Wat is poedersneeuw?

Rogier op 24 januari 2017· 19 reacties

Dikke fluffy poeder...
Dikke fluffy poeder...

Wat een boel leuke vragen komen er binnen. Voor veel vragen ben ik nog bezig met het zoeken naar informatie. Dus als je vraag nog niet is langsgekomen, wanhoop niet ;-). Vandaag een vraag over mijn grote liefde, poedersneeuw… (Heb jij een 'domme vraag van de week’, stuur deze door naar rogier@wintersporters.nl )

Wat is poedersneeuw en wanneer is verse sneeuw geen poedersneeuw meer?

Is verse sneeuw altijd poeder?

Veel wintersporters denken dat verse sneeuw altijd poedersneeuw is. Maar, helaas is dat niet het geval. Want verse sneeuw kan te warm vallen waardoor de sneeuw zwaar is en niet poederig aanvoelt. Ook kan de sneeuw, als het wel koud genoeg is verwaaien. Door wind wordt sneeuw compacter waardoor het ook geen poedersneeuw meer is.

Lekkere poeder onder een zonnetje
Lekkere poeder onder een zonnetje

Wanneer is sneeuw poedersneeuw?

Als je erdoor heen skiet is er geen twijfel over mogelijk of sneeuw poedersneeuw is. Maar wanneer is sneeuw nou precies poedersneeuw. Poedersneeuw is sneeuw waar veel lucht in zit. 90% lucht is zo’n beetje de standaard voor koude poedersneeuw. Hoe meer lucht er in het sneeuwdek zit hoe poederiger het aanvoelt. Deze lucht in de sneeuw is trouwens ook de reden dat sneeuw zo goed isoleert.

Twee jaar geleden skiede ik in Abriès in de Queyras. Er was toen bijna 2 meter sneeuw gevallen in 2 dagen tijd maar het waterequivalent was slechts 60 mm. In Europa levert dat gemiddeld 60 cm sneeuw op. In Abriès hadden we dus een luchtpercentage van 97% in plaats van de 90% die normaal is. Vederlichte en heerlijke poeder. Hoe meer lucht, hoe droger de poeder en hoe makkelijker het is om faceshots te scoren. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je door hele lichte sneeuw heen zakt en dus gewoon op de ‘grond’ skiet. Dus het mooiste is als aan het begin van de sneeuwval de sneeuw wat warm valt, met dus minder lucht en dat het afkoelt tijdens de sneeuwval.

Dikke poeder, 2 meter met maar 60 mm waterequivalent
Dikke poeder, 2 meter met maar 60 mm waterequivalent

Wanneer is sneeuw geen poedersneeuw meer?

Als de vertakkingen van de sneeuwkristallen afbreken dan verdwijnt er steeds meer lucht uit het sneeuwdek. Hierdoor wordt de sneeuw compacter en minder poederig. Deze evolutie kan op verschillende manieren verlopen:

  • De sneeuw kan smelten. Het water dat dan door de sneeuwkristallen heensijpelt breekt de vertakkingen af en maakt de sneeuwkristallen rond, en ook vult het de luchtruimtes op. De sneeuw zet. Als de sneeuw nat valt als het te warm is gebeurt dit vrijwel meteen. Regen zorgt hier natuurlijk ook voor.
  • De sneeuw kan kapot geblazen worden. Als de sneeuw met veel wind valt, wat vaak gebeurt in de Alpen, dan breken de sneeuwkristallen in de lucht al. De sneeuwkristallen veranderen in kleine bolletjes die erg goed aan elkaar plakken, met maar weinig lucht ertussen. Ook kan de sneeuw die al gevallen is helemaal kapot geblazen worden door de wind. Dan verandert de poedersneeuw in een harde kartonachtige laag. Lastig en niet echt leuk skiën. Ook is verwaaide sneeuw meestal een signaal van lawinegevaar.
  • Door het eigen gewicht van poedersneeuw zet de sneeuw zich ook langzaam. Beetje bij beetje breken de kristallen en wordt de sneeuw compacter en compacter. Ook als het koud is en niet waait. Maar dit duurt wel even. Dan blijft de sneeuw heerlijk om te skiën. Die faceshots die je de eerste dag had zul je na 24 uur minder snel vinden. Maar het is nog steeds poedersneeuw.

Nep-poeder-sneeuw…

Soms valt de sneeuw heel nat en dan denk je dat het nooit meer poeder zal worden. Ronde gesmolten kristallen kunnen en zullen nooit terugvormen naar die beroemde sneeuwkristallen, maar in koude droge nachten, die je vooral in de Franse Zuidalpen vindt, kan sneeuw ‘opdrogen’ en omvormen naar lossere kristallen die hetzelfde skiën als heerlijke poeder. Dit is dus geen officiële poeder, maar wel heerlijk droge sneeuw.

Zelfs oppervlakterijp voelt aan als heerlijke poeder. Dat het geen echte sneeuwkristallen zijn mag tijdens het skiën de pret niet drukken. Dat oppervlakterijp extreem gevaarlijk is als er een verse laag sneeuw opvalt is weer een ander verhaal.

Dikke poedersneeuw
Dikke poedersneeuw

Verse sneeuw is dus geen poedersneeuw

Verse sneeuw is dus zeker niet per definitie poedersneeuw. Hiervoor moet de sneeuw droog genoeg vallen en moet er niet teveel wind staan. Natuurlijk is het niet zo zwartwit dat je het ene moment droompoeder hebt en het andere moment zware natte drek. Er zijn allerlei tussenvormen. En wat de ene skiër dankzij een goede techniek prima poeder vindt, daar zal de ander misschien net wat last hebben van een dun laagje hardere sneeuw.

Waar hebben jullie de lichtste, fijnste en dikste poeder meegemaakt? (En daarvoor hoef je geen off-piste skiër te zijn, een dikke laag lichte poeder op je auto is ook poeder ;-) )

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Vorig jaar in St.Martin in de heerlijke fluffy poeder gespeeld, wat een genot was dat! ? Toen had ik echt het gevoel van eindeloos zweven, fantastisch!

Winter is coming

Vorige week (15-01) werd op sneeuwhoogte.nl melding gemaakt ‘champaign powder’. Is dat de overtreffende trap van poedersneeuw? Zijn er meer namen/aanduidingen voor poedersneeuw?

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Obertauern, eind februari 2015. Het sneeuwde zwaar, vrijwel geen wind, nauwelijks mensen op de pistes… de sneeuwlaag groeide op sommige plekken aan tot boven de knieën… op de piste welteverstaan… een heerlijke dag gehad.

HarleySnowball

@Veenhoorn Ja dat is hele lichte poeder dus met veel lucht erin. In Abries was het champagne powder. Er zijn geen officiele eisen voor dit soort termen. En door overblije/enthusiaste skiërs zijn dit soort termen wel eens aan inflatie onderhevig…

Click. Click. Peace

feb 2002 in Val Thorens, anderhalve dag sneeuwval, goed koud, heerlijke condities op de dag met veel zon, maar ook lekker koud.
dec 2005 Andorra, 2 dagen zware sneeuwval, daarna nog heerlijk kunnen poederen, op en naast de piste.
Champain powder, volgens mij moet dat Champagne powder zijn wat je vooral in Noord-Amerika mee kan maken, des te droger de lucht, des te luchtiger is de sneeuw, condities die je vooral in The Rockies mee maakt, in Europa is het meestal te vochtig daarvoor, maar soms zijn er wel van die prachtige dagen.

@Marijnt In Europa heb je zeker wel van die dagen, best veel zelfs. Alleen de PR in Europa is er minder op gemaakt. De beelden die ik vorige week uit Chamonix zag, een paar weken ervoor uit de Piemonte, allemaal champagne-poeder…

Click. Click. Peace

@Rogier Duidelijk! Wij komen gewoon te weinig in de Alpen, en Pyreneeën ook natuurlijk

@Marijnt Het probleem in de Alpen is vaak de wind, meer nog dan de temperatuur. Maar dit jaar staat mijn champagne-score nog schrikbarend laag :-(

Click. Click. Peace

@Rogier Laten we hopen op nog wat meer mooie sneeuwval, is ook hard nodig gezien de lawines van de laatste weken…

Inderdaad!

Click. Click. Peace

In Noorwegen ook een paar keer hele mooie poeder gehad

Genieten

Verse poeder…

Check Mammoth (CA), daar is nu al een all-time record gebroken, ongelooflijke hoeveelheden. Wat had ik nu graag daar geweest

@Rogier: misschien nog een domme vraag om te beantwoorden, maar hierboven heb je het over een faceshot scoren : wat is een faceshot ?

Paul

Dat dorp ligt al op 2400m, ben er begin dec geweest op doorreis, helaas geen tijd gehad om de berg op te gaan… Maar wat een record sneeuwval inderdaad! En zag ook in Kirkwood, 338cm in 1 week!

@Denktank
bekijk dit filmpje en ik denk dat je vraag beantwoord is.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

@Veenhoorn: Ik denk dat de beelden inderdaad voor zichzelf spreken.

Alleen moet ik bij de laatste shots denken aan een lied van de zwitserse band Grauzone dat “I möchte ein Eisbär sein” heet.

null

NB dit is een screenshot en niet de echte video.

*bericht bewerkt door Denktank op 24 jan 2017 15:03

Paul

Al 2jr achter elkaar in Maart.
Via Lattea en Monte Rosa.

Heerlijk…

@Patrick076 Maart is sowieso zo’n geweldige maand. Zeker aan de zuidkant van de Alpen!

Click. Click. Peace

@Patrick076 Maart is sowieso zo’n geweldige maand. Zeker aan de zuidkant van de Alpen!

Rogier op 24 jan 2017 21:17

Kun je gerust zeggen. 18 mrt in cervinia maar eens proberen.
Pray for some pow (again) ??

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie