Laatste vakantie voorbij? Wat doe je met je materiaal

Rogier op 07 maart 2017· 32 reacties

null

Terwijl het ski-seizoen nog niet is afgelopen - persoonlijk vind ik zelfs dat het beste seizoen nog voor de deur staat - is het wintersportseizoen voor velen van jullie na de voorjaarsvakantie afgelopen. De ski’s gaan de zolder op, de schuur in en jullie zullen je klaar gaan maken voor het voorjaar en de zomer. Maar om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je mooie skispullen, en volgend jaar zonder stress aan het nieuwe wintersportseizoen te kunnen beginnen hier wat tips:

Ski’s

  • Controleer je ski’s over de gehele lengte. Kijk of er geen gaten in het belag zitten. Of je staalkanten nog oke zijn en of je ski nergens delamineerd. Heb je hier zelf de kennis niet voor? Breng je ski’s dan even naar een goede shop.
  • Mocht het belag niet meer goed zijn of de staalkanten beschadigd of braampjes hebben, breng je ski’s dan weg naar een goede reperateur.
  • Als je ski’s nog helemaal perfect zijn zet de ski’s dan in een dikke laag wax voordat je ze weg zet. Hou de staalkanten wax vrij om roestvorming te voorkomen.
  • Als je zelf niet waxt, laat je ski’s dan waxen voordat je ze opbergt om uitdrogen van het belag te voorkomen.
  • Zet je ski’s weg op een droge plaats waar het niet te heet wordt. Let vooral op dat je je ski’s niet naast hete verwarmingsbuizen, op hete zolders of andere plekken waar het erg warm kan worden neerlegt.
  • Mocht je de ski’s opruimen in een skitas, liever niet trouwens, verzeker jezelf er dan van dat je ski’s en tas kurkdroog zijn voordat je je spullen opbergt. Anders zullen je staalkanten verroest tevoorschijn komen volgend seizoen.
  • Het is sowieso verstandig om de bindingen van je ski’s te laten controleren in een skiwinkel. Dit kun je laten doen als je je ski’s wegbrengt voor een wax-beurt.

null

Schoenen

  • Net als bij je ski’s is het goed om je schoenen even goed te controleren. Controleer het loopvlak van de schoen. Is dit nog recht? En kijk of je schoen en buckels nergens beschadigd zijn. Als dat wel zo is, neem je schoenen dan mee naar een specialist.
  • Droog je schoenen goed. Haal de binnenschoen uit de schoen. Haal het zooltje uit de binnenschoen en laat dit alles een paar dagen drogen. Doe daarna alles weer netjes in elkaar.
  • Klik je schoenen netjes vast voordat je ze wegzet zodat de schoenen de goede vrom behouden. Zet ook het klittenband netjes vast.
  • Lees hier meer over hoe lang skischoenen mee gaan.

null

Kleding

  • Controleer je zakken en je gehele kleding op vlekken en op gaten. Eventuele gaten, slecht lopende ritsen en andere probleempjes kun je nu nog makkelijk laten repareren. Ook kun je nu mooi genieten van de uitverkoop mocht je kleding echt op zijn.
  • Was je kleding! Dit is goed voor buitensportkleding. Lees hier alles over het wassen van je skikleding.
  • Let bij donskleding op dat het op een plek ligt waar er niets op de kleding ligt en waar het de ruimte heeft. Dons dat in de verdrukking zit zal aan kwaliteit inboeten. Zonde van deze dure kleding.

Handschoenen

  • Controleer de naden van je handschoenen of deze geen reparatie nodig hebben. Bij mij slijten handschoenen erg hard en heb ik vaak naald en draad nodig om mijn handschoenen wat op te frissen.
  • Heb je leren handschoenen dan kan het invetten de levensduur van je handschoenen behoorlijk verlengen.

null

Helm

  • Ook als je niet gevallen bent is het inspecteren van je helm niet dom. Een helm die tijdens de reis in de verdrukking heeft gelegen kan wel eens flink beschadigd zijn. Bij twijfel: vervangen!
  • Controleer ook de leeftijd van je helm. Kan deze volgend jaar nog een jaartje mee? Aangeraden wordt om je helm tussen de 3 en 5 jaar te vervangen. Beter dat je nu al weet dat je je helm moet vervangen dan dat je daar volgend jaar pas achter komt.

Skibril

  • Zorg dat je je skibril goed droogt. Voordat je deze opbergt.
  • Maak de lenzen van je skibril met een speciaal lensdoekje droog en schoon voordat je deze opbergt.

Bergen jullie al je skispul altijd netjes op? Misschien ben ik iets vergeten om te noemen of hebben jullie aanvullingen voor deze lijst?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Handige blog weer, misschien als kleine aanvulling de staalkanten invetten met een zuurvrije vaseline, dit om er 100% zeker van te zijn dat ze absoluut niet gaan roesten.

Born to Ride

@Rogier

Wat ik mis bij de uitleg over de ski’s: zet je ze best opzij in elkaar geklikt of bewaar je ze beter uit elkaar?

@Denis Ik heb mijn ski’s in-elkaar geklikt rechtop staan.

Click. Click. Peace

Ook je rugtas legen en schoonmaken. Nu is het moment om afscheid te nemen van overjarige zonnebrandcrème, lippenbalsem die aan vervanging toe is etc. En denk ook aan de krummels van koekjes, boord, etc. Erg aantrekkelijk voor muizen, die ruimen dat wel voor je op maar voor je tas is dat dan weer minder.

Batterijen uit de pieps en deze zo opbergen dat je deze volgend jaar niet vergeet.
@Denis ski’s in elkaar geklikt maar wel met bandjes vastgezet. Door de bandjes komen de skies niet met de kanten tegen elkaar. Mij is ooit verteld dat door kleine trillingen (en die kunnen al ontstaan door het dichtgooien van een deur o.i.d) de kanten daardoor kunnen beschadigen. Misschien wat paranoide maar ‘better safe than sorry’

@skibeest Hele goede tips over de rugzak!

Click. Click. Peace

@Rogier Waarom laat je de kanten vrij van wax? Zelf ga ik naar het skiën juist met een blokje wax lange de staalkanten (na deze met een doek gedroogd te hebben) om roestvorming te voorkomen. De ski’s gaan daarna vrijwel altijd in een tas voor de reis naar huis. Thuis worden ze gedroogd en meestal dezelfde dag opnieuw gewaxed. Aan het eind van het seizoen wordt er niet geschraapt en geborsteld. Waxen heeft ook wel eens na een paar maanden plaats gevonden. Nooit last van roestvorming gehad

Ik heb onze ski’s gisteren geslepen en ook gewaxt. Kanten zijn vrijgemaakt van de wax maar ik heb nog geen schraper over het belag gehaald. Adviseer je om dit pas voor de volgende skitrip te doen? Of kan ik ze nu alvast schrapen?

Piste riderrrrr

Gelukkig gaat dit over skiërs. Ik als snowboarder stop niet en ga lekker indoor verder. ;)

Übung macht den meister!!!

“Aangeraden wordt om je helm tussen de 3 en 5 jaar te vervangen”

Waarom eigenlijk? Ik heb mijn helm nu een jaar of 10 minstens, en er lijkt niets mee aan de hand.

Na 3 a 5 jaar hebben de meesten van ons de helm dus 3 a 5 weken gebruikt (en de gelukkigen 6 a 10 weken). Waarom zou een helm dan al niet meer goed zijn?

“Aangeraden wordt om je helm tussen de 3 en 5 jaar te vervangen”

Waarom eigenlijk? Ik heb mijn helm nu een jaar of 10 minstens, en er lijkt niets mee aan de hand.

Na 3 a 5 jaar hebben de meesten van ons de helm dus 3 a 5 weken gebruikt (en de gelukkigen 6 a 10 weken). Waarom zou een helm dan al niet meer goed zijn?

KarelJansma op 7 mrt 2017 11:41

Uitharding/uitdroging van de materialen. Bij een impact kunnen materialen dan versplinteren ipv absorberen…

Born to Ride

@Mattias123 Uitharding en/of uitdroging is vooral een probleem voor de goedkopere helmen. Voor de betere helmen speelt wel maar duurt het aanzienlijk langer voordat er problemen kunnen ontstaan. Desalniettemin is het een goede zaak regelmatig je helm te controleren en bij twijfel te vervangen

@KarelJansma Wat @Matthias123 zegt en door gebruik en transport kunnen helmen onzichtbaar beschadigen. Dus daarom wordt dit aangeraden. Hier zit natuurlijk wel een flinke veiligheidsmarge in. Maar na tien jaar zo ik zeker wel een nieuwe helm op mijn hoofd zetten ;-)
@Patrick71 Als je het helemaal goed wil doen, doe het dan pas volgend jaar.

Click. Click. Peace

@skibeest Wax op staalkanten heeft geen/weinig zin. Vocht wat tussen de staalkanten en het belag zit kan zo helemaal niet meer weg en kan roest veroorzaken. Het klinkt alsof jij veel zorg aan je materiaal besteed en dus inderdaad de ski’s kurkdroog hebt, dan speelt dit minder (niet) maar als je materiaal niet helemaal kurkdroog is is het slimmer om geen wax op de staalkanten te hebben.

Click. Click. Peace

Leg je board - en ski’s denk ik ook - niet plat op de grond ivm de vorm / voorspanning die er op zit. Of staand of op de zijkant heb ik me laten vertellen.

@Balboa De voorspanning kan wel wat hebben volgens mij. Maar ik heb het op dezelfde manier geleerd inderdaad!

Click. Click. Peace

Is het belag van een ski en een snowboard van hetzelfde materiaal gemaakt? Ik laat mijn board altijd vóór het seizoen (slijpen en) waxen.
Dat kan ik dus beter nà het seizoen doen? Verslechterd de wax niet gedurende het jaar?
Het belag van een snowboard is toch polyethyleen? Dat ken ik van oude surfplanken, maar tenzij in weer en wind droogt dat toch niet uit? Zeker niet met een restlaagje wax erop?

*bericht bewerkt door Taan op 07 mrt 2017 15:23

@Taan Ja in dit verhaal kun in boards en ski’s met elkaar vervangen…

Click. Click. Peace

klaar zetten voor short ski met pasen :)

@ronaldvr Dat is het allebeste antwoord. Bij mij staan ze al klaar voor morgen ;-)

Click. Click. Peace

@Rogier veel plezier dan morgen. Helaas zit ik niet in de luxe positie :-(

@rogier en anderen, ik heb zelf best wel wat (merino)wollen technische kleding als sokken,liner van handschoenen, thermoshirtje en broek. De kleermot vindt wol erg lekker en houd van donkere kasten waar je niet zo vaak komt. (houdt niet van licht en verstoring) Voor je het weet heb je gaatjes in je kleren (en van die witte pluisjes).

Mijn tip is om deze kleding te wassen met een technisch wolwasmiddel met een natuurlijk middel tegen de kleermot, deze krijg je bij de outdoorwinkel. En af en toe een kleine inspectie te doen of er geen sporen zijn op je kleding.

*bericht bewerkt door Gaston op 07 mrt 2017 22:00

Tijd voor een uitpakparty?!

Nuttige blog weer! Gelukkig mag ik binnenkort nog een keer :D

https://cdn.wintersport.nl/forum/18/2ade976bf25de1d1f7f7f70a...

Ik berg mijn boards zo op… Zonder bindingen natuurlijk :)

A bad day of snowboarding still beats a good day in the office

Domme vraag: waarom beter niet je ski’s in een (droge) skitas bewaren?

@Jochemgerrits Omdat vocht daar heel makkelijk bij kan komen en maar langzaam weggaat. Dus veel meer kans op roestvorming. Als je zeer zeker bent dat alles (tas en ski’s) kurk en kurk droog zijn, alles op een kurk en kurkdroge plaats ligt dan kan het wel. Maar als je daar ook maar enige twijfel over hebt dan maar liever niet… Of met de zak open geritst.

Click. Click. Peace

@Mattias123 Uitharding en/of uitdroging is vooral een probleem voor de goedkopere helmen. Voor de betere helmen speelt wel maar duurt het aanzienlijk langer voordat er problemen kunnen ontstaan. Desalniettemin is het een goede zaak regelmatig je helm te controleren en bij twijfel te vervangen

skibeest op 7 mrt 2017 12:53

Goeie tip echter, als ik een nieuwe helm koop in de winkel weet ik niet hoe oud die helm is. Het kan misschien een helm zijn die gefabriceerd is twee/drie jaar geleden. Of moet dit ergens in de helm staan?

Skiën= 6 maanden voorpret en 6 maanden napret

@Mattias123 Uitharding en/of uitdroging is vooral een probleem voor de goedkopere helmen. Voor de betere helmen speelt wel maar duurt het aanzienlijk langer voordat er problemen kunnen ontstaan. Desalniettemin is het een goede zaak regelmatig je helm te controleren en bij twijfel te vervangen

skibeest op 7 mrt 2017 12:53

Goeie tip echter, als ik een nieuwe helm koop in de winkel weet ik niet hoe oud die helm is. Het kan misschien een helm zijn die gefabriceerd is twee/drie jaar geleden. Of moet dit ergens in de helm staan?

Ivo_83 op 9 mrt 2017 15:14

Als het goed is zit er een sticker op/in met onder andere de productiedatum, samen met onder andere de iso normering.

Born to Ride

Op de bovenkant/zijkant van mijn ski is er een stukje (een kleine centimeter) er van geknapt of geschraapt. Onderkant en zijkant is prima. Wat hiermee te doen?

@Frank66 fotootje?

Click. Click. Peace

null

Aldus @Rogier

*bericht bewerkt door Frank66 op 09 mrt 2017 22:13

Dit is prima te repareren. Goed drogen en opvullen met Epoxy-lijm (langzaam drogende)

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie