Skigebied bij Winterberg kopen?

Rogier op 21 februari 2013· 17 reacties

null
De Sahnehang

Op het forum stond vanmorgen een link naar Marktplaats. Niet om een paar oude ski’s of skischoenen te verkopen, maar met een heus skigebied in de aanbieding. En dan ook een echt skigebiedje met alles erop en eraan. Letterlijk tegenover het skigebied van Winterberg ligt de Sahnehang. Het is de meest sneeuwzekere piste van het Sauerland, en juist deze piste staat te koop is!

Zeer strategisch
De Sahnehang is een zeer strategische piste. Wie in Winterberg helemaal naar beneden skiet ziet aan de overkant van de doorgaande weg (de 480) de berg de Kahle Asten. Aan de noordkant van deze berg ligt de Sahnehang, volgens de de advertentie zo genaamd omdat de sneeuw als slagroom op heuvel ligt. Deze berg met de bijbehorende piste ligt tussen het gebied van Winterberg en Altastenberg. Als deze gebieden ooit samen willen gaan dan moet dat bijna wel via de Sahnehang. Grote kans dat deze piste dus ooit ingelijfd zal worden in het gebied van Winterberg.

Sneeuwzeker
De Sahnehang is de ​Sneeuwzekerste piste van Winterberg, wie op ons forum zoekt ziet inderdaad vaak dat de Sahnehang een van de eerste pistes is die opent in het Sauerland. Ook omdat de piste weinig steil is is het vaak mogelijk om hier al snel te skiën met niet al te veel sneeuw. De Kahle Asten is met zijn 842 meter waar ook nog eens de hoogste top van het Sauerland. Genoeg argumenten voor dit gebiedje.

De vraag is dus wel: Waarom?
De vraag is dus waarom deze piste plus het bijbehorende gebiedje verkocht gaat worden. En ook waarom Skiliftkarussel Winterberg deze piste niet koopt? Zo op het eerste gezicht lijkt het mij de investering wel waard. Stukken goedkoper dan een nieuwe splinternieuwe stoeltjeslift.

Wintersporters skiberg
Of zou het wat zijn om deze berg te kopen als ‘Wintersporters’? Een berg waar gebruikers van onze website kunnen skiën en boarden? Gewoon een berg voor en door wintersporters? Best leuk om te fantaseren om een eigen skigebied te hebben, toch? En met vijf pistebully’s kunnen we misschien wel net iets meer prepareren dan een piste. Wie doet er mee ;-)?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik haat Winterberg en haar bij-de-lift-over-mijn-nieuwe-spullen-heen-skiende-beginners! :-) Dus er zal een hek omheen moeten, zodat de doorsnee bezoeker van Winterberg niet op ‘onze’ berg mag.

@ ruben: ik haat smurfen! (Gargamel, ken je hem nog?)

Deze helling staat al lang te koop en is commercieel gezien zeker interessant. Een mooie “hut” en veel bussen rijden er naar toe vol Hollandse schoolkids en bedrijfsvolk. Die denken dan dat dit het “skigebied Winterberg” is…of “skiegebied Winterbergen”

Haha een time share! Ik leg 500 euro in :-)

Te gekke dingen doen met leuke kleine internationale groepen in de bergen! crazycamp.org

Ik zie hier een goede investering kan me een hoop geld schelen in de toekomst want als “founder” skiën, overnachten, eten en drinken we natuurlijk gratis :P

Zomaar wat speculaties over speculeren.
Zou het kunnen dat de Duitse Behörde een besluit heeft genomen dat er op dit punt in het gebied geen uitbreiding en verbinding mag komen? En dat de eigenaar daar wel op gespeculeerd heeft (vandaar al die pistebullys)? En dat daarom nu snel de boel verkocht wordt omdat alles veel minder waard wordt als breed bekend wordt dat dit niet meer dan een kleine Sackgasse blijft?
Afwachten dus, en als de waarde keldert is er ruimte voor Miniskikarussell Wintersportler punkt NL.

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

Zullen we anders 1 grote colletie annex time-share met zijn allen opstarten?

If you snooze, you loose!

we praten dus over een terreintje van nog geen 3 hectare met horecagelegenheid, parkeerplaats en een sleepliftje. Mensen bedenk eens hoe weinig weken per jaar je dit maximaal kunt exploiteren, en wat een salarisrekening daar dan bij hoort, met de weinig flexibele duitse arbeidswetgeving. En wat moet je met 5 van die bullies? Kortom; de bullshitdetector behoorlijk af, zéker voor dat geld.

Ik denk toch dat er een nul teveel staat. :-) 1,4miljoen euro zou ik eerder aanvaarden.

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

Dit lijkt me niet erg haalbaar…

Om van de Sahnehang een spannend skigebiedje te maken is een hele uitdaging. De helling van de afdaling is in het begin net voldoende om wat vaart op te pikken, maar halverwege dreig je op een vlakker stuk al bijna weer stil te vallen. Hierna komt het laatste stukje met een redelijk verval. Een beetje skiër staat binnen een minuut alweer in de rij bij de sleeplift.

Het kleine skigebiedje Sahnehang staat al enkele jaren te koop. Kennelijk adverteren ze inmiddels ook in Nederland om potentiële kopers te vinden.

Het probleem is dat het skigebied weinig mensen trekt en omringt wordt door natuurgebied, wat niet zomaar aangepast mag worden. Het gebiedje biedt maar één piste aan die ook nog eens niet zo attractief is. Voor beginners ideaal, maar de licht gevorderde zal er redelijk snel op uitgekeken zijn. Dan zijn er veel meer dergelijke “one lift” skigebiedjes die veel interessanter zijn. Het absolute pluspunt is de ‘sneeuwzekerheid’, maar het nadeel is wel dat het geheel los ligt en verder geen speciale flair heeft. Er is naast de skilift nog een rodellift en een restaurant. Daarnaast wordt het parkeerterrein ook als festivalterrein in de zomermaanden verhuurd. De omringende gebieden Winterberg, Neuastenberg en Altastenberg hebben veel meer te bieden. De Sahnehang wordt door het wintersporttoerisme stelselmatig overgeslagen, behalve als het begin december of eind maart de enigste geopende piste is.

De aanschafprijs is dan voor 4.250.000 EUR behoorlijk veel. Een nieuwe zetellift in Winterberg ligt ongeveer bij dezelfde prijs en dan weet het Skiliftkarussell wel wat ze willen doen. De Sahnehang heeft voorlopig weinig uitbreidingspotentiaal en is bovendien geen winstgevend gebeuren. Mocht het redelijk succesvol zijn geweest, dan waren er allang Duitse kopers/investeerders gevonden. Bovendien mag de nieuwe eigenaar ook geen reclame meer maken voor de hoogste berg, aangezien de Kahler Asten de derde hoogste berg van het Sauerland is. Dit is vooral vanuit marketingsoogpunt ook nog eens een extra tegenvaller.

@gast887: in de zomertijd is de sleeplift om te bouwen naar fietslift, voor mountainbikers wel handig. Daarnaast kunnen 3 van de 5 pistebullys verhuurd/gedetacheerd worden aan de omliggende gebieden, onder het mom van zusammenarbeitung…(samenwerking) :)
De 2 pistebullys die je overhoud kun je inzetten voor de eigen piste, uiteraard mogen toeristen tegen betaling zelf een stukje sturen…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

@ Frans bedankt voor dit antwoord schept veel duidelijkheid!

Click. Click. Peace

@Ferdinand: is tamelijk kansloos met de Kappe op anderhalve kilometer… Vraagprijs is idd. veel te hoog. Alleen in winters met veelal hoge sneeuwgrens kan je je zakken daar goed vullen… maar intussen zien we de laatste 20 jaar de sneeuwgrens grosso modo weer dalen richting de 550-600 meter in plaats van 700 meter, tot grote vreugde van ager gelegen gebieden.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie