Hoe ontstaan knieblessures bij wintersporters?

Rogier op 30 november 2016· 48 reacties

null

Knieën zijn het zwakke punt van wintersporters. Knieletsel ligt bij iedere skiër op de loer, bij zowel beginners als gevorderden. Bij beginners ontstaat knieletsel op een andere manier dan bij gevorderden. We noemen een paar aandachtspunten om knieletsel te voorkomen.

Knieletsel bij beginnende skiërs

Bij beginners komen gescheurde kniebanden vaak voor. De reden is dat beginners meestal naar voren vallen. Dit komt doordat de ski’s uit elkaar schieten. De knie wordt op deze manier flink opgerekt wat tot overstrekte of gescheurde kniebanden kan leiden. Als je voelt dat je naar voren valt is het, als het nog mogelijk is, beter om je op je zij te laten vallen. Trainingen om goed te vallen zouden helemaal niet zo’n gek idee zijn op skischolen. Het spreekt voor zich dat goed ingestelde bindingen erger letsel vaak kunnen voorkomen.

Bij gevorderde skiërs

Bij gevorderden is het een heel ander verhaal. Hier ontstaat knieletsel vaak door een te hoge spanning in de knie door een sprong, een harde val of de poging om een val te voorkomen bij een zogenaamde staalkant-fout. Zelfs zonder te vallen kunnen gevorderden hun kniebanden scheuren, bijvoorbeeld bij de landing van een sprong of een ander moment dat de spieren goed aangespannen worden om in een goede positie te blijven. Hierdoor kan zoveel kracht op de kniebanden terechtkomen dat deze knappen. Ook een verdraaiing van de ski op hoge snelheid kan problemen geven en skibanden laten scheuren.

null

Onoverkomelijk?

Er zijn maar weinig zeer ervaren skiërs die nog nooit problemen met hun knieën hebben gehad. Het lijkt bijna onoverkomelijk maar met een paar tips kun je al veel leed voorkomen:

  • Ten eerste zorg je voor goed afgestelde bindingen. De DIN-waarde staat NIET gelijk aan je gewicht. Het instellen is ingewikkelder dan dat. Ook moet de schoen goed passend in de binding gaan. Dat luistert allemaal best nauw. Klik hier voor meer info. En als je niet zeker van je zaak bent laat je alles afstellen door een goede shop. Stel je binding vooral niet te hoog af. 80 % van knieblessures komt voor uit een slechte afstelling van de binding.
  • Zorg dat je materiaal in goede conditie is. Dat zijn je bindingen, laat ze regelmatig nameten, maar ook de staalkanten van je ski’s en het belag. Goed glijdende ski’s met een goede kantengrip zijn veiliger en je zult minder snel vallen.
  • Zorg dat je genoeg drinkt (geen alcohol). Een uitgedroogd lichaam - tijdens wintersport drogen we extreem snel uit - is blessuregevoeliger dan een lichaam met voldoende vocht. Laat de alcohol staan tot na het skiën.
  • Zorg dat je goed getraind aan de wintersport begint. Goede spieropbouw rond je knieën kunnen je knieën goed ontlasten en klappen opvangen, zodat niet alleen je kniebanden worden aangesproken. Mocht je training missen of minder sterk zijn dan andere jaren, doe het dan rustiger aan.
  • Neem les. Een goede techniek zorgt ervoor dat je oneffenheden op de pistes beter leert opvangen en je minder bent overgeleverd aan de grillen van het terrein. Netjes skiënd heb je meer reserve en zul je minder snel vallen.
  • Hou rekening met je fysieke gesteldheid en leeftijd. Dames boven de 25 hebben meer kans op knieletsel dan onder deze leeftijd. En ongeacht de sexe hebben we boven de 50 allemaal meer kans op problemen met de knieën. En ben je minder getraind dan normaal? Doe dan ook rustiger aan.

Gebruikte bron: Médecins de Montagne

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Voor mij de reden waarom ik na 1 keer skiën op bedrijfsuitje het voor gezien heb gehouden en gelijk na een paar uur een board heb gepakt, naar mijn mening is snowboarden een heel groot stuk minder blessure gevoelig.
maar wel bedankt voor je bruikbare tips ik heb ze doorgenomen en zal dit mijn vrouw die wel skiet ook laten doorlezen, daar kan ze zeker wat mee!

*bericht bewerkt door Freerider op 30 nov 2016 08:31

@Freerider Let op kniebanden kun je ook scheuren met snowboarden. Dus alles tips muv skibindingen kun je zelf ook ter harte nemen!

Click. Click. Peace

Tja, die knieën, hé…

Ikzelf kamp met verlies van kraakbeen, waardoor ik de 2de of 3de dag (afhankelijk van de intensiteit van skiën) met een dubbeldikke knie zit.

Heb ondertussen ook al ondervonden dat de hedendaagse carve skitechniek daarvoor toch wel een pak belastender is dan de vroegere wedeltechniek waarbij je veel meer schuift en dus minder de oneffenheden in de piste voelt.
Bijgevolg zie je me vanaf dag 3 dan meestal naar beneden komen alsof het opnieuw de nineties zijn…zonder het idiote fluo skipak en de haarband dan weliswaar ;)

@Rogier gaan we doen, moet eerlijk zeggen dat buiten mijn knieën ik mijn rug en heup behoorlijk om zeep heb geholpen met schansspringen en een keer met botte pech.
Mijn botten doen niet zeer maar mijn vrouw denkt dat ik mijn spieren beschadigd heb met de harde vallen, voel altijd een bepaalde druk/knelling fysio helpt maar even.

@Freerider al naar een sport-fysio geweest?

Click. Click. Peace

@Rogier @Freerider je kan grofweg stellen dat bij het skiën de blessures vooral vanaf de heup en lager plaats vinden, bij het snowboarden is het juist vanaf de heup naar boven. De bekende polsbreuken om de val verkeerd op te vangen bijvoorbeeld. Ik weet niet of het snowboarden minder blessuregevoelig is, ik heb in elk geval nog nooit in de 30+jaren een echte blessure overgehouden na de wintersport, maar toch denk ik dat het ongeveer gelijk zal liggen.
Goede voorbereiding en training helpt het zeker te voorkomen.

Qua knieën gelukkig nooit iets erger gehad dan dat ze blauw werden door gestuntel van mij op een box en vallen op de rollerbaan, hopelijk houden we het daarbij. :)
Een keer gekneusde ribben halverwege de vakantie en het jaar daarop een opgerekte banden schouder+breukje hebben me gelukkig niet een heel seizoen stil hoeven houden. Alhowel ik de eerste keer weer in de sneeuw met de schouder nog behoorlijk eng vond.
@Freerider: Ik ga er maar vanuit dat je al eens naar een dokter bent geweest, maar zoals je het omschrijft qua afknelling klinkt het verdacht veel als een hernia.

@Marijnt Je hebt inderdaad gelijk dat polsen blessure gevoelig zijn bij boarders. Maar ik ken veel boarders met gescheurde kniebanden. Het beroemdste voorbeeld is misschien wel Pierre Vaultier die olympische spelen won waarbij hij in beide kniëen gescheurde kniebanden had.

Click. Click. Peace

niet over de eigen grenzen skiën ook een belangrijke tip. Want juist daardoor gebeuren heel vaak ook de ongelukken. Maar als je net ongelukkig valt en je bindingen staan inderdaad te strak kun je het ook flink hebben zitten helaas.

Goed artikel en dat er op gewezen wordt waar je op moet letten, want zo kun je veel leed besparen nl. Daarvoor ga je tenslotte ook niet skiën. Het moet nog plezierig zijn en blijven.

Beste naar een goede lokale wintersportwinkel waar ze veel ervaring en kennis hebben als je eigen ski´s hebt ook bv.

@freerider ik weet niet hoe oud je bent, maar je spieren herstellen zich altijd.
Misschien is een nieuwe massage techniek wel iets voor jou? Repoz, dat is een extreme stretching.
http://www.relaxus.be/sportmassage/

Glij blij door die brei :-)

Zelf heb ik gelukkig nog nooit iets van een blessure gehad op wintersport. Ik doe zelf ondertussen al een jaar of 15 redelijk fanatiek aan Judo en Ju Jitsu (2 a 3u per week). Ik denk dat dat ook wel bijna de beste sport is om te doen voor wintersporters. Je traint heel veel verschillende spiergroepen en ook je reflexen. Daarnaast is er zeer veel valtraining bij waardoor vallen een reflex is en je dus nooit je armen uitsteekt bij vallen en polsblessures dus niet voor zullen komen.

Een beetje valtraining bij skilessen heeft naar mijn mening 0% effect omdat het door een beetje training geen reflex wordt. Je vallen vang je altijd in een reflex op en de standaard reflex is je armen uitsteken. Alleen door heel veel trainen kan je die reflex veranderen in je armen intrekken en over je schouder rollen. Dat is ook precies de reden dat valtrainingen voor ouderen ook totaal nutteloos zijn. Zeker op hogere leeftijd is die reflex bijna niet meer te veranderen.

Born to Ride

Mooi item. Ben nu aan het revalideren van een knie-operatie. Heb in juni bij een val hier thuis mijn quadriceps volledig afgescheurd. Volgens fysio ga ik de wintersport wel halen. Nog vijf weken vol doortrainen en dan het advies van Rogier in acht nemen… rustig aan doen, maar wel skiën :-)

Peter Pos

@Rogier ja eentje die ik al 4 jaar heb, hij heeft me ook geholpen met Taekwondo om bewegingen weer soepeler te krijgen nadat ik mezelf overtraind had.
@Tiny-M ben bij alle 2 de valpartijen naderhand bij de huisarts geweest, klachten uitgelegd hij heeft gekeken maar niets ernstigs geconstateerd, de pijn en druk die ik heb speelt voornamelijk op als ik lang zit en dat komt mede omdat ik een baan heb waarbij ik meer zit dan sta dat dit niet prettig is.
Maar deze druk heb ik gelukkig niet altijd zeker niet als ik mijn krachtraining doe of andere sporten :)
@Coldfeet ik ben nu 31, spieren herstellen zich inderdaad maar een beschadiging kun je toch oplopen dat heb ik met vechtsport ook gemerkt een bepaalde plek die altijd ietsje zeerder doet dan normaal en die dan ook zwakker is dan de rest van de spieren ondanks dat het al 5 jaar geleden is.

*bericht bewerkt door Freerider op 30 nov 2016 11:22

@Matthias123 dat is wel erg grappig dat je daar over begint met vechtsport!, dit gevoel heb ik namelijk ook zeker in combinatie met krachtraining.
Een keer botsing gehad met maat van me, ik mankeerde helemaal niets omdat ik mezelf atomisch goed opving met een duikrol en eigenlijk van daar uit gelijk weer verder boarde terwijl hij in kreupels alle kanten oprolde.
Zo heb ik dat vaker met een valpartij dat ik mezelf anders opvang dan anderen.

Mijn grootste blessure is een gebroken schouder/boven arm geweest na een val/botsing. Piste was keihard (opgespoten sneeuw) en dat voelt dus aan als beton.
@Rogier: naast wat jij beschrijft is de botsing met mede-skiers toch nr. 1 oorzaak van letsel?

*bericht bewerkt door ivarros op 30 nov 2016 11:56

@Ivarros. In Frankrijk, en ik denk dat dit in elk Alpenland wel gelijk zal zijn:

12,5 % van de ongelukken zijn botsingen, maar dat zijn ook botsingen met bomen, liftpalen etc. Gewoon zelf vallen komt nog steeds vaker voor.

Click. Click. Peace

@Rogier: Ok, dat valt nog alles mee gezien de drukte op de pistes en de vele ‘kruispunten’ die er tegenwoordig zijn. Ik verbaas mij altijd hoe dat goed gaat op sommige punten (denk aan Idalp Ischgl, Komperdell Serfaus bijvoorbeeld).

Mijn knie is de reden dat ik niet durf te beginnen met skiën. Ik snowboard sinds 2009 en wilde ook graag leren skiën omdat dat met de kinderen straks veel makkelijker is, maar mijn linker knie heeft teveel speling op de knieschijf waardoor ik die de afgelopen 13 jaar al 4x verdraaid heb. Als ik de verhalen over knieblessures met skiën lees heb ik helaas besloten het bij snowboarden te houden. Nooit ergens last van op mijn plank gelukkig… :D

Ik moet wel zeggen dat ik ieder jaar vanaf ca. oktober begin met de voorbereiding in de sportschool. Veel stabiliteitsoefeningen met de TRX. Dat werkt echt super en geeft mij veel vertrouwen zodra ik op de piste sta. Een ongeluk kan altijd voorkomen, maar je kunt er ook heel veel aan doen om het te voorkomen…

*bericht bewerkt door Harm op 30 nov 2016 12:54

@ivarros Dat vind ik ook altijd indrukwekkend. Wintersport wordt door de jaren heen zelfs veiliger: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/6052/het-wordt-ste…

Click. Click. Peace

@Freerider
Dat kan, ik zal je ook zeggen waarom :-)
Als je echt een grote scheur hebt gehad die met littekenweefsel geheeld is (kan ook intern zijn) dan onderbreekt dat de richting van je spierweefsels. In je quadriceps lopen deze bv. evenwijdig met je been.
Door de onderbreking gaan die rond het littekenweefsel in een andere richting lopen en dus niet meer effectief aan die spierbeweging deelnemen.
Je hebt zelfs kans dat deze plek zich rondom langzaam uitbreidt.
Daarom is het aan te raden om rondom dit littekenweefsel een dieptemassage te laten uitvoeren.

Glij blij door die brei :-)

@Freerider
Die lage rugpijn bij lang zitten, is je Psoas spier. Heel moeilijk te bereiken spier, die je niet langs achter kan behandelen.

null

Glij blij door die brei :-)

Interessante Post.
Als deze Post er toe bijdraagt dat er door bewustwording van de gevaren (goede binding,goede afstelling goede schoen,juiste snelheid) minder blessures plaats vinden.
Is deze al Post goud waard.

@Freerider
Die lage rugpijn bij lang zitten, is je Psoas spier. Heel moeilijk te bereiken spier, die je niet langs achter kan behandelen.

null

Coldfeet op 30 nov 2016 14:10

Hoe is die wel te behandelen? Ik heb last van die regio (enkel rechts, vanaf de bil tot taille) sinds ik geopereerd ben aan de knie in maart. Daarna tijdje scheef gezeten (pootje omhoog) en vervolgens verkrampt lopen e.d… Heb er nog steeds iedere dag last van. Fysio krijgt het er niet uit, manueel therapeut (kraker) ook niet… Heb jij dan de gouden tip? ;)

@Harm
in alle onbescheidenheid: ja dat heb ik.
Net een specialisatie cursus achter de rug over de Repoz techniek. Deze is ontwikkeld door Bart Willockx.
Is vrij nieuw en er zijn een aantal therapeuten mee bezig.
Je kan bij mij of een aantal collega’s terecht.

Glij blij door die brei :-)

@Coldfeet Waar praktiseer jij?

http://www.relaxus.be/where/

Als het niet OK is, dan verwijder je dit bericht maar. Wil niet de forum regels voor reclame of dergelijke overtreden.

Glij blij door die brei :-)

Op vragen antwoorden mag altijd ;-)

Click. Click. Peace

Stretchen kan zeker verlichting geven -al is het alleen al geestelijke verlichting-, maar ik vind de uitleg over Repoz eerlijk gezegd een beetje vreemd.

[post]https://www.google.nl/search?tbm=bks&hl=en&q=Repoz+t…]
De basis is: rekken is iets anders dan stretchen! Rekken doet de atleet alleen, voor stretching is een sportverzorger of kine nodig.

Het maximaal rekken van bepaalde spieren kun je soms ook wel zelf doen. Een therapeut kan best in bepaalde gevallen echt nodig zijn, maar in sommige gevallen kun je het best alleen af.

Verder wordt er een negatief voorbeeld geschetst van een zich opwarmende atleet. Dan denk ik: je weet toch wel dat maximaal of langdurig rekken voor een grote inspanning pertinent fout is? Natuurlijk rekt een opwarmende atleet zich maar even want de spieren moeten juist op spanning komen en goed doorbloed raken.
Verderop wordt de ‘wetenschappelijke basis’ van Repoz gegeven. Maar na punt 2; de bevindingen van een paramedisch natuurgeneeskundig therapeut ben ik gestopt met lezen. Jammer dat er zo’n rommelige uitleg wordt gegeven. Had gewoon gezegd dat een positief effect niet wetenschappelijk aangetoond kan worden. Of had gewoon niets gezegd. Of b.v. dat x procent van de klanten de behandeling positief vonden. Dat laatste is namelijk wel een hard feit.

Daarnaast is er zeer veel valtraining bij waardoor vallen een reflex is en je dus nooit je armen uitsteekt bij vallen en polsblessures dus niet voor zullen komen.

Matthias123 op 30 nov 2016 10:31

Helemaal mee eens :-) Gisteren per ongeluk uitgetest op de atletiekbaan (struikelde over een steeple-chase balk). Bij een van mijn andere vallen jaren geleden zat de reflex er ook al in maar toen brak ik toch mijn elleboog (je moet toch ergens op vallen he). Het helpt dus wel, maar voorkomt niet in alle gevallen letsel.

@Coldfeet Hele interessante informatie! Ik heb zelf ook veel last van mijn onderrug en bovenbeen sinds ik 4 jaar geleden tegen een doelpaal aan ben gevallen met het hockeyen. Vooral na fysieke inspanningen als ik weer tot rust kom en koud word, krijg ik er veel last van. Mijn fysiotherapeut weet er niet echt raad mee en gezien mijn jonge leeft (18 jaar) wil ik het er eigenlijk wel uit hebben. Nou vind ik 2 uur reizen voor een behandeling iets te ver en bovendien ben ik niet verzekerd voor dergelijke zorg in België. Weet jij of er in Nederland ook dergelijke behandelingen te vinden zijn? Google levert helaas weinig op…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie