Getest: TomTom Adventurer

Rogier op 22 maart 2017· 5 reacties

In de lift laat de Aventuer meteen alle stats van de laatste run zien
In de lift laat de Aventuer meteen alle stats van de laatste run zien

De TomTom Adventurer is een outdoor horloge met een aantal functies speciaal voor de wintersporter. In tegenstelling tot veel andere outdoor-horloges is dit horloge niet al te duur. Sinds december heb ik dit horloge tijdens het skiën, toerskiën en mountainbiken om mijn pols gehad en uitvoerig kunnen testen. Is de TomTom Adventurer een ideaal wintersport horloge?

Moderne look

Wat meteen opvalt bij dit TomTom horloge is dat deze duidelijk een andere look heeft dan de concurrentie. Het horloge is wat moderner. Onder het horloge zit een scroll-knop waarmee je tussen de verschillende menu’s scrolt. En het scherm is duidelijk af te lezen in weer, wind en belangrijker zon. Om het horloge te laden haal je het horloge uit de armband en klik je deze in een speciale lader.

null

Leuk op de pistes

De TomTom Adventurer zet zich als wintersporthorloge op de markt. Wat ik echt geweldig vind is dat het horloge doorheeft wanneer je in de lift stapt. Op dat moment krijg je meteen alle data van je laatste afdaling in een duidelijk menu. Zo zie je je topsnelheid, je hartslag, de lengte van de afdaling en de tijd die je erover hebt gedaan. Dat maakt dit horloge ideaal voor iedereen die zijn skidag bij wil houden en zijn skidata en snelheid belangrijk vindt.

Stiekem toch wel wat harder gaan skiën…

Omdat je in elke lift automatisch een samenvatting van je laatste afdaling krijgt. Die je voelt dankzij een korte trilling, merkte ik toch wel dat ik zin had om te kijken of ik wat harder kon skiën. Iets waarbij je jezelf af moet vragen of dat echt nuttig is. Als je graag stoer wil doen met hoge cijfers dan kun je trouwens beter je smartphone blijven gebruiken. Want de TomTom is een veel eerlijkere GPS die een veel preciezere waarde geeft. Waar mijn telefoon-app een keer een ruime 80 km per uur aangaf daar bleef de TomTom dat steken op 65 km per uur. Ik heb de dit horloge vergeleken met verschillende andere GPS horloges en GPSen en het horloge scoorde heel erg goed. De waardes zijn eerlijk en minimaal even goed als GPS horloges in dezelfde prijsklasse. De duurdere horloges waren vaak nog net een slag preciezer. Maar de verschillende gingen om enkele kilometers per uur op de maximale snelheid.

Geen lege iPhone

Het grote voordeel voor een dedicated-device zoals zo’n sporttracker als deze is, is dat je je telefoon die het 's winters toch al zwaar heeft niet leeg trekt. Stel dat je de bergredding moet bellen en je batterijen zijn op omdat je zo graag je skidag bij wilde houden… De batterijen van het horloge gaan een gemiddelde skidag prima mee. Voor een lange trektocht in de zomer is het te net aan. Je moet je horloge namelijk wel elke dag opladen.

null

Sporthorloge

Tot zover de skifuncties. Verder is dit horloge natuurlijk gewoon een sporthorloge. Zo geeft de je hartslag aan, je snelheid, de steilte van de helling waar je je op bevindt en alle andere gebruikelijke info. Je kunt ook routes inladen zodat je weet waar je links en rechtsaf moet, waarschuwing met behulp van een trilling. En als extra functie kun je muziek uploaden naar je telefoon en deze afluisteren via een bluetooth koptelefoon. Ook heeft horloge een hoogtemeter op luchtdruk wat deze preciezer maakt.

Ideaal op de mountainbike

Ik moet eerlijkheidshalve zeggen dat ik na een paar dagen geskied te hebben met dit horloge deze op de pistes thuis liet. Heel eerlijk gezegd maakt mij de hoeveelheid gemaakte kilometers en mijn topsnelheid op de ski’s niet zoveel uit. Maar ik weet dat er veel mensen zijn die dit wel hele leuke info vinden. Dat begrijp ik wel want op de fiets ben ik wel benieuwd naar de precieze afstand die ik heb afgelegd. Dus terwijl de Adventuer thuis bleef tijdens het skiën. Daar pak ik deze nu echt altijd mee als ik op de mountainbike stap. Ook voor hardlopers, wandelaars en ander outdoor fanaten kan ik me voorstellen dat dit horloge erg fijn is.

Onhandig tijdens toerskiën

Wel vind ik het jammer dat dit sporthorloge geen toerskistand en langlaufstand heeft. Zeker voor een horloge dat zich als echt wintersporthorloge op de markt zet had ik dat graag gezien. Ook zit je bij dit horloge vast aan de standaard-sporten en kun je zelfs niets aan de getoonde informatieschermen veranderen. Dit kan bij veel duurdere outdoorhorloges wel. Het liefst zou ik zelf het scherm zo kunnen instellen dat ik de info zie die ik erg belangrijk vind. Maar met de running of freestyle functie kun je natuurlijk wel gewoon alle data opslaan.

null

Muziek

Via een bleutooth verbinding kun een draadloze koptelefoon aan je horloge vast zetten. Het verbinden gaat eenvoudig. Of dat tijdens het skiën nuttig is laat ik in het midden. Een muziekje op tijdens een trainingsrit op de fiets vind ik zelf erg lekker. Ook hierbij vind ik dit een pluspunt omdat je op deze manier je telefoon niet leeg trekt. Er zit 3 gig aan ruimte op deze telefoon.

De hartslagmeter

In dit horloge zit een harstlagmeter ingebouwd. Deze meet je hartslag om je pols. En zoals bij bijna alle ingebouwde hartslagmeters geeft deze een indicatie maar is niet echt precies. Als je echt je hartslag goed bij wil houden, dan kun je een borstband bestellen. Dan heb je veel preciezere informatie.

Prima app en software

Waar veel GPS fabrikanten stoeien met onhandige apps en slechte software daar werkte de software van deze TomTom prima, snel en is het allemaal erg begrijpelijk vooral de app is gewoon handig. Ook de verbinding naar externe applicaties zoals Strava gaat vlekkeloos en snel. Iets wat ik als fietser erg prettig vind.

Voordelen

  • Prima prijs
  • Goed afleesbaar
  • Prima sporthorloge
  • Goede GPS voor de prijs
  • MP3 speler
  • Herkent skiliften

Nadelen

  • Weergave info niet zelf instelbaar
  • Geen toerskistand
  • Hartslagmeter om pols erg matig maar hartslagband
Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Leuk om te lezen. Ik heb zelf de tomtom runner 2, heb even getwijfeld over deze maar om nu een nieuw sporthorloge te kopen alleen om te skiën is er wat over.

Ik kan me wel niet vinden in je punt over de hartslagmeter. Ik heb mijn hartslag vergeleken tussen mijn tomtom aan de pols en tegelijk met een Bryton hartslagband en die kwamen bijna exact overeen.

@Michaelh Ik merkte het vooral bij een interval of bij zeer hoge hartslag, daar ging de TomTom niet mee met mijn hartstlag. Als indicatie prima om precies in hartslagzone te trainen en dan vooral bij snelle wisselingen werkte hij bij mij niet goed.

Click. Click. Peace

Hier moet ik toch ook @Michaelh gelijk geven, Rogier.
Ik loop er ook al 1,5 jaar 2-3 per week mee, ook interval trainingen. En de hartslag is perfect synch met mijn Polar met band. Dat heb ik enkele keren uitgeprobeerd, waarna ik mijn polar uitgelaten heb.
De eerste kilometer kan er wel eens een fout opzitten (statische loopshirts met lange mouwen?), maar dat heb je ook met borstbanden.
Wat wel is op je horloge bij interval, heeft de GPS last om de versnelling juist weer te geven.
Maar bij de gegevens nadien op je PC zijn deze wel allemaal correct. Ik heb de indruk dat de verwerking niet altijd kan volgen op het horloge (een Runner 2)

Aanpassing scherm: is beperkt wel mogelijk, maar je moet het even gaan zoeken. Eerst in je sport menu gaan (lopen, freestyle,…), dan naar onderen.
Daar DATA en dan krijg je SCHERM en SNELHEID…hiermee kan je je scherm personaliseren.
Trouwens tijdens het sporten op de knop naar boven en beneden drukken en je krijgt alle info die je maar wil.
Ik was trouwens enkele maanden geleden heel blij met een update: helemaal bovenaan hebben ze dan het muzieknummer gezet dat op dat moment speelt. Vroeger kon je dat niet zien tijdens het sporten, laat staan naar het vorige of volgende nummer gaan. Dan moest je je tracking volledig stoppen (of te Tomtom oortjes gebruiken)…beetje absurd.

Wat ik wel graag wil weten: hoe goed werkt die route aanduiding op de Adventurer? Kan je echt een route thuis opladen en hier volledig op lopen/fietsen?

Glij blij door die brei :-)

@coldfeet misschien klopt er iets niet aan de mijne dan. Of ik heb eenzelfde hartslag als Lance armstrong in z n topdagen… ;-)

Ik ga het scherm eens personaliseren op jouw manier ik ben benieuwd.

En tijdens sporten heb ik niet zoveel zin in het zoeken naar menu’s ;-)

Click. Click. Peace

De route aanduiding is erg goed. Je kunt er prima op mountainbiken!!!

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie