5 tips voor beginnende wintersporters die niemand je vertelt

Rogier op 15 maart 2017· 69 reacties

null

Beginnen met wintersport is letterlijk een verhaal van vallen en opstaan. Maar eenmaal begonnen is de verslaving snel daar. Want, als je het mij vraagt is er weinig mooiers dan wintersport. Om te leren skiën of boarden kun je les krijgen, maar er zijn van die kleine dingen die niemand je vertelt en die je door schade en schande zelf moet leren. Om deze valkuilen te voorkomen, vijf tips. De vraag aan aan de reeds ervaren lezers van dit blog is om aanvullingen te geven. Om alle debuterende wintersporters het zo makkelijk mogelijk te maken.

1. Op een sleeplift ga je niet zitten

Daar sta je dan. Je hebt net je ski’s aangeklikt. Het voelt allemaal wat onwennig, en om te beginnen neemt de leraar je mee naar een sleeplift. Je vraagt je af hoe dat werkt. Dus je pakt de pannenkoek, stop deze schotel tussen je benen en je gaat zitten. Na nog geen meter lig je op de grond. Zo werkt het dus niet. Een sleeplift trekt je, je staat rechtop en je gaat dus niet zitten. Let op: dat je je ski’s goed recht houdt. En vergeet niet, als je bij het einde van de lift komt, de schotel of pannekoek op tijd tussen je benen vandaan te halen en los te laten…

null

Voor boarders is een sleeplift nog een lastiger verhaal. Welke ervaren boarder kan wat tips geven?

2. Laat je schoenen 's nachts niet in de auto of buiten

Na een dag skiën denk je misschien niet meteen aan de schoenen die je eindelijk uit mag trekken. Je stapt snel je hotel of appartement in. Maar vergeet dan niet je schoenen op een warme en droge plek te leggen. Laat ze zeker niet in de auto, skibox of op het balkon staan. Als het plastic namelijk koud wordt kan het aantrekken van skischoenen, wat in het begin sowieso niet makkelijk is, een echte ramp worden. Koude en natte schoenen zijn sowieso niet fijn. Klik je schoenen ook dicht als je ze uit hebt getrokken, hierdoor blijven ze beter in vorm waardoor ze de dag erna weer makkelijk te sluiten zijn. Hier wat tips over het passen en eventueel kopen van skischoenen.

null

3. Leer het goed dragen van je ski’s

Het dragen van ski’s is erg eenvoudig. Een beetje ervaren skiër draagt zonder problemen drie of vier paar ski’s tegelijk. Maar beginners hebben soms hun handen al vol aan één paar. In dit filmpje legt Arjen uit hoe je het beste je ski’s kunt dragen.

4. Wintersport is niet altijd ijskoud

Wintersport is winter. Dat klopt. Maar het is niet de Noordpool. Natuurlijk kan het hoog in de bergen echt ijskoud zijn - ik heb dagen meegemaakt dat het kouder was dan -20° C - maar dat is eerder uitzondering. Vaak is de temperatuur helemaal niet zo heftig. Het is dus zaak dat je je goed op de omstandigheden kleedt. Dikke gewatteerde kleding is vaak te warm. Zeker als je pas in februari of nog later op wintersport gaat. Het is dus zaak om kleding in laagjes te dragen. Steeds een laagje meer als het koud is, of een laagje minder als het warmer is. Draag geen katoen, maar thermische onderkleding. Hiermee heb je minder kans dat je het koud krijgt in de lift. Afhankelijk van de tempratuur kun je denken aan de volgende kleding:

  • Thermobroek als het koud is, het liefst een 3/4 die dus niet in de skischoen komt. Als het warm is laat je deze achterwege
  • Goede hoge strakke skisokken
  • Een niet per se gewatteerde skibroek
  • Een thermoshirt met korte mouwen
  • Een dunne fleece pully daaroverheen
  • Een isolatielaag die daar overheen past (fleece, dun dons)
  • Een water en winddichte laatste laag, liefst met ventilatie openingen onder de armen
  • Eventueel een dikkere donsjas voor de echte koude dagen
  • Een neck-gaiter of sjaal
  • En warme handschoenen

Door deze verschillende lagen te gebruiken kun je makkelijk een kledingstuk aan- of uittrekken. Zeker in de zon zul je het eerder te warm hebben dan te koud.

null

5. Koop een goede skibril

Zicht is belangrijk tijdens wintersport. Alleen met goed zicht zie je hobbels en diepte op de piste, zeker op bewolkte of mistige dagen. Doe jezelf een plezier en koop een hoogwaardige skibril. Slechte maar in Europa gekeurde skibrillen beschermen welliswaar tegen UV straling maar zullen je nauwelijk helpen om beter te zien. Goede skibrillen zijn misschien niet goedkoop maar maken wintersport een stuk eenvoudiger. Dit is wat mij betreft een van de eerste investeringen die je als beginnende wintersporter zou moeten doen.

Hebben jullie nog meer tips voor beginnende wintersporters?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Nog een tip: doorbijten in het begin. Veel vallen en opstaan maar achteraf een hele voldoening.

Zonnebrandcrème gebruiken, en wel een speciaal voor de wintersport. En, als je een skibril gebruikt, stop dan een ‘gewone’ zonnebril bij je voor je pauzemomenten op het terras. Het hoeft geen dure te zijn, maar wel een met goede UVA/UVB bescherming.

Doe je skipas in het kleine zakje op je linkermouw. Als je dat niet hebt, zoek ergens aan de linkerkant van je lichaam een jaszak met rits waar je verder niets in doet. Zo heb je geen gedoe bij de lift…

onthoud goed waar je je ski’s neerzet als je op de berg even een koffiepauze neemt. Scheelt veel zoekwerk…

O ja, je hebt geen linker- en rechterski maar beide ski’s passen onder beide skischoenen :-)

*bericht bewerkt door Cestmoi! op 15 mrt 2017 07:09

@Rogier: “Hier wat tips over het passen en eventueel kopen van skischoenen.”. Waar dan? ;)
Tips? Neem de tijd om het te leren en ga in je eigen tempo, dan blijft het ook leuk.

Voor boarders in de sleeplift was de tip van mijn leraar: just relax and stand on the board, mkay

Eigenlijk hetzelfde als met skies dus, niet gaan zitten/hangen. Evt kun je wat oefenen om op een flauw stukje je achterste binding los te doen en even naar beneden te glijden. Dan voelt die binding los ook wat natuurlijker.

Verder is de zonnebrand tip ook iets waar je als beginner niet zo snel aan denkt. Zeker op een gletsjer ook gewoon insmeren als het bewolkt is!

Als beginnende boarder er ook goed opletten dat je bij het instappen een beetje dwars in het stoeltje van de stoeltjeslift gaat zitten. Als je recht gaat zitten komt je board dwars op de richting welke de lift gaat en kan je board in de sneeuw onder de lift in het station happen, wat resulteert in knieletsel of een val onder het stoeltje. Het ziet er voor de omstanders vaak wel komisch uit, maar ik denk dat het geen pretje is ?

Born to Ride

Heb je zonne allergie; gebruik Vichy F50 Hypoallergenic. Elke pauze smeren ook bij bewolkt weer.
Thuis bij huisarts regelen dat je antiallergie tabletten haal en zalf Advantan (metilpreynisolone).
Mocht je dan toch last krijgen gelijk 's avonds 1 tablet voor slapen en 's morgens weer.
Zalf gelijk na douche opbrengen en 's morgens voor ontbijt weer zodat het kan intrekken en dan na ontbijt weer verder met F50. Kijk het per dag aan.
Veel skiplezier ?
Ook idee is om zo’n dunne rondomsjaal voor skiën aan te schaffen als er heel veel zon is. Ziet er niet uit maar geeft extra bescherming tegen onze mooie zon ?

*bericht bewerkt door Papegijs op 15 mrt 2017 08:29

Papegijs

Ik kreeg destijds de tip om in de sleeplift je gewicht enigszins op de losse achterste been te zetten. En houd de stang alleen met de hand van je voorste been vast. Dan kan je, je andere hand achter je houden als een soort roer om je balans te houden. Op die manier trekt de sleeplift je vanzelf naar boven.

Let it snow, let snow, let it snow!

Vooral ook: genieten! Van de sneeuw, het buiten zijn, een terrasje, de zon… en accepteer dat het even duurt voordat je het niveau van die ander hebt.

En als je er de tijd voor hebt, is vooraf op een borstelbaan een paar lessen nemen ook wel een goede.

  • Neem les. En neem les van een skileraar (m/v). Je hebt het dan veel sneller onder de knie en leert het beter. Daar heb je dan na 1 of 2 jaar direct profijt van.

  • Begin niet met de duurste uitrusting. Het eerste jaar moet je alles nog aanschaffen. Kleding, bril, schoenen, skis, stokken, (skibox, winterbanden, sneeuwkettingen) enz enz. Als je meteen top-end gaat ben je al een klein vermogen kwijt en dan komt de reis en skipas er nog bij. Leen spullen van vrienden. Huur materiaal en breidt je collectie langzaam maar zeker uit naar het niveau wat jij wilt.

  • Denk op langere termijn. Geniet direct! Het is heerlijk om buiten te zijn en de omgeving is schitterend. Maar je moet niet denken dat je meteen alles al kunt. Het verschil in kunnen tussen jaar 0, 1 en 2 is voor velen al heel groot.

  • Zorg dat je een beetje in vorm/ conditie bent voordat je gaat (geldt trouwens ook voor niet beginners). Wintersport is sport. Je beweegt flink. Als je 1 week in het jaar op wintersport gaat, maar kunt naar 2 dagen al bijna niet meer vooruit vanwege (spier)pijn is dat zonde.

  • Kijk het kunstje af van anderen. Hoe stappen je voorgangers in de lift, hoe dragen andere mensen hun spullen, hoe gedraagt iemand zich op het terras of in het dorp. Maar ook ski-technieken kun je een beetje afkijken van anderen (ga niet kijken bij iemand die 4 niveaus hoger zit). Kijk ook naar de aso’s, zodat je kunt zien hoe het niet moet. En kijk ook zeker naar je collega-beginners, het is een mooie spiegel. Kun je daar met een glimlach naar kijken, dan zit het goed met het ski-virus.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Bezuinig niet op skilessen !
Skien is 100 x leuker als je vorderingen maakt en een beetje kan skiën.

ipv de 1e dagen de hele dag op de ski´ of snowboard te staan, kun je beter halve dagen pakken. Of je pakt op een hele dag regelmatig eens een pauze. Want drinken (geen alcohol dus) is heel belangrijk en de meeste beginners zweten zich vaak een ongeluk…door angstzweet of te dikke kleding of te weinig conditie/controle bv. :)

En die Oostenrijkse ‘ankers’ moeten dus niet tussen je benen, maar om je heup heen. In tegenstelling tot de Franse pannenkoeken!

En die Oostenrijkse ‘ankers’ moeten dus niet tussen je benen, maar om je heup heen. In tegenstelling tot de Franse pannenkoeken!

Paul_R op 15 mrt 2017 10:32

Behalve voor snowboarders uiteraard …

Ontbijt goed!

Regelmatig meegemaakt als iemand voor het eerst gaat wintersporten, ze lekker licht ontbijten. Yoghurtje met wat fruit en een theetje is niet voldoende als je de hele ochtend actief gaat skiën of boarden en je moet ook je lichaam op temperatuur houden.

Boarders in de sleeplift, het is al gezegd, maar toch: Je moet vooral niet teveel doen. Je snowboard is net als een auto, als je niets doet gaat ie gewoon rechtdoor. En laat je nu net rechtdoor willen. Stuur en corrigeer dus zo min mogelijk! Als je een beetje naar de zijkant gaat zul je zien dat als je niks doet, je vanzelf weer naar het midden getrokken wordt.

Zet je achterste voet tegen de achterste binding aan, dan staat ie wat steviger.

Dus lekker rechtop staan, helemaal ontspannen.

jammer dat wintersporters vooral op skiers gericht is en minder(niet) op snowboarders

jammer dat wintersporters vooral op skiers gericht is en minder(niet) op snowboarders

burtonboy op 15 mrt 2017 10:54

Waar baseer je dat op? Wat mis je dan?

Rob

Echt goeie tips hier allemaal :-) Bril heb ik zelf al veel aan gehad, en lessen, op voorhand, ter plaatse, hoe dan ook, je zal het je niet beklagen.

Maar mij heeft ‘mindset’ toch het meest geholpen. Ik ging met schoonfamilie mee, allemaal ervaren, enthousiaste skieers. The pressure was on om het zelf ook leuk te vinden, vorderingen te maken,… We vertrokken vrijdagavond rond 18u, ergens rond 3-4u ter plaatse (paar waren al voorop, dus we konden wel gewoon in bed rollen). Volgende ochtend vol goede moed eraan begonnen. Spullen gaan huren, en daardoor te laat voor lessen, maar geen nood, even met schoonmama die nog skimonitor geweest is aan de slag op de babypiste. Ik weet niet jullie, maar ik ben echt niet de mooiste versie van mezelf op 4u slaap… En de aanpak lukte ook niet helemaal, en al snel was er dus frustratie. Ietsje vroeger gestopt, en volgende dag opnieuw begonnen, en na een paar uurtjes de klik gemaakt. Een paar dingen dus:

  • begin er uitegerust aan/neem je tijd
  • sommige manieren van aanleren bevallen je beter dan andere. Ik heb veel ‘waarom’ nodig, en bekijk dus veel filmpjes, moet van leraren horen waarom je dit of dat zo of zo moet doen, eerder dan ‘vliegtuigje spelen’ ofzo. Als volwassene zou ik dus op zich wegblijven van kinderklasjes, eventueel zelfs eerder voor priveles opteren als er geen geschikte klasjes zijn.
    +probeer niet te vergelijken met mensen in je gezelschap, iedereen leert op een ander tempo, en mensen met een paar jaar ervaring is een wereld van verschil. Probeer het dus niet en doe lekker op je eigen tempo. Kan je gezelschap hier niet zo goed mee om, splits dan op. Van jezelf doodjakkeren leer je echt geen techniek bij, door de vermoeidheid ga je sneller fouten maken, geblesseerd raken, frustraties,… En het is dan misschien wel een groepsvakantie, maar voor een gevorderde ook best saai/vervelend/frustrerend om de hele tijd in het spoor van een beginner te hangen denk ik.

Ik vind nr 5. inderdaad ook belangrijk.
Als je weinig ziet, ga jezelf inhouden en niet het optimale eruit halen.

Ik heb een oakly prism rose goggle voor deze winter gekocht.
Wat een verschil !

*bericht bewerkt door Anon5710 op 15 mrt 2017 11:39

Genoeg water drinken gedurende de dag!
En tussendoor energie-bar of banaantje!

*bericht bewerkt door Paulieb op 15 mrt 2017 12:01

Je hoort veel verhalen over aprés ski maar laat je niet verleiden om, zeker als beginner, helemaal naar de klote te gaan! Het heet niet voor niets winterSPORT en dat houdt in dat je ook daadwerkelijk inspanning gaat leveren. Als je tot het einde shotjes en schnapps blijft wegtikken kan ik je uit mijn eigen beginnerservaring van 15 jaar geleden vertellen dat dat je de volgende dag weleens heel erg kan opbreken…

Als ervaren wintersporter vind ik het ook niet slim en ga ik absoluut niet door tot het moment dat ik omval maar door goede techniek en routine kan je met minder inspanning toch nog wel relaxed skien of snowboarden in geval van wat opstartproblemen door de gezelligheid van de avond ervoor.

🏂

Beginnende snowboarders en skiërs kunnen de schotelliften prima in Nederland oefenen. En in landgraaf ook de stoeltjeslift.
Als snowboarder vind ik het prettiger om aan de buitenkant te zitten bij een stoeltjeslift. Je hebt dan vooral bij het uitstappen minder last van anderen en anderen minder last van jou.
Ook Is het misschien handig om als beginnende snowboarder met een (ervaren) skiër in de anker sleeplift te gaan. Je kan dan als het ware tegen diegene aanleunen en hoeft zo minder tot niet te corrigeren. Erg prettig als een sleeplift schuin over een helling gaat en je continu op je tenen of hakken moet staan. De kans dat je het liftspoor uitglijd is zo nihil.

Übung macht den meister!!!

Een fleecetrui het liefst met een doorlopende rits, fleecevest dus. Dan kun je de rits meer of minder open zetten, onder je jack. Daarmee kun je de ventilatie perfect regelen.
Als skibroek een zeilbroek met fleece maillot. Werkt perfect, als je toch al een zeilbroek hebt. Een zeilbroek is ook lekker hoog. Sowieso zit een fleece maillot erg lekker. Voor de echte koukleumen wellicht een overweging. (Ik heb zelf nog nooit koude benen gehad met skiën, koude handen daarentegen wel). Zeilbroeken zijn bovendien meestal goed waterafstotend, van taai materiaal gemaakt en ze vallen goed over je skischoenen. En multifunctioneel dus.
Losse binnenhandschoentjes voor in je handschoenen. Blijven je handen beter warm en je hebt minder last van natte handschoenen.

*bericht bewerkt door Piet-Bakker op 15 mrt 2017 12:24

Qua investeringen zou ik dit als volgorde aanhouden:

  1. Lessen
  2. Nog meer lessen
  3. Helm
  4. Goggle
  5. Ski/snowboardbroek
  6. Ski/snowboardjas
  7. Ski/snowboardschoenen
  8. Ski’s/snowboard

Heel simpel: materiaal kan je huren/lenen, lessen niet.

@GiGi Mee eens!

Click. Click. Peace

@Userd oeps edit foutje, nu wel een link die werkt.

Click. Click. Peace

Zonnebrand creme vermijden, je wil natuurlijk de ultieme goggleface hebben als je thuis komt. Vaak kun je in drogisterijen speciale zalf kopen waar je de ultieme goggleface mee kan produceren. Een echte tip als je het mij vraagt.

A winter without powder isn't a winter!

Volg nooit les bij je partner, zelfs al is die gediplomeerd skileraar! Je neemt namelijk niet zo makkelijk iets aan van je partner dan van een externe leraar. Ruzie gegarandeerd. Toptip, voormiddag les volgen bij de Skischool, namiddag samen de piste op!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie