@Edwin natuurlijk is het van de gele gentiaan onzin, maar het is gewoon om te dromen over vele meters sneeuw… En echt horrorwinters met te weinig sneeuw heb ik al jaren niet meer meegemaakt. De laatste jaren steeds eind maart op wintersport gegaan en er lag altijd meer dan genoeg sneeuw… Alleen de mensen die met kerst gaan klagen al jaren steen en been, maar in die periode is het laatste decennia gewoon al vaak kantje boord geweest, we willen gewoon te vroeg beginnen en te vroeg in het seizoen weer stoppen met wintersport. De beste periode is naar mijn idee half januari tot half april, terwijl de meesten naar mijn mening half december tot eind februari in gedachten hebben…

Born to Ride

@Matthias123
als je al van geen witte kerst meer kan dromen in de bergen :-(
Sorry maar ik moet toch zeggen dat het de laatste 4 jaar echt wel bergaf is gegaan tijdens die periode. En zeker de laatste 2 jaar.
2014 - 2015 (sneeuw pas vanaf 2de kerstdag) De eerste week hadden de mensen helemaal geen sneeuw!
2015 - 2016 (sneeuw maar echt hoog gelegen 2800m, in het dal temperaturen tot 17 graden en dan spreek ik nog van een hoogte van ongeveer 1300 meter)!
Misschien dat @Roel hier iets meer kan over vertellen.

Nee hoor, je gaat mij niet zeggen dat we jaren geleden temperaturen hebben gekend van tussen de 15 en 20 graden in de bergen met kerstmis en nieuwjaar). Dat is volgens mij niet meer normaal net zoals we hier bv 2 jaar geleden temperaturen hadden van 20gr met allerheiligen.

Omwille van de triestige winters die we tot nu toe gehad hebben met Kerst - Nieuw heb ik noodgedwongen en in samenspraak met het gezelschap waarmee we jaarlijks gaan skiën onze vakantie verschoven naar de Krokus, hoe dik ook tegen mijn zin owv bv nog drukker op de baan met krokus dan in kerst - nieuw vakantie en nog moeilijker accomodatie te vinden :-( maar dat is stof voor een ander blog :-)

@Gerrit
Hier heeft @Roel al eens wat over geschreven, zie http://www.antonmagazine.nl/chapter/96

@Joostw misschien komt ie er ja.

Waarom word de betrouwbaarste factor, de gele gentiaan vergeten? ;) ben wel benieuwd hoe hoog die stond dit jaar…

Matthias123 op 7 okt 2016 09:27

Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat er een blog aan komt ;-)

Roel op 7 okt 2016 09:53

@Rogier kom er maar in! ben benieuwd! @Hansvk dat wilde ik net aanhalen.

Seriously snow addicted family!

@Hansvk daar was ik ook al naar op zoek geweest maar kon hem ff niet vinden. Thnx

Born to Ride

Hier in het Sauerland was het begin van de winter steeds knudde, maar vanaf half januari lag er steeds sneeuw tot in april. Dit jaar begon de zomer laat en is hij pas net voorbij… Kortom, het is allemaal wat verschoven… Of dat een trend wordt is natuurlijk nog niet te zeggen.

Grußen aus dem Sauerland

Gentianen blog komt volgende week live!

Click. Click. Peace

https://cdn.wintersport.nl/forum/16/b35d197a6709ab8faf00edc2...

En ik bekijk het weer met de dag,
Weet een beetje om de 11jr is er lichtelijke verandering van het weersklimaat wereldwijd,
En dit is het zelfde met el Nino en el Nina en de stand van de zon en aarde,
En is hopen dat er nu meer sneeuw valt als andere jaren,
In Wyoming,en gedeeltes Alpen,en Polen,en Servië in hoog gebergtes ligt nu ook sneeuw,

Vr Gr Renée

Positive additude to live,with Respect

Half januari weer naar Solden, maak me weinig zorgen over de condities :)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie