Knusse almhut of groot zelfbedieningsrestaurant

-Michiel- op 26 januari 2017· 28 reacties

null

Een gezellige knusse almhut of groot zelfbedieningsrestaurant. Regelmatig krijg ik de vraag waar je het beste kunt eten. Iedereen heeft hier een eigen mening over. De ene vindt het heerlijk om te lunchen in een gezellige en ouderwetse almhut. De ander houdt van een groot zelfbedieningsrestaurant, waar je de keuze hebt uit tientallen gerechten.

De authentieke almhut

Iedereen kent ze wel, de mooie en authentieke almhutten die omgetoverd zijn tot knusse restaurantjes. Van oorsprong werden de meeste almhutten voornamelijk gebruikt als opslag voor hooi. Gedurende de zomermaanden verzamelden de boeren zoveel mogelijk hooi en bewaarde dit in deze houten hutten. Het hooi werd in de winter opgehaald en naar het dal vervoerd. In de zomer was dit namelijk niet mogelijk, aangezien de wegen vaak onbegaanbaar waren voor paard en wagen. In de winter waren de boeren dan ook afhankelijk van veel sneeuw.

Het voordeel van almhutten is dat ze vaak regionale gerechten serveren. Je krijgt al gauw het gevoel dat je in de huiskamer van de plaatselijke boer aan het eten bent. Almhutten beschikken over het algemeen over weinig zitplaatsen. Tussen 11:30 uur en 14:00 uur is de kans dan ook groot, dat je even moet wachten op een plaats. Als je het echte bergleven wilt proeven, probeer dan eens een afgelegen almhut. Hier is het vaak minder druk en worden de gerechten echt nog volgens grootmoeders recept gemaakt!

null

Het zelfbedieningsrestaurant

Lange rijen bij de kassa, keuze uit tientallen gerechten en opscheppen zoveel je wilt. Ik moet zelf eerlijk toegeven dat ik geen fan ben van een zelfbedieningsrestaurant. Mijn ervaringen vertellen dat het eten vaak van mindere kwaliteit is en het personeel zich niet echt met de gasten bezig houdt. Vrienden van mij zweren bij zelfbedieningsrestaurants. Even vlug eten en zo snel mogelijk weer de piste op! De laatste jaren is mij opgevallen dat dit soort restaurants steeds minder populair worden en dat de Nederlanders en Belgen weer opzoek zijn naar het echte authentieke berggevoel.

Gaan jullie het liefst eten in een ouderwetse en gezellige almhut of kiezen jullie voor de snelle en grote zelfbedieningsrestaurants?

-Michiel-
houdt ons dit seizoen letterlijk van midden op de piste in Katschberg Oostenrijk op de hoogte van de sneeuwcondities.

Plaats een reactie

Zeker een Almhut

Papegijs

Almhut, zeker. Maar met (kleine) kinderen en een grote groep kun je vaak niet anders dan de massa volgen; de meeste almhutjes staan verder het gebied in en zitten vaak al vol, zeker als je met 10 man (of meer) hongerig, dorstig en plasserig bent…

Toch, de charme van bovenin een almhut in een hoekje door een piepklein raampje de piste zien liggen terwijl je van grootmoeders Tiroler Gröstl met een sinas of een biertje aan het genieten bent… Can’t beat that!

*bericht bewerkt door FBeer op 26 jan 2017 08:47

Wanneer de dagen korter worden, blijf dan altijd krenten in de pap fleppen!

Zeker de Almhut. Ook met kinderen… als er plek is tenminste. Ik vind het een stuk rustiger dan zo’n vreetschuur waar iedereen elkaar staat te verdringen. Het eten is er lekkerder en de service 300%beter.
Plaspauze doen we Voor de lunchpauze, bij een vreetschuur, op weg naar een gezellige almhut.

Voor mijn gevoel zijn er ook steeds meer grote restaurants met bediening. Misschien niet altijd zo gezellig als de almhutten maar vaak wel ook hele goede kwaliteit. En dat laatste vind ik het belangrijkste.

Ik wil gewoon voor niet al te veel geld en in beperkte tijd een goeie hap eten. Dat lukt me aardig in een zelfbedieningsrestaurant.
Tenzij de zon lekker schijnt, dan wil ik wel wat langer blijven zitten.
Ik heb eerlijk gezegd behalve in de zomer, ook nog nooit een authentieke almhut gezien.

Het ligt er een beetje aan. Eerste 2 dagen lekker knallen en dan wil ik weinig tijd kwijt zijn aan eten. Na die eerste dagen worden de spiertjes wat lam en dan is het lekker om wat langer te kunnen blijven zitten. En is eten in een Alm juist wel prettig.
En dan speelt het weer ook nog mee. Is het juist lekker weer, dan eet ik graag buiten. Is het steenkoud en willen we even opwarmen, dan juist een Alm.

Almhut bij voorkeur, al zijn er ook wel ‘vreetschuren’ met aardig voer, vaak de dagschotel. Almhut en irritante kinderen is wel de hel trouwens…

Een gezellige Almhut heeft wel mijn voorkeur, vaak met lokale gerechten en een special van het huis. vaak gemaakt volgens recept van oma / opa ! Afgelopen twee weken de Zillertal Arena met Kaltenbach, Hintertux en Mayrhofen bezocht. en het moet gezegd worden, de Kristalhutte en de Wedelhutte zijn wel heel fraai geworden. bijzonder mooi om eens een keer langs te gaan.
prijzen zijn wel afgestemd: flinke hamburger met frietjes en een Zillertal Radler: € 21,00 ( toink ! )
Nu ben ik altijd alleen, dus ach voorruit, voor deze keer dan maar… Vooral een plaatselijke goulashsoep volgens huisrecept laat ik ook niet vaak voorbij gaan. voor tussendoor een bak koffie kies ik altijd een kleinere lokale hut uit, de gun factor en ook om de kleine middenstander voor de grotere commerciële vreetschuren een voordeel te bieden. vaak met bediening en geen €3,00 voor bakkie zwart goud…!

MvG Hans

Neerslag maakt niet gelukkig, gelukkig maken ze sneeuw...

Almhut , Wilder kaizer Brixental de Frankalm waar de tijd heeft stil gestaan ??

Ik ski het liefste door. Zonde van de tijd om pauze te houden als de pistes er goed bijliggen !!!

Peter Pos

Zelfsbedieningsrestaurants zijn meestal vreselijk duur en absoluut niet lekker. Ofwel flauwe pasta met waterachtige saus, of een spons-hamburger, doordrenkt met vet en ontdaan van smaak. Tuurlijk wil ik ook liever snel terug op de piste, maar ik wil niet de hele namiddag bang hebben dat het eten er iets te snel terug uit komt, if you know what I mean :)

Ik ga ook voor het zelfbedieningsrestaurant. Uitgebreid eten doe ik 's avonds wel. Ff lekker snel een bordje naar binnen werken. Plus er is plek genoeg om al je gear te stallen, en waar ik ook altjid van geniet is “andere mensen kijken”. Wat loopt er allemaal rond enzo, vind ik ook leuk. In een almhutje zit je vaak opgekropt de hele tijd naar hetzelfde te kijken. Vind ik ook prima, maar niet voor tussen de middag.

In theorie een almhut, maar in de praktijk vaak een groter restaurant. Het romantische idee van zo’n almhut is bij mij snel verdwenen als ‘oma’ toch niet zo heel lekker blijkt te kunnen koken, ik voor de derde keer de natte spullen van een ander in m’n nek gehad heb, ik door het rumoer niemand kan verstaan, ik eerst over 6 man moet klimmen voor een trip naar het toilet en ik door alle zweetdamp eigenlijk niet van m’n voer kan genieten. In de middelgrote restaurants, waar ze je niet serveren uit grote troggen, is de kwaliteit van het eten over het algemeen prima.

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Almhut, uiteraard. En dan liefst een authentieke, niet zo’n ding waar het interieur ‘modern oud’ gemaakt is, maar zo’n hut die er al jaren staat, waar een familie de scepter zwaait en moeders nog de kaiserschmarren bakt. Goed, kost wat tijd maar als er ook nog een open haard is, of zo’n warme tegelkachel, dan zit je daar toch wel lekker. Voorbeeld? De Quelbodenhütte op de Planai in Schladming. De verderop gelegen Schaffsalm, tja daar kun je Thaise Garnalen en curry met chickenwings eten, maar het is massaal, lawaaierig en druk druk druk…

Almhut. Lekkerder eten en het wordt naar je gebracht ipv dat je op je skiklompen tussen de rijen mensen door moet sjouwen met je lauwe waterige spaghetti en siroopcola.

Ik vind wat kleinschaligere hutten ook wel leuker/gezelliger, maar was vorig jaar in een nieuwe en moderne zelfbediening in Italië en het eten was erg goed! Er was meer dan genoeg ruimte om te zitten, het was eigenlijk prima.

Ik zou daar zo nog een keer wat gaan eten.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Ik kies voor zelfbediening de kwaliteit en keuze is ook hier goed. En hier heb je ook gezellige hutten onder bv de Marendalm in Kaltenbach. Ook kunnen niet skiërs hier vaak gewoon even zitten zonder weg gekeken te worden.

Eine uhrige einkehrschwung!

Dus een lekkere almhut!

Absoluut Almhut, met uitgebreide menukaart en wijnkaart, dankubeleefd.

daar kun je Thaise Garnalen en curry met chickenwings eten

Naast Rosti, Kaiserschmarren, Gernknoedel ook zo’n typisch lokaal gerecht …

Rob

Onze voorkeur gaat uit naar de kleine, pittoreske tentjes, waar je gewoon op je plek wordt bediend.
Ivm gezamelijk lunchen met niet skiers, wordt het echter ook vaak een zb tent; die zijn meestal wat beter bereikbaar.

Rob

het zou mij ook vooral om het eten gaan. Even rustig zitten en eten. Ik moet toch eten! Ik kan overigens prima mijn eigen snacks en broodjes meenemen, dus hoef ook niet per se in de hut te zitten, maar in de buurt van kan ook prima. Eten en weer door, zowel winter als zomer. Je hebt ook restaurants die zelfbediening hebben, maar net zo goed een gezellige knusse almhut zijn die ook bediening hebben rondlopen. Afgelopen jaar wel deze bezocht en vond dat wel een hele mooie met lekker eten en goed uitzicht. http://www.hohemutalm.com/

Meestal eet ik ook niet heel lang tussen de middag. Als ik op tijd opsta en de hele dag actief ben, dan eet ik wel vaker wat dan alleen tussen 12 en 1.

*bericht bewerkt door Edwin. op 26 jan 2017 15:37

Not all who wander are lost

Bij voorkeur een almhut, het liefst eentje aan een zwarte piste - die zijn vaak rustiger en kleiner. ;) Een zelfbedieningsrestaurant vind ik maar niks, qua eten en sfeer. We proberen wel of heel vroeg of laat te lunchen. Want anders zit je hutjemutje. In de hut idd.

*bericht bewerkt door Nelis op 26 jan 2017 16:08

Bergen + Sneeuw = ❤

geef mij de almhut maar.

Er zit ook een hoop tussen kleine, knusse almhut en grote vreetschuur, en in sommige gebieden heb je nauwelijks keuze.
En streekgerechten zijn leuk, maar mijn kids willen gewoon pasta of patat. Kaiserschmarren gaan na een paar dagen ook vervelen. Dus ja, het mag wel iets groter maar een enorme vreetschuur mijd ik liever.

Het hangt ervan af of de kinderen aan het lessen zijn. In dat geval vaak de vreetschuur want: altijd plek tijdens de drukste uren en dichtbij verzamelpunt van de skiklassen. Ook is daar vaak wat “vermaak” voor de kinderen zodat ze zich na het eten nog kunnen vermaken totdat de lessen weer beginnen.

Als de kinderen met ons meeskiën dan kiezen we liever voor wat kleinschaligere hutten. Toch net even wat gezelliger en authentieker.

Met z’n 2en een klein spulletje, met een groepje een groter restaurant. Viel me afgelopen week in Montafon op dat de grote restaurants ook een gedeelte bediening hebben, lekker eten en erg snel, vind ik ook wel belangrijk, dat het allemaal niet te lang duurt. Mooie locatie (zonnig terrss en uitzicht) en sfeer vind ik het belangrijkste.

We doen altijd behoorlijk ons best om die grote klaphokken niet te hoeven gebruiken. Zodra er geen bediening is, valt ie in principe al af. De kleine almhut is helaas vrij populair, en zelfs buiten de vakanties is het soms zoeken naar een hutje dat nog een tafeltje vrij heeft.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie