Na regen volgt zonneschijn (en verse sneeuw op grote hoogte)

Morris op 19 maart 2017· 11 reacties

null

Laten we de zaterdag maar snel vergeten. Regenwolken domineerden aan de noordkant van de Alpen met enkel boven de 1500 tot 2200 meter significante sneeuwval en van tijd tot tijd veel wind. Ook afgelopen nacht regende en sneeuwde het nog eens door en deze zondagochtend is het grauw en vochtig in veel alpendalen aan de noordkant van de Alpen. Het wordt nog even flink doorbijten, maar vanmiddag gaat de zon er van het westen meer en meer doorkomen.

null

Sneeuw voor het hooggebergte

Alle grauwe en dieptrieste beelden uit de dalen ten spijt, boven de 2000 tot 2500 meter is het nog winters, maar ik zal direct toegeven dat dit zelfs voor maart aan de hoge kant is. Maart roert zijn staart zal ik maar zeggen, maar dat had ik liever gezien in een mooie bak kou vanuit het noorden in plaats van het huidige waterballet. Maar goed, we moeten het doen met datgene wat de natuur ons geeft.

Vanmiddag klaart het in ieder geval langzaam op vanuit het westen. Daarbij is de luchtlaag waarin we nu verkeren nog best vochtig zodat het sneeuwdek vanmiddag tot ruim boven de 2000 meter vochtig zal blijven. Gelukkig luwt de wind en met de zon die er doorkomt wordt het een mooie namiddag op de hoger gelegen pistes van gebieden als Engelberg, Andermatt, Ischgl, Hintertux, Sölden, Hochgurgl, de Pitztaler of Stubaier gletscher, Kaprun en Obertauern. Maar, zo zeg ik erbij… de opklaringen komen vanuit het westen waardoor het in de oostelijke gebieden lang kan duren voor de zon erdoor komt.

In het westen en zuiden van de Alpen zit je deze zondag zowiezo goed. Ook daar is het mild, maar de zon al veel sneller present.

null

Rug van hogedruk

De maandag wordt helemaal een prima dag. Tenminste als je in je skigebied hoger kunt dan 2000 meter. Het hele Alpengebied profiteert van mooie opklaringen als gevolg van een rug van hogedruk die tijdelijk de Alpen domineert. Het is mild, maar ook zonnig en op grote hoogte ligt er verse sneeuw. Begin vroeg, en zoek de hogere pistes en noordhellingen op voor de beste sneeuw.

Dat vroeg starten geldt ook voor de dinsdag als er nog zon is. Later op de dag komt er namelijk hoge en later ook lagere bewolking opzetten vanuit het westen en zuidwesten. Dat merken ze allereerst in het westen. In Oostenrijk is het dan nog gewoon zonnig op de toppen.

In de nacht naar woensdag passeert dan een front en begint het aan de zuidkant van de Alpen stevig te regenen en sneeuwen. De sneeuwgrens is hierbij nog een dingetje. Weliswaar zal het vanwege stuwing weer wat afkoelen, maar ga er maar van uit dat je pas droge sneeuw mag verwachten boven de 2000 meter of zelfs nog hoger. De donderdag verloopt dan overal mild maar instabiel waarna mogelijk eind van de komende week de zon weer terugkeert. Kortom mild met sneeuw voor grote hoogte en vooral dus genieten van de zonnige momenten.

Samengevat:

  • Zondag: wegtrekkende regen uit Zwitserland en Oostenrijk met later op de dag ruimte voor de zon. In Frankrijk en Italië zonnig.
  • Maandag: vrij zonnig en zacht
  • Dinsdag: wisselend bewolkt, mogelijk een drup regen en met name in de (Franse) zuidalpen neerslag
  • Woensdag: eerst nog zon, maar vanuit het westen en zuiden opkomende regen en sneeuw
  • Donderdag: instabiel en mild
  • Vrijdag: weer veel zon?
Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Morris
is weerman van wePowder en springt bij als onze vaste weerman Roel zelf in de sneeuw zit.

Plaats een reactie

Gisterenavond toegekomen in Serfaus, toen was het niet hard meer aan het regenen in het dorp, gewoon beetje miezeren, net als deze ochtend. Het valt beter mee dan ik had gedacht.

Klopt als een bus voor frankrijk: in portes du soleil was het tot gister zonnig en kwam het gister met bakken uit de hemel…

Slippery slippery slidy slidy slopy slopy

In Solden schijnt het zonnetje alweer ?⛷

In Gerlos vanmorgen regen, boven een klein laagje verse sneeuw.

Zonnetje komt er nu steeds beter doorheen!

Piste’s zijn prima te doen

Vanmorgen teruggekomen uit Les Trois Vallées. Na 7 dagen stralende zonneschijn was het gisteren grijs weer: mistig, miezerig en zelfs in Val Thorens op 2300 meter hoogte was het niet altijd sneeuw wat naar beneden kwam.

Gelukkig ontsnapte Frankrijk aan het waterballet en viel het al bij al wel mee. Maar doordat het de nacht ervoor al niet gevroren had onder 2000 meter, waren de “lage” pistes (voor zover je dit laag kunt noemen) 's morgens vroeg al pap en in de middag gleed de sneeuw al helemaal niet meer.

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam

Vandaag in Radstadt best fijn skiweer. Vanaf 10.30u geen regen meer en het zonnetje kwam af en toe piepen!
De pistes beginnen wel de gevolgen te dragen van de veelvuldige regen en warme temperaturen…

*bericht bewerkt door hougie op 19 mrt 2017 16:53

Laat ons de zaken niet verbloemen ben deze morgen vanuit gries vervroegd afgezakt naar het dal was om 12 uur in solden en de lagere pistesczijn gewoon slecht verblijf nu in vent op 1900 m en zelfs hier is de sneeuw erbarmelijk laat ons hopen op een temperatuur daling en een bak sneeuw of pasen word een dikke flop

@Roel, we hebben het plan woensdag te gaan rijden richting Westendorf t/m zondag. Zijn de vooruitzichten nog een beetje positiever geworden ? Hoor graag. Bedankt. Patrick

@Roel, we hebben het plan woensdag te gaan rijden richting Westendorf t/m zondag. Zijn de vooruitzichten nog een beetje positiever geworden ? Hoor graag. Bedankt. Patrick

PatrickvdVeen op 20 mrt 2017 09:46

Wij hebben vorige week de short ski naar Westendorf omgeboekt naar SFL ivm grotere hoogte. Een verstandige keuze geweest voor ons

Sneeuwvooruitzicht voor kronplatz aub eerste week Pasen aub

Sneeuwvooruitzicht voor kronplatz aub eerste week Pasen aub

lucd op 20 mrt 2017 16:54

Je maakt grapje toch? Dat is nog veeeel te ver weg om iets zinnigs over te zeggen

Tijd voor een uitpakparty?!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie