Column: Neem je ski's lekker mee

Ruud op 03 februari 2017· 29 reacties

null

Ik sta in de ijzige wind te wachten op mijn bus, maar toch staat het zweet op mijn rug. Ik ben het gesjouw nu echt helemaal zat.

Gratis

Neem je ski’s lekker mee”, hadden ze gezegd. Dus had ik ze twee dagen geleden monter afgeleverd op Schiphol. Maar of ik dit nog eens ga doen?.. Ik sta me, half schuilend achter een muurtje nu toch af te vragen of de spreekwoordelijke zuinige Nederlander in mij nou de overhand gekregen en of ik niet beter toch ter plekke ski’s had kunnen huren?” Want ja, ik vloog met Swiss Air en dan mag je je ski’s gratis meenemen. Dus ik dacht: “dat ga ik doen!” Best wel ondoordacht eigenlijk, want ik doe een trip met veel verplaatsingen en ik heb niet goed beseft dat “ski’s mee” dan ook betekent “ski’s continu sjouwen”.

Reizen

Ik heb ze wel gezien op het vliegveld van Zürich, al die skiërs die hun ski’s in een busje tilden dat ze vorstelijk naar hun skigebied bracht. Maar dat was bij mij bepaald niet het geval. Ik was op het vliegveld na wat zoeken eerst in de trein naar Zürich Hauptbahnhof gestapt. “Best wel onhandig met die ski’s” had ik toen wat luchtig bedacht. Vervolgens was het weer zoeken naar het juiste perron voor de trein naar Landquart. Op het perron hoorde ik twee toeristen praten over het afstempelen van je treinkaartjes voordat je de trein instapt en het gedoe dat je krijgt als je dat niet doet. “Shit”, dacht ik, “dat heb ik ook niet gedaan!” Weer terug naar de stationshal, met grote tas, rugzak en ski’s. “Vermoeiend dit”, dacht ik licht geërgerd.

null

Overstappen

Eenmaal in de trein viel alles van me af: prachtig decor, heerlijke trein. Ik zat als een vorst. Tot Landquart: er moest overgestapt. Ik had er best veel tijd, dus ik nam me voor even lekker te gaan lunchen. Er bleek naast het station een outlet te zijn, daar zou best een eettentje wezen. Eerst de bagage kwijt in een kluisje, wat nog niet zo simpel was, want de grote tas ging er maar met moeite in en de ski’s pasten uiteraard helemaal niet in een locker… Dan maar met ski’s de outlet èn het restaurantje in. Ober zette met een stalen gezicht mijn lange latten in de hoek en ik zat even heerlijk aan mijn eerste Zwitserse lunch. Afrekenen was minder heerlijk. “Tsjonge, wat een prijzen voor een pizza en een biertje…” had ik, nog licht geschokt, gedacht toen ik na het nodige gesjouw door tunnels, opgangen en perrons eenmaal in de trein was geploft.

Nog meer overstappen

De reis was weer schitterend; buiten ontrolde zich een dik besneeuwd sprookjeslandschap, dus ik zat aan de ramen geplakt. Dorpjes, tunnels, boerderijen; wat een schoonheid! Ik zat zò te genieten dat ik bijna zou vergeten dat er weer een overstap zat aan te komen: op de bus dit keer, in Scuol-Tarasp. Kwartiertje wachten in de kou –en inmiddels in de schemering- en je daarna met allemaal forensen de bus wurmen met je spullen waaronder je skitas; er zijn leukere dingen. Bovendien bleek dat ik me nog niet had geïnstalleerd of de bus stopte in Martina, waar ik weer eens moest overstappen. Inmiddels was ik de nuance ver voorbij, zodat ik me inwendig foeterend met mijn bagage en latten naar de bushalte sleepte. Gelukkig werd het laatste stukje van de reis, waarop ik inmiddels moederziel alleen in de bus zat, erg mooi; bochtjes, rotsen, tunnels. Uiteindelijk kwamen aan op het eindpunt in Samnaun, waar ik het met de chauffeur op een akkoordje gooide, zodat hij me niet onder aan de oplopende dorpsstraat bij het busstation afzette. Dat scheelde weer vijf minuten zeulen.

null

Nog meer reizen

En toen volgden twee dagen waarop ik eindelijk mijn ski’s kon gebruiken waarvoor ze bedoeld waren. Glijden in plaats van sjouwen. Een nieuw skigebied ontdekken, één van mijn favoriete activiteiten. Hoewel de weersomstandigheden niet geweldig waren, had ik lekker geskied en waren de dagen voorbij gevlogen. Voordat ik het besefte, stond ik mijn ski’s alweer in die tas te ritsen en was ik weer op weg naar de bushalte. En nu sta ik in Martina, ’s avonds op een verlaten plek, in het donker bij een paal met een bordje “halte”, te hopen dat de bus daadwerkelijk komt. In de wetenschap dat ik in Scuol-Trasp weer moet overstappen op de trein naar Sankt Moritz, daar de bus moet nemen naar de andere kant van de stad en over drie dagen na hopelijk drie heerlijke dagen skiën de hele reis met bus, en treinen weer in omgekeerde richting ga afleggen.

Nee, die ski’s mee nemen, dat was een heel slecht idee.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

@Ruud: wat schrijf je toch leuke, vermakelijke, maar toch ook verhelderende stukjes! Echt leuk om iedere keer te lezen. En bedankt voor de tip: openbaar vervoer en ski’s zijn geen goede combi.

Zo ben ik jarenlang naar Andorra gegaan voor de wintersport, dus van huis naar het station, dan met de trein naar schiphol, of naar eindhoven en dan moet je nog met de bus vanaf het treinstation in Eindhoven naar het vliegveld, dan vanaf het vliegveld naar Barcelona vliegen, vervolgens daar naar de bus lopen, wachten tot die komt, dan in Andorra in de hoofdstad er weer uit, met de taxi verder, of zoals met de laatste keer met de bus door naar de bestemming en daar nog een 30-45min zeulen door het dorp naar het hotel of appartement. Je moet er wat voor over hebben om met je eigen boardje van de bergen te kunnen suizen!
Zeker met zo’n korte trip is de ergernis van het meenemen van je eigen spullen wat groter denk ik!

*bericht bewerkt door Marijnt op 03 feb 2017 09:09

Leuk blogje weer, @Ruud!
Veel pelzier i.i.g. in St. Moritz. Vergeet niet zeker ook een dagje Diavolezza - Lagalb mee te pakken (wel weer met de skibus). Als de Morteratschgletcher open is ook zeker doen: prachtige skiroute!

Probeer het eens met drie setjes ski’s. Daarna valt één setje voortaan reuze mee :)

Vooral in NL en tot ergens in midden Duitsland maken de jaloerse blikken alleen al het de moeite van het slepen waard.

Jammer dat je bij alle overige vliegmaatschappijen de hoofdprijs betaald voor skibagage.

Bij 2 of meer personen is het al niet meer rendabel.

Winterbanden op je huurauto aldaar? Extra betalen. Sneeuwkettingen erbij? Extra betalen.

Neem daarbij de vaak ongunstige vliegtijden en de beperkte tijdswinst dan blijft alleen het beetje extra comfort over als pluspunt.

Dubbel

*bericht bewerkt door RRski op 03 feb 2017 10:15

@Forza. Ik zit nu niet in Zwitserland hoor: maar gewoon in Nederland. Volgende week mag ik weer in de sneeuw spelen ?
Dit is een herinnering van een paar jaar geleden. In de columns gebruik ik altijd de tegenwoordige tijd omdat dat de lezer meer in het verhaaltje trekt. Het zijn altijd dingen die me overkomen zijn, maar dus niet per se op het moment van schrijven.
Ik moet zeggen dat ik sinds die ervaring in Zwitserland nooit meer mijn ski’s heb meegenomen als ik vlieg.

Blogger, skiër, verslaafd :-)

@Ruud

Wellicht dat een goed verlanglijstje voor Sinterklaas of Kerst je enigszins kan helpen…een goede en vooral grote trolleytas waar je je ski’s aan kunt bevestigen lost niet alle gesleep op maar maakt het reizen een stuk aangenamer.

Waar zit je volgende week?

*bericht bewerkt door Peter30 op 03 feb 2017 10:28

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Ik denk dat niet zozeer het meenemen van de ski’s het probleem is, als wel het vele overstappen. Ga je van auto naar vliegtuig naar taxi naar verblijf, valt het goed mee. Maar met tig keer overstappen word je er wel flauw van ja.

grijns Zoals altijd superleuk geschreven Ruud, en zoals altijd niet bang voor zelfspot. Ik lees jouw columns graag!
En tja, als je naar meerdere gebieden gaat, en ook nog eens met het OV, dan zou ik ze ook beter huren!
Maar eh… stap volgende keer niet op die bus in Scuol, maar ga lekker het gebied daarboven uitproberen! Direct buiten het station vind je de gondel naar omhoog. Er is nog geen review van hier op wintersporters volgens mij, terwijl het toch een heerlijk en hoog gebiedje is :-)

Ik had lekker gehuurd in dit soort gevallen. Sowieso, eigen materiaal is prettig maar je moet wel iets hebben om het mee te kunnen vervoeren, al dat gezeul vind ik helemaal niets. Hoe lang ben je al met al nu bezig geweest om op plaats van bestemming te komen?

@Forza. Ik zit nu niet in Zwitserland hoor: maar gewoon in Nederland. Volgende week mag ik weer in de sneeuw spelen ?
Dit is een herinnering van een paar jaar geleden. In de columns gebruik ik altijd de tegenwoordige tijd omdat dat de lezer meer in het verhaaltje trekt. Het zijn altijd dingen die me overkomen zijn, maar dus niet per se op het moment van schrijven.
Ik moet zeggen dat ik sinds die ervaring in Zwitserland nooit meer mijn ski’s heb meegenomen als ik vlieg.

Ruud op 3 feb 2017 10:24

Verstandig ;-)
Maar dan een vraag: ben je nog op de Diavolezza geweest?

Haha, mooie column! Wij gingen onlangs de uitdaging aan om enkel met handbagage een shortski te doen, deels budgettair, deels qua timing om niet op de bagage te hoeven wachten, dus uiteraard wel met huurmateriaal, maar jongens, wat een geprop om alles in die trolley’s te krijgen :-D Omgekeerd probleem dus, geen gesjouw maar wel kiezen wat je meeneemt.

Zoveel overstappen doen me sowieso snel naar auto of huurauto grijpen, en al helemaal met je eigen materiaal. Ik pendel dagelijks al meer dan genoeg, op vakantie heb ik graag een tikje meer ‘gemak’, en dat is (helaas) toch vaak de auto.

Met vliegtuig ski’s meenemen is zeer goed te doen naar mijn mening (in mijn geval een board dan)
Bij KLM als je flying blue member (wat gratis is) bent i.p.v. een normale koffer (ruimbagage) kan je je
ski’s of snowboard meenemen.

Wel zijn er aantal zaken die je geregeld moet hebben.

Een grote tas met wieltjes, zodat je alles erin kan proppen en alsnog fijn alles mee kan sjouwen.
Op het vliegveld van aankomst een rechtstreekse transfer of huurauto.

Als je nog 4 x moet overstappen snap ik sowieso niet wat de winst van het vliegtuig nog is ;-)

@Ruud ik heb vliegen + OV recentelijk uitgetest toen ik alleen een shortski deed, mij skivrienden hadden namelijk geen tijd. Conclusie, voor een shortski op 1 bestemming is het te doen, overstappen is op zich geen punt maar vermijd lange wandeltochten. Ik had een trolley (want handbagage), skischoenentas en ski’s bij me. Kieskeurig zijn met inpakken inderdaad maar het kan prima.

Uitrusten doe je maar in de lift.

Transavia vraagt overigens 25,- per enkele reis voor ski uitrusting. Voor vertrek vanaf Brussel is Eurowings te overwegen, daar kost het niets extra.

Uitrusten doe je maar in de lift.

@Peter30: Dolomieten. Pistes zijn daar prima; maar ik duim toch voor wat sneeuw… @Userd: zo’n 4 en een half uur vanaf het vliegveld; maar ik moet zeggen dat ik onderweg toen ook enorm heb genoten hoor van het prachtige Zwitserland; dat belicht ik niet zo, maar het zoeven door het winterdecor voelde niet als reizen, maar als genieten @Forza: Diavolezza: nee die was niet open toen ik er was

Blogger, skiër, verslaafd :-)

@Ruud

Ok, gelukkig hoef ik voor de Arlberg vanaf woensdag iets minder hard te duimen…?❄️. Natuurlijk gun ik jullie Dolemieten gangers een geweldige dump maar aan de andere kant scheelt mij dat, met minder smeltwater, van de zomer weer wat ruimte aan het strandje van Lago di Caldonazzo??

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Het gesjouw met ski’s (en bagage) heeft mij er ook nog steeds van weerhouden om de nachttrein naar de Franse Alpen te nemen. Mag je om 10 uur 's avonds met volle bepakking in Parijs van Gare du Nord naar Gare de Lyon. En vervolgens bij aankomst in (bijvoorbeeld) Bourg St. Maurice nog een keer naar de plaats van bestemming.

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam

Ff gechecked 5 dagen ski+schoen+stokken huren in Samnaun -> 135 euro (=27 grote bier). Als je daar aan denkt, zijn je ski’s misschien minder zwaar :)

Wie had gedacht dat een beetje glijden zo leuk kon zijn?

@Peter30: Dolomieten. Pistes zijn daar prima; maar ik duim toch voor wat sneeuw…
@Userd: zo’n 4 en een half uur vanaf het vliegveld; maar ik moet zeggen dat ik onderweg toen ook enorm heb genoten hoor van het prachtige Zwitserland; dat belicht ik niet zo, maar het zoeven door het winterdecor voelde niet als reizen, maar als genieten
@Forza: Diavolezza: nee die was niet open toen ik er was

Ruud op 3 feb 2017 13:50

4.5u ex vliegen en vliegveldperikelen? Dan prefereer ik helemaal de auto, ben net terug uit Schöneben (ligt op ong dezelfde hoogte), dat doe ik makkelijk in ong 8u.

Inmiddels al een paar keer met het vliegtuig naar Oostenrijk geweest. Aangezien ik alleen reis en op wintersport ga ga ik echt nooit meer met de auto!
Alles zo gemaakt dat het rolbaar is, heb de foto al eens gepost maar hierbij dan nog een keer de trolley voor snowboard of ski`s:

null

voor de kosten maakt het niets uit voor mij, maar de enorme tijdwinst is het mij meer dan waard! binnen 6 uur sta ik op het balkon van mijn hotel. zonder files en slecht weer onderweg. super relaxed. ( vliegticket, extra bagage toeslag en taxi ter plaatsen voor € 250,00 )
Het zou zeker misschien wel goedkoper kunnen maar dit bevalt zeer goed. In April ga ik weer! Huren op locatie kan voor mij niet uit, ik kan nergens voor twee weken huren voor € 50,00 !
Grote trolley met wielen en uitschuifbaar handvat, daarop kan ik de schoenentas zetten. rugzak met wat kleine zaken en reispapieren.
andere hand de ski trolley. vanaf parking schiphol naar bus — aankomsthal alles inleveren, en geen last meer dan.
Innsbruck vanaf de band direct naar buiten in de Taxi, naar hotel. slepen en sjouwen…??? valt heel erg mee hoor!

MvG Hans

Neerslag maakt niet gelukkig, gelukkig maken ze sneeuw...

Ik heb redelijk wat ervaring met het al of niet meenemen van ski’s en schoenen in het vliegtuig. Het hangt van het soort vakantie af. Gaan we naar één bestemming, dan huren we het materiaal ter plaatse. Maar gaan we een aantal weken met een huurauto rondtrekken langs verschillende wintersportbestemmingen, dan nemen we altijd onze spullen in het vliegtuig mee. In dat geval is op iedere bestemming huren en na een aantal dagen weer inleveren lastig en tijdrovend. Van het gesjouw zoals Ruud beschrijft hebben we ook niet zo veel last. We nemen een taxi naar en van Schiphol. En op de bestemming hebben we een huurauto. Eén keer hebben we op de terugweg de trein van Schiphol naar Hilversum genomen. Met 2 koffers, 2 skisets, 2 schoenentassen en 2 stuks handbagage. Dat werd uiteindelijk een onvergetelijke gebeurtenis. Door een brand langs de spoorlijn bij Crailo tussen Weesp en Hilversum reden er nauwelijks treinen. Na enige tijd werden we met al onze spullen in een trein geperst. Het leken wel aziatische toestanden. We hingen nog net niet aan de deuren. Maar het werd nog erger (lees leuker). Een halte verder (Rai) stond het hele perron vol met vrouwen behangen met grote hoeveelheden tassen. Er was namelijk huishoudbeurs. De deuren gingen open en, alsof ze zoiets iedere dag deden, begon NS-personeel de vrouwen de overvolle trein in te persen. Dat lukte uiteindelijk wonderwel, maar het duurde tot Bussum voordat we in staat waren om met onze bagage van de linkerzijde van de trein naar de rechterzijdete gaan. Het was vermakelijk en er werd heel veel gelachen. En, iedereen wilde weten waar we geweest waren. Dat had ik in een trein nog nooit meegemaakt.

Schitterend betoog over hoe het openbaar vervoer een totaal falende methode van reizen betreft. Chapeau! :)

Ha! Binnenkort weer een keer naar Arosa met het vliegtuig. Dacht er even aan om mijn ski’s “gewoon” mee te nemen. Toch aan het twijfelen ivm al het overstappen. Nu weet ik het helemaal zeker, gewoon huren! :)

Haha wat een leuk verhaal, en begrijp helemaal wat je bedoeld! Vroeger vaak met de trein naar Oostenrijk geweest. Vaak moesten we dan 5 a 6 keer overstappen en je was verplicht om je stoel in de trein te reserveren, leuk en goed idee zou je denken. Het leuke was dan als je trein vertraging had, en dan na een hoop gesleep met je bagage en skis net voor je neus jou volgende, gereserveerde, trein wegrijd. Ja dan word het wel ff puzzelen om te kijken welke trein je dan weer moet nemen. Dat lukte altijd wel, maar je gereserveerde plek was dan ook vergeven, en aangezien je niet de enige reiziger bent die zn aansluiting heeft gemist zit je dus in een bomvolle trein met een paar ski`s in je nek. Maar al met al wel vaak genoten van deze vorm van reizen.

*bericht bewerkt door Jethro op 04 feb 2017 07:28

Ik ga dit jaar voor het eerst met het vliegtuig naar de sneeuw en neem mijn ski’s mee. Ik ben benieuwd. Op zich heb ik al wel vaak gereisd met een grote golfbag en dit lijkt me net zoiets.

Ik heb een grote snowboardtas gekocht waar alles inkan. Ski’s, stokken, schoenen en helm. Ik moet nog even wegen, maar er kan ook nog wel wat kleding bij denk ik. Op het aankomstvliegveld een auto gehuurd voor de hele week, en dat was maar weinig duurder dan 2 x een taxirit. Al met al zie ik nu nog geen nadelen, maar goed, de tijd zal het leren.

Het kan zeker een gedoe zijn, maar sinds de kleine meegaat zijn de skies (in tas met wietjes) niet het lastigste, kinderwagen navette / bus in en uit is veel lastiger. Maar nu naar Les Arcs bevalt de Thalys erg goed, snelle rechtstreekse verbinding met de TGV vanaf Schiphol! Aan boord eten/drinken alles kan en je komt uitgerust op je bestemming.

Mooi verhaal. Het hangt natuurlijk helemaal van je bestemming af of het met vliegen of OV goed te doen is. Voor ons is vliegen ideaal, we wonen 5 min van Schiphol. Vorig jaar met Lufthansa naar Munchen gevlogen (1.20 uur vliegen, skies gaan gratis mee) en daar een VW-busje gehuurd (we zijn met 6 personen). 2 uur later waren we in ons appartement in Oostenrijk. Met wachten op de luchthaven er bij een reistijd van ongeveer 5 uur, je komt uitgerust aan en kan meteen de piste op. Buiten de schoolvakanties is dit zeer betaalbaar.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie