Winter trekt zich terug naar het hooggebergte

Roel op 16 maart 2017· 7 reacties

Gargellen, Vorarlberg
Gargellen, Vorarlberg

Maart is voorlopig niet de maand van de terugkerende winter. Afgezien van de eerste week toen er in de westalpen nog veel sneeuw viel, is de temperatuur sindsdien vooral gestegen en was noemenswaardige sneeuwval alleen bestemd voor de gebieden boven 1800 meter. De vooruitzichten liggen op dezelfde lijn. Boven 2000 meter groeit het sneeuwdek in de noordalpen verder aan, terwijl lagere gebieden het langzaam lastig gaan krijgen.

Koude januari weggewerkt

Als we terugblikken en vooruitzien wijst steeds meer erop dat de koude januari een incident was. Nadat februari de negatieve temperatuurafwijking van januari al helemaal tenniet deed met een plus van +3 graden, liggen we in Oostenrijk in maart ook alweer 2 tot 3 graden boven de norm.

Gisteren scheen de zon maar trok er weer een zone met hoge bewolking over het oostelijk deel van de Alpen. Dit satellietbeeld laat de zogenaamde “lee-wellen” of in het Nederlands vertaald “lij-golven” zien. Deze scherpgerande wolken ontstaan aan de zuidkant als de wind de Alpen doorstroomt. Een beetje vergelijkbaar met de golven die je achter een speedboot ziet.

null

Weekend nat, hogerop veel sneeuw

Het was daardoor opnieuw niet overal even zonnig, maar slecht was het zeker niet. Pas morgenmiddag volgt er een echte weersverslechtering als storingen definitief de regie pakken. Ik heb het al aangekondigd, zaterdag maar ook het eerste deel van zondag worden in Oostenrijk en het noorden van Zwitserland erg natte dagen. Als er even sneeuw valt op 1000 tot 1300 meter dan is ie drijfnat; voor droge poeder moet je hoger dan 2000 meter.

Mensen die niet op regen of sneeuw zitten te wachten zijn in Frankrijk en Italië het beste af. Hier valt de minste neerslag, al zal het in de noordelijke Franse Alpen zaterdag ook niet droog blijven.

In de Dolomieten ben je dit weekend beter af dan in Oostenrijk (Canazei)
In de Dolomieten ben je dit weekend beter af dan in Oostenrijk (Canazei)

Aanhoudend zacht

En zo kabbelt het seizoen langzaam verder. Maandag en dinsdag krijgen we waarschijnlijk twee hele aardige dagen, zeker in Oostenrijk onder invloed van een lichte südföhn. Vanaf dinsdag krijgen storingen echter alweer vat op de Alpen met eerst opkomende stuwing in de Italiaanse Alpen, en daarna een front dat van west naar oost met neerslag over de Alpen trekt. De sneeuwgrens blijft een zorgenkindje, waarschijnlijk komt die ergens tussen 1200 en 1700 meter uit.

Tot slot de actuele sneeuwverwachting voor de komende zes dagen. Sleep de kaart of zoom in naar jouw gewenste regio. We moeten constateren dat de winter zich meer en meer terugtrekt richting hooggebergte. In Oostenrijk en Zwitserland, waar de meeste neerslag valt, zijn de condities vanaf die hoogte dan wel weer meteen geweldig.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Résumé:

  • Vrijdag: eerst zon, vanuit het noordwesten meer wolken en tegen de avond eerste neerslag
  • Zaterdag: vooral in Oostenrijk en Zwitserland veel regen, boven 1500-1800 sneeuw. El
  • Zondag: in Frankrijk en Italië vrij zonnig, in het oosten van Zwitserland en in Oostenrijk nog regen
  • Maandag: overal zon
  • Dinsdag: in Oostenrijk nog zon, vanuit het zuidwesten meer bewolking. In de westelijke Italiaanse Alpen stuwingsneerslag mogelijk
  • Woensdag: van west naar oost regen en sneeuw
Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Roel, je kan gedachten lezen! Gister nog gezocht naar appartementen in Canazei en nu die mooie foto. Ik wacht je bericht morgen nog even af en dan gaan we boeken. Frankrijk vs Italië…

@Roel, Vanaf hoelaat verwacht je dat de storingen binnenkomen vrijdag / zaterdag ivm met reizen naar hoger gelegen dorpen? Ik wil vrijdag rond 6 of 7 uur 's avonds aankomen en hoop voor eventuele sneeuw te zijn, maar is dit ook vroeg genoeg.

Alvast bedankt voor je reactie

1800/2000 M is qua hoogte nog best goed te doen. Ik vind dat eigenlijk nog net geen hooggebergte. Maar dat is ook wel omdat ik 2500 en meer nog 3000 + gewoon mooi vind en daar graag vertoef :)

Na het weekend ziet het er ook al een paar runs vrij neerslagrijk uit voor wederom de west/zuidwestzijde. Sneeuwgrens niet naar gekeken.

*bericht bewerkt door Edwin. op 16 mrt 2017 09:56

Not all who wander are lost

@Roel,
Zaterdag reizen we richting Serfaus-Fiss-Ladis. Moeten we de sneeuwkettingen bij de hand houden, of verwacht je dat bijv. de Fernpass (rond de middag) te laag ligt voor een serieuze bak sneeuw?

@Roel,
Zaterdag reizen we richting Serfaus-Fiss-Ladis. Moeten we de sneeuwkettingen bij de hand houden, of verwacht je dat bijv. de Fernpass (rond de middag) te laag ligt voor een serieuze bak sneeuw?

Branie op 16 mrt 2017 10:26

Het lijkt mij dat de Fernpass enkel (veel) regen zal krijgen, voor sneeuw ligt die veel te laag (1200m)

Hallo @Roel,

Het gebied waar ik naar toe ga, Solda (niet sölden), heeft een weersverwachting met erg veel sneeuw en windsnelheid van ca. 35km/u. Is er iets te zeggen over het moment waarop liften dicht worden gezet ivm dergelijke condities - los van de weersvoorspelling termijn van een week die nog onzekerheid geeft? Zijn voor dergelijke situaties vuistregels? Persoonlijk vind ik het namelijk geen punt en juist wel lekker om met vallende sneeuw te skiën.

Groet, Giel

@Roel, Vanaf hoelaat verwacht je dat de storingen binnenkomen vrijdag / zaterdag ivm met reizen naar hoger gelegen dorpen? Ik wil vrijdag rond 6 of 7 uur 's avonds aankomen en hoop voor eventuele sneeuw te zijn, maar is dit ook vroeg genoeg.

Alvast bedankt voor je reactie

Towerspirit op 16 mrt 2017 08:20

Precies rond die tijd vrijdag passeert een eerste zwakke regenzone, daar verwacht ik weinig spannende dingen van. De meeste regen en sneeuw komt pas later.
@Branie, op de Fernpass kan het misschien net sneeuwen, net als op het laatste stuk richting Fiss en Serfaus. Waarschijnlijk natte drek maar voor de zekerheid hou ze maar bij de hand.
@DGVW, daar zijn geen vuistregels voor. Windstoten zijn gevaarlijker dan een continue harde wind, maar iedere lift heeft een andere expositie. De ene kan daardoor meer hebben dan de andere, daarvoor ken ik de lokale situatie in Solda niet goed genoeg.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie