De hele week zonneschijn

Roel op 22 januari 2017· 15 reacties

Zonsopkomst in Saalbach
Zonsopkomst in Saalbach

Ook de mensen die deze week in de Alpen zijn worden in de watten gelegd. Op zijn minst tot zaterdag blijft het stralend zonnig weer in zowel Frankrijk, Zwitserland, Italië als Oostenrijk! De verschillen zitten hem in kleine dingetjes, zoals vandaag een storing die het uiterste zuiden van de Franse Alpen schampt.

Enige sneeuw in het uiterste zuidwesten

Daar in die (uiterste) zuidwesthoek is het vandaag namelijk tijdelijk wat ander weer. Een hele actieve storing boven het westen van de Middellandse Zee - herkenbaar aan een fotogenieke krul - laat een neerslagzone slepen tegen het uiterste zuiden van de Franse en Italiaanse Alpen. Hier in de buurt van Limone Piemonte is het vandaag dus allesbehalve stralend zonnig. Er valt geregeld wat sneeuw.

Bron: EUMETSAT
Bron: EUMETSAT

Limone Piemonte
Limone Piemonte

Geleidelijk een inversie

Maar dat is het dan ook. De rest van de Alpen is zo goed als wolkenvrij, afgezien van mist die soms in de lagere dalen kan hangen. Gisteren vanuit het vliegtuig zag ik al dat we langzaam in een inversie terechtkomen, het fenomeen dat zorgt voor die lokale mist. Bij de landing in Salzburg vloog ik door een doorzichtige mistlaag. Boven die laag lagen de bergen prachtig in de zon en kon je honderden kilometers ver kijken, onder de laag was het nevelig, waren alle bomen berijpt en was het koud.

null

De komende dagen kan het op meer plaatsen in de Alpen in lagergelegen dalen nevelig of mistig zijn, maar de oplossing is simpel. Zoek het hoger op. In de meeste skigebieden zit je boven de inversielaag, waardoor de zon wel gewoon schijnt.

Sneeuw houdt het vrij goed

Over de temperaturen moet je je niet te druk maken. Het is, zeker op zonhellingen, zacht maar de sneeuw houdt zich onder deze condities relatief goed. Het is januari, er is weinig wind, de lucht is droog en de dauwpunten zijn laag. Kortom de voorwaarden zijn prima om niet alles te laten wegsmelten.

Madonna di Campiglio, Brenta Dolomieten
Madonna di Campiglio, Brenta Dolomieten

Al zeker geen kunstsneeuw. Wat dat betreft zijn en blijven de pistecondities in de Dolomieten, ondanks een gebrek aan natuursneeuw, prima! Ik zeg er meteen bij dat dit voorlopig ook het plaatje zal blijven. Natuursneeuw is de komende tijd niet aan de orde, nergens niet. Tot wanneer? Dat is een groot vraagteken. Er gebeurt de komende tijd weinig boven Midden-Europa.

Ik ga hier in Obertauern nu snel de piste op, sneeuw en zon lonken :-)

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@roel. Dat is het voordeel van weerman zijn. Gewoon voor je eigen vakantieweek perfect weer voorspellen… ;-)

Voorspellen, is lastig, ver vooruit voorspellen is helemaal lastig. Voor de week vanaf 28 januari houd ik nu een tijdje de weersvooruitzichten in de gaten via meteo.fr en diverse weerapps. In Frankrijk (Val Thorens, Les Arcs) zie ik een wisselend beeld van prima weer met 10% kans op neerslag tot 40 cm sneeuw en alleen maar bewolkt. Dat geeft het beeld dat er “iets” richting deze gebieden komt, maar dat het niet duidelijk is wat de invloed gaat zijn. @Roel: heb jij een beeld bij wat er op de Alpen afkomt na volgende week?

@marcelsius @Roel zit nu op de pistes. Maar ik durf dit wel voor hem te beantwoorden. Na de 28e, dat is dus ongeveer een week verder, is puur glazenbolwerk. Daar is niets van te zeggen op deze termijn. En lees de laatste zin van Roel zijn weerbericht nog eens:

“Tot wanneer? Dat is een groot vraagteken. Er gebeurt de komende tijd weinig boven Midden-Europa.”

Click. Click. Peace

Laten we hopen dat zoals hij zegt er niet veel sneeuw zal smelten. Wij gaan de 28ste naar Konigsleiten en die hoge temperaturen schrikken mij toch een beetje.

En idd het weer is nog zo onvoorspelbaar, om de 4uur verandert het van 10cm sneeuw tot positieve temperaturen van 5 graden. Afwachten dus!

Een paar dagen geleden had ik toch wel gehoopt dat deze webcam er vandaag anders uit zou zien… :-(

null

Click. Click. Peace

Vooral Benieuwd naar de nacht temperatuur… dat het overdag heel even boven nul komt piepen Is geen ramp zolang het snachts maar vriest…
Natuurlijk mag er verse sneeuw vallen vogende week . Vanaf zijn in saalbach…

null

Obertauern 8-1-17

Mooi dagje gehad, @Roel?
Ik vond het vandaag in de Domieten geweldig! De pistes liggen er schitterend bij en het weer kan eigenlijk niet beter. Goed geregeld, dank daarvoor ;-)

Strakblauwe lucht met een lekker zonnetje, goede sneeuwkwaliteit… oftewel prima te doen hier in St. Gallenkirch Montafon!

Bedankt dus @Roel

null

*bericht bewerkt door Martin9 op 22 jan 2017 17:46

🏂

Ja ik heb mij al ‘neergelegd’ bij een hele week volle zon, top-pistes en dito pasta in de Dolomieten. Echt vreselijk…

Verse sneeuw is ook leuk hoor. Maar dat zoek ik in maart wel weer op.

Nu nog een weekje volop zon, de week erna een dumpje en vanaf 4/2 terug een weekje zon… meer is niet nodig?

Geen ski zonder après ski...

Nu nog een weekje volop zon, de week erna een dumpje en vanaf 4/2 terug een weekje zon… meer is niet nodig?

Geen ski zonder après ski...

null

In
null

In Montafon / Gargellen is het echt genieten van sneeuw en strakblauwe luchten!

Jaloersmakend al deze plaatjes! Helaas kan ik zelf pas begin maart weg. Voor iedereen die er nu zit: Geniet!!!

Let's go ski!

Ja ik heb mij al ‘neergelegd’ bij een hele week volle zon, top-pistes en dito pasta in de Dolomieten. Echt vreselijk…

Verse sneeuw is ook leuk hoor. Maar dat zoek ik in maart wel weer op.

GiGi op 22 jan 2017 18:00

Idem dito hier… de zon kan veel goedmaken (en het eten en drinken uiteraard ook) :-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie