Wikken en wegen

Ruud op 22 januari 2017· 22 reacties

Terwijl het in de rest van de Alpen spierwit is!
Terwijl het in de rest van de Alpen spierwit is!

Ken je het gevoel dat je je nèt het verkeerde skigebied hebt gekozen? Dat je vakantie nadert en je je afvraagt waarom je indertijd in hemelsnaam dit skigebied hebt uitgezocht? Omdat het overal in de Alpen geweldig is, behalve in de hoek waar jij heen gaat?

Ver van te voren

Vaak beslis je ruim van te voren waar je je skivakantie gaat doorbrengen, zeker als je op de schoolvakanties aangewezen bent. Met je gezelschap –vrienden, gezin- vlak vóór de vakantie nog iets boeken is een risico wat je over het algemeen niet wilt lopen. En dus kruip je drie maanden van te voren achter je laptop om een accommodatie te zoeken in een bepaald skigebied. Een gebied waarvan je niet weet hoe het er bij zal liggen als jij er eenmaal bent. Je hoopt natuurlijk op een week mooi weer in een dik besneeuwd gebied, waar alles open is en de pistes er geweldig bij liggen. Maar het valt nog helemaal te bezien of je daadwerkelijk zoveel mazzel hebt.

Met angst en vrezen

Want dan nadert je vakantie en dan zal je net zien dat het overal flink gesneeuwd heeft, terwijl jij nou net geboekt hebt in een deel van de Alpen waar het maar niet lukken wil met de sneeuwval. Zo had mijn oudste vorige week met vrienden een weekje wintersport geboekt in St. François Longchamps. Net voordat er eindelijk sneeuw ging vallen. Een hele week op dezelfde twee blauwe pistes en een dump op de dag dat je weer vertrekt. En dat terwijl bijna overal net veel verse sneeuw was gevallen. Vette pech. Of je hebt geboekt in een klassiek Nordstau-gebied, terwijl het een Südstau-winter is. Of andersom. En wat te denken van een situatie waarin er overal mooi weer wordt verwacht, maar niet in jouw deel van de Alpen. Hebben wij weleens meegemaakt. Dan kun je toch de gedachte “had ik nou toch maar een andere bestemming geboekt” niet onderdrukken. Maar ja; het blijft een gok.

null

Slim kiezen

En toch is het natuurlijk niet helemaal een gok; je maakt bij het kiezen van je gebied gebruik van allerlei –vermeende- voorkennis. Misschien kijk je naar de sneeuwgeschiedenis; hoeveel valt er gemiddeld door de jaren heen? Niet voor niets kennen we Nordstaugebieden en Schneelöcher, hoewel die laatste kwalificatie soms meer zegt over de PR-machine van de plaatselijke VVV dan over de werkelijke sneeuwvalcijfers. Je houdt waarschijnlijk ook de “prestaties” van de afgelopen winters in de gaten. Een paar jaar geleden leken de weergoden de zuidkant van de Alpen een paar jaar achter elkaar zodanig te verwennen, dat er al over Südwinters werd gesproken en dat dan afgezet tegen ontbrekende sneeuw in de gebieden die normaal gesproken veel wit goud ontvangen. Maar dan zul je net zien dat je boekt in Süd-Tirol en dat het dan gaat dumpen in de Nordstaugebieden. Vorig jaar leek dan de sneeuwgrens weer een factor van belang. Dus was je misschien wel geneigd om voor dit jaar een hoger skigebied te kiezen. Om wellicht straks in je hooggelegen skigebied veel last te hebben van de harde wind en daardoor sluitende liften. Ach; zo wikken we en wegen we wat af.

Zen

Uiteraard zijn er mensen die helemaal wikken en ook niet wegen; die leiden niet aan keuzestress; die boeken gewoon ieder jaar dezelfde accommodatie in hetzelfde skigebied. En er zijn ook wintersporters die –heel wijs- accepteren dat er op het weer en de omstandigheden geen peil te trekken is en dat je maar gewoon moet zien hoe het uitpakt. Van die types die zeggen: “anders gaan we lekker wandelen en van elkaars gezelschap genieten". Nou wil ik dat laatste ook graag, maar dan toch het liefst op een dik besneeuwde piste in de zon.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Tja dit zijn precies de redenen dat wij last-minute boeken. De laatste week van maart gaan we nog een week, en we hebben dot jaar de voorkeur voor Alpe d’Huez, maar mocht het in de 2e helft van de winter een echt sudstau winter worden met veel sneeuw in Italië kan het zomaar dat we naar Italië gaan.

Born to Ride

Tja, wij gaan dit seizoen voor de eerste keer naar de Dolomieten (Canazei). Gelukkig pas over week of 4, kan nog van alles gebeuren, maar beetje zenuwachtig begin ik wel te worden. ??

Voor de kerstvakantie was ik in Serfaus waar geen sneeuw lag en vandaag begint week 2 van mijn Dolomietentrip, dat is dus 3 weken op kunstsneeuw. Eerlijk is eerlijk: het was een tikje zuur om vorige week van Arnhem tot Italië door de sneeuw te rijden en op een sneeuwloze bestemming aan te komen. Maar ik heb overal heerlijk kunnen skiën op zeer rustige pistes en alleen maar zon gehad dus genieten doe ik toch wel!

En toch zijn er / lijken er gebieden te zijn die altijd gezegend zijn met voldoende sneeuw. Gargellen in het Montafon is er zo één dat bevestigd werd door de (bejaarde) verhuurders van het appartement vorig jaar in het St. Gallenkirch. En volgens mij de Hochzeiger, Damuls, Ischgl, Kuhtai, Fieberbrunn idem.

Verkeerde gebied niet, maar ‘verkeerde’ week wel: de hele week dikke sneeuwval en door lawinegevaar afgesloten pisten, zelfs totale sluiting van het gebied, en de week daarna, als je weer thuis bent zien dat de volgende week perfect is : verse sneeuw en staalblauwe lucht, de hele week zon…tja. Gelukkig is het ook wel eens andersom geweest. of je nu last-minute gaat of niet, dat heb je niet in de hand.

Wij hebben op 4 juli skiverlof voor maart geboekt. Of je nu last minute of lang op voorhand boekt, je kan altijd de pech hebben dat de pistes niet open gaan als gevolg van slecht weer. Het is altijd een beetje gokken en hopen op ideale omstandigheden.

@Frank66: Gargellen afgelopen kerst slechts 2 pistes open… Zat zelf op dat moment in St. Gallenkirch, waar het met pijn en moeite gelukt was de helft van de kunstsneeuwpistes te openen (krap 20 km).

Ik heb helaas niet zoveel keus om te gaan
Er zijn niet zoveel aanbieders die aan zitskiën doe
Maar op kunstsneeuw vermaak ik mijn eigen ook wel
Vrijdag vertrekken we weer naar de dolomieten ?

Voordeel van de Dolomieten: ook zonder natuursneeuw weten ze daar toch altijd veel perfect geprepareerde pistes open te hebben (momenteel 95% in de meeste gebieden). Maar ja, als je niet verder kijkt dan natuursneeuw…

Tsja, dat is het nadeel van gebieden die vrijwel altijd voldoende natuursneeuw hebben: daar wordt veel minder geïnvesteerd in kunstsneeuw.

Met de grote groep boeken we wel altijd van tevoren. Niet altijd top condities gehad, maar altijd goed kunnen snowboarden. Tussendoor met kleinere groepjes of met mn vent eigenlijk altijd last minute om dan de beste condities op te zoeken.

Met familie in Portes du Soleil is kiezen vrij makkelijk… Twee weken geleden redelijk wat geluk gehad met wat verse sneeuw voor aankomst (en inderdaad een dump op de laatste dag en de rijdag…), en voor nu fingers crossed dat er nog wat bijvalt voor volgende maand!

@Ruud
3 maanden van te voren pas achter de laptop om te boeken met voor vakantie?
Dat lukt mij eigenlijk nooit. Tuurlijk valt er nog wat te vinden maar deze voorjaarsvakantie is het echt een drama als je er niet op tijd bij was. Soms is het noodzakelijk om een jaar van te voren al te boeken voor die leuke plek met je gezin in de drukke vakanties.

@ronaldvr
Je hebt deels gelijk; als een gebied ons als gezin bevalt dan boeken we soms ter plekke al voor het jaar erna. Maar ik heb ook voor het gezin wel leuke accomodaties gevonden een paar maanden van te voren. Andere tripjes worden door ons of last minute of een week of 6 a 8 tevoren geboekt

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Tja, wij gaan dit seizoen voor de eerste keer naar de Dolomieten (Canazei). Gelukkig pas over week of 4, kan nog van alles gebeuren, maar beetje zenuwachtig begin ik wel te worden. ??

Pirmin op 22 jan 2017 08:00

Ik kan je alvast de tip geven om vroeg bij de lift (nr 101 op de kaart) in het dorp te staan, anders sta je zomaar 45 minuten te wachten.
Verder is het een prima skigebied. Als je van off-piste houdt, vanaf de Sass Pordoi loopt een pittige afdaling.
En/of als je vervolgens de weg oversteekt volgt nog een mooi mellow stuk waar het naast de piste nauwelijks verspoord is.
Dat is ook een mooi oefengebied om te leren in de “diepe” sneeuw te boarden of skiën. Daarna wel “verplicht” met een sleeplift omhoog.
Het uitzicht vanaf de Sass Pordoi is ook geweldig.

De liften die de Sella Ronda route bedienen zijn wel veel drukker dan de andere, maar echt lang worden de wachttijden daar niet.
Het eten op de piste is zeer redelijk geprijsd. Maar het personeel lijkt er niet veel zin in te hebben.

Wat me wel opviel en wat ik jammer vond was dat de pistes niet zo strak geprepareerd worden. Het was allemaal behoorlijk hobbelig en dat maakt carven best een uitdaging.

Veel plezier!

Bedankt voor je info Taan. Bedoel jij met die afdaling vanaf de Sass Pordoi de Canalone Holzer ? Heb jij hem zelf geskied ?

Vorig jaar januari appartement al vast gelegd voor deze week…, super condities hier in kirchberg!!! De sneeuw is perfect strak blauwe hemel dit is echt genieten?Zo zie je maar dat het vooral geluk hebben is?

http://www.weathertoski.co.uk/top-10s/top-10-snowiest-ski-re…

Als kind jaren verschrikkelijk veel sneeuw gehad in Braunwald.
De laatste jaren lijkt het hier toch tegen te vallen als ik de beelden zie op de webcams

Disturbing the peace since 1975

@Pirmin

Ik denk het ja, tenzij er nog andere routes naar beneden zijn. Ik ben er in ieder geval naar beneden geboard.
Ik zie dat er ook ergens een abseil is, maar dat heb ik niet gedaan.

Eergisteren laatste keer geskied in het Sella Ronda gebied: ongelooflijk wat die Italianen kunnen: zo goed als geen vlok natuursneeuw gevallen dit seizoen en toch super strakke piste condities. Zo goed als alle 500km pistes zijn geopend en in topvorm. Zelden ijsplaten. Prachtige uitzichten… ik ben fan!

Tja, wij gaan dit seizoen voor de eerste keer naar de Dolomieten (Canazei). Gelukkig pas over week of 4, kan nog van alles gebeuren, maar beetje zenuwachtig begin ik wel te worden. ??

Pirmin op 22 jan 2017 08:00

Ik ben vandaag teruggekomen uit de dolomieten (Val Gardena) en de condities waren echt top! Op de schaduw hellingen en klein wit laagje voor het winterse gevoel maar de pistes waren echt geweldig. In de volle breedte open en perfect geprepareerd. Tuurlijk was het jammer dat er geen 30 cm poeder lag maar qua skiën doet het niet eronder

*bericht bewerkt door ruben2406 op 27 jan 2017 20:47

Goed om te horen, geeft de burger moed

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie