Californische skigebieden verzinken in de sneeuw

Roel op 20 februari 2017· 19 reacties

Lake Tahoe, via @StormchaserUKEU/Jennifer Mariahardy
Lake Tahoe, via @StormchaserUKEU/Jennifer Mariahardy

De skigebieden in Californië verzinken onder de sneeuw. Al maandenlang trekken hier actieve storingen over die veel neerslag geven. Zoveel dat de ernstige droogte bijna tenniet is gedaan, en er in de bergen sinds jaren niet meer zoveel sneeuw heeft gelegen.

Neerslagtekort

Meer dan vijf jaar kampte Californië met neerslagtekorten die de afgelopen jaren tot grote problemen hebben geleid. Niet alleen hadden boeren problemen en was het een tijd lang verboden je auto te wassen, ook belangrijke rivieren en meren kwamen bijna droog te staan. Hieronder het verschil in waterstand van Lake Oroville tussen nu en vóór de grote regenval:

">27 januari 2017

Inmiddels hebben we veel over de dreigende damdoorbraak gehoord van ditzelfde Lake Oroville. Het neerslagtekort wordt namelijk met grof geweld weggewerkt, ook deze week nog. Ik sluit nieuwe overstromingen niet uit!

Een voordeel is dat de neerslag in het hooggebergte als sneeuw omlaag komt, anders was de ellende niet te overzien geweest. Vergelijk de sneeuwbedekking van 15 februari 2015 maar eens met die van dit jaar.

15 februari 2015
15 februari 2015

14 februari 2017
14 februari 2017

Skiën tot 4 juli

Dit alles betekent dat ze in de hele Rocky Mountains nu al een geweldig seizoen meemaken. Veel beter dan in de Alpen. Vele meters sneeuw zijn hier de afgelopen maanden gevallen en het seizoen is nog niet eens ten einde. De Sierra Nevada ten zuiden van de Rockies in Californië doet daarin volop mee.

Met meer dan 11 meter sneeuw is Mammoth Mountain van plan het skiseizoen te rekken tot 4 juli! Ongekend voor een skigebied op de breedtegraad van de Costa del Sol.

Zwakke La Niña

Opvallend is dat deze gigantische sneeuwval niet het resultaat lijkt te zijn van La Niña, het fenomeen met de afwijkende zeewatertemperatuur voor de kust van Zuid-Amerika. Zie dit blog van oktober.

La Niña stelde deze winter weinig voor
La Niña stelde deze winter weinig voor

De La Niña was deze winter maar zwak aanwezig. De oorzaak van alle sneeuw lag meer in een toevallige samenloop van omstandigheden, genaamd de Pineapple Express.

Pineapple Express

Deze term staat voor een aaneenrijging van depressies die op de Amerikaanse westkust botsen. Eén zo’n lagedrukgebied vanaf de Stille Oceaan kan al grote hoeveelheden sneeuw opleveren, laat staan meerdere van dit soort storingen.

null

De NASA-satelliet bracht dit fenomeen afgelopen vrijdag heel mooi in beeld. Terwijl een actieve storing al voor veel neerslag zorgde tegen de Californische westkust, lag een nieuwe depressiekrul alweer klaar boven de Stille Oceaan.

Als dit zo doorgaat, en dat doet het deze week, dan gaat Mammoth Mountain die 4 juli wel halen…

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

De Rocky mountains in Californië?

Disturbing the peace since 1975

Wauw!!

@Hubert De Sierra Nevada in Californië ligt afzijdig van de Rocky Mountains maar profiteert van dezelfde weerstroming. Ik zal het aanvullen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Tsjonge wat een sneeuw en neerslag. Prettig dat het enorme water tekort nu lijkt opgelost in Californie, maar het moet nu niet doorslaan…

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Ik merkte het een paar weken geleden al op in de reacties. Mammoth mountain zat toen al aan een record aan sneeuw voor Januari en de maand was pas op 2/3e of zo.
Bizar.

Gevolg is trouwens ook dat er van het weekend 0.65" aan regen viel in Death Valley, was ook al 65 jaar geleden dat zo’n hoeveelheid gehaald werd op 1 dag.

1 land noordelijker hebben ze deze vakantie ook al regelmatig wegen voor meerdere dagen moeten afsluiten wegens lawines of lawinegevaar, o.a. Highway 1 (trans-Canada highway) bij Field en rondom Saskatchewan river crossing. Krijg je met een behoorlijk omleiding te maken ;-)

Doe volgend seizoen maar weer eens zo veel sneeuw in de Alpen

*bericht bewerkt door roberthoogenboom op 20 feb 2017 14:04

Mammoth gekampeerd en gehiked in juli 2009. Heet en amper wat sneeuw te vinden. Vind dit bizar dus!

Bizar veel sneeuwval daar op dit moment. Jackson Hole (dacht ik) is zelfs een weekend afgesloten geweest. In ander gebied in 1 week meer dan 3 meter sneeuw!

Ik ben deze zomer nog in Mammoth Mountain geweest

Top of Sierra in de zomer

null

En dit is het nu

null

De top van de boom boven op de top is nog maar net zichtbaar.

Sneeuw op de top: 8.89 meter
Sneeuw in het dal: 4.77 meter

Jackson Hole (dacht ik) is zelfs een weekend afgesloten geweest.

Marijnt op 20 feb 2017 18:01

Dat was door stroom storing

The older I get, the better I was

Jackson Hole Mountain Resort is CLOSED after 17“power poles” were knocked down by 100+ mph winds and heavy snowfall last night.

Ook Noordelijker is het bizar wat er aan sneeuw is gevallen. Zelfs alle wegen van en naar Vancouver waren een dag gesloten wegens ijzel en sneeuw. En dat terwijl er in Vancouver normaal gesproken helemaal niet veel sneeuw valt. Ik ben benieuwd of de gletsjer in Whistler in september open is dit jaar, misschien dat het seizoen daar nog verder verlengt kan worden met de immense hoeveelheid sneeuw die er dit jaar gevallen is. In die periode hopen we namelijk een week of 3 door de rockies te trekken en een dagje boarden zou dan nog wel erg leuk zijn.

Born to Ride

Verzinken in of onder de sneeuw? ;-)

@Roel super leuk dat je hierover blogt! Ik vraag me af of je ook eens een blog kunt maken/hebt gemaakt over het klimaat in de Alpen voor de écht langere termijn. Dus hoe we er qua sneeuwhoeveelheden en temp ervoor staan tov van pakweg 20 en 10 jaar geleden en waar de toekomst lijkt heen te gaan.

Ben benieuwd!

*bericht bewerkt door Gaston op 22 feb 2017 23:14

Tijd voor een uitpakparty?!

@Gaston, die vraag heb ik @Roel ook eens gesteld. Toevallig kwam ik dit (http://www.snowchamps.nl/nieuws/klimaatonderzoek-voorspelt-e…) bericht tegen: Zwitsers onderzoek dat tot de conclusie komt dat het in 80 jaar afgelopen is. Ik kon niet zo snel achterhalen wat en hoe precies onderzocht is e/o het een instituut met beetje reputatie is, hopelijk kent @Roel ze.

*bericht bewerkt door Sndr op 23 feb 2017 07:36

Kijk @Sndr, zoiets is al leuk om te lezen (niet om mee te maken).

Maar toch blijft de vraag dan eigenlijk staan want ik ben zeer benieuwd naar hoe we staan tov vroegah en de komende jaren. Kan t antwoord eigenlijk al raden maar Roel weet t leuk inzichtelijk te maken met foto’s en grafieken etc. En wellicht zijn er trends zichtbaar per alpenland enzo.

Tijd voor een uitpakparty?!

Staat genoteerd @Gaston en @Sndr. Kan alleen eventjes duren omdat ik volgende week zelf op vakantie ben.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Truckee, CA (omgeving Lake Tahoe):

http://youtu.be/sFWJqEfhWW0

(o.a.) de 1e tegenligger sluit ook mooi aan op de blog van @rogier over rijden in de sneeuw ?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie