Zonovergoten, in het weekend regen en sneeuw

Roel op 14 maart 2017· 7 reacties

Chatel (F)
Chatel (F)

Er staat een nieuwe zonovergoten dag op het programma. De lente draait op volle toeren maar komend weekend schakelen we weer even over op de herfst. Veel regen en sneeuw domineren het weer dan in vooral Zwitserland en Oostenrijk. Begin volgende week zijn er tekenen van herstel.

Soort patroon

Het is het riedeltje dat we deze winter al vaak gezien hebben. Een aantal mooie, veelal zachte dagen, daarna passeert er een front met regen of sneeuw en daarna weer wat zon. Grote dumps hebben we deze winter eigenlijk maar weinig gehad. In de westalpen de afgelopen twee weken natuurlijk wel, maar dat was voor veel vakantievierders mosterd na de maaltijd en de kerstvakantie kwam eigenlijk te vroeg.

We zitten nu weer in een fase van mooi weer, zoals we er zo in januari ook een paar gehad hebben. Toen met diepvriestemperaturen - herinner je dat januari 2 tot 4 graden kouder dan normaal verliep (!) - nu met voorjaarstemperaturen. De temperatuur loopt deze week in de dalen op tot lokaal 20 graden, en het nulgradenniveau ligt ruim boven de 2000 meter.

Weekend veel regen en sneeuw

Vanaf vrijdag slaat het weer om en komen de noordalpen in veel vochtigere lucht terecht. Vanuit het noordwesten begint het te regenen en zaterdag gaat deze in Oostenrijk boven 1300-1500 meter mogelijk tijdelijk over in sneeuw. Er komt echter een portie zachte lucht achteraan waardoor het zondag weer hoofdzakelijk regen is, tenzij het even opklaart.

Ik verwacht net als vorige week donderdag grote hoeveelheden regen en sneeuw. Het meeste in Oostenrijk. Deze hoeveelheden worden berekend tot en met zondag, maar ik sluit niet uit dat het veel meer wordt:

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

BestemmingSneeuwval op de bergSneeuwval in het dal
Geen gegevens beschikbaar

In de dalen zal het dus merendeels regen zijn, wat betekent dat de verschillen in sneeuwdek verder toenemen. Op het weerfoto topic liet iemand al een vergelijk zien tussen de noord- en zuidhellingen in het skigebied Hochkönig bij Maria Alm.

Noordhelling bij Maria Alm
Noordhelling bij Maria Alm

Zuidhelling
Zuidhelling

Dit verschil is grotendeels te danken aan de expositie ten opzichte van de zon, maar door de neerslag van komend weekend zal het verschil tussen skigebieden van verschillende hoogtes ook gigantisch toenemen. Terwijl pistes in de dalen versneld achteruit gaan, worden de condities hogerop alleen maar beter.

Volgende week

Volgende week draait de stroming iets bij naar zuidwest waarmee het zacht blijft maar de ergste neerslag lijkt te verdwijnen. In de westalpen is de kans op sneeuw nog het grootst, en later breidt dat zich mogelijk naar Italië uit. Vooral in de noordalpen lijkt het wat rustiger te worden met mooie opklaringen, maar wel nog steeds hoge temperaturen. Het wachten is op een late winterprik van Koning Winter, want dat het nu zo warm is wil niet zeggen dat het met de sneeuw in de dalen definitief voorbij is.

Samengevat:

  • Tot en met donderdag: overal zon
  • Zaterdag: in Oostenrijk, Zwitserland en de noordelijke Franse Alpen veel neerslag, boven 1300-1500 meter sneeuw.
  • Zondag: zacht en in de noordalpen nog altijd kans op regen. In Frankrijk en Italië meer zon
  • Maandag en dinsdag: in Oostenrijk meer zon, in Frankrijk en Piemonte mogelijk meer wolken en boven 1800 meter wat sneeuw
Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hi Roel,

zaterdag staat er een week-reis richting de sneeuw gepland. We hebben nog niet geboekt, dus we kunnen nog alle kanten op. We neigen naar Les Sybelles, 's ochtends lekker skien en s’middags rustig op terras zitten. Prijstechnisch ook interessant (eind April mogen we ook nog, Breuil Cervinia :-) ). Buiten dat ik het weer in de gaten moet houden, heb jij nog geheimtips qua bestemming of weertips?

“Het wachten is op een late winterprik van Koning Winter, want dat het nu zo warm is wil niet zeggen dat het met de sneeuw in de dalen definitief voorbij is.”

Helemaal mee eens! Vaak komt de winter nog even keihard en ski je opeens weer in een winters landschap. Nu lijkt het wel zomer, maar dit was vorige week: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/350655/live-enorme…

Click. Click. Peace

@Jochemgerrits Les Sybelles zou goed kunnen maar een een hoog gebied in Oostenrijk zou ook prima zijn, omdat daar nog een pak sneeuw valt. Het beste kun je nog een dag of twee wachten en dan de knoop doorhakken. Dan weten we redelijk zeker wat het weer volgende week doet.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

jongens, ik moet ook mijn geduld serieus op de proef stellen…☹

twijfel nog tss Frankrijk en Oostenrijk, en zoals het er nu naar uitziet is Frankrijk beter voor za en zo, maar het begin van volgende week lijkt beter in Oostenrijk, als ik het goed begrijp tenminste.

zal ook nog een tweetal dagen wachten…

Een paar jaar geleden kreeg Sölden een meter verse poeder op 1 mei. En er was bijna geen mens die er een spoor in wilde maken. Buiten ik dan ?
Dus het kan nog!

Komende vrijdag t/m dinsdag een skitrip gepland. Tijdje getwijfeld om naar een lager gelegen gebied met veel km’s als Skiwelt te gaan waar we nog nooit geweest waren. Afgelopen weekend toch maar de knoop doorgehakt om nog een keer naar Solden te gaan. Achteraf gezien goede keuze gezien de temperatuur en regen voor de lagere gebieden. Aan de ene kant jammer dat er sneeuw op het programma staat het weekend in Solden, maar verse sporen trekken is ook leuk natuurlijk! We gaan het zonnetje vast ook zien. Zin in.

*bericht bewerkt door Jasper-Oke op 14 mrt 2017 12:31

In meribel 1500m is de sneeuw op webcam toch al redelijk zwart aan het worden

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie