Eindigt het mooie maar saaie weer volgende week?

Roel op 05 december 2016· 17 reacties

Prachtige pistes in hooggelegen gebieden als Ischgl
Prachtige pistes in hooggelegen gebieden als Ischgl

Er lijkt maar geen einde te komen aan het zonnige, droge weer. Gisteren was het andermaal prachtig zonnig in bijna het hele Alpengebied, mits je hoog genoeg zat. Daarover zometeen meer. We hebben nog een weekje van dit mooie maar eentonige weer te gaan, en dan zou het roer mogelijk om kunnen gaan. Als we het Europese model tenminste mogen geloven.

Hochnebel

Hoe saai het weerbeeld gisteren ook was, op meteorologisch vlak was er toch het een en ander te beleven. Gisteren haalde ik het fenomeen inversie al aan. Nou, die was gisteren in de zuidalpen wel heel duidelijk te zien.

null

Dit is een satellietbeeld van EUMETSAT met een uitgestrekte deken van zogenaamde “hochnebel”. Deze bedekte een wel heel groot deel van de zuidalpen! Maar tot een hoogte van 2500-2800 meter. Hierboven scheen gewoon de zon, zoals die ook scheen in grote delen van Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Het skigebied van Breuil-Cervinia lag precies op de grens.

Grensgebied

Check deze webcam die op bijna 2900 meter staat. Het leek wel of je aan zee zat. Aan de andere kant van de Alpenhoofdkam in het Zwitserse Zermatt was echter niks van deze wolkensoep te merken. Strakblauw en zonnig tot in het dal. Zie de tweede foto.

Cervino Ski Paradise, 2896m
Cervino Ski Paradise, 2896m

Blik de andere kant op richting Zermatt
Blik de andere kant op richting Zermatt

Dit soort tegenstellingen blijven we ook de komende dagen tegenkomen, al verwacht ik in minder extreme mate. Wil je absoluut vrij zijn van laaghangende bewolking, het is een open deur, maar zorg dan dat je hoog genoeg zit.

Omslag?

De komende dagen verandert er weinig, behalve dat het vanaf donderdag een stuk zachter wordt. Ik maak dus snel de overstap naar dat Europese model. Dit model loopt vanaf maandag niet meer in de pas met andere berekeningen, en komt vanochtend vrij onverwacht met een nieuwe ontwikkeling. Eentje die maandag zowaar een boel sneeuw kan opleveren in Oostenrijk. Een kleine, maar venijnige storing ziet vanuit het noordwesten kans om de noordalpen in veel koudere en vochtigere lucht te dompelen, met een nordstau als gevolg.

Het is allemaal nog prematuur en speculeren over hoeveelheden heeft geen zin want andere modellen willen hier nog weinig van weten, maar het zou niet de eerste keer zijn dat dit Europese model een trend ontwaart waar het Amerikaanse model (die andere belangrijke weercomputer) later in meegaat. Het is sowieso hopen dat het Amerikaanse model geen gelijk krijgt, want zij voorzien voor begin volgende week nog altijd vrij zacht weer en wat nattigheid in de vorm van regen voor de noordalpen.

De rest van de Alpen blijft in beide scenario’s trouwens droog en vrij zonnig, dus voor de Franse Alpen en Italië mag er sowieso nog wel wat aan de berekeningen gesleuteld worden. Hoe dan ook, er is wat perspectief op verandering en dat mogen de kerstgangers met twee handen aangrijpen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Duimen voor het Europees model dan maar :D

Is het al winter?

Roel dank je wel voor de hoop dat je ons geeft voor kerstmis ,hopelijk heeft het europees model gelijk en hebben we het verlof dat we wensen te hebben in Lermoos groeten Martin

het is dus net als vorig jaar billenknijpen toen ook in november wat sneeuw en daarna warm onder de 1500 was er toen niet veel te beleven
in gerardmer hadden ze de zomer activiteiten uit de kast gehaald
dit jaar naar port du soleil

Ik heb aan de sint gevraagd of de winter dit jaar in NL en de alpen eens goed los gaat, ben benieuwd wat de goedheiligman brengt.

Ik hoop echt dat de kentering over een week of 2 er komt, anders krijgen we op veel plekken straks hetzelfde trieste beeld als afgelopen Kerst. Toen had ik nog als voordeel dat we in Sölden zaten, dus redelijk hoog en de gletscher. Dit jaar zitten we een stuk lager in Oostenrijk begin januari, dus laat die dump maar komen! Gelukkig mogen we in februari straks nog een keer, maar liefst ook eind december een lekker pak sneeuw voor de wintersportliefhebbers.

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Drie jaar na elkaar een billenknijpen naar kerst.
Gelukkig hebben ze in hinterglemm veel kunstsneeuw gemaakt, maar dit kan niet tippen als heel het landschaap bedolven ligt onder het witte poeder.
gelukkig kunnen we in de krokus terug nets Chonn.
Roel we volgen je nu elke dag.

Joepie dat is toch prima nieuws. In ieder geval hoopgevend. En dat is voor nu goed. Hoop ik alleen dat als er echt iets gaat gebeuren in de noordalpen, het westen ook ff wordt meegepakt, anders hebben wij er nog niets aan :) (maar ik gun het de anderen uiteraard ook!)

Aanstaande zaterdag tot maandag in Val Thorens. Een kleine laagje verse sneeuw zou leuk zijn, maar 3 dagen zon kan ik ook wel aan wennen. :) Er is goede kans dat Les Menuires en Meribel ook open gaan dus mij hoor je niet klagen :)

Vrouw Hölle komt er aan voor zondag 12 en 13 december verwachten ze voor Zillertal 20 cm nieuwe sneeuw…

De Sint heeft helaas geen sneeuw gebracht. Met de Kerstdagen naar Kaltenbach, dus voor nu maar: Let it Snow, Let it Snow…

Zeker met wat er in Amerika gebeurd is hoop ik op het Europees model. May not Trump but the Snow force with you for X mas…

Geen sneeuw in het dorp Gerlos afgelopen weekend,maar de piste’s lagen er perfect bij.
Vooral in Königsleiten was het perfect skieen afgelopen zaterdag en zondag,met een prachtig zonnetje…

www.wausclothing.com THE BRAND FOR BOARDERS

Hopelijk heeft het Europees model gelijk :D Zaterdag naar Dienten zou leuk zijn als het dan na het weekend gaat sneeuwen. Ik blijf je volgen Roel.

Dienten Die Alte schule

Video weerbericht is onderweg. Een tip van de sluier: de kaarten zijn verbeterd :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Luier ? zeker vol neerslag !!!? @Roel

*bericht bewerkt door CJAHulskamp op 06 dec 2016 10:34

May the ski force be with you !!

HAHAHA Lol @CJAHulskamp! Als het maar geen bruine modder is maar witte sneeuw! :D
Gekke @Roel tip van de luier :D :P

Aiiiiii ;-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie