Een uur lang first tracks

Roel op 17 maart 2017· 13 reacties

null

Als je denkt aan maart en april, leg je niet meer zo snel de link met wintersport. Het is op deze website al vaak voorbij gekomen, veel mensen denken vanaf nu meer aan terrasjes dan aan sneeuw maar wil je nog een paar dagen op de latten, dan is zelfs april nog een hele fijne wintersportmaand. En dan heb ik het niet over toeren, ook gewoon pisteskiën. Vorig jaar april was ik in het Franse Les Arcs en ik kan je zeggen, de condities overtroffen al mijn verwachtingen.

Les Arcs

Wie de pistekaart van Les Arcs, onderdeel van Paradiski, bekijkt ziet meteen de bekende, typisch Frans vormgegeven skistations. Wat wil je ook met niet-originele namen als Arc 1600, -1800, -1950 en -2000, maar de stations hebben als gemeenschappelijk kenmerk niet zozeer gezelligheid maar ski-in ski-out. Met de juiste mindset is dat zeker later in het seizoen een groot voordeel ten opzichte van lagere skiplaatsen.

null

Het station Peisey - Vallandry aan de rand van het skigebied heeft dat voordeel ook maar wijkt sterk af van het stereotype skistation. Het is een sfeervol dorp door de bouwstijl (veel meer chalets) maar vooral ook door de omgeving. Het ligt fraai tussen de bomen en alle pistes slingeren er als strakke tapijten tussendoor. Daarover dadelijk meer.

Het meest verrassend vond ik echter Arc 1950. Vlak onder grote broer Arc 2000 ligt het als een idyllisch Alpendorpje hoog tegen de berg aangeplakt. Alsof Frankrijk voor eens en altijd wil afrekenen met het imago dat Franse dorpen lelijk zijn is dit jongste Arc-station helemaal opgetrokken in de oorspronkelijke bouwstijl. Compleet met een authentiek (ogende) winkelstraat en een kerktorentje. Knusser en gezelliger krijg je het niet, zeker niet op deze hoogte.

Arc 1950 (©Agence Merci/petewebb.com)
Arc 1950 (©Agence Merci/petewebb.com)

Arc 1950 met op de achtergrond de Mont Blanc
Arc 1950 met op de achtergrond de Mont Blanc

Verwachtingspatroon

Maar er waren meer verrassingen. Ik had het over april, en op het gebied van wintersport stel je je verwachtingspatroon automatisch een beetje bij. Je weet dat je eerder moet stoppen wil je niet aan het waterskiën komen, en je houdt rekening met witte linten die tussen groene weiden lopen. Maar niets van dat alles, het ontbreekt in Les Arcs namelijk aan zuidhellingen. Verreweg het grootste deel van de pistes ligt op het noordwesten, waardoor het in april ook buiten de piste nog grotendeels wit is. Een fijne expositie dus en de hoogte (de dorpen liggen op 1600 tot 2000 meter) doet de rest.

Onder de Aiguille Rouge (3226m) waren de condities de hele dag goed
Onder de Aiguille Rouge (3226m) waren de condities de hele dag goed

Buckels papsneeuw?

Hoe dan ook, het was april en terwijl ik rekening hield met hopen papsneeuw waren de condities fantastisch. Ik neem je mee op een tochtje van Arc 1800 naar Peisey - Vallandry en weer terug. In Arc 1800 zit je vlakbij de boomgrens en omdat we een dag daarvoor de Aiguille Rouge (de gletsjer) op waren geweest (hele dag geen slush) besloten we nu wat lager te blijven. Het was 10 april, een zonnige zondag, dus een dag waarop je veel dagjesmensen uit Chambéry of Albertville zou verwachten.

Onderweg naar Peisey - Vallandry: lege, strakke, pistes
Onderweg naar Peisey - Vallandry: lege, strakke, pistes

Stoeltjeslift Le Grizzly
Stoeltjeslift Le Grizzly

Het houdt niet op...
Het houdt niet op...

Hier kun je je kinderen rustig wat bijleren
Hier kun je je kinderen rustig wat bijleren

Ik denk dat de beelden voor zich spreken. Tussen 9.30 en 10.30 uur lagen de pistes er nog bijna onaangeroerd bij waardoor we een uur lang ‘first tracks’ skieden. Ongekend in zo’n populair skigebied.

En inderdaad, na 12.00 uur werden de pistes erg zacht en was het op deze lagere pistes wel mooi geweest. Het was ook tijd om terug te gaan want 's middags vertrok de bus weer. Maar we hadden toen wel al drie uur vol doorgehaald. En buckels? Doordat het zo rustig was ontstonden heb ik er geen enkele gezien, en dus ook geen beginnende skiërs die moeite hadden om in de papsneeuw beneden te komen. Er was simpelweg bijna niemand óp de piste.

Momentum voorbij?

Het zijn van die dagen dat je je verbaast waar alle dagjesmensen en fanatieke wintersporters gebleven zijn. Al die mensen die op een zondag in februari de skigebieden platlopen, en het ervoor over hebben een half uur voor de lift te staan wachten. Zij zitten nu op het terras of zijn bezig in de tuin. Het momentum van de wintersporter is simpelweg voorbij, maar weet wat je mist.

null

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Oei, verleidelijk om eens te proberen! Les Arcs is echt een prachtig gebied. Lekker veel rood… <3

Leuk verslag Roel… :)

Zo jammer dat ik aan de voorjaarsvakantie ben gebonden… Maar wie weet, volgend jaar een keer de meivakantie. Al is de keuze dan wel beperkt.

Maar wie weet, volgend jaar een keer de meivakantie. Al is de keuze dan wel beperkt.

Arjen2 op 17 mrt 2017 07:44

In Tignes of Vatho moet je dan zijn, lijkt me toch geen straf :)

Arc 1950 inderdaad leuk. Vanuit Arc 2000 kun je met een gondelliftje naar het centrum. Gletsjerskiën is nog prima in april. Zalig! En heerlijk rustig.

Half april nog even Les Menuires onveilig maken. Ik hoop op sneeuw in de nacht en stralende zon overdag? (je wilt toch een klein beetje perfectie :p) maar voorjaar skiën is wel heel erg lekker.

Les Arc 1950 is een prachtig dorpje! Ik ben hier ongeveer 7 jaar geleden geweest en het is een heel ander dorp dan de andere twee grotere dorpen. Ook het skigebied is prachtig: veel ski-km’ers in Les Arc en in la Plagne. Alleen de gondel er heen vond ik iets minder, vooral omdat je voor je gevoel toch ook weer vroeg terug moet.

Maar ik ga hier zeker nog een keer heen en dan vooral naar Les Arc 1950!

Vrijdagmiddag 1600u… als ik nu in de autostap…kan ik morgenvroeg op de latten staan…zaterdag en zondag skiën en dan zondag rond 1600u terug.
hmm.
Even mijn vrouw en kinderen wegdenken en ik zou het nog gedaan hebben ook.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Hmm, even afwachten wat er eind april gebeuren gaat. Wellicht nog ff een paar daagjes pistes/touren te pakken. Valt er niks tegen die tijd, wordt het surfen :)

Edwin van Riel

binnen 14 dagen eens gaan zien hoe het daar in les Arc gesteld is… zitten dan aan de overkant in La Plagne… en met de skipas mag je dagje de oversteek maken…
Ze voorspellen nog wel wat sneeuw deze en volgende week dus dat komt helemaal goed :-D

Dan mag er wel een bakje sneeuw bij. Alle poeder van vorige week is al weg gesmolten.

Mooi!!
Met oud en nieuw in Peisey verbleven. Ondanks bijna nul sneeuw en veel gesloten pistes was het prima doordat het erg rustig was. Ik heb wel kwijlend zitten kijken vanuit de lift naar de prachtige gesloten pistes door het bos. Gaan zeker nog eens terug!

Net terug uit Oostenrijk en daar St. Anton bezocht. 's morgens was het perfect en supermooie pistes, maar 's middags was het 1 groot slagveld. Buckels die zowat tot aan je oksels kwamen, en alleen maar papsneeuw. Vroeg beginnen, op tijd stoppen en de blauwe pistes vermijden werkte het beste.

Ik zou nu ook nog heel graag heen willen maar mijn ouders willen niet?

Let it snow❄let it snow❄let it snow❄
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie