Gevlok maakt plaats voor staalblauwe lucht

Roel op 18 januari 2017· 13 reacties

Kraakhelder en koud (Zillertal 3000)
Kraakhelder en koud (Zillertal 3000)

Diepvriesplaatjes vanochtend uit de Oostenrijkse Alpen. Hier het skigebied van Zillertal 3000 met de Hintertuxer Gletscher. Je houdt van kou, of je houdt er niet van. Kou. Dat bleek gisteren wel uit de reacties op het weerbericht. Maar met een zonnetje erbij is het gewoon genieten, mits dat zonnetje schijnt. Gisteren sneeuwde het lokaal namelijk nog altijd lichtjes, terwijl andere skigebieden de derde zonnige dag ingingen. Aan het gevlok komt nu definitief een einde, waarna we op de meeste plaatsen een week volle zon krijgen!

Sneeuw vs. zon

Sommige wintersporters in Oostenrijk zullen gisteren met smacht hebben zitten wachten op de aangekondigde zonneschijn. Deze volger op twitter bijvoorbeeld, die me vanuit de Zillertal Arena de hele dag door lichte sneeuwval doorstuurde.

">17 januari 2017

Het was domme pech. Elders was de zon veel meer van de partij. Dat is te zien aan dit bewerkte satellietbeeld van de NASA. Hier zie je in rood de sneeuw om deze beter te onderscheiden van bewolking. Je zie je dat een groot deel van de Alpen al vol in de zon lag. Daarbij was het koud, op veel plaatsen kwam het kwik (zelfs in de dalen) niet boven de -5 graden.

In rood de plaatsen waar de zon scheen
In rood de plaatsen waar de zon scheen

Zonnig en langzaam zachter

De komende dagen komt langzaam een einde aan het ijskoude vriesweer. De scherpste kantjes gaan ervan af waarbij het van dag tot dag ietsje zachter wordt. Niet erg als je beseft dat de temperaturen op dit moment 5 (Franse Alpen) tot 10 graden (Oostenrijk) onder normaal liggen. Het mag dus best iets opwarmen. Vanaf zondag zitten we weer rond normaal, in Oostenrijk iets erboven, wat wil zeggen dat het overdag boven zo’n 1500 tot 1700 meter vriest.

In het weer verandert tot en met begin volgende week verder weinig. Een hogedrukgebied ligt net ten noorden van de Alpen waardoor de wind oostelijk tot zuidoostelijk blijft. Mogelijk dat uitlopers van een storing boven de Middellandse Zee zondag voor wat sneeuw in de westelijke Italiaanse Alpen kunnen zorgen en ook het uiterste zuiden van de Franse Alpen, maar dat blijft een regionaal gebeuren. De meeste skigebieden in de Franse en zeker de noordalpen zullen daar weinig van merken. Verse sneeuw is voor het grootste deel van de Alpen voorlopig niet meer in zicht.

">17 januari 2017

Dumps zitten 500 km te zuidelijk

Die sneeuw zit zo’n 500 kilometer zuidelijker, en hoe. In de Italiaanse Abruzzen is het voor de tweede keer in 10 dagen raak! Ook vandaag valt hier nog veel sneeuw…

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel

wat ik me afvraag: die sneeuw in de Abruzzen zijn dat hoeveelheden die ze daar elk jaar zien? of is dit toch eerder uitzonderlijk nu?
want met die hopen poeder moet het daar nu toch al 2 weken lang 1 groot off-piste paradijs zijn.

Wat is er over voor de sneeuwkansJES voor de Dolomieten waar je gisteren de deur op een kiertje had gezet @Roel

Wat is er over voor de sneeuwkansJES voor de Dolomieten waar je gisteren de deur op een kiertje had gezet @Roel

JurriaanKok op 18 jan 2017 08:44

Ik ben ook heel benieuwd wat daar gaat gebeuren. Zij komen er tot nu toe heel bekaaid vanaf qua sneeuwval…

Veel meer dan wat gerommel in de glazenbol termijn zie ik niet voor de dolomieten (GFS ensamble). Maar misschien dat Roel er een andere kijk op heeft.

Seriously snow addicted family!

@piraat, niet elk jaar en zeker niet in die mate. De aanstroming vanaf de Adriatische Zee is nu ideaal!

Wat is er over voor de sneeuwkansJES voor de Dolomieten waar je gisteren de deur op een kiertje had gezet @Roel

JurriaanKok op 18 jan 2017 08:44

Het zijn nog steeds kansJES. Het zwaartepunt is nu in westelijke richting verschoven maar daar is het ook nog onzeker. Ik verwacht er voorlopig weinig van in de Dolomieten

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Nouja,
In de verre glazenbol termijn piekt de ensemble voor de noordalpen toch ff heel hard. Maaaaar dit is natuurlijk veel te ver weg.

Aan de andere kant, op 21 december 2016 was er in het ensemble ook een ontzettende piek voor 3 4 en 5 januari en die is wel degelijk uitgekomen…
Ik heb hoop.

A winter without powder isn't a winter!

Aardbeving erbij…
Magnitude 5.4 earthquake hit central Italy, N of L’Aquila half an hour ago! The same area is getting massive snowfall (2m+).

null

Not all who wander are lost

@weermanroel vraagje roel, hoe onstaat mist in de skigebieden zodanig dat je geen zicht meer hebt op de pistes?
gr. priscilla

Vet gek
2.5 m (!!!) of snow in Valle Castellana (600 m elevation), Abruzzo, central Appennines this morning

null

*bericht bewerkt door Edwin. op 18 jan 2017 12:13

Not all who wander are lost

Ik kreeg deze foto door van een vriendin uit Corsica…

null

Click. Click. Peace

@gueu35supn@gmail.com mist is niks anders dan een wolk die hangt op de plaats waar jij toevallig bent. Als er in de Alpen een wolk hangt hangt ie al snel over een berg heen, dus als je daar aan het skiën bent lijkt het mist.

Een wolk ontstaat door waterdamp in de lucht die afkoelt, bv. door stijging tegen een berg. Daardoor condenseert de lucht (vormt kleine zwevende druppeltjes) en die druppels tezamen vormen de wolk.

*bericht bewerkt door Roel op 18 jan 2017 13:50

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

First snow on the beach in Torravieja, Valencia, Spain since Dec 26, 1926! Yes, today was the first day with snow there in over 90 years!

null

Not all who wander are lost

Het lijkt er wel op dat ze al die sneeuw toen leuker vonden, @Edwin.!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie