Hoe wacht jij op de wintersport?

Ruud op 01 december 2016· 25 reacties

null

De eerste skigebieden staan op het punt van openen. “It giet oan”, om maar eens een Elfstedenuitspraak te lenen uit een andere wintersport. Eindelijk is het zo ver. Eindelijk komt er een eind aan ons wachten.

1) Was het maar vast winter…

De meest fanatieke wintersporters onder ons beginnen naar de websites te turen zo gauw ze van vakantie terug komen. En misschien zelfs wel al stiekem als ze nog op vakantie zijn. Komen er nieuwe liften in mijn favoriete gebied? Valt op de hoogste toppen misschien de eerste sneeuw? En hoe is het met de gele gentianen van Rogier? Ik hunker tijdens de nazomer al naar het witte jaargetijde, ik kan niet wachten op de eerste witte webcams en ik weet dat ik de enige niet ben. Op de één of andere manier zitten we allemaal te wachten tot onze wintersport kan beginnen. Maar wat voor wachter ben jij?

2) De vroegste vogel

Als je tot deze groep hoort wacht je helemaal niet: zo gauw het maar kan sta je op de gletsjer. Volgens anderen zelfs als het eigenlijk bijna nog niet kan. Waarschijnlijk ben je op de een of andere manier betrokken bij de ski-industrie, bijvoorbeeld omdat je trainer bent of in een raceteam zit. Of je gaat je ski- of snowboardleraarsdiploma halen. Waarom zou je anders al naar de Kitzsteinerhorn afreizen als je vrienden nog zitten te barbecueën in de tuin? Laten we eerlijk zijn; we hebben het hier eigenlijk bijna over zomerskiën.

null

3) De herfstskiër

Voor jou is de herfst vooral het jaargetijde vóór de winter. En je weet dat het normaal gesproken op de gletsjers gaat sneeuwen in dit seizoen. Je buren mogen dan misschien nadenken over een weekje bungalowpark in de herfstvakantie, jij gaat liever actief vakantievieren en de eerste afdalingen van het seizoen maken in de sneeuw. Onze landgenoten snappen dit niet goed, maar als je er bent lijkt het helemaal niet zo gek, getuige de vele Oostenrijkers die ski’s ook al hebben aangeklikt.

4) De vroegwintergenieter

Het is eind november als deze wintersporter actief wordt. De reis gaat naar die gletsjergebieden die langzamerhand wat pistes gaan openen in hun wintergebied. Of de gebieden die als eerste openen zoals Val Tho. Als je in deze groep zit, wint je ongeduld het vaak van je wens om veel kilometers te maken. Normaal gesproken zijn de mogelijkheden namelijk nog best beperkt, maar je houdt het niet meer; je wilt de piste op! Je kan het trouwens best treffen; soms zijn de condities al goed en de afdalingen nog leeg en dan is het wel enorm kicken, dat gevoel van “daar zijn we weer!”. Meestal last-minute tripjes trouwens.

null

5) De decemberskiër

Steeds meer gebieden gaan open. Je kunt al een beetje kiezen en de buitenwereld kijkt niet meer heel vreemd op als je vertelt dat je gaat skiën. Je bent gewoon vroeg in het seizoen, dat is alles. In dit seizoen zitten de eerste boekers. Dat blijft wel een beetje een waagstuk; het kan soms nog best kiele-kiele zijn met de condities en het aantal geopende afdalingen. Een wit winterwonderland is niet zeker; voor het zelfde geld ski je op de beroemde witte linten richting middenstation. Leve de kunstsneeuwmogelijkheden!

6) De kerstvakantie-skiër

De eerst grote golf; je kinderen hebben vakantie, je houdt van wintersport en je wilt niet wachten tot de voorjaarsvakantie; je boekt –vaak ver van te voren- met Kerst of Oud en Nieuw. Deze groep zorgt vaak voor veel commotie op de diverse internetfora en websites; “Beste Roel, wanneer komt die Nordstau nou?” Het kost ten slotte een klap geld in de schoolvakantie en als de gebieden nog niet veel afdalingen kunnen openen is het ook nog eens aanschuiven bij de liften en op de pistes. Ook hier geldt: leve de kunstsneeuwproductie.

null

7) Je gaat voor safe of voor niet te duur

Vlak na de Kerstvakantie is er even een paar weken relatieve rust, meestal ligt er nu overal sneeuw en zijn de prijzen veel vriendelijker. Alle kinderen zitten weer op school en dat betekent dat hun vader en moeder ook niet op de pistes staan. Mooie tijd om af te reizen naar de Alpen! Veel mensen vinden je nu een beetje een bofkont, dat je in deze periode kunt gaan.

8) De voorjaarsvakantiewintersporters

Je houdt van hoogseizoen. Of misschien hou je er helemaal niet van, maar kun je met je schoolgaande kinderen niet op een ander tijdstip. Dus is het in de file naar de bergen rijden en opnieuw in de rij bij de skiverhuur, de skipassenkassa, de stoeltjeslift en op de piste. Maar er zijn ook voordelen; de dagen lengen en zeker als de vakantie niet te laat valt zijn de gebieden volop open. En een beetje reuring kan ook gezellig zijn. Als je je gebied trouwens een beetje goed uitkiest kan het nog best meevallen met de drukte ook.

9) De wintersporter met geduld.

Je hebt ze allemaal zien gaan; de eerste fanatiekelingen, de skiërs van de rustige januariweken, de gezinnen van de Krokusvakantie. En nu is het jouw beurt. Je hebt geduldig gewacht want je weet dat in maart de beste skidagen te halen zijn. Je kiest hoger gelegen gebieden, waar de sneeuwaccumulatie de hele winter is door gegaan en je geniet van de terrassen en de meestal niet meer zo drukke pistes. Maar misschien heb je wel helemaal geen geduld en is dit je tweede of derde trip.

null

10) Bewonderenswaardig veel geduld?

Je houdt van skiën in april. Je gaat hoog want je weet dat er daar nog goede sneeuw is. Veel Nederlanders zijn inmiddels allang al afgehaakt, waardoor je je een beetje een lid van een klein genootschap voelt; zij die weten hoe goddelijk het nog kan zijn, dat lenteskiën. ’s Morgens knallen en op tijd op het terras. Geweldige dagen kun je hebben. De kans is trouwens klein dat je bewonderenswaardig veel geduld hebt als lenteskiër. Meestal ben je al een keer geweest en is dit je toetje.

11) Tot het gaatje

De Dutch Week in Val Tho, dat is jouw ding. Of op één van die andere plekken, want er zijn tegenwoordig meer “we luiden het seizoen feestend uit-weken”. Skiën is bijzaak, hoewel je soms nog verrassende afdalingen kan maken, vroeg op de dag. Maar het gaat om de belevenis; “après” ski in de zon en in blote bast in de ligstoel. De rest van de wintersporters is dan al bijna weer aan het wachten op het nieuwe seizoen.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Oei, 2, 4 7 en 9/10. Dit seizoen iets minder vaak dan vorig seizoen, maar afgelopen jaar zeker in al die periodes geweest.
Ik ben trouwens totaal niet betrokken bij de ski-industrie en tussen de top-teams die dan aanwezig zijn voel ik me ook echt een amateur dan.

Vaak gebonden aan schoolvakanties, maar tussendoor (en het liefst zo vroeg mogelijk in het seizoen) lekker wat daagjes Sauerland. Zeker in december is het dan vaak nog erg rustig en zijn de omstandigheden goed te noemen.

Even a bad day skiing is better then a good day at work

In 2017 ben ik een 6, 8 en 9 skiër. Waarbij cat 1 voor altijd van toepassing is. Kerstperiode 16/17 en voorjaarsvakantie met gezin. Halverwege maart met vrienden. Ben benieuwd hoe de sneeuw condities en drukte dan zijn. Voor Kerst is vooral de hoeveelheid en kwaliteit van de sneeuw prio 1. Voor de voorjaarsvakantie is vooral drukte een issue.

*bericht bewerkt door Chonn op 01 dec 2016 10:29

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

ik herken me in meerdere profielen :) maar ongeduldig ben ik zeker. liefst ga ik in november al en hang al vanaf eind september voor de webcams

Eigenlijk alleen 8 niet. En voor de laatste 3 (9 t/m 11) geldt wat mij betreft niet het geduld, maar het feit dat je in het voorjaar nog perfect kan skiën. Van oktober t/m april dus, als het even kan (en buiten die periode in de hal).

Zo vanaf oktober begin ik dagelijks verschillende webcams te kijken en apps te downloaden om alles in de gaten te houden.

Kwa skiër ben ik volgens mij nog een 12e variant;
De weekendskier… als ik ergens 3 of 4 dagen aansluitend vrij heb, stap ik in de auto zodra het kan (en dat ongeveer het hele seizoen door :) )

Ik speel op zeker met 2weken januari en 1week februari. 2weken bijna lege pistes en 1 week après skieen :D

" it giet oan" 15 dec een week naar zell am see, mits te weinig sneeuw kunnen we nog naar kaprun uitwijken, en ons mengen tussen al die mensen, die dan uitwijken. Hopelijk valt de drukte dan nog mee.
mits winterberg voldoende sneeuw heeft, een weekend, of even op en neer.
eerste week van maart een week montafon.
nog 2 weekjes, hopelijk brengt frau holle, nog een beetje verse sneeuw, en een lekker??

1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 en al zou er een 11 zijn dan die ook ;-)

Click. Click. Peace

Nog een week wachten… dan begint mijn Anwarter en dan zit ik tot Maart in de schnee, duurt me nu al te lang die week.

1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 en al zou er een 11 zijn dan die ook ;-)

Rogier op 1 dec 2016 14:38

Nou, die 11 staat er gewoon bij hoor ;)

Dit jaar wordt het 7 en 9/10 het is nog een beetje afwachten of het laatste week maart of eerste week april wordt dat we voor de 2e keer gaan. Wanneer het budget het later toe gaat laten zal daar ook nog wel een 3 bij gaan komen denk ik zo…

Born to Ride

1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 en al zou er een 11 zijn dan die ook ;-)

Rogier op 1 dec 2016 14:38

Nou, die 11 staat er gewoon bij hoor ;)

GiGi op 1 dec 2016 14:53

12 dan en 13 en 14 ;-)

Click. Click. Peace

Ik ben alles

Gang is alles

Ik ben alles

Jesper op 1 dec 2016 16:50

Fijn dat je zo veel zelfvertrouwen hebt, @Jesper. Maar ik zal je eens gaan filmen komend weekend. Dan mogen andere mee-beoordelen of jij echt ‘alles’ bent… ;)

Kwa skiër ben ik volgens mij nog een 12e variant;
De weekendskier… als ik ergens 3 of 4 dagen aansluitend vrij heb, stap ik in de auto zodra het kan (en dat ongeveer het hele seizoen door :) )

NvRavenhorst op 1 dec 2016 10:32

Ja, die heb je ook nog: die kan niet wachten en wil steeds weer ?
Dat type herken ik toevallig helemaal niet…?

Blogger, skiër, verslaafd :-)

1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 en al zou er een 11 zijn dan die ook ;-)

Rogier op 1 dec 2016 14:38

Rogier…ik wist dat je dat ging zeggen.
Zó voorspelbaar…zucht. ?

Blogger, skiër, verslaafd :-)

2016: 11 januari week Saalbach-Hinterglemm, maart dagje winterberg, 1 april weekend naar Ischgl en 10 november weekend Schruns. Hoe vaker hoe beter, elk seizoen heeft pluspunten en skiën is altijd top!

null
null

Ik zou 1 t/m 11 willen zijn. Jammer genoeg is er een verschil tussen willen en kunnen. Meestal blijft het dus bij 6 en 8.
Het zal me thuis ook niet in dank worden afgenomen als ik alleen de andere nummers ga invullen. Het skivirus is heel besmettelijk blijkbaar.

5 en 8
December lang weekend met vrienden. Skiën en apres-skiën, in de juiste verhouding. Simpele agenda en met niemand rekening hoeven houden.
Februari met meerdere gezinnen, inderdaad gedicteerd door de schoolvakanties. Altijd een compromis als je met veel mensen en wensen rekening moet houden, en al helemaal met drukte en hoge prijzen. Toch lukt het ieder jaar en hebben we het top! Iedereen kijkt er erg naar uit, dus voorpret begon al bij zoeken & boeken.

Als het kón was ik alles maar dat kan qua werk en financiën niet. Dit seizoen ben ik 8 (niet omdat ik het wil maar omdat het niet anders kan i.v.m. werk in het onderwijs). De planning was ook nog om 6 en 10 te zijn. 6 gaat sowieso niet door i.v.m. slepende polsproblemen, daar had ik ook wel rekening mee gehouden . 8 staat wel vast maar het is(nu toch) de vraag of ik mag skiën maar gaan doe ik wel. 10 is nu ook onzeker geworden, we zullen zien of dat nog gaat lukken. Ik hoop van wel.

Het begon met 7 toen werd het 7 en 9 , en dit seizoen voor het eerst 3/4, 7 en 9. Maar ik zou graag nog wat cijferjes bijvoegen hoor ??❄❄?☃⛷⛷?

wij “waren"de oud en nieuw” skieer, maar na vorig jaar toch maar besloten om het dit jaar niet te doen. Bijna kerst, bijna oud en nieuw, het begint volop te kriebelen om weer te gaan skieen. Maar helaas… wij moeten wachten. 14 jan. 2017 staat op de kalender. Wij gaan weer skieen… en daarna weeeeeer… Wat een gezegend skieend leven hebben wij.

Qua tijd 7 en 9 maar de titels dekken de lading niet echt. Dit jaar begonnen met een snowboardcursus, privéles gehad ergens half augustus in Landgraaf maar gekozen voor een cursus op rolband, dus eind aug stonden we al te wiebelen op een band. Tussendoor dan nog een paar keer Landgraaf, begin jan een week naar IT en eind maart, begin april nog een week naar…? Gelukkig geen kinderen dus niet gebonden aan bepaalde periodes.

Hier een 9 (11-18 maart), maar dan echt niet met geduld hoor. Was het maar al zover…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie