Wisselvalligheid troef, het zuiden zon

Roel op 20 februari 2017· 22 reacties

Saalbach - Hinterglemm, via @michelr
Saalbach - Hinterglemm, via @michelr

Strakblauw, niet té warm en dus droomcondities. Dat hadden we gisteren op heel veel plaatsen. Het was genieten op de 5 tot 20cm sneeuw die van vrijdag op zaterdag in Oostenrijk viel, maar ook waar nisk viel had iedereen een heerlijke wintersportdag. De komende dagen wordt uit een ander vaatje getapt.

Mooie dag als gisteren zeldzaam

Zo’n mooie dag als vandaag wordt de komende dagen moeilijk. Het hele Alpengebied was zo goed als wolkenvrij en op ons weerfoto topic verschenen dan ook weer prachtige foto’s:

Zermatt, via @CJAHulskamp
Zermatt, via @CJAHulskamp

Uitzicht op Saalbach en Hinterglemm, via @michelr
Uitzicht op Saalbach en Hinterglemm, via @michelr

Blijf ze deze week vooral uploaden zodat we iedereen goed kunnen informeren over de condities. Want het zal niet overal zo mooi blijven. Vanochtend is er in Oostenrijk al wat lichte sneeuw gevallen, met in de loop van de dag weer betere condities maar de trend wordt daarmee gezet.

Morgen alleen hogerop sneeuw in Oostenrijk

Morgen wordt in Zwitserland en Oostenrijk een vervelende dag! Vannacht begint het te regenen beneden 1700 meter en morgen blijft het grijs en miezerig! Gelukkig vallen er geen hele grote hoeveelheden maar fijn is anders. Boven 1700 tot 1800 meter valt 5 tot 20 centimeter.

Alleen de hogere gebieden hebben morgen sneeuw, zoals in St. Christoph am Arlberg (webcam vanochtend)
Alleen de hogere gebieden hebben morgen sneeuw, zoals in St. Christoph am Arlberg (webcam vanochtend)

Woensdag en donderdag nog vrij goed?

Daarna blijft het wisselvallig in de noordalpen maar woensdag en donderdag lijken er overdag nog redelijk vanaf te komen. Het blijft zacht maar de neerslag blijft mogelijk net buiten de deur boven Duitsland hangen. In Frankrijk en Italië is van neerslag al zeker geen sprake. Daar heeeft iedereen nog gewoon een prachtige wintersportweek met veel zon. Het is wel zacht, pas boven 2000 tot 2500 meter vriest het.

Eerste reisdag

Dan de vrijdag want dan is de eerste massa van de carnavalsvakantie onderweg richting de Alpen. Een groot neerslaggebied trekt via Duitsland naar de Alpen waar de reizigers vrijdag de hele dag last van kunnen hebben. Ook op de snelwegen in het oosten van Frankrijk, al lijkt het daar iets minder nat te worden.

Volgens de laatste berekening lijkt de koudere lucht wat later in te stromen, waardoor het onderweg wellicht meevalt met de sneeuwperikelen. Goed nieuws voor onderweg, maar in de Alpen betekent dit dat het vrijdagochtend waarschijnlijk eerst regent beneden 1500 meter, met in de loop van vrijdag een dalende sneeuwgrens tot in de meeste dalen. De meeste sneeuw verwacht ik in het noorden van Zwitserland en in Oostenrijk. Boven 1500 meter zo’n 20-30 centimeter, in de dalen wat minder afhankelijk van wanneer de kou instroomt.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

In Frankrijk zijn de hoeveelheden een stuk onzekerder, sommige berekeningen zijn namelijk een stuk droger net als in Italië. Hierboven de actuele sneeuwverwachting voor vrijdag. De komende dagen zal dit nog best kunnen veranderen. We houden de vinger aan de pols.

En daarna?

Op termijn lijkt de rust terug te keren met zachtere lucht en droger weer, maar misschien nog niet die zaterdag. De berekeningen lopen dan al flink uiteen, met volgens het ene model nattigheid van een warmtefront. Daarachter zit de zachte en drogere lucht. Het andere model laat het zaterdag ‘droog opklaren’. In beide scenario’s volgt er wat droger weer. Het zou een mooie start zijn van de tweede krokusweek maar de onzekerheid is vrij groot. Wordt vervolgd!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@roel Je zegt dat zaterdag het ene model (als ik het zelf goed zie het europees model toch?) nattigheid van een warmtefront heeft, wil dat dus zeggen regen en geen sneeuw? of is over die eventuele sneeuwvalgrens (nog) niets te zeggen? (ik zit dan in Hinterglemm).

Wij gaan volgende week naar Val Thorens. Gaan we met zijn allen in de regen belanden?

@Nickj81, dat is het Amerikaanse model. We gaan dan eigenlijk speculeren omdat we niet weten welk model gelijk krijgt, maar regen betekent hogerop sneeuw. Bij het Amerikaanse model zou dat vanaf een hoogte van 1800 meter zijn.
@vickydirkenlena volgens mij heb ik dat nergens geschreven. Op een hoogte waarop Val Thorens ligt is dat sowieso onwaarschijnlijk

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel ik had het helemaal niet tegen jou, hoor. Ik ben maar een leek die kijkt naar de website en de geforecaste temperaturen voor volgende week en dan lijkt de nulgradengrens behoorlijk hoog te liggen.

*bericht bewerkt door vickydirkenlena op 20 feb 2017 10:22

Best wel ongelijk verdeeld deze winter. Noordalpen lekker vaak sneeuw, rest pikt veel minder tot niets mee.

Lijkt een trend, maar het is niet anders.

Tijd voor een uitpakparty?!

Het zou wel heerlijk zijn als er vrijdag en zaterdag een flinke hoeveelheid sneeuw valt. Fijn voor de rest van de week.

De krokus vakantie ziet er op dit moment ook niet heel erg droog uit.

Not all who wander are lost

De krokus vakantie ziet er op dit moment ook niet heel erg droog uit.

Edwin. op 20 feb 2017 12:06

GFS geeft voor de Haute Savoie aardig wat sneeuw (vanaf 28 februari e.v.). Nog ver weg en onzeker, maar geeft mij hoop voor de week vanaf 4 maart in die regio…

Dat wordt billenknijpen tot het weekend! Ik volg het weerbericht op de voet

Spannend. Ik hoop alleen dat het toch kouder wordt in livigno. Ik merk ook dat er inversie op komst is in Livigno tegen zaterdag? Op 2800m positieve temperaturen en op 1800m is het 0 graden. Of zijn dit de perikelen van het nog niet 100% zeker zijn van de voorspellingen?

@Nico S dat klopt. Als die hogedrukuitloper inderdaad boven de Alpen komt te liggen kan er een inversie optreden. Dat het na vrijdag weer zachter wordt is vrijwel zeker, maar het is niet zeker of het zonnig blijft en de inversie intact blijft.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Livigno komt vast goed want daar gaan wij ook heen en meestal heb ik geluk LOL.

@Roel volgende week gaan we naar Hochzeiger im Pitztal. De afgelopen weken zie ik regelmatig sneeuw/neerslag kansen voor dit gebied. Echter valt dit niet of nauwelijks. Wel in omliggende gebieden. Hoe kan dit.Hochzeiger valt toch onder de Noordalpen?

@gerbenvandijk Hochzeiger ligt behoorlijk inneralpien. Sneeuw uit het noorden wordt merendeels afgevangen door de regio Reutte / Zugspitz Arena. Vanuit het zuiden ligt de Alpenhoofdkam in de weg. Zie ook
https://www.wintersport.nl/skigebieden/hochzeiger/sneeuwzeke…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Als er niet snel sneeuw valt en koud wordt, dan vrees ik voor de kwaliteit van de pistes. Hogerop in het skicircus is het perfect, maar o.a. de Kohlmaisafdaling is echt slecht aan het worden.

Hoop leuke afdalingen goed waarbij de kwaliteit goed was, hopende dat alles mee gaat vallen morgen.

null

@Michelr een week of 3 geleden vond ik dat de Kohlmaisabfahrten na de beneden als relatief slecht werden ten opzichte van de rest van de dalafdalingen. Oke het is volledig zuidkant maar de Schonleitenabfahrt was daar in tegen erg goed de hele dag.

@Tim., klopt ben nog niet van de Bernkogel geweest maar de Schönleiten was ook nog goed tot bijna perfect, ondanks dat het een zuidkant is. Wat me vooral opviel is dat vanaf het middenstation van de Kohlmaisgipfelbahn het slecht wordt, in begin valt het nog mee maar twee bochten voor de Maisalm tot de Hintertagalm erg slecht is.

Maar dan ook heel erg, dat was al vanaf vanochtend 10 uur.

Nieuwe run wederom vrij veel neerslag volgende week. Blijft volgende week, maar wel iets om te blijven volgen. Vanaf vrijdag immers al neerslag/wisselvalligheid. Hoop voor de mensen die gaan dat het meevalt met de wind. Overigens lijkt de sneeuwgrens wel te dalen. Let wel: dit veranderd uiteraard nog wel een aantal keer

null

Not all who wander are lost

Bedankt weer. Altijd spannend om te volgen. Al lijkt het mij super om een dikke nordstau oo het menu te hebben! Maar dat is natuurlijk minder voor iedereen die er nu is.

Regen in Kleinwalsertal

Waaromheeftnederlandgeenbergen:-)

Ons pension ligt op 1.800 m in Damüls; uit het raam kijkend vannacht zag ik een lekker pak verse sneeuw. Helaas is het weer weggeregend. Dit hebben we hier in ruim 20 jaar nog nooit meegemaakt.

mama on a mission in the snow

Laat de sneeuw maar komen, zijn volgende week zaterdag weer in het Zillertal…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie