Winter gaat in winterslaap

Roel op 04 december 2016· 15 reacties

null

Het is saaiheid troef als je het puur meteorologisch bekijkt, maar wat zijn de mensen die nu in de Alpen zitten een geluksvogels! Zoals je hebt kunnen lezen was Ruud een van diegenen. Hij stuurde me deze magistrale foto door vanuit Obergurgl - Hochgurgl waar je zo op de Dolomieten uitkijkt. De komende dagen verandert er bar weinig aan het mooie, zonnige weer. Tot in ieder geval zondag over een week hoeven we geen of nauwelijks neerslag te verwachten. Wel wordt het langzaam zachter.

Kunstsneeuw

De hogedruk regeert deze week boven Midden-Europa. Dat wil zeggen dat de wind steeds meer gaat liggen maar dat de zon blijft schijnen. Positief is dat er de komende dagen nog volop kunstsneeuw gemaakt kan worden. In ieder geval tot donderdag moet dat, zeker 's nachts, geen enkel probleem zijn. De lucht is immers helder en door maximale uitstraling kan het flink afkoelen.

Gerlos, Zillertal Arena (O)
Gerlos, Zillertal Arena (O)

Overdag wordt het spuiten van kunstsneeuw wel lastiger. Langzaam maar zeker vloeit er namelijk wat warmere lucht naar de Alpen. Daarbij ligt de nulgradengrens vanaf donderdag in de middag tussen 2500 en 3000 meter.

Inversie

Kouder in het dal

Verder hebben we de laatste dagen vaak te maken met een inversie. Dat houdt in dat het in sommige dalen een stuk kouder blijft dan in de bergen, meer hierover in het filmpje hiernaast. Gisteren zag Rogier de inversie heel goed hangen bij Serre Chevalier. Zie de foto hieronder. De nevel in het dal, veroorzaakt door de vochtige lucht die niet kan ontsnappen, geeft een prachtig winters plaatje en dat zagen we gisteren op meer plaatsen verspreid over de Alpen.

Prachtige inversie boven Serre Chevalier (F)
Prachtige inversie boven Serre Chevalier (F)

De inversie zag je vanochtend trouwens ook mooi aan de rijpvorming in de Kitzbüheler Alpen. Om 8.00 uur was het -6°C in Kitzbühel (800m) terwijl het op de naastgelegen Hahnenkamm (1764m) niet kouder werd dan -1,7°C.

Wit berijpte dalen bij Kitzbühel (O)
Wit berijpte dalen bij Kitzbühel (O)

Op zijn vroegst zondag weer neerslag

In het weekend verandert er eerst weinig. De zon blijft de boventoon voeren, maar zowel 's nachts als overdag wordt iets minder koud. Voor regen hoeven we tot zondag nog niet bang te zijn. Daarna lijken we voorzichtig over te schakelen op een voorzichtige zuidwestelijke stroming waarbij zwakke storingen langzaam tot de Alpen kunnen gaan doordringen. Geen grote hoeveelheden vooralsnog maar het blijft aan de zachte kant.

En zo sukkelen we langzaam richting de kerst. Het ziet er steeds meer naar uit dat we tot half december nog geen sneeuw van betekenis hoeven te verwachten. Oftewel, de winter lijkt na een veelbelovende start aan een winterslaap te zijn begonnen. Hopelijk wordt ie op tijd wakker.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Aankomende vrijdag weer richting Tignes : hopelijk beginnen met zon en na het weekend wat verse sneeuw… Kijk er naar uit!

@Sarah Tignes ziet er goed uit! En veel sneeuw bij Val d’isere, en om het nog mooier te maken, ze kunnen daar sneeuw maken ;-)

Click. Click. Peace

@Rogier : ik heb er alle vertrouwen in. 2 jaar geleden lag er veel minder sneeuw . Ik keer er elk jaar met veel plezier terug :-)

Heerlijk, gewoon weer lekker weer met de kerst ?

May the ski force be with you !!

Thx @Roel … Ik kijk uit naar de weersverandering ;-)

*bericht bewerkt door ivarros op 04 dec 2016 12:53

Vrijdag vertrekken we naar Alpe D’huez hmmm ben benieuwd!

@annemie57 De hogere pistes van Alpe d’huez liggen er geweldig bij! En ook op de Alpe weten ze met sneeuwkanonnen om te gaan! Check mijn filmpje van Serre Chevalier vandaag, de condities zijn vergelijkbaar: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/326693/live-video-…

Click. Click. Peace

Foto van de dag, wat mij betreft… einde dag terug van Plateau Rosa (3500) naar Cervinia, met een geweldig mooie wolkenzee

null

The older I get, the better I was

@Roel, het is vast al een keer gevraagd maar wanneer krijgen we de video sneeuwberichten weer. Altijd leuk om te zien :)

Ben bang dat het weer een winter wordt zoals vorig jaar, ook al is de situatie anders volgens sommige weermannen.

Ik ben er niet gerust op.

Prachtig @Onnem. Ik heb al meer plaatjes voorbij zien komen. Morgen meer hierover. @Mario3, deze week staat de eerste video gepland.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel, Top!!

Zaterdag een paar dagen naar ValTho. Les Menuires zegt open te gaan, maar is dat wel begaanbaar met die zachtere lucht?

@Roel Binnenkort een video update? Doet mij altijd deugt! Snap dat de weersituatie dan wel wat interessanter moet zijn.

Dus de hoop op natuur sneeuw ligt nu op de tweede helft van december voor de meeste skigebieden… Zal weer spannend worden dus…

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie