De beste overnachting

Ruud op 14 januari 2017· 44 reacties

null

Als je om wat voor reden dan ook niet in één ruk naar je winterplaatsbestemming wilt rijden, komt vanzelf de vraag: “Waar gaan we overnachten”

Waarom?

Er zijn natuurlijk allerlei redenen om te gaan overnachten. De wintersportgebieden liggen weliswaar niet naast de deur, maar ze liggen over het algemeen dichtbij genoeg om er in één dag naar toe te rijden. Maar soms wil je dat helemaal niet. Omdat je geen zin hebt in een lange dag jakkeren -of een lange dag in de file- en ga je het als je het zat bent lekker van de snelweg af. De vakantie begint ten slotte al onderweg. Lekker even eten, lekker nachtje slapen en de volgende dag weer verder. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Maar soms moet het trouwens wèl; verkeersontwrichtend weer of autopech kunnen redenen zijn waarom je je reis moet onderbreken. Het kan ook zijn dat je kleine kinderen hebt en het wel mooi vindt na een aantal uren.

Waar?

Ik ken mensen die altijd overnachten in de buurt van Bonn. Ze gaan op vrijdag na het werk weg, rijden een paar uur en duiken een pensionnetje in waar ze al sinds jaar en dag komen. Lijkt mij niet zo handig; dan schuif je volgende dag alsnog in de file door Duitsland. Maar ik ken ook skiërs die in Rosenheim slapen. Kun je nagaan; nog een uurtje doorrijden en je zit in je skigebied. Maar voor alles is iets te zeggen. De “Bonnslapers” zeggen dat ze geen zin hebben in ’s morgens vroeg opstaan en vervolgen de volgende dag na een uitgebreid ontbijt rustig hun weg. De “Rosenheimslapers” vinden het juist heerlijk om ’s morgens op tijd op te staan en dan al vroeg in hun skigebied te zijn. Maar zoals gezegd; soms heb je niets te kiezen en moet je maar zoeken naar je overnachtingsmogelijkheid op de plek waar je de snelweg verlaat.

null

Wat?

Als je strandt en onverwacht moet overnachten, heb je misschien niet zoveel te kiezen, maar anders kies je waarschijnlijk heel bewust voor een bepaalde locatie en bepaald soort slaapplaats. En ook hier geldt; zoveel mensen, zoveel zinnen. Ga je voor een goedkope Formule 1 langs de Autoroute of voor een sfeervol pensionnetje in het binnenland? Heb je inmiddels een vaste pensionnetje waar je ontvangen wordt als een verloren familielid of ga je ieder jaar op een andere plek al naar gelang wat makkelijker uitkomt. Sfeer en authenticiteit kunnen daarbij een rol spelen, maar dat hoeft helemaal niet; ik ken iemand die jaren lang in een soort motel overnachtte met een sushirestaurant. Geen wintersportgevoel zou ik daarvan krijgen.

Hoe?

Je kunt uiteraard van te voren boeken, of rechtstreeks een hotel bellen. We lijken wel vergeten te zijn dat dat kan; rechtstreeks boeken (kan tegenwoordig meestal gewoon via de site) We zijn zo gewend geraakt aan al die bookingssites dat we soms vergeten dat je vaak ook nog eens goedkoper uit bent als je bij de eigenaar boekt. Als je geen zin hebt om je van te voren vast te leggen op een bepaalde plaats omdat je wilt afwachten hoe de reis verloopt, zul je op de bonnefooi moeten zoeken. En dan kun je wel eens een paar keer meemaken dat de pensionnetjes vol zijn, vooral langs de snelweg.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Wij rijden de heenweg al jaren in twee etappes. Vrijdag vroeg wegrijden om de files bij oberhausen voor te zijn om daarna net over de fernpass te overnachten. Zaterdag rond de middag op plaats van bestemming aan te komen.

altijd beter onderweg te overnachten, zodat je niet te moe aan komt op je bestemming. Dan kun je s avonds in sommige gebieden al een avondski doen ook nog :) Goedkoopste en makkelijkste is naar plaatselijke internetsite van een dorp te kijken en daar een pensionnetje te zoeken en boeken.

De Franse keten B@B hotels zit verspreid door heel Frankrijk, maar inmiddels ook in het -westelijke deel van Duitsland en in Italie. Goedkoop en zonder meer goed, met ook nog een betaalbaar en goed ontbijt. Veel beter dan de formule hotels. Ik plan die altijd in voor de zomervakantie. Kan uiteraard ook voor de winter. En je kunt er zelfs terecht zonder voorafgaande boeking, via een systeem aan de voordeur. Op internet zie je waar je ze allemaal kunt vinden.

Hen48

Wij rijden al jaren op de zeer vroege vrijdagochtend. Rijden in 1x naar plaats van bestemming waar we 1 overnachting (goedkoop) geboekt hebben. Komen in de meeste gevallen rond 3 uur aan. Kunnen die vrijdagmiddag op ons gemak de passen kopen en ski’s huren. Vrijdagavond vroeg onder de wol om zaterdag fris en fruitig om 09.00 bij de lift te staan. 'S middags uur of 3 stoppen om naar accomodaties voor de rest vd week te gaan…bevalt ons prima!

heenweg: altijd in 1 keer doorjakkeren als het kan. Terugweg: soms de avond van te voren al een paar uur rijden en overnachten zodat de terugweg wat korter is en je al uit de bergen bent.

Dit jaar dien we het alsvolgt:

Vrijdagochtend weg, lunchen in Luxemburg en meteen boodschappen doen, en door naar albertville voor de overnachting.

Voor de drukte de berg op, en omdat 't nog maar 'n uurtje is kan de skikleding alvast aan, dus niet in de auto of gym hal omkleden.

Daarna in Val thorens skipassen ophalen, auto parkeren en meteen de piste op.

Heenweg vorig jaar in twee stukken geknipt en dat blijven we doen. Hotel met 24/7 receptie zodat we gewoon om een uur of 9 's morgens kunnen vertrekken op vrijdag en geen zorgen hebben of we wel op tijd zijn (door welke omstandigheden dan ook) en zaterdag nog 2-3 uur rijden zodat we rond de middag aankomen. Misschien nog even een afdaling meepikken voor de fanatiekelingen en de niet skiers/boarders kunnen dan even wandelen of rustig iets drinken. Rond dat tijdstip is het laatste stuk volgens mij ook wat rustiger, de meeste vertrekkers zijn al weg en de meeste aankomers zijn er nog niet

*bericht bewerkt door Zjanke op 14 jan 2017 10:48

Wij rijden ook al jaren in etappes naar de sneeuw. Vrijdag op ons gemak door Duitsland en even de benen strekken bij Karlsruhe om vervolgens na de fernpas bij Zams een overnachting te pakken. Zaterdag ochtend lekker vroeg naar Serfaus en dan een volle dag genieten op de pistes.

*bericht bewerkt door Pieter89 op 14 jan 2017 11:18

Powder everywhere

Wij zijn in het verleden vaak op vrijdagavond gaan rijden. Vervolgens de nacht doorgereden zodat je 's ochtends in het wintersport gebied bent. De afgelopen 2 jaren had mijn vriendin op de vrijdag voor de voorjaarsvakantie een studiedag (onderwijs). Toen zijn we op donderdag na het werk gaan rijden tot familie in de buurt van Bern. Die lieten de deur open (ja het kan daar nog) en we kwamen daar omstreeks 2 uur s nachts aan. Op donderdagavond waren de wegen bijna leeg. Op vrijdag een dagje Thün bezocht en op zaterdag op het gemak naar het Sestriere.

@Remco5
Kijk, zoiets vind ik nou leuk. Ik heb een paar jaar geleden eens overnacht bij Innsbruck en toen hebben we daar een dag geskied in de buurt, voordat we verder reden naar Sud-tirol. Geeft je t idee dat je meer beleefd hebt. Wat ook zo is natuurlijk?
Maar ik bedoel: het benadrukt het gevoel dat je aan het reizen bent en verschillende gebieden meemaakt

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Wij doen het al jaren op dezelfde manier, in Zuid-Duitsland een mooi Duits hotelletje boeken. Het is deels jeugdsentiment maar daarnaast vind ik het heerlijk om alvast in de sfeer te komen.

Hier en daar wat sneeuw, s’avond een heerlijke schnitzel, een flinke pint en op tijd naar bed denkend aan de maagdelijke pistes van morgen! Een skivakantie zonder overnachting in zuid-Duitsland is voor mij onvoorstelbaar…

Wel eens in een F1-hotel geslapen. Sfeerloos en in de middle-of-nowhere op een industrieterrein. We hadden mazzel dat de naburige McD ook biertjes verkocht (zij het niet zonder eten, dus 1 portie friet en 12 bier).
Eerder zocht ik altijd via een boekingssite ergens wat in de buurt van de route, maar LinksundRechts heeft dat zoeken veel gemakkelijker gemaakt. Gewoon even de gewenste locatie opbellen en boeken. Zo heb ik vorige maand in een pittoresk dorpje vlak bij Basel geslapen op een schitterende oude hofboerderij.

Zolang we gebonden zijn aan de schoolvakanties (kinderen he ;-)), nemen wij vrijdag vrij zodat alles helemaal klaar is en we meteen kunnen rijden als de school uit is. Omdat we totnogtoe het vaakst in de Franse Alpen hebben gezeten is de tussenstop meestal een Ibis in de buurt van Beaune (waar we 's avonds laat toekomen), om 's morgens lekker vroeg (en uitgerust na een goed ontbijt) te vertrekken.
Aankomst is dan zelfs bij files in de loop van de voormiddag, waardoor je tijd krijgt om alles rustig te regelen en te acclimatiseren.

Zonder kids rijden we gewoon niet op een wisseldag, en is het kwestie van 's ochtends te vertrekken om in de loop van de avond aan te komen.

Alle voorgaande jaren reden we ‘s nachts om de drukte te vermeiden. Meestal zo rond 08.00 uur op de bestemming - ontbijt regelen en daarna skiën. We reden met z’n tweeën , vorig jaar ook onze oudste zoon ( dus 3 personen met rijbewijs ).
Op zich is het goed te doen maar komende week rijden we vrijdag overdag tot de voet van de berg. Chambre d’ hotes geregeld voor een nacht en dan de volgende ochtend fris en fruitig de piste op.

Liefst alles in een keer. We vertrekken op vrijdagochtend. Helaas is het zo goed als onmogelijk om vrijdag op zaterdag al iets te boeken in Serfaus, dus nemen we een hotel zo dicht mogelijk bij de eindbestemming, dus omgeving Landeck.

Vorig jaar zaten we wel erg leuk, een soort blokhutje op een outdoor centrum. De volgende dag nog een uurtje rijden en dan staan we op zaterdag om 12:00 boven. Even lunchen en gaaaaan.

De laatste zaterdag gaan we ook nog altijd naar boven. Tot een uur of 3 en dan naar huis. Achter de echte grote drukte aan.

In het verleden namen we dan in Duitsland nog een hotel, maar eigenlijk had ik altijd meer zin om meteen door naar huis te rijden.
Dat hebben we afgelopen jaar gedaan en dat is prima bevallen. Om 1:00 's nachts thuis, biertje en het nest in.

De laatste zaterdag gaan we ook nog altijd naar boven. Tot een uur of 3 en dan naar huis. Achter de echte grote drukte aan.

Ton_ op 14 jan 2017 16:56

Dat klinkt als een goede tip! Zijn er meer mensen die dit doen en hoe zit dat met files?

Het alternatief is juist errrug vroeg vertrekken - nog vóór de drukte al weg zijn. Maar das eigenlijk wel zonde van de laatste dag.

De laatste zaterdag gaan we ook nog altijd naar boven. Tot een uur of 3 en dan naar huis. Achter de echte grote drukte aan.

Ton_ op 14 jan 2017 16:56

Dat klinkt als een goede tip! Zijn er meer mensen die dit doen en hoe zit dat met files?

Het alternatief is juist errrug vroeg vertrekken - nog vóór de drukte al weg zijn. Maar das eigenlijk wel zonde van de laatste dag.

Mατhιευ op 14 jan 2017 17:22

Wij doen dit ook alle jaren. Je bent wat later thuis maar je rijdt stukken lekkerder.

Powder everywhere

Lees hier de tip van laat naar huis vertrekken, doe ik altijd!
Ik zie het continue mensen die de avond ervoor de rekening betalen en dan om 4 uur smorgends beginnen rijden… allemaal samen in de fille :-( ik ga meestal nog een uurtje of 3 skiën, lunchen en de wagen in tegen 13 a 14 uur, lege autobanen en thuis tegen 21 uur :-)

In het heengaan hangt het er echt vanaf, ik rijd eveneens veel een dag vroeger (ook tegen de middag) door en dan zoek ik iets op max 1 uur rijden van de bestemming zodat ik zeker smorgends om 8.30 uur op de piste sta :-)

De laatste zaterdag gaan we ook nog altijd naar boven. Tot een uur of 3 en dan naar huis. Achter de echte grote drukte aan.

Ton_ op 14 jan 2017 16:56

Dat klinkt als een goede tip! Zijn er meer mensen die dit doen en hoe zit dat met files?

Mατhιευ op 14 jan 2017 17:22

Zeker een goed optie - behalve als je tijdens de HORROR dag 2014 terug moet rijden vanuit Frankrijk naar Nederland. Om 9.30 uur vertrokken vanuit La Norma - Chambery -> Lyon afgesloten. Gelukkig konden we nog bij Chambery eraf en via Annecy terug gereden. Na afslag Genėve toch nog vast. gelukkig waren we thuis om 05.00 uur de volgende dag. Als je dus na de drukte weg wil gaan, zorg dan wel dat je door kan rijden :)

Om 5 uur 's morgensvroeg vertrekken voor de terugweg heeft ons nooit veel files opgeleverd, die hadden we achter ons wel. Maar achter de files aanrijden lijkt me ook wel wat!

Zijn er ook mensen die dat op de heenweg doen of wil iedereen er dan juist het liefst zo vroeg mogelijk zijn? Onze ervaring met een overnachting ter hoogte van bijv. München is wel goed: ook bij op tijd opstaan toch nog wat stilgestaan maar dat kwam doordat er net een ongeluk was geweest. Daarna lekker doorrijden, skiles voor de kinderen vast regelen, materiaal en passen etc. halen en op zondag helemaal klaar zijn.

Als we op vrijdag in het appartement kunnen dan gaan we donderdag na schooltijd weg(geen kinderen maar werk in het onderwijs). We overnachten dan ergens tussen Koblenz en Mannheim. Op vrijdag rijden we dan rustig naar de bestemming.
Wanneer we op zaterdag in het appartement kunnen, gaan we vrijdagochtend weg rond half 9 en overnachten na de Fernpass als het voor Italië of Oostenrijk is. De volgende ochtend nog eventjes rijden en vroeg ter plaatse. We zijn ook wel eens op Donderdag vertrokken richting Kaunertal en hebben twee overnachtingen geboekt zodat we een skidagje op de Kaunertaler gletscher hadden. Op zaterdagochtend rustig doorgereden naar Samnaun, na eerst nog even boodschappen te hebben gedaan in Pfunds. Dit keer kunnen we zaterdag pas in het appartement. Waarschijnlijk wordt het vrijdag rijden tot Lörrach, daar overnachten en dan op zaterdag door naar Tschiertschen. Het ligt ook een beetje aan het aantal vrije dagen, dat je op kunt nemen. Mijn voorkeur gaat uit naar vertrek op donderdag maar dat kan niet altijd.

Rechtstreeks bij de eigenaar boeken is bijna nooit goedkoper omdat in de contracten met de booking.coms staat dat ze de kamers niet elders goedkoper mogen aanbieden. Tevens bieden deze websites andere voordelen voor de klant.

Of deze situatie wenselijk is? Geen idee.

Bij mij hangt het af van de week waarin ik ga. Drukke vakantieweek? Dan ga ik echt niet op zaterdag rijden. Dan wordt het vrijdag en als ik dan toch bezig ben dan wil ik ook wel een extra dag skiën, dus ik rijd dan wel tot onderaan de berg. Ik boek meestal via booking, desnoods vanuit de auto maar meestal vooraf.

Op de terugweg leg ik me nooit vooraf vast, maar bekijk ik de situatie ter plekke. Ik laat het afhangen van de volgende factoren

  • verwachte drukte
  • hoeveel hebben we de die week geskied
  • weersvoorspelling

Meestal skiën we nog een halve dag en rijden dan naar huis. Soms is het appartement nog een extra dag langer te huur en skiën we de hele dag en rijden zondagochtend naar huis.

*bericht bewerkt door havana op 15 jan 2017 08:20

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften

Wij gaan meestal vrijdagmiddag weg en overnachten dan na zo’n 500 kilometer (bv Heidelberg of Wurzburg) in een hotel en gaan dan de volgende dag weer fris weer op reis. Vlak voor aankomst nog even boodschappen bij een lokale supermarkt en dan door naar het hotel of appartement.

*bericht bewerkt door Denktank op 15 jan 2017 09:06

Paul

NB de suggestie om juist later terug naar huis te gaan klinkt mij als muziek in de oren. Anders sta je overal, voor de grens, voor München, voor de wc, voor de pomp, in de file met zijn allen. Klinkt natuurlijk wel heel gezellig, maar ik heb toch liever een lege Autobahn voor mijzelf alleen.

Ik zal het hier eens in de groep gooien…

Paul

@RRSki: wellicht staat t in t contract, maar blijkbaar houdt men zich er niet altijd aan; ik heb in ieder geval twee keer goedkoper rechrstreeks geboekt dan dat de kamers waren op booking.com.
En het is me bij het afrekenen ook wel eens voorgesteld dat ik een volgende keer beter rechtstreeks kon boeken @Denktank: mijn gezin wil dat nooit want; maandag weer naar werk/ school en dan willen ze niet pas op zondag thuiskomen ?

Blogger, skiër, verslaafd :-)

@Ruud: er is inderdaad vaak wel wat te ritselen. Maar ik heb ook een principieel bezwaar tegen dit soort praktijken. Vaak worden de ondernemers eigenlijk gechanteerd door dit soort sites. Die hebben veel te veel macht in de situatie. Daarom boeken wij eigenlijk altijd rechtstreeks.

Verder woon ik al bijna op de grens (wel 10 minuten rijden naar grensovergang bij Gennep) en zijn bij mij de kids al volwassen. Dus zaterdagnacht thuiskomen is geen probleem.

Paul

Dat gejakker om in zo-kort-mogelijk-en-eigenlijk-onverantwoord-korte-tijd op bestemming te komen is aan ons niet besteed.
Midden Zwitserland vinden we nog acceptabel voor 1 dag, verder weg (passen over etc.) wordt het al met overnachting.
We gaan gewoon rijden en tegen een uur of 5-6 zoeken we een hotelletje; geen onpersoonlijke F1 langs de weg oid, maar gewoon een authentiek onderkomen, bij voorkeur in een pittoresk dorpje.

De laatste jaren ook regelmatig met de trein: ICE/EC overdag of de City Night Line 's nachts.
Lekker slapend door Europa om de volgende morgen uitgerust wakker te worden in de bergen, je zelf te douchen(!) en ontbijt ‘op bed’.
Om vervolgens uitgerust in je hotel aan te komen.

Rob

Vorig seizoen in 1x naar Oostenrijk gereden, afgelopen december zijn weg aan overnachten in Kiefersfelden zodat we zaterdag om 12.00 uur al bij het hotel waren. We hadden de mazzel dat onze kamers al klaar waren en konden na een lunch in t dorp al met de skipas voor de volgende dag vanaf 15.00 uur de piste op.
Of in 1x en dan om 16.00 uur rustig inskiën/wennen aan de sneeuw of pas de volgende dag, dat heb ik een paar keer gedaan maar die overnachting op de bonnefooi is zoveel relaxter. De volgende dag hoef je dan maar 1,5 uur te rijden en kun je heerlijk uitgerust op pad en de pistes op. Terug eigenlijk altijd in 1x maar vroeger ook wel halve dag geskied en dan richting huis met overnachting.
Wij hebben nog nooit een overnachting geboekt, altijd zelfs in vakantieperiodes op de bonnefooi. Wel van te voren hotels gezocht/ of plek waar we wisten waar veel hotels zitten in een dorpje stuk van de snelweg af.

Rechtstreeks bij de eigenaar boeken is bijna nooit goedkoper omdat in de contracten met de booking.coms staat dat ze de kamers niet elders goedkoper mogen aanbieden. Tevens bieden deze websites andere voordelen voor de klant.

Ik boek mijn wintersport nooit via dat soort sites, altijd rechtstreeks en ben er nog nooit slechter van geworden.
“Goedkoper” betekent vaak “minder”; het moet toch ergens vandaan komen.
En dat kunnen soms subtiele zaken zijn als het verschil tussen “eten wat de pot schaft” of kunnen kiezen uit 3 keuze-menu’s, of heb je een of twee handdoeken pp.

Dat ze elders niet goedkoper aan mogen bieden is wat anders als het maken van personal deals …

Rob
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie