BEWintersporters is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Winter en sneeuw in aantocht

Winter en sneeuw in aantocht

Roel op 11 januari 2017 · 28 reacties

Droomcondities in Maria Alm (O)
Droomcondities in Maria Alm (O)
Gisteren was er een groot verschil tussen het westelijk en oostelijke deel van de Alpen. Waar grote delen van Oostenrijk nog een heerlijk zonnetje hadden, sneeuwde het in Frankrijk en het westen van Zwitserland. Het is het begin van een inhaalslag die dit deel van de Alpen gaat maken. Er gaat eindelijk ook hier veel sneeuw, en alsof dat nog geen winterweer is komt er daarna een serieuze koudegolf aan.

Sneeuwarme Zuidalpen

Deze foto maakte de Terra-satelliet gisteren van de oostelijke Alpenhelft. Oostenrijk en het zuiden van Duitsland lag in de stralende zon, en hetzelfde gold voor de Italiaanse Dolomieten met één verschil, namelijk dat daar nog heel veel groen is. Het effect van de nordstau van afgelopen week is duidelijk te zien!

Bron: NASA
Bron: NASA

Links in beeld zie je de rand van de bewolking die 5-20 centimeter sneeuw gaf in de Franse Alpen. Daar is het nu op de meeste plaatsen ook wit geworden, en daar komt de komende 6 dagen nog het nodige bij.

Eerst sneeuw voor Oostenrijk

Voor het zover is valt er vanavond eerst sneeuw in Oostenrijk. 10 tot 20 centimeter dus weer geen hele grote hoeveelheden, maar toch. Meer dan een dag zon, zoals gisteren in Reutte (wie kent deze brug?), zit er voorlopig niet in waarmee het sneeuwdek daar gestaag blijft groeien.

Veel sneeuw én wind

De grote klapper begint echter morgen als vanuit het noordwesten een actief sneeuwgebied de Franse en Zwitserse Alpen nadert. Dit botst frontaal op de Alpen waardoor in korte tijd grote hoeveelheden omlaag komen.

Vrijdag wordt bar en boos. Flinke sneeuwval én stormachtige wind beukt dan tegen de hele noordflank van de Alpen inclusief de noordelijke Franse skigebieden. Net die gebieden waar tot nu toe zo weinig sneeuw lag, maar die wind gaat een belangrijke factor worden. Begeef je niet zomaar buiten de piste.

Grote hoeveelheden mogelijk

De hoeveelheden sneeuw liegen er niet om. Tot en met zaterdag verwacht ik van Alpe d'Huez, via Le Grand Massif en Engelberg tot aan de Oostenrijkse Arlberg met gemak een halve tot een hele meter sneeuw. Plaatselijk gaan we daar zelfs overheen. Hier de actuele sneeuwverwachting, geldig tot en met dinsdagochtend.

woensdag 6.00 tot dinsdag 6.00
1cm5cm10cm20cm30cm50cm100cm+

Je ziet op de kaart dat ook de zuidalpen zijn ingekleurd. Die sneeuw komt van een front dat vrijdag doorkomt met enige sneeuw. Helaas staan de hoeveelheden niet in verhouding tot wat er aan de andere kant van de alpenhoofdkam gebeurt.

Koude-inval met meer zon

Daarna duiken we dieper de winter in, maar dan naar de drogere variant. Er ontwikkelt zich volgende week een hogedrukgebied boven Scandinavië dan wel Polen waarmee een oostenwind steeds koudere lucht uit Rusland aanvoert. Doordat de lucht ook droger is komt de zon echter vaker tevoorschijn. Dat maakt dat we helemaal geen slecht wintersportweer krijgen, mits je uit de wind blijft. Er kan nog wel een sneeuwbuitje vallen, maar geen grote hoeveelheden. Zowel overdag als 's nachts vriest het, op 2000 meter veelal meer dan 10 graden. Het devies is dus: kleed je goed aan!

Helaas betekent deze weersverandering nog niet veel sneeuw voor de Italiaanse Alpen, boven de Middellandse Zee cirkelen weliswaar actieve storingen maar die liggen te zuidelijk om de Alpen echt te kunnen bereiken. Een kleine kans is er wel op een retour d'est. Met die oostenwind zou Sestrière en omgeving wel weereens verrast kunnen worden door een pak sneeuw maar dat is een regionaal gebeuren. Beter voor de gehele zuidalpen zou zijn als de stroming kantelt naar het zuiden. Op termijn sluit ik die optie zeker niet uit.

Canazei, Italiaanse Dolomieten
Canazei, Italiaanse Dolomieten

Meer weer

Later vandaag een blog over de winter in de Benelux en Sauerland, want ook dichter bij huis klopt de winter langzaam aan de deur. Verder volgt morgen een uitgebreide prognose voor het weer onderweg tijdens de wisseldag (zaterdag), want ook dat wordt wellicht een heikele zaak.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Jst81 11 januari 2017 · 07:53
  Wat een fantastische berichten, heerlijk winterweer. Ik kijk uit naar je blog over het weer in de benelux, hopelijk kunnen de schaatsen uit het vet en mogen mijn kinderen voor het eerst in hun leven kennis gaan maken met natuurijs!
 • Roosgelderland 11 januari 2017 · 08:23
  Beste Roel
  Voor het Otztal geeft het oostenrijkse weerbericht niet heel veel sneeuw aan. Het is natuurlijk geen typisch nordstau gebied. Kan jij hier wat meer over zeggen?
 • eeftelenga 11 januari 2017 · 08:27
  Hier in Sankt Anton am Arlberg was het gisteren inderdaad prachtig weer met goede omstandigheden. Laat nu die sneeuw maar komen (hoewel ik me wel wat zorgen maak of we zaterdag nog weg kunnen komen).
 • NielsVoortman 11 januari 2017 · 08:31
  Jaja mooie brug blijft het ! Wat een ding ! Schitterend plaatje zo !

 • Adrie001 11 januari 2017 · 08:44
  Beste Roel,
  Volgens mij is dit een brug in Tirol, meer bepaald in het dorp Holzgau.
 • bram82 11 januari 2017 · 08:45
  Dit is de bekende brug waar je onderdoor rijdt als je via de fernpass rijdt. Leuk om een wandeling naar toe te maken als je even de benen wil strekken onderweg.
  *bericht bewerkt door bram82 op 11 jan 2017 08:45 (18% bewerkt)
 • Jochemgerrits 11 januari 2017 · 08:45
  Hi Roel, zojuist besloten dat het geen Breuil-Cervinia gaat worden, het gaat toch Risoul worden. De voorpret en spanning was weer volop aanwezig! Dank je wel....
 • Leon3 11 januari 2017 · 08:52
  brug is inderdaad in Reutte (langste hangbrug Europa). Goed te zien als je bij Fussen over de grens gaat
 • evert 11 januari 2017 · 08:58
  In holzgau is er een gelijkaardige hangbrug ...
 • matel 11 januari 2017 · 09:00
  We vertrekken vrijdag naar...ergens in Oostenrijk. We boeken last minute in functie van goede sneeuw en redelijk weer. Welke gebieden liggen het meest beschut tegen de felle wind? We dachten naar Fiss te gaan (daar kennen we het) maar onbekend is onbemind. Nog tips voor andere gebieden met boomrijke pistes (zichtbaarheid en beschutting) en toch genoeg uitdaging?
 • Ischgeil 11 januari 2017 · 09:11
  Met enige zenuwachtigheid zondagnacht vertrekken richting Ischgl.
  Normaal rijden we vanuit België over Luik of Luxemburg richting de bergen. Zal nu via Heerlen en Aachen worden. Beetje omweg maar zullen heel de baan sneeuw hebben wss. En dat in de Ardennen in combinatie met vrachtwagens= not a match. 😕
  Skiing is a dance, and the mountain always leads.
 • Chonn 11 januari 2017 · 09:15
  Goed nieuws Roel! Halverwege vorige week al in Kleinwalsertal de zo lang verwachte verse sneeuw mogen begroeten, de vooruitzichten de komende periode zijn nog mooier. Kortom, in de carnavalsvakantie (bijna) gegarandeerd goede sneeuw in de volgende locatie die we dan gaan bezoeken (SFL) 😃
  *bericht bewerkt door Chonn op 11 jan 2017 09:15
  Völkl Racetiger RC UVO 160 / Atomic Redster XTI 169
 • Robert078 11 januari 2017 · 09:24
  @Roel (Reutte (wie kent deze brug?)) Als ik mij niet vergis, zit deze brug net voorbij het dorpje Lechaschau en dan op de weg richting Berwang, ongeveer ter hoogte van kasteel Ehrenberg.
  *bericht bewerkt door Robert078 op 11 jan 2017 09:27
 • Raymon 11 januari 2017 · 09:26
  Die brug is de de Highline 179 bij Reutte. 179 staat voor de weg waar hij overheen loopt.
 • Tim91 11 januari 2017 · 09:28
  Wij vertrekken zaterdagochtend naar Mühlbach am Hochkönig. Denk jij dat we veel last gaan krijgen van sneeuwval onderweg? En heeft het zin om eventueel vrijdagnacht al te gaan rijden om de sneeuw op de wegen te vermijden?
 • erichuizer 11 januari 2017 · 09:44
  Beste Roel, Met veel voorpret lees ik dagelijks jouw weerbericht. ik ga pas maart naar het Zillertal, maar het is toch heerlijk om dagelijks te zien hoe de sneeuw hoeveelheden groeien. Ook is het leuk wanneer je de berichten langere tijd volgt om verbanden en systemen te gaan begrijpen zoals Nordstau. Dank voor jouw duidelijke uitleg

  eric
 • Roel admin 11 januari 2017 · 09:46
  Klopt de brug over de Fernpass! De credits gaan naar onze bloggers @Lieke en Floris. Die zaten daar gisteren.

  @Roosgelderland het is zoals je het al zegt. Het Ötztal ligt inneralpien waardoor de sneeuw vanuit het noorden/noordwesten er afgezwakt inkomt. Vooral in het dal merk je dat.

  @Jochemgerrits, geen dank 😃. Het zal op beide bestemmingen niet droog blijven, maar ik denk dat je een goede keuze hebt gemaakt.
  @Ischgeil en @Tim91 maak je (nog) niet ongerust, het is te ver weg om een goeie timing af te geven voor de sneeuwval. Morgen kan ik daar beter op ingaan.
  Weerman, skiër, Limburger
 • niekniek 11 januari 2017 · 10:00
  Eindelijk heeft het in Welschnofen ook een beetje gesneeuwd 😃
  Hopelijk komt er nog wat sneeuw bij
  Nog even wachten tot 27 januari, dan ga ik weer een weekje in de zitski op stap
 • bennie77 11 januari 2017 · 10:09
  @roel gaat PDS ook meeprofiteren van deze sneeuwdump?
 • Matthias123 11 januari 2017 · 10:25
  @bennie77 even het kaartje hierboven bekijken en goed lezen. Anders even in 2 tellen PDS opzoeken en daar het weerbericht van bekijken...
  Born to Ride
 • Edwin. 11 januari 2017 · 10:38
  Ik stem voor:

  Never Stop Exploring
 • HN65 11 januari 2017 · 10:41
  De klaart kleurt lichtroze bij de Sella Groep, goed genoeg voor de IT gangers.
 • MarkM 11 januari 2017 · 11:24
  Morgen overdag richting Kleinwalsertal, hopelijk valt het mee met de winterse neerslag onderweg 😀
  King of the hill
 • Dimitri2 11 januari 2017 · 12:03
  Vannacht opweg naar St. Anton. Hopelijk niet te veel wind vrijdag we willen de nieuwe liften graag uitproberen. Skiënd naar Lech i.p.v de bus wat een verademing!
 • VanBakel 11 januari 2017 · 13:02
  Dus toch kleine hoeveelheden voor de Dolomieten?
 • Roel admin 11 januari 2017 · 13:32
  @VanBakel kleine hoeveelheden voor de Dolomieten hebben er steeds ingezeten. Positief voor het aanzicht!
  Ik heb zojuist de update geplaatst voor de Benelux: https://www.wintersporters.nl/weblog/bericht/335738/winter-klopt-aan-d...
  Weerman, skiër, Limburger
 • PanoSound 11 januari 2017 · 14:42
  Wat een prachtig vooruitzicht! Heerlijk poederen de aankomende dagen.
  Rock the piste
 • Coldfeet 11 januari 2017 · 14:45
  Benieuwd naar dat Sauerland bericht vermits we van vrijdag op zaterdag voor een weekendje naar Winterberg trekken 😃

  Ah te laat gezien dat je een uur geleden een update gemaakt hebt 😃
  *bericht bewerkt door Coldfeet op 11 jan 2017 14:45 (23% bewerkt)

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.