Ansichtkaartenweer

Roel op 19 januari 2017· 15 reacties

Saalbach - Hinterglemm
Saalbach - Hinterglemm

Wat een topdag was het gisteren! Met open mond heb ik naar de webcams zitten kijken nadat de laatste wolken waren verdwenen. Wat overbleef was veel sneeuw, een kraakheldere lucht en heel veel zon. De komende dagen zijn nauwelijks anders met veel zon. Sneeuw krijgen wel de westelijke Italiaanse Alpen met lokaal zelfs een flink pak sneeuw. Het is de enige uitzondering in een verder zonovergoten Alpengebied.

Eindelijk zon

De dag begon al schitterend in Königsleiten (Zillertal Arena). De plek die ik gisteren aanhaalde in mijn weerbericht waar ze toen nog op de zon moesten wachten. Gisteren zag het er heel anders uit!

">18 januari 2017

En het bleef ook mooi. Het was ‘ansichtkaartenweer’, hier wat beelden van verspreid over de Alpen:

Oberstdorf (D)
Oberstdorf (D)

Schladming (O)
Schladming (O)

Montafon (O)
Montafon (O)

St. François Longchamp (F)
St. François Longchamp (F)

Iets zachter

Hogedruk is bepalend voor het mooie weer. De kern ligt nu iets ten noorden van de Alpen en heel langzaam verplaatst die kern zich tijdelijk naar de Balkan. Daarmee wordt het iets zachter, maar ik wil zeker niet van grote dooi spreken. De temperaturen gaan namelijk niet extreem de hoogte in, de lucht is vrij droog en de zon heeft weinig kracht. In het weekend zitten we in Oostenrijk op temperaturen van iets boven nul in de dalen. Boven 2000 meter vriest het nog gewoon, en dat bij stralende zonneschijn. De Streif, de Hahnenkammafdaling in Kitzbühel heeft zaterdag Kaiserwetter en geweldige sneeuwcondities.

Sneeuw voor zuidwesten

Met het naar het oosten verschuiven van de hogedrukkern krijgt een storing vanaf de Middellandse Zee wel langzaam meer invloed op de zuidalpen en dan vooral het westelijk deel. Met een naar zuidoost draaiende wind wordt iets vochtigere lucht aangevoerd waaruit het zondag gaat sneeuwen op de Italiaans-Franse grens. Lokaal gaat het om grote hoeveelheden (>50cm met een enkele uitschieter) omdat sprake is van een retour d’est. Ook kan de sneeuw tijdelijk overslaan op de aangrenzende Zwitserse (Saas-Fee) en Franse (Tignes) skigebieden. Iets om vanaf zondag in de gaten te houden.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Hoe westelijker en noordelijker in de Franse Alpen, hoe minder ze hiervan merken is op dit sneeuwvalkaartje te zien. De Alpenhoofdkam houdt het meeste tegen waardoor een gebied als Portes du Soleil hier weinig mee te maken heeft.

Aanhoudend zonnig

Dat is het belangrijkste wapenfeit qua sneeuwval. De Dolomieten moeten hopen op een paar restvlokken aanstaande maandag, maar dat is het. Volgende week komt het hogedrukgebied terug op zijn vertrouwde plek te liggen iets ten noorden van de Alpen, waardoor het voorlopig zonnig en droog blijft. Niet alleen de wintersporters deze week, maar ook die van volgende week worden grote bofkonten.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Niet alleen in de Alpen is het erg mooi, ik kwam dit filmpje tegen:

Click. Click. Peace

De vele sneeuw in de de Abruzzen, midden Italië heeft rampzalige gevolgen: https://www.wintersport.nl/forum/topic/338400

Click. Click. Peace

Wauw @Rogier, mooi. Woon er vlakbij.
En ik voel me zeker weer een bofkont volgende week in Montafon.
Maar het nieuws uit Italië maakt wel even heel verdrietig…

Ziet er mooi uit maar ik heb het idee dat het volgende week toch iets minder rooskleurig gaat zijn. De plussen op 1500m gaan richting de 5-6 graden en dat is toch fors te noemen.
Ben benieuwd of het wit zal blijven over dat er her en der toch weer wat groen doorheen gaat komen.

*bericht bewerkt door Henkie op 19 jan 2017 09:44

Zaterdag richting Saalbach…YES!

Iive vanuit Saalbach:
Temperaturen vallen heel erg mee. Zeker in het zonnetje absoluut niet koud. Weer en sneeuw zijn top!

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

null

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Ziet er mooi uit maar ik heb het idee dat het volgende week toch iets minder rooskleurig gaat zijn. De plussen op 1500m gaan richting de 5-6 graden en dat is toch fors te noemen.
Ben benieuwd of het wit zal blijven over dat er her en der toch weer wat groen doorheen gaat komen.

Henkie op 19 jan 2017 09:40

Er ligt voldoende sneeuw, hoor. Daarnaast komt er hogedruk, dus relatief lage dauwpunten. Met die lage temperaturen al de sneeuw niet echt wegsmelten :)

Not all who wander are lost

Nu maar hopen dat dit nog aanhoud tot 4 februari. De week van 30 januari tot 4 februari zit ik in Warth. Vorig jaar was het al ni zo goed dus hopelijk dit jaar iets meer (of veel meer) geluk.

dinsdag richting Livigno. Stralend zon voorspeld. Wel beperkte sneeuw, maar pistes liggen er goed bij.

@Roel ik wil niet heel veeleisend overkomen maar zou je voor komende week wat meer sneeuw voor de Dolomieten willen voorspellen zodat ik over anderhalve week door de verse poeder kan? Alvast bedankt. Kevin.

Wat doet de temperatuur eigenlijk medio volgende week? Blijft die zachter of daalt deze riching het vriespunt overdag in de meeste dalen van Oostenrijk?

Ik ben er een bang voor @Kev1. Het grootste deel van de Alpen is de komende 7 dagen kurkdroog. Voor de Dolomieten zal het ook niet veel zijn.

Volgende week ligt de temperatuur een paar graden boven normaal. Op 2000 meter rond 0 graden, op zich niet heel spannend maar de zuidhellingen gaan het langzaam wel voelen. Niet zozeer de pistes maar erbuiten wordt het sneeuwdek geleidelijk wel dunner. Noordhellingen en vlakke dalen hebben daar niet zoveel last van.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hopelijk valt er nog een goed pak sneeuw in “Les Orres” komende twee weken. Begin februari vertrekken we voor de eerste keer naar de zuidwest Alpen op snowboard vakantie maar zit met een gemengd gevoel over de sneeuwhoogte. Meestal trekken we naar de Noordalpen (Tignes, paradiski, Val thorens,…) en zijn we gewend om in een dik pak sneeuw te boarden maar in Les Orres moeten we het momenteel nog maar doen met een povere 65cm… zie jij nog een kans in een deftig pakje sneeuw bij voor Les Orres? @Roel

groetjes V.

joepie ,de winter geeft zich nog niet gewonnen in Belgie , volgende week nog altijd diepvries s’nachs

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie