Voor een witte kerst is het altijd kort dag

Roel op 09 december 2016· 17 reacties

null

Sneeuw en kerstmis is altijd een spannende combi. We gaan nu voor het derde jaar op rij een erg spannende fase in, waarbij het nog maar de vraag is of de meeste skigebieden wit zijn. Natuurlijk kan er geskied worden maar we moeten de laatste jaren wel erg vaak terugvallen op kunstsneeuw. Of ligt het toch wat genuanceerder?

Statistieken

Laten we beginnen met wat statistieken. De kans op een witte kerst is niet alleen bij ons maar ook in de Oostenrijkse provincie-hoofdsteden vrij zeldzaam. Gemiddeld ligt er om de 3 tot 5 jaar sneeuw, in Innsbruck om de 2 tot 3 jaar. Daarbij is volgens onderzoek van de Oostenrijkse weerdienst de kans op een witte kerst de laatste decennia (ten opzichte van de periode 1951 - 1982) gehalveerd.

Ook in Zwitserland is een witte kerst minder vanzelfsprekend dan we misschien denken. Wetter.de kwam met gegevens van diverse weerstations ‘slechts’ tot een kans van 40% op een witte kerst in Zermatt; Sankt Moritz zit op 70%. Ook hooggelegen plaatsen zijn dus niet altijd verzekerd van sneeuw.

De kans op een witte kerst (bron: wetter.de)
De kans op een witte kerst (bron: wetter.de)

Weinig tijd

Kijken we puur meteorologisch naar het fenomeen, dan is dit eigenlijk ook verklaarbaar. Eigenlijk houden we ons zelf een beetje voor de gek. Natuurlijk is het vervelend dat er al een paar jaar op rij te weinig sneeuw dreigt te liggen, maar de periode dat er op dalhoogte sneeuw kan vallen (die blijft liggen) is ook gewoon kort.

Rogier schreef vorig jaar in zijn blog “Wanneer blijft sneeuw liggen?” dat sneeuw boven 1800 tot 2000 meter pas vanaf begin/medio november blijft liggen. We moeten op december wachten voordat het in de dalen wit blijft. Dat wil zeggen dat er gewoon heel weinig tijd is, op welke manier dan ook.

In één dump kan het goedkomen
In één dump kan het goedkomen

Tot half november zeggen we dat het te vroeg is voor sneeuw. Maar nu ligt er ook nog geen sneeuw en maken we ons druk… maar ja we zijn drie weken verder. Het moet dus allemaal in een hele korte tijd gebeuren.

Eén dag sneeuw genoeg

Gelukkig kan het zo geregeld zijn. Het hoeft maar één dag goed te sneeuwen en we zijn voorzien. Als de sneeuw de dag voor kerst valt heb je zelfs een sprookjeslandschap en ongelooflijke sneeuwcondities. Dan hoor je er niemand meer over. Gelukkig hebben we nog een dikke twee weken en omdat we meteorologisch nog niet verder kunnen kijken dan maximaal 7 tot 10 dagen kun je slechts één conclusie trekken. Nog niet wanhopen.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Mooi geschreven @Roel !

Seriously snow addicted family!

Dus ver vooruit boeken geeft gewoon stress. Achterover leunen en rustig afwachten waar de beste condities ontstaan of zijn.

Piste riderrrrr

@Patrick71 inderdaad wel als je zo vroeg in het seizoen gaat. Het is dat ik eigenlijk nooit met kerst op vakantie ga, maar ik zou het best aandurven een week van tevoren te boeken. Het is toch minder druk dan in de carnavalsvakantie waar ik nu aan gebonden ben.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

wij gaan vandaag over 2 weken naar Obergurgl. Dit jaar een gebied gekozen wat toch sneeuwezekerder is … afwachten of we wederom op gras/slechte sneeuw gaan skiën. Helaas was dit voor ons de enige week dat we als gezin op pad konden gaan .

@Patrick71 inderdaad wel als je zo vroeg in het seizoen gaat. Het is dat ik eigenlijk nooit met kerst op vakantie ga, maar ik zou het best aandurven een week van tevoren te boeken. Het is toch minder druk dan in de carnavalsvakantie waar ik nu aan gebonden ben.

Roel op 9 dec 2016 10:16

@Roel Het is voor ons pure luxe als we met de Kerst gaan, naast de vaste vakantie met de Krokus. We willen altijd in de eerste week van de Kerstvakantie, omdat deze dan altijd rustiger is dan de tweede week. Maar dan zit je inderdaad vroeg in het seizoen. De laatste jaren te vaak onze neus gestoten in gebieden met of weinig sneeuw of slechte condities (Hinterglemm, Lech, Gerlos). Vandaar dat we tegenwoordig pas laat boeken en meestal in de week voordat we weg gaan. Dan kiezen het gebied met de beste condities en dat ook nog enigszins betaalbaar is :-) . Vorig jaar was Zwitserland een optie maar die skipasprijzen …
Dit jaar geen skivakantie met Kerst maar ik volg toch alle ontwikkelingen. Ik hoop dat deze thriller voor iedereen die wél gaat, goed gaat aflopen.

Piste riderrrrr

@Roel en toch vraag ik me af of die hoge temperatuur schommelingen ook normaal zijn?, al 2 jaar op een rij de pech gehad dat ik met 12 graden in Januari! naar de alpen rij, dat stoort mij nog wel het meeste…

@Freerider, het is ook gewoon warmer geworden. Pieken zijn hoger, en de duur van de sneeuwbedekking is de laatste decennia in alle hoogten korter geworden (onderzoeken ZAMG en MeteoSchweiz). Dat wil niet zeggen dat we over twee weken niet compleet kunnen insneeuwen, maar dat doet niks af aan een trend die zichtbaar is.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Leuk stukje!
Ach, laat boeken is een voordeel, maar een beetje in spanning zitten is ook leuk. En als je gewoon graag naar een bepaald gebied gaat neem je het risico voor lief. Op zich fijn dat op die manier iedereen zich toch een beetje verspreid ;)
Overigens waren weken terug de meeste hotels al vol, want de Fransen hebben ook eerder kerstvakantie.
Wij hebben geen winterbanden en voor 3,5/4 dagen (20-24dec) geen zin in lang rijden vanaf vliegveld dat we Geneve voor 26pp (enkel) hebben geboekt. Maar goed, het is dan ook een extra vakantie dus dan maakt het allemaal minder uit. Als we maar een paar pistes kunnen cruisen ben ik al tevreden :)

Ook ik blijf elk jaar weer hopen op een witte kerst, voor zowel thuis in Nederland als in de Alpen, uit nostalgische overwegingen. Toen ik nog tiener was en met mijn ouders tijdens de kerstvakantie vanuit een druilerig Nederland naar Oostenrijk ging, hadden we ‘gewoon’ een witte kerst, punt. Dat blijft dan toch in het printplaatje zitten. Maar feitelijk gezien was vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw een witte kerst in Oostenrijk ook al geen vanzelfsprekendheid meer. De temperaturen en de weerscondities werden gewoon minder voorspelbaar door de klimaatveranderingen, al werd dat destijds nog niet als zodanig bestempeld. Wat ik dan zo leuk vind aan deze site en het forum is dat het gevoel van hoop op een witte kerst zo breed gedragen wordt… en dat feit op zichzelf maakt deze tijd (en het volgen van deze site) dan weer zo gezellig! :-)

HarleySnowball

@Roel en toch vraag ik me af of die hoge temperatuur schommelingen ook normaal zijn?, al 2 jaar op een rij de pech gehad dat ik met 12 graden in Januari! naar de alpen rij, dat stoort mij nog wel het meeste…

Freerider op 9 dec 2016 10:45

Prima toch, onderweg sneeuw geeft het een leuk plaatje maar dat is dan ook het enige voordeel.Nou ja, de winterbanden slijten iets minder hard, dat ook.
Verder bevestigt deze blog van @Roel wat ik al meerdere malen geroepen heb, skiën met de kerst is altijd al tricky geweest vwb natuursneeuw en zeker in de dalen. Aan de andere kant, met de huidige kunstsneeuwkunsten kan je eigenlijk altijd wel skiën. Wij gaan deze keer weer begin januari en eind maart en we hebben altijd nog kunnen skiën, in beide periodes kan het vwb natuursneeuw alle kanten op. Wil je meer zekerheid, hoog boeken tussen begin feb en half maart.

wij gaan vandaag over 2 weken naar Obergurgl. Dit jaar een gebied gekozen wat toch sneeuwezekerder is … afwachten of we wederom op gras/slechte sneeuw gaan skiën. Helaas was dit voor ons de enige week dat we als gezin op pad konden gaan .

isasol op 9 dec 2016 10:21

Daar ligt ruim voldoende sneeuw

Not all who wander are lost

tja…vroegah…al met al een lange tijd geleden dat we door een ‘wit’ Duitsland reden, in Beieren sneeuw zagen vallen en na Salzburg het niveau van de sneeuw na iedere tunnel hoger werd. Iets dat ik een jaar of twintig geleden nog als volkomen vanzelfsprekend ervoer.
Er gaat toch iets veranderen met het klimaat…ik had niet gedacht dat dit het derde jaar op rij billenknijpen zou worden. Het jammere van al die groene kerstdorpen is natuurlijk wel dat de krokusvakantie steeds duurder en drukker zal worden want de meeste gezinnen kiezen eieren voor hun geld als ze maar één week met skivakantie gaan…

@Roel en dat is ook een van de reden dat ik niet rond kerst in Oostenrijk zit, februari is het qua sneeuw stukken beter.

Goed artikel.

Hoi Roel,

Goed verhaal.
Wij hebben dit jaar geen kerst skivakantie gepland.
De reden is puur omdat we afgelopen 2jaar pech hadden met de condities.
(2014 St. Anton & 2015 Flaine).
De stress die het met zich mee brengt, elke dag de weerberichten volgen op de vele sites opzoek naar een positief berichtje voor jou ski gebied, etc. etc.
Lees nu nog steeds dagelijks de berichten puur uit interesse, maar voelt toch lekker dat wij geen sneeuwstress hebben( excuus aan alle andere die wel gaan).
Ik ben er wel achter dat na 5jaar Mei vakantie skiën Tignes, Mei een sneeuwzekere vakantie is voor ons dan December.
Leuke bijkomstigheid zijn de gunstige tarieven in Mei.
Hoe dan ook, wens ik iedereen nog de dump der dumpen toe voor de kerstweek!!

@Edwin.
Vorig weekend geweest
Zie: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/326686/live-fotore…

En inderdaad: al prima te skiën hoor! Veel plezier!

Blogger, skiër, verslaafd :-)

@isasol Ik ben heel toevallig vanmiddag geappt vanuit Obergurgl. Ik citeer:

"Warm! Sneeuw is redelijk. In morgen goed. Vanaf de middag hard en kaal geschraapt maar niet week. Op 1 piste na, die op langer op de zon ligt maar skiede niet slecht. Nog geen pap. Soms stenen er door ? "

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

wij gaan vandaag over 2 weken naar Obergurgl. Dit jaar een gebied gekozen wat toch sneeuwezekerder is … afwachten of we wederom op gras/slechte sneeuw gaan skiën. Helaas was dit voor ons de enige week dat we als gezin op pad konden gaan .

isasol op 9 dec 2016 10:21

wij gaan vandaag over 2 weken naar Obergurgl. Dit jaar een gebied gekozen wat toch sneeuwezekerder is … afwachten of we wederom op gras/slechte sneeuw gaan skiën. Helaas was dit voor ons de enige week dat we als gezin op pad konden gaan .

isasol op 9 dec 2016 10:21
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie