Overnachten in een iglo

Lieke op 21 september 2017· 2 reacties

null

Nog nooit ben ik zo blij geweest met een toilet. Het wc-hokje achter de iglo’s is namelijk de enige verwarmde ruimte in het iglo dorp waar we overnachten. Onze skischoenen hebben we daar na een heerlijke dag skiën in het grote skigebied van SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental alvast maar stiekem neergezet, want anders krijgen we die morgenochtend vroeg natuurlijk nooit meer aan. Bij het inchecken aan het eind van de middag vertelden ze dat de temperatuur in de iglo’s meestal constant blijft rond -2 graden. Nou dat valt wel mee toch, als je bedenkt dat het buiten zo rond -15 graden wordt vannacht?

null

Voetenwarmers

We slapen dus niet in ons appartement, maar in een iglo op de berg. En dat is even aanpassen. Gelukkig ligt er een dikke slaapzak op een enorm matras. En er liggen rendiervellen op het matras die er niet alleen echt uit zien, maar ook echt ruiken. Op de slaapzak liggen voetenwarmers. Warme voeten in een dikke slaapzak, dat lijkt me heerlijk vannacht! Maar helaas, tijdens de eerste uitleg vertellen ze dat de voetenwarmers voor de volgende ochtend zijn als je een poging doet om je bevroren schoenen aan te trekken. Nou ja, schoenen kunnen we het niet echt noemen, want op de meeneem-lijst stond dat enkel snowboardschoenen of moonboots warm genoeg zijn. Die heb ik niet, dus heb ik de lompe winter wandellaarzen van m’n moeder geleend.

null

Uitkleden bij -15 graden…

We krijgen een rondleiding door de prachtige iglo’s en bekijken de kunstwerken van ijs op het plafond of in de vloer. Een levensgrote bizon, een enorme hagedis, beren en andere alpendieren zijn hier de hele winter te zien. Na de rondleiding staat er in het ijsrestaurant een fondue voor ons klaar. Vervolgens maken we een mooie wandeling met fakkels die de natuur om ons heen iets verlichten, zodat we net kunnen zien waar we onze voeten neerzetten en ook nog de hemel met ontelbare sterren kunnen zien. Als het na het kampvuur en roosteren van marshmellows tijd is om naar bed te gaan wordt het toch wel een beetje spannend. Hoe koud zal het zijn? Netjes volgen we natuurlijk de instructies van de gidsen op. Het schijnt dat we met zo min mogelijk kleding in onze dubbele slaapzak moeten gaan liggen, want als we onze warme Peak Performance pakken aan zouden houden, zouden we bevriezen omdat de slaapzak dan koud blijft. Maar hoe doe je dat, je uitkleden als het buiten -15 graden is en het in de kleine iglo toch zeker wel kouder dan -2 graden aanvoelt? We kruipen in de fleece slaapzak en dan in de dikke slaapzak en worstelen ons uit de vele lagen kleding die we aan hebben. De kleding stoppen we onderin de slaapzak bij onze voeten, zodat deze morgenochtend niet bevroren zal zijn… We zetten een muts op en de slaapzak gaat dicht tot een kiertje…heel romantisch zo naast elkaar.

null

Sterrenhemel

Stiekem ben ik wel een beetje opgelucht als ik ‘s ochtends wakker word, even beweeg in m’n slaapzak en voel dat het nog redelijk warm is. De voetenwarmers die de nu zelfs aantrekkelijke winterwandellaarzen voorverwarmen zijn ideaal. Met warme voeten huppel ik naar het verwarmde toilet. De eerste zonnestralen van de dag komen door de deur heen. Gisteravond was al mooi met de schitterende sterrenhemel, maar nu, middenin een verlaten skigebied waar nog niemand te zien en te horen is en de zon langzaam opkomt boven de berg, sta ik even stil om te genieten van het moment. Wat is dit een gave ervaring! De fakkeltocht, de prachtige sterrenhemel bij het warme kampvuur, het wakker worden in de iglo en beseffen dat de kou best mee valt en de zonsopkomst in een wonderschoon nog uitgestorven skigebied… Ondanks de kou zou ik het zo weer doen!

Lieke

Mooi verhaal! Ik heb me altijd al afgevraagd hoe het zou zijn om daar een nachtje te slapen! Staat vanaf nu op het to-do lijstje!

Ahhh, Herinneringen aan winterkamperen dienen zich aan. Het uitkleden en in onderbroek in de slaapzak duiken was wel een actie die erg snel heel efficient ging. En dan wakker worden met een tent die aan de binnenkant wit is, van het uitgeademde vocht. Een sneeuwbui omdat maatje tegen het tentzeil tikt… Heerlijk heerlijk.

Zo’n iglo lijkt me supertof. Maar ik vrees dat ik vrouw en kinders daar nooit een hele nacht in krijg. :-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie