Het kan toch eigenlijk niet dat er nog steeds geen video-review van mijn thuisgebied, Puy Saint Vincent, op deze site stond. Dit middelgrote skigebied in de Franse Hautes Alpes komt namelijk vaak langs op wintersporters.nl. Elk seizoen plaats ik genoeg filmpjes van de diepe, typische, Puy Saint Vincent poeder. Vaak zijn de sneeuwcondities in dit gebied namelijk beter dan gemiddeld in de Franse Alpen. Maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Puy is een flink eind rijden vanuit Nederland, het heeft maar net aan 70 kilometer aan pistes, de meeste liften zijn langzaam en de rijen bij de kassa’s zijn nog wel eens langer dan nodig. Maar toch koop ik al meer dan tien jaar een seizoenspas voor dit gebied. Waarom? Kijk daarvoor bovenstaande filmpje.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

@Rogier wat is er zo speciaal aan het genoemde microklimaat?
Leuk filmpje, ik zou mijn seizoenpas vooral kopen voor het dichtstbijzijnde gebied met een acceptabel aantal kilometers omdat je dan heel flexibel bent om op de ski te stappen. Je gaat voor een uurtje of 2 skiën toch niet eerst een uur in de auto zitten? Of in ieder geval niet zo snel. En vaak geven de wat kleinere gebieden en flinke (50%) korting op de seizoenpas als je deze koopt voor half november, is dat daar ook? Maakt de drempel voor de aanschaf extra laag ?

Uitrusten doe je maar in de lift.

Ziet er goed uit ! Doet me denken aan Les Orres. De sfeer van Zuid-Frankrijk overgoten met een dikke laag sneeuw.
Het leuke was dat in Les Orres het Provençaalse accent goed hoorbaar was (bij de locals). Is dat ook zo in Puy Saint Vincent?

By the way:
Ik vind de lelijkheid van de gebouwen wel mee vallen. Door het bouwen van dat soort efficiënte gebouwen is de wintersport wel tot ontwikkeling gekomen en voor meerdere mensen bereikbaar geworden waardoor de skigebieden zich ook verder konden ontwikkelen. Met name in het verleden was het toch niet zo vanzelfsprekend dat je op wintersport kon.

Ik heb in al mijn vakanties in zowel mooie als, volgens de huidige norm, lelijke gebouwen gezeten. En, niet verrassend, je merkt er weinig van tijdens het skiën ! :)
Wat wel telt is de sneeuwkwaliteit, het gemak waarmee je op de pistes komt en terugkomt, de afstand tot de skischool, etc. Vooral dat laatste is erg belangrijk als je naast je eigen spullen ook de ski’s van de kinderen moe(s)t meezeulen (daar ben ik gelukkig vanaf). Dat soort dingen zijn toch vaak optimaal in dergelijke dorpen die gebouwd zijn voor de wintersport. Zonder al te veel moeite kan je gewoon van 9 tot 5 skien, skien en nog eens skien! Het “skirendement” is erg hoog. Alle faciliteiten zijn binnen loopafstand en je mist ook niets. De auto blijft gewoon een week lang een overbodig bezit.

De reisafstand naar de Zuid Alpen vind ik ook nog wel meevallen. Oke, het is wat verder maar tot Grenoble gaat het snel en daarna krijg je de meest mooie landschappen voorgeschoteld (naar Les Orres over de beroemde Route Napoleon). Persoonlijk vind ik het rijden door de bergen heerlijk. Je wordt actief bij het rijden betrokken en de tijd vliegt als bestuurder. Voor de passagiers kan het wat langer duren, helaas.
De beloning is groot gelukkig.

Leuk, gaat op de wishlist. 70 km is misschien voor Franse begrippen klein, vergelijk je met Oostenrijk valt 't mee. Zeker als het aaneengesloten is. Iets verder rijden is niet zo erg. Of je nu 10 of 11 uur in de auto zit dat maakt ook het verschil niet meer…

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften

Leuk. Geeft ons toch ook weer een beter beeld/ inkijkje van waar jij al dit ‘vervelende’ poeder-foto’s vandaan tovert.

Hoe is het hier verder qua “verblijf”. Je geeft aan dat er lange wachttijden kunnen ontstaan in vakanties, maar hoe zit dat met andere weken/ weekenden. Verwacht je hier op korte termijn nog verbeteringen.
70km is niet heel veel, maar er is een skipas voor 6 andere gebieden. Zijn er daarnaast mogelijkheden (op korte termijn) welke voor een goede (aaneengesloten) uitbreiding kunnen zorgen? of is Briancon en Montgenèvre (te) goed bereikbaar. Hoe is het voor families en funparken?

Wat me verder opvalt is dat het skigebied niet is aangegeven in Google maps. Is daarvoor een reden?

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Leuk en erg herkenbaar! Zat er al op te wachten tot deze een keer zou komen :)
@Veenhoorn Heb niet op alle vragen antwoord, maar buiten de vakanties is het vaak erg/redelijk rustig. Wel heb je kans op georganiseerde groepsreizen vanuit het oostblok.

Uitbreiding zal er waarschijnlijk voorlopig niet komen, daarvoor liggen althans geen andere skigebieden dichtbij genoeg.

Funpark is aanwezig en het is lekker kleinschalig voor families en erg ‘relaxte’ sfeer.

Briançon is denk ik een halfuurtje rijden ongeveer via een makkelijke weg (via Argentière la Bessée). Montgenèvre is iets verder, maar ook nog prima te doen.

PS: op 01:17 kun je de Cucumelle zien van het gebied van Serre Chevalier.

*bericht bewerkt door Quick op 13 mrt 2017 13:22

Mr. Slow

@Roko Op vergelijkbare afstand heb ik hier Vars/Risoul, Serre Chevalier en Pelvoux als alternatieven. Maar de goede sneeuw in Puy is voor mij toch een reden om hier te blijven…
@Marko2 Beh Ouais… ;-)
Maar dat gebouw is echt lelijk. Alhoewel een keer kwam alleen het gebouw uit de mist toen ik boven op de berg stond en toen leek het net de Titanic ;-)
@Veenhoorn de antwoorden van @Quick zijn al hele goed. Ik verwacht en hoop niet op een uitbreiding. Het nationale park ligt ook net even te dichtbij hiervoor.
De rijen bij de kassa’s zijn vaak te lang in het gebied valt het wel mee zolang je niet de voorjaarsvakantie van Marseille pakt. Briancon zit je in een half uurtje, montgenevre een klein uurtje. Prima te doen.
Het kleine funpark wordt met het jaar beter, de boardercross is leuk (vandaag hadden ze zelfs een extra ingereden door het bos onder de Dahu lift.

Voor families is het geweldig. Maar het is wel fijn als de kinderen prettig blauw skiën.

De laatste jaren heb ik verbeteringen gezien met een aantal kritiek punten.

  • Personeel is vriendleijker (de nieuwe baas heeft goed gedaan)
  • Pistes beter geprepareerd (Wederom dank u nieuwe directeur)
Click. Click. Peace

Mooi filmpje! Het stond al op de planning, maar nu zeker. Hoe is de sneeuw nu, met dat warme weer?

@Piet Bakker De laagste pistes hebben het niet echt makkelijk. Maar de hogere pistes zijn erg goed. Ook kun je nog prima naar Puy 1400 komen (gewoon lekker skiend). In verschillende off-piste afdalingen vind je nog heerlijke poeder.

Ik denk dat 70 van het gebied nu tot een uur of 14:00 gewoon prima pistes houdt De rest wordt wel echt slushy… 40 procent blijft gewoon perfect tot sluiting (Bartavelles, Pendine, Draye)

Click. Click. Peace

Dit was vandaag net naast Puy:

null

Click. Click. Peace

Dank je wel. Volgend jaar ga ik zeker. Dan combineer ik het met Serre Chevalier. Door de hoge temperaturen nu gekozen voor een rondje gletsjers in Oostenrijk. Stuk saaier. Alleen wordt het volgende week slecht weer en koud ?. Hopelijk wel zicht.
Ik ben helaas geen held offpiste.

*bericht bewerkt door Piet-Bakker op 13 mrt 2017 18:50

Dat ‘lelijke gebouw op 1600’ is bijna net zo lelijk als dat enorme ding in Superdévoluy ?

Leuke uitgebreide review zo, zou zo de auto willen volladen en gaan.

Ben je ook wel eens in Réallon geweest? Is ook nog geen uur vanaf je oprit.

@roberthoogenboom Yep paar keer (om te toerskiën) in Réallon geweest. Is toch wel een stuk kleiner, en minder sneeuwzeker maar heeft wel een geweldig uitzicht.
Kijken of ik daar volgend seizoen, dit seizoen hebben ze het niet getroffen met sneeuw, een reportage kan opnemen.

's zomers fiets ik er vaak langs. Mooie rondjes in de buurt.

*bericht bewerkt door Rogier op 13 mrt 2017 20:39

Click. Click. Peace

@Rogier: welke ski’s heb je? Lengte?

Leuk gebied, drie jaar geleden een dag geweest, was voor ons voldoende . Was toen in Serre Chev en zat volgens mij inbegrepen in die skipas. Weet niet of dat nu nog steeds zo is

Erg leuk filmpje! We hebben nog een weekje naar Puy-Saint-Vincent geboekt van 8 tot 15 april. Vrienden hadden ons dit gebied aangeraden. Ik hoop alleen dat we nog wat skibare sneeuw gaan hebben op de pistes :-) Onze kinderen gaan mee en skiën ondertussen wel redelijk ok de rode pistes af. Denkt u dat we nog wat gaan kunnen skiën zo laat op het seizoen in Puy of boeken we best nog om? Super bedankt voor uw feed back.

*bericht bewerkt door Tamara-vande-reyde op 14 mrt 2017 02:50

@Superskismurf Klopt ook daar hebben ze ook de Galaxy-pas
@Piet Bakker Ik heb meerdere ski’s? In dit filmpje gebruik ik de verschillende ski’s. Op de piste de Nordica GT76Ti in 184, off-piste de Patron in 191 en de Bushywane in 185.
@Tamara vande reyde Hier is nu nog weinig zinnigs over te zeggen, het pas over een maand! Maar ik verwacht dat alle pistes boven de 2000 meter (en dat zijn er best veel) er nog erg goed bij zullen liggen. De blauwe afdaal piste naar 1400 zal oke zijn, en de twee of drie belangrijkste pistes naar 1600 ook of meer dan oke. Voor hetzelfde geld valt er net nog een mooie laag sneeuw voor die tijd. Het zal wel 's ochtends skiën worden… want 's middags zal het slush zijn…

Click. Click. Peace

@Roko Helemaal je eerste vraag vergeten te beantwoorden. Een paar bijzonderheden uit het microklimaat:

  • Sneewgrens ligt vaak veel lager dan verwacht. Hier sneeuwt het vaak 200-300 meter lager dan in de Champsaur of bij Orcieres merlette
  • Vaak sneeuwt het hier meer dan verwacht (stuwing tegen het Ecrins massief)
  • De heldere en extreem droge nachten zorgen er hier voor dat de sneeuw uitstraalt hier droogt de sneeuw echt op. De ene dag dikke drek, de dag erna heerlijke poeder
  • In Puy (en pelvoux) is de wind zelden een spelbreker. Als in Serre Che de liften dict gaan ligt de sneeuw nog mooi op de bomen in Puy Saint Vincent…
Click. Click. Peace

Bedankt!

En ter aanvulling dit filmpje is afgelopen zaterdag opgenomen. Dus geeft het een aardig idee van de condities nu.

Click. Click. Peace

Hoe is de verbinding van het vliegveld van Turijn naar Puy Saint Vincent? Ik zie op google maps dat dit maar 2 uur reizen is … maar dan moet je waarschijnlijk wel flink wat bergpassen over die in de winter afgesloten zijn.

@Dennis-tB nee hoor je hoeft alleen de montgenevre over. Ik reken zelfs minder dan 2 uur ;-)
Het handigste is wel om een auto te huren. Zaterdags gaat er een directe bus.

Click. Click. Peace

@Dennis-tB nee hoor je hoeft alleen de montgenevre over. Ik reken zelfs minder dan 2 uur ;-)
Het handigste is wel om een auto te huren. Zaterdags gaat er een directe bus.

Rogier op 15 mrt 2017 12:45

Kijk dan ben je dus met een paar uur in dit gebied … dus qua tijd hoeft dit geen nadeel te zijn.

Vorig jaar zijn we (zonder kinderen dat wel) naar Breuil-Cervinia (bij Zermett) gegaan met het vliegtuig. We vlogen op Milaan (via Turijn had het nog korter geweest qua rijtijd) en binnen de 2 uur waren we in Breuil-Cervinia, kortom helemaal top! Met name omdat je nu in een gebied zat, waar je met de auto niet zo snel naartoe zou gaan.

@Rogier: De Galaxie skipas is niet geldig in Via Lattea, alleen max. 1 dag in het Franse deel Montgenèvre of een ander skigebied dat deel uitmaakt van de Grande Galaxie. ;) Afgelopen week in de regio geweest met vrienden uit Duitsland. Puy hebben we de eerste dag (zondag 5 maart) spontaan aangedaan, alvorens het naar Serre Chevalier, Montgenèvre en Via Lattea ging. De Galaxie skipas kwam voor ons daarom helaas niet in aanmerking.

Een korte toelichting op Puy: Voor mij was dit een herhaling van het skigebied na het wintersporters-team uitje in 2011, maar daarvan was ik weer de nodige details vergeten, ook al kon ik natuurlijk nog veel herinneren. En destijds kon ik ook nog lang niet zo goed skiën als nu. Het skigebied was echter weer tof, zeker om op vol tempo van het hoogstepunt - via de genoemde zwarte buckelpiste Carmen - naar 1400 af te dalen. Ook de zwarte piste “Rocher Noir” is super toen wij er waren met verse (poeder) sneeuw. Voorts was Crêtes inderdaad een mooie piste, maar om nu te zeggen dat een van de mooiste blauwe pistes is die er zijn… vind ik persoonlijk wat te hoog gegrepen. Maar ik snap dat je een thuisgebied lief hebt. ;) Super vond ik ook de rode pistes naast de “Les Lauzes” lift.

De totale lengte van het aantal pistes acht ik met 70 km echter voor flink overdreven. Het is niet groter als bijv. Jasná in Slowakije, dat maar 44 km voor z’n pistes rekend en m.i. (als skigebied van ongeveer dezelfde grote) flink wat meer afwisseling biedt. Puy was super, maar na een dagje heb je alle pistes als snelle skiër meerdere keren gezien. De nog vrij nieuwe, maar langzame liften in het bovendste gedeelte zijn een echt nadeel van het gebied. Jammer dat men hierop heeft bezuinigd. En de oude snelle lift “Crête des Bans” mag langzamerhand ook wel eens vervangen worden. De roest en krakkemikkige stoeltjes zouden in Duitsland al door de TÜV dubbel en dwars worden afgekeurd. Daarvoor past de lift wel perfect in het beeld van typisch Franse skigebieden. :P

*bericht bewerkt door Frans op 15 mrt 2017 19:45

@Frans mijn galaxy-pas is ook geldig in het het Italiaanse skigebied van Via Latea. Ik heb daar pas nog gebruik van gemaakt. Maar ik ga daar achter aan om even uit te zoeken hoe dit zit. Hadden jullie de galaxy-pas gekocht in Puy of in een ander gebied? Afhankelijk waar je deze koopt zijn er verschillen in waar je kunt skiën.
Mijn familie gaat met een de galaxy-weekpas meerdere dagen naar andere gebieden.

Verder gaat de Crete des Bans volgend jaar vervangen worden, en gelukkig voor een loskoppelbare lift. Ik ben het met je eens dat de investeringen in die langzame nieuwe liften niet handig is.

Click. Click. Peace

@Rogier: Nee, we hebben uiteindelijk met de betreffende informatie losse meerdagenkaarten in de diverse skigebieden gekocht. Slechts een enkele dag tot een ander skigebied toegang hebben schoot voor ons helaas weinig op. ;)

Op het alpinforum zal ik overigens een uitgebreid verslag over Puy Saint Vincent schrijven. Daar is het skigebied nog niet echt gedocumenteerd, integenstelling tot de omringende gebieden Serre Chevalier en Via Lattea. Ik zal je het laten weten als deze online staat, nadat ik met Georgië klaar ben. ;)

Wat me overigens aan de regio is opgevallen: De wegen, huizen en algehele sfeer zag er in Italië er een stuk netter/geordener uit als in Frankrijk. Dorpen als Sauze d’Oulx, Sansicario, Pragelato-Ruà en Cesana gaven een bijna Zwitsers gevoel, terwijl Briançon (desondanks het mooie oude centrum) nogal een troeperige en chaotische indruk gaf. Zal ook wel door de Olympische spelen van 2006 komen, want Bardonecchia was ook al een nobele plaats. Sestriere leek wel wat meer op z’n Franse hoogbouw, maar dan net even wat ordelijker.

*bericht bewerkt door Frans op 15 mrt 2017 22:19

@Rogier
Hallo Rogier,
Op 7 april trekken we voor een weekje ski naar Puy Saint Vincent. Ik twijfel echter een beetje met het aankopen van skipassen. Puy heeft een super aanbieding “blanc” (2 volwassene betalen, 2 kinderen gratis), maar dit kan enkel als je 10 dagen op voorhand besteld (dus morgen…) Op dit ogenblik lijken de sneeuwcondondities in serre chevalier op papier echter beter. Maar dat is natuurlijk vanachter een pc scherm gekeken, en niet ter plaatse. Ik weet dat 7 april nog ver weg is, maar zouden we gewoon gaan voor die ultra goedkope skipassen in “blanc” online (komt op ongeveer 300 euro voor 2 volwassenen, 2 kinderen en 1 kindje onder de 6!) of toch best nog even wachten? Alvast super bedankt.
Groetjes,
Tamara

*bericht bewerkt door Tamara-vande-reyde op 28 mrt 2017 04:13

Hoi Tamara momenteel liggen de pistes er erg goed bij er is 40-60 cm verse sneeuw gevallen afgelopen week. Maat het is voorjaar er lan snel veel veranderen. Serre Chevalier is qua condities vergelijkbaar

Click. Click. Peace

Bedankt!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie