Hahnenkammrennen onder stralende zon

Roel op 20 januari 2017· 32 reacties

De beroemde Hahnenkammbahn, op de achtergrond een winters Kitzbühel
De beroemde Hahnenkammbahn, op de achtergrond een winters Kitzbühel

Dit weekend staat in het Oostenrijkse Kitzbühel de beroemde “Hahnenkamm” op het programma. Dit jaar zal de Super-G, afdaling en slalom plaatsvinden onder ideale omstandigheden, voor zowel skiërs als publiek. Heel anders dan vorige week toen de eveneens beroemde Lauberhornabfahrt in Wengen werd afgelast door zware sneeuwval. Niet alleen dit weekend, ook een groot deel van volgende week staat in het teken van zon!

Waar de meeste sneeuw?

Om een beeld te krijgen waar ze het langst vooruit kunnen met de sneeuw, laat ik een neerslagoverzicht zien van de afgelopen week in Oostenrijk. Vrijwel alles is als sneeuw omlaag gekomen en de verlengde nordstau zit hier volledig in.

Sneeuwval sinds 11 januari (bron: ZAMG)
Sneeuwval sinds 11 januari (bron: ZAMG)

Vorarlberg en de noordrand van de Alpen hadden duidelijk de meeste sneeuw en hoe zuidelijker, hoe minder sneeuw. Heel herkenbaar bij een ::nordstau.

Voor Zwitserland en Frankrijk is deze kaart er niet, maar hier zie je de sneeuwhoogtes in vergelijking tot het langjarig gemiddelde van Zwitserland. Hier is ook duidelijk dat de meeste sneeuw in de noordalpen ligt, maar over het algemeen liggen de sneeuwhoogtes nog iets onder het gemiddelde. Dat komt door de sneeuwarme december, maar je ziet dat dit tekort in het noordoosten vorige week volledig is ingelopen.

Sneeuwhoogte Zwitserland in vergelijking tot het langjarig gemiddelde (bron: SLF)
Sneeuwhoogte Zwitserland in vergelijking tot het langjarig gemiddelde (bron: SLF)

Geen problemen op de weg

De komende dagen overheerst de zonneschijn dus. Mensen die morgen uit de skigebieden vertrekken hoeven dus geen problemen te verwachten, en de vakantiegangers die naar de Alpen vertrekken evenmin. De wegen zijn schoon, en de zon schijnt een groot deel van de dag. Wel is alles buiten de snelweg grotendeels wit, een restant van de sneeuwval van afgelopen week. Zelfs het grootste deel van Duitsland heeft een flink pak sneeuw liggen, mooi te zien op dit satellietbeeld. Check ook de sneeuwband boven Nederland en het oosten van Nederland.

Een groot deel van Duitsland, België en het oosten van Frankrijk is sneeuwbedekt (bron: NASA)
Een groot deel van Duitsland, België en het oosten van Frankrijk is sneeuwbedekt (bron: NASA)

Hoe goed de condities nu zijn laten Lieke en Floris zien. Zij zitten in Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental :

Klein gebied wel sneeuw

Er is een klein gebied waar het dit weekend niet droog blijft, en dat is het uiterste zuidwesten van de Alpen. Ten zuiden van Sestrière valt zondag lokaal 30-50cm sneeuw en die sneeuw zou in afzwakkende zin nog iets noordelijker kunnen komen, tot wat vlokken in het Zwitserse Wallis aan toe. Het is de uitzondering in een verder zonovergoten Alpengebied, door een opdringerig lagedrukgebied boven de Middellandse Zee. Helaas komt het systeem niet noordelijk genoeg om ook de Dolomieten van een pak sneeuw te voorzien.

Ook daarna niet, al zie ik in de loop van volgende week de kansen wel weer ietsje groeien. Vanaf vrijdag komt een oceaanstoring dichterbij, en in plaats van een koers richting Oost-Europa, lijkt deze meer interesse te hebben in Spanje en daarna de Middellandse Zee. Daardoor draait de wind waarschijnlijk naar het zuiden en kan er meer stuwing gaan optreden met, wellicht, sneeuw voor de zuidalpen. Helaas groeit in Oostenrijk en Zwitserland ook de kans op föhn, oftewel wind en hogere temperaturen. Ver weg nog, maar dit zie ik sinds gisteren wel vaker terugkomen in de berekeningen. Wordt de komende dagen vervolgd!

Ik zit vanaf morgen in een dikbesneeuwd Obertauern. Vanuit daar hou ik jullie op de hoogte. Als teaser alvast een droomplaatje van gisteren uit Flachau, niet ver daar vandaan :-)

Foto: Ralf Joosten
Foto: Ralf Joosten

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

null
null

Hij ligt er klaar voor…

(Dit was woensdag tijdens de training)

*bericht bewerkt door Eisbeer op 20 jan 2017 08:10

@Roel de laatste zin in je blog is wat cryptisch: “Wordt nog aan gewerkt.”? :-)

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Deze is dan ook wel tof om te zien, een 360 graden video van de Hahnenkammrennen: https://www.facebook.com/redbull/posts/10158218982970352…
@Chonn , leek me best duidelijk toch: aan dit blog artikel wordt nog gewerkt … Is nu klaar zo te zien :)

*bericht bewerkt door Rene op 20 jan 2017 09:17

@Rene, ik zie het, leuke video toegevoegd :-)

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

*bericht bewerkt door Rogier op 20 jan 2017 09:18

Click. Click. Peace

@Roel Hartelijk dank weer voor de update! Wij zitten aanstaande week in Kitzbuhel/Kirchberg. Verschillende weerberichten geven redelijk wat zon af, maar sommige weerberichten ook wel veel bewolking. Wat is jou verwachting hiervoor? Alvast bedankt!

Mooie vooruitzichten voor komende week. Vorig weekend heb ik heerlijk kunnen skiën in de verse sneeuw in Alpendorf en komende nacht vertrekken we voor een week richting het zonnige Hochkonig.

@18187 hogedruk is in de buurt dus ik verwacht weinig bewolking. 's Morgens misschien wat mist. Check verder de gebiedspagina. Daar zie je onze verwachting per dag: https://www.wintersport.nl/skigebieden/kitzbuhel/weersverwac…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel Bedankt voor de toelichting!

Joehoe wat een geluk om volgende week dinsdag t/m zondag in Oostenrijk te mogen bivakkeren. ??? Nu nog een mooie temperatuur rond 0 graadjes in het dal overdag

*bericht bewerkt door Tim. op 20 jan 2017 11:26

@weermanroel wij gaan 28-01 naar HINTERGLEMM wat zijn je verwachtingen voor die aankomende 6dgn
gr priscilla

@Priscilla ik kijk nu naar m’n koffiedik in het koffiezetapparaat, oftewel onbetrouwbaar termijn en probeer en volgende week nog eens ✌?

null
Wat een zalige (wel koude) week gehad in Fiss!

@weermanroel wij gaan 28-01 naar HINTERGLEMM wat zijn je verwachtingen voor die aankomende 6dgn
gr priscilla

gueu35supn@gmail.com op 20 jan 2017 11:31

Geen, te ver weg…

Not all who wander are lost

@weermanroel wij gaan 28-01 naar HINTERGLEMM wat zijn je verwachtingen voor die aankomende 6dgn

gr priscilla

gueu35supn@gmail.com op 20 jan 2017 11:31

Geen, te ver weg…

Edwin. op 20 jan 2017 13:33

wachten … kijk ook vol spanning naar de verwachtingen voor saalbach hinterglem… zit daar ook vanaf 28–1. Hopelijk veranderen de voorspellingen.

Hallo Roel,

Denk je dat het Berner Oberland maandag ook last gaat krijgen van de bewolking uit de Middellandse Zee? Meteoschweiz spreekt over recht sonnig, bij andere websites zie je toch veel wolken staan. Wat is jouw inschatting? En als er bewolking is, is dat dan hoge bewolking zodat je nog wel goed zicht hebt?

Thanks!!

Veel plezier Roel.

@Jeepee De zon schijnt volop. Ik sluit niet uit dat een wolkje soms de zon afschermt maar de tendens is gewoon zonnig. Veel plezier in Zwitserland.
@gueu35supn@gmail.com je leest het al, dat is echt te ver weg nog. Voor lokale verwachtingen verwijs ik ook graag naar de gebiedspagina. Daar vind je een gedetailleerde weersverwachting. Hier heb ik het meer over ontwikkelingen, kansen en bijzonderheden.

Bedankt @GeJe!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik zie nu al de hele week dat rond de 28ste de temperaturen richting de 3000!? gaan en daar een hele week blijven…
Dit jaar is voor mij echt de hek van de dam, mijn voorpret is minimaal en de zorgen van de bovenste categorie.
Ik kijk en ben hier niet meer dagelijks te vinden puur omdat ik het niet kan aanzien hoe dat de 2 beste weken van januari voor mijn neus gebeuren terwijl alle seinen er zijn dat die laatste week van januari drama lijkt te worden terwijl je meer sneeuw verwacht en lagere temperaturen dan de eerdere weken van januari!
Ik kan vloeken en tieren maar daar word niemand hier blij van…1 ding staat als paal boven water…al moet ik in een tent bivakeren in de alpen maar ik ga nooit meer voortijdig boeken dit jaar is te rampzalig voor woorden in Frankrijk wat sneeuw betreft.
Dus wat er ook gebeurd dit is het laatste jaar dat ik me laat naaien door moeder natuur!

*bericht bewerkt door Freerider op 21 jan 2017 08:08

@Freerider ik heb datzelfde gevoel je zit je maanden van tevoren op te naaien, blijken de mooiste weken weer net vóór of net ná je eigen vakantie te vallen. Om knettergek van te worden…

@freerider maak je niet druk, dit is toch een luxe probleem :-P

@Freerider Maak je niet zo druk. Wat warmere tempraturen zijn, zeker bij helder weer, echt GEEN ENKEL probleem voor heerlijke sneeuw. Zeker als het al wat langer niet gesneeuwd heeft is iets warmer vaak wel lekker en de sneeuw beter.

Click. Click. Peace

@Freerider Russtaaagh

Waar lees of zie jij dat die weken drama gaan worden? En wat gaat er drama worden?

Not all who wander are lost

Even terug naar de Hahnenkamm en voor wie nu live zit te kijken. Wat heb ik een respect voor Lindsey Vonn…na al dat blessureleed wederom terugknokken en een topprestatie neerzetten. En inderdaad @Roel schitterende plaatjes.

*bericht bewerkt door Peter30 op 21 jan 2017 11:03

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Voor de benelux word het ook spannend, behouden we de winter of word het zachter , alles blijft maar opschuiven

@Rogier en anderen bedankt voor de reacties en Rogier van iemand met jouw kennis en ervaring doet me dat deels veel goed!
Ik kan er alleen met mijn pet niet bij waarom grotendeels de haute savoie dit jaar zo weinig sneeuwval tot nu toe heeft gehad.
Ik hoop dat de 0 graden grens niet zo hoog komt en dat er nog een dump deze of in mijn week aankomt…alles beter dan regen in ieder geval!
Maar hoe dan ook ik heb veel geleerd hier op deze geweldige forum/site met top mensen die zich inzetten om mooi werk te leveren! En volgend jaar gaan we enkel een alleen nog maar genieten door last minute te boeken naar de plek met de beste condities en weersomstandigheden ?

@Edwin staat bij de locale weersverwachting van les menuires op deze site de 0 graden lijn stijgt de pan uit…

Ik zie nu al de hele week dat rond de 28ste de temperaturen richting de 3000!? gaan en daar een hele week blijven…
Dit jaar is voor mij echt de hek van de dam, mijn voorpret is minimaal en de zorgen van de bovenste categorie.
Ik kijk en ben hier niet meer dagelijks te vinden puur omdat ik het niet kan aanzien hoe dat de 2 beste weken van januari voor mijn neus gebeuren terwijl alle seinen er zijn dat die laatste week van januari drama lijkt te worden terwijl je meer sneeuw verwacht en lagere temperaturen dan de eerdere weken van januari!
Ik kan vloeken en tieren maar daar word niemand hier blij van…1 ding staat als paal boven water…al moet ik in een tent bivakeren in de alpen maar ik ga nooit meer voortijdig boeken dit jaar is te rampzalig voor woorden in Frankrijk wat sneeuw betreft.
Dus wat er ook gebeurd dit is het laatste jaar dat ik me laat naaien door moeder natuur!

Freerider op 21 jan 2017 08:06

Tsja het was inderdaad een superweek afgelopen week, verse sneeuw , koud later zonnetje erbij , weinig wind , alles open , super!! ?

Maar ja als jij zometeen in de sneeuw staat , zijn wij gewoon weer aan het werk?, en let maar op je vakantieweek gaat echt niet tegenvallen …

Ik zie nu al de hele week dat rond de 28ste de temperaturen richting de 3000!? gaan en daar een hele week blijven…

Dit jaar is voor mij echt de hek van de dam, mijn voorpret is minimaal en de zorgen van de bovenste categorie.
Ik kijk en ben hier niet meer dagelijks te vinden puur omdat ik het niet kan aanzien hoe dat de 2 beste weken van januari voor mijn neus gebeuren terwijl alle seinen er zijn dat die laatste week van januari drama lijkt te worden terwijl je meer sneeuw verwacht en lagere temperaturen dan de eerdere weken van januari!
Ik kan vloeken en tieren maar daar word niemand hier blij van…1 ding staat als paal boven water…al moet ik in een tent bivakeren in de alpen maar ik ga nooit meer voortijdig boeken dit jaar is te rampzalig voor woorden in Frankrijk wat sneeuw betreft.
Dus wat er ook gebeurd dit is het laatste jaar dat ik me laat naaien door moeder natuur!

Freerider op 21 jan 2017 08:06

Tsja het was inderdaad een superweek afgelopen week, verse sneeuw , koud later zonnetje erbij , weinig wind , alles open , super!! ?

Maar ja als jij zometeen in de sneeuw staat , zijn wij gewoon weer aan het werk?, en let maar op je vakantieweek gaat echt niet tegenvallen …

Eisbeer op 21 jan 2017 15:27

veel zal afhangen hoe lang deze positieve temperaturen duren op een dag … even boven nul op de middag Is geen ramp zolang het in de avond, nacht en ochtend maar terug vriest.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie