Stenen op de piste! Wat nu?

Rogier op 20 februari 2017· 2 reacties

null

We gaan door met de ‘domme’ vragen van de week. Blijf zeker doorkomen met deze vragen (stuur deze naar rogier@wintersporters.nl) want antwoorden zoeken en geven blijft leuk en nuttig. Deze keer de vraag:

Wat moet je eigenlijk doen als er stenen op de piste liggen?

Steentjes horen er soms bij

Natuurlijk dromen we allemaal van geweldige pistes zonder ook maar een steentje of aarde op of onder de sneeuw. Maar stenen en aarde op de pistes horen evengoed bij wintersport als de allerdikste dumps. Het is gewoon een gegeven dat je af en toe rotzooi kunt raken op de pistes. Dit kan komen door een dun sneeuwdek maar ook door steenslag van rotsen in de buurt. Voor mij geldt zelfs dat ik in de beste seizoenen meer stenen raak dan in matige seizoenen wanneer ik veel voorzichtiger ski. Een harde klapper op een steen kan het einde van je mooie ski’s betekenen of minstens een hele dure reparatie. Met een aantal tips kun je de schade op matige pistes voorkomen.

Niet remmen op stenen

Als je de ski’s aan ziet komen, of erger, je voelt dat je over steentjes heen schraapt, rem dan niet. En dit is vaak in tegenstelling tot je instinct. Laat je ski’s door glijden. Als je echt moet remmen, rem dan rustig (sneeuwploeg). Want als je hard remt druk je de ski’s juist in de stenen en heb je veel kans dat je je staalkanten beschadigt. Probeer je ook zo licht mogelijk te maken. Dus gewoon rechtop doorskiën en stoppen met hard carven.

null

Rustig skiën of boarden

Als je op een piste komt waar je ziet dat er wat stenen liggen of het sneeuwdek wat dunner is, haal de vaart er ook uit. Ga rustiger en wat minder sportief skiën, want hoe meer kracht je zet hoe meer je je ski’s zult beschadigen. Dus ski ook hier rustig rechtop en met weinig kracht door de bochten.

Niet rutschen

Probeer ook niet te rutschen. Als je rutscht dan trek je je staalkanten lange stukken over de sneeuw. Elk steentje zal zich hard in de staalkant van je ski trekken. Hoe minder je rutscht hoe minder je je ski’s beschadigt. Beschadigingen in de lengterichting zijn minder ernstig dan in de breedterichting van een ski, en al rutschend zul je meer krassen oplopen in de breedte.

Materiaal goed onderhouden

Als het belag van je ski’s en snowboard goed onderhouden is, dan zal het raken van een steentje veel minder een probleem zijn dan wanneer je belag is uitgedroogd. Een goed onderhouden base van je materiaal zorgt er dus voor dat stenen en aarde een minder groot probleem vormen. Ook als je een klein gaatje hebt geskied, repareer deze, want als je op dezelfde plek weer wat raakt heb je veel meer kans op ernstigere beschadigingen.

De zijkant van de piste

Als de sneeuw wat wordt afgeschraapt op de piste dan zul je midden in de piste de minste sneeuw en de meeste stenen vinden. Het slimste is om juist aan de zijkanten van de pistes te gaan skiën want hier zal meer opgehoopte en losse sneeuw liggen. Je hebt minder kans dat je hier een vastzittende steen raakt.

null

Niet al te bang

En last but not least. Ski op een matig besneeuwde piste rustig, voorzichtig, maar niet al te bang. Juist door teveel te remmen en teveel op te letten wil het wel eens misgaan. Probeer een nette lijn te vinden waar de sneeuw het schoonste is en hou je al rustig skiënd aan die lijn. En vergeet niet, ski’s zijn gebruiksproducten die heel goed onderhouden kunnen worden. Laat je vakantie niet verpesten door een steentje op de pistes.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Als je de ski’s aan ziet komen… ?

Hahah dan zal er meer aan de hand zijn dan een steentje?

Verder prima uitleg hoor @rogier?

LA NORMA😍☃️

Ik zou eens graag de skis van Candide Thovex zien na een filmpje…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie