Wat is de oplossing tegen kamikaze skiërs?

Rogier op 14 september 2017· 63 reacties

null

Elk jaar ergeren veel wintersporters zich aan de zogenoemde kamkizaze-skiërs. Dit zijn wintersporters, meestal skiërs (want om hard rechtdoor te gaan op een snowboard heb je meer techniek en ervaring nodig), die veel te hard de pistes af denderen. Vaak niet in staat om tijdig te stoppen en/of van richting te veranderen. Hadden deze ongeleide projectielen alleen zichzelf met hun gedrag, dan was het tot daar aan toe. Deze wintersporters zijn een gevaar voor iedereen en in het bijzonder voor kleine kinderen en beginners. Is er een oplossing te bedenken voor dit gedrag op de pistes?

Wanneer ben je een kamikaze skiër?

Om een oplossing voor dit probleem te vinden is het natuurlijk van belang om te weten wat een kamikaze skiër is. Zelf ben ik nog nooit iemand tegengekomen die zichzelf een gevaar op de piste vond terwijl andere wintersporters de persoon in kwestie wel degelijk een kamikaze vonden. Ook ken ik gevallen van skiërs die door goede skiërs werden ingehaald en daar zo erg van schrokken dat ze deze wintersporters als onverantwoord bestempelden… Is dat dan ook een kamikaze skiër? Hoe zouden jullie meneer Thovex bestempelen in onderstaande filmpje?

Natuurlijk heeft Thovex alles perfect onder controle. Ik denk dat dat laatste het grote verschil is. Dat je jezelf onder controle hebt. En dat je je aan de snelheid houdt die bij je techniek en de heersende condities past. Die heersende condities dat zijn ook andere wintersporters.

Pisteregels

Natuurlijk zijn de pisteregels duidelijk. Een wintersporter die zijn richting en snelheid niet onder controle heeft overschrijdt de pisteregels. Daar wordt echter meestal pas naar gekeken als het te laat is en er een schuldige wordt gezocht. Het gaat gelukkig vaker goed dan fout. Ook zonder brokken te maken zijn kamikaze skiërs een doorn in het oog van veel wintersporters. Wat zou een oplossing kunnen zijn tegen roekeloze skiërs?

Ski-bewijs?

De te eenvoudige ski’s zouden de reden zijn dat er teveel skiërs met een matige techniek de hellingen af denderen. Men zou met een paar lessen al denken dat hij (zelden een zij ;-) ) het wel kan. Het niveau op de pistes zou dalen echter bergredding en pisteurs spreken dit dan weer tegen en zeggen dat het gemiddelde niveau juist hoger en hoger wordt. Zou een skibewijs met een minimum niveau een oplossing kunnen zijn? Buiten het feit dat skigebieden hier waarschijnlijk nooit aan willen is een bewijs waarschijnlijk een verre van waterdicht systeem. Daarvoor hoef je alleen maar op de openbare weg te kijken. In principe heeft elke automobilist een rijbewijs en daar gebeuren ook regelmatig roekeloze dingen.

null

Controle op de pistes?

Zouden pisteurs anders een soort politiefunctie moeten krijgen? Wintersporters die roekeloos skiën aangesproken kunnen worden en op een één of andere manier gestraft kunnen worden? Zo zou je de skipas kunnen innemen of een paar uur ongeldig maken. In Amerika gebeurt dit, vrij terughoudend, al. Daar lijkt het redelijk te werken. Dit lijkt dus een goed idee. Maar voordat we de pisteurs in de Europese gebieden een agent-achtige functie geven zouden deze mannen en vrouwen hier ook in opgeleid moeten worden. Want wat is precies roekeloos skiën en wat niet? Als je gaat straffen moet je geen willekeur krijgen maar om een pisteur-rechter in te stellen gaat natuurlijk ook wat ver…

Maximale snelheid (op bepaalde pistes)?

Zou het dan wat zijn om een maximale snelheid op de pistes in te voeren. Of in ieder geval op een aantal (eenvoudige) pistes. Nu bestaan er al ‘slow-ski-zones’ waar je aangesproken wordt als je te hard skiet. Dit zijn plekken waar beginners rustig ervaring kunnen opdoen zonder dat ze angst hoeven te hebben voor achteropkomend verkeer. Zelf ben ik een voorstander van deze slow-ski-zones. Maar om overal limieten op te leggen lijkt mij een slechte zaak. Snelheid staat niet gelijk aan roekeloosheid in mijn optiek. Buiten dat is het moeilijk in te schatten hoe hard je skiet. Dus een precieze maximale snelheid zoals in de auto is onmogelijk. Of we moeten allemaal een snelheidsmeter in onze skibril krijgen.

null

Of is het probleem niet zo groot?

De vraag is ook hoe groot het probleem werkelijk is. Al met al blijkt wintersport juist veiliger te worden. Natuurlijk is het kamikaze-skiër probleem in het ene gebied groter dan in het andere gebied. Ook is het op het ene moment een stuk rustiger op de pistes dan op een ander moment. In veel kleine gebiedjes zie je alleen maar lokale skiërs die hun latten prima onder controle hebben. In de grote gebieden waar wintersporters voor stuntprijzen met busladingen tegelijk worden uitgeladen zie je meer kamikazes.

Maar hoe kunnen we het nog veiliger maken en zorgen dat kamikaze skiërs verantwoordelijke wintersporters worden?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

De heer Thovex kan dan wel heel goed skiën. Toch neemt hij in mijn optiek heel veel risico en maakt hij idd mensen aan het schrikken. Het slalommen tussen de mensen in de sleepjes lift kan al iemand ten val brengen puur door de schrik. Daarbij kan hij bij zijn sprongen niet zien wat erachter gebeurd en ik heb ook niet het idee dat alles vrijgehouden wordt. Als hij eenmaal in de lucht hangt zijn er weinig uitwijk mogelijkheden meer over. Hij zou in je nek terechtkomen…

Edit: Ik lees in comment van Rogier dat het allemaal is voorbereidt. Dan is dit natuurlijk prima.

Ben het met je eens dat sommige slow zones nuttig zijn. Maar een algemene maximale snelheid heeft geen zin. Waar voor mij bijvoorbeeld 50 kmh al te hard is voor goede controle is dat voor jou Rogier een snelheid waarbij je nog alle controle hebt.

Pisteurs die mensen aanspreken op hun gedrag lijkt me prima. Eventueel een kleine test voor een skibewijs. Al zijn het maar de 10 piste regels.

*bericht bewerkt door aartstyle op 14 sep 2017 14:28

Ik gok dat de mensen in het filmpje van Candide weten dat dit gefilmd wordt en dan heb ik er geen problemen mee. Zo niet dan ondanks dat Candide zijn techniek onder controle heeft, heeft een ander in de sleeplift dat misschien minder. Zelfde reden waarom een gevorderde mijn inziens ook niet in volle vaart vlak langs een skiklasje moet gaan.

Ik denk dat je elkaar hier gewoon op moet aanspreken.

@aartstyle Met je eens voor Thovex (om je gerust te stellen, deze mensen zijn figuranten in zijn film dus die wisten wat ging gebeuren)…

*bericht bewerkt door Rogier op 14 sep 2017 14:25

Click. Click. Peace

Ik denk dat het probleem wel meevalt, zolang je maar wegblijft uit Winterberg en Gerlos :D

Ik denk dat een belangrijk onderdeel ook juist de algemene kennis van de pisteregels is. Ik weet niet in hoeverre daar bij skilessen wordt stilgestaan, maar ik denk dat menig wintersporter ze helemaal, of in ieder geval de details, niet kent.

Ik zou trouwens ook de personen die stilstaan op gevaarlijke plekken onder deze groep willen scharen. Misschien zijn zij in letterlijke zin juist de anti-kamikaze, maar gevaarlijk is het wel ;)

Ik zou trouwens ook de personen die stilstaan op gevaarlijke plekken onder deze groep willen scharen. Misschien zijn zij in letterlijke zin juist de anti-kamikaze, maar gevaarlijk is het wel ;)

dennisp op 14 sep 2017 14:58

En dat (niet midden op de piste stilstaan) is dan weer een van de pisteregels. ;)

Gang is alles. Remmen is angst

echte mannen lopen naar boven,

De boetes voor aanrijdingen met letsels peperduur maken (waarschuwen via bordjes) als het door zo een kamikazeskiër veroorzaakt wordt. Pas als er geld mee gemoeid zou zijn, laten de mensen het wel of denken ze wel beetje na ipv de showman te willen uithangen.

Skiën is en blijft een risicosport/hobby, anders moet je thuisblijven. Wat voor de ene waanzinnig snel is, is voor de ander gewoon lekker door skiën. Dus dat is al moeilijk te controleren.

Ik kan me wel voorstellen dat beginnende skiërs zich meer op hun gemak voelen in zo een slow-zone. En pisteurs die van die kamikazefiguren aanspreken op hun gedrag en waarschuwen zou wel goed zijn. Wordt overigens wel op plaatsen al gedaan.

Er zullen nu eenmaal toch altijd nog van die knakworsten zijn die willen laten zien wat ze kunnen in hun 1x per jaar skivakantie in de drukkere skigebieden…Helaas gebeuren er bij dit soort figuren aanrijdingen en hebben ze vaak nog een slokje op ook nog. Meestal herken je ze meteen: geen muts of helm op, nonchalante stijl, verkeerde techniek, verkrampt op de ski´s op redelijke snelheid en veel lawaai erbij :) Dat soort figuren zijn pas gevaarlijk op de pistes :)
Tja, iedereen gaat weer met een andere motivatie skiën. Je snelheid en richting moet je ten allen tijden kunnen aanpassen aan het ´verkeer´ rondom je. Als je dat niet kunt icm met niet nadenken waar je mee bezig bent, noem je dat roekeloos volgens mij :) Vooral dat niet nadenken over de mogelijke gevolgen :)

De beste oplossing is denk ik inderdaad wat ze in Amerika doen, namelijk ski patrol op de piste.

Het probleem beperkt zich namelijk niet alleen tot beginnende skiers met heel veel lef, maar ook genoeg goede skiers/wedstrijdskiers (top wereldtop aan toe) zijn gevaarlijk op de piste. Ook heb ik tig keren lokale wedstrijdskiers mensen zien aanskien door inschattingsfouten.

Was er trouwens een tijd terug niet een artikel op het forum geplaatst over een wedstrijdskier die een oudere vrouw aan had geskied en dientengevolge door de vrouw werd aangeklaagd? Zoiets meen ik mij vaag te herinneren.

In ieder geval, als je aan komt denderen met 50-80 km/h verschil in snelheid t.o.v. degene voor je is er weinig tijd om te reageren als de situatie anders loopt dan vooraf geanticipeerd, ongeacht hoe goed je kan skien.

En als ik voor mezelf spreek, op de piste ben ik zelf ook te vaak de oorzaak van een “dat-ging-maar-net-goed” situatie. Als de consequentie daarvan het innemen van mijn skipas is ga ik misschien toch wat behoudender skien op sommige plaatsen.

@IkBakErNiksVan Dat was geen wedstrijd skiër wel een ‘goede skiër’ op vakantie.

*bericht bewerkt door Rogier op 14 sep 2017 16:01

Click. Click. Peace

Die slow-ski-zones ben ik een voorstander van, verder zouden pisteurs best waarschuwingen mogen uitdelen dan wel liftpassen, al dan niet tijdelijk, innemen. In Andorra eens meegemaakt dat een jong ventje op zijn snowblades zo dom bezig was dat de liftmedewerkers er meerdere klachten over kregen en uiteindelijk nadat ze hem er op hadden aangesproken en hij daar vervolgens niks van aantrok, de jongeman bij zijn nek gegrepen werd door een liftmedewerkers en hem zo bij de politie had afgeleverd. Die stribbelde natuurlijk flink tegen! Ik heb hem die week verder niet meer gezien ;)

Het zelf goed kunnen skiën is één, maar het goed kunnen inschatten wat iemand voor jou doet is toch ook een essentieel aspect. En dat kunnen technisch goede skiërs niet per definitie beter dan de mindere goden. Mijn ervaring met grote drukke gebieden met veel goede skiërs (St. Anton is een goed voorbeeld), is dat het skiniveau weliswaar heel hoog ligt, maar dat heel veel skiërs met name met zichzelf bezig zijn en weinig oog hebben voor hun omgeving. Hoe slechter de omstandigheden, hoe groter de (snelheids)verschillen worden tussen skiërs en hoe potentieel gevaarlijker. Zo zag ik in Avoriaz op een ijzige piste eens een groep snowboarders die duidelijk technisch uitstekend konden boarden, maar daardoor dusdanig veel sneller waren dan de rest dat het onvermijdelijk fout moest gaan. En ja hoor, na een beetje onoverzichtelijke bocht was het raak en werd een beginner finaal onderuit geboard met ernstige gevolgen.

De boetes voor aanrijdingen met letsels peperduur maken (waarschuwen via bordjes) als het door zo een kamikazeskiër veroorzaakt wordt. Pas als er geld mee gemoeid zou zijn, laten de mensen het wel of denken ze wel beetje na ipv de showman te willen uithangen.

Carla46 op 14 sep 2017 15:33

Daar geloof ik niets van. Je kan jezelf ook behoorlijk in de kreukels skiën en dat gegeven zou meer invloed moeten hebben op een normaal denkend mens. Maar men gaat er gewoon vanuit dat het goed gaat.

Tja iedereen (her)kent ze vaak al direct bij de lift doordat ze met hun huurspullen dwars door de rij over andermans spullen zo snel mogelijk naar voren banjeren. Als snowboarder heb ik hiervoor gelukkig altijd een voet vrij zodat ik even snel een binding open kan klikken van de desbetreffende kamikaze. Dit levert naast wat boze blikken vaak wel een mogelijkheid op om de conversatie aan te gaan met de desbetreffende persoon. En meestal bewaren ze daarna ook wel meer hun geduld als je uitlegd dat ze op die manier je board vernachelen en dat dat ongeveer hetzelfde is als dat ik eens flink over hun telefoon zou gaan krassen met iets scherps, die is tenslotte ongeveer even duur…

En tja een andere optie is volgens mij gewoon een soort reallife Duck Hunt 😉 gewoon op de stoeltjeslift op ieder stoeltje een goed geweer plaatsen en iedere kamikaze proberen van de piste te schieten… En wie aan het eind van de dag de hoogste score heeft krijgt een gratis skipas voor een dag. De hoogste seizoensscore levert een gratis seizoenspas op 😉 misschien is het niet heel humaan, effectief is het des te meer…

Born to Ride

Help, een spookskiër !

@Matthias123 een paintballgeweer zou al voldoende zijn hoor. Ik ben voor! :D

Ik snap niet waar iedereen moeilijk over doet, ik bedoel: Hard & Ongecontroleerd is toch het motto?

A winter without powder isn't a winter!

Ik ben geen voorstander van “Amerikaanse toestanden”, maar soms verlang ik er wel naar.
Na 0:30 had ik het wel gezien: Categorie Aso, 1e klas
In de VS had ie ter plekke z’n pas in kunnen leveren.
Zie maar hoe je thuis komt, “not my problem”

Skibewijs?
Kijk maar op het water of op de weg, ondanks vaar- en rijbewijzen klooien me maar wat aan met de “maak je niet druk, je hebt er toch geen last van” gedachte.
Zal op de piste niet veel ander zijn.
Dus ontkom je niet aan repressieve maatregelen en schadeclaims zoals in de VS.
Jammer, maar helaas

*bericht bewerkt door RCGrootveld op 14 sep 2017 21:44

Rob

Juist de vrijheid op en om de piste is voor mij een USP. Laat daar alsjeblieft geen politieagentjes de boel controleren!
De kracht zit 'm in de sociale controle, wintersporters kunnen onderling heel goed aangeven wat ze wel en wat ze niet verantwoord vinden. En een onderdeel daarvan is dat je als beginner je er iets van aantrekt, mocht je onverantwoordelijk gedrag tonen op de piste. En daar mogen wij smartphone-minnende laaglanders best wel wat mondiger in zijn. Duim omlaag, zeg het dan. Duim omhoog, zeg het ook!
Snelheid of langzaam is ook maar een relatief begrip. Ik ervaar snelheid heel anders dan iemand die angstig is (want ik ben bang dat ik geen angst ken :)) En zit je aan je grens, bijvoorbeeld kwa moeilijkheidsgraad van een piste, ben je vrij om deze toch uit te proberen. Mooi hoor, Wintersport!

Dus, wat wintersport zo mooi maakt:

  • vrijheid
  • sociale controle
  • je mag zelf bepalen wat snel is en wat langzaam
  • je hebt de vrijheid om je eigen grenzen op te zoeken en te ontdekken.
  • en nog veel meer.

Dus kamikazegasten: aanspreken en opbouwende feedback geven! Ook als ze stomdronken zijn!!

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Roekeloosheid heeft imo weinig met je ski-vaardigheid te maken
Eerder een mentaliteitskwestie … dus moeilijk in exacte regels te gieten …

Skiën is en blijft een risicosport/hobby, anders moet je thuisblijven. Wat voor de ene waanzinnig snel is, is voor de ander gewoon lekker door skiën. Dus dat is al moeilijk te controleren.

Carla46 op 14 sep 2017 15:33

Risicosport? Ik ga veel vlotter dan gemiddeld naar beneden, het grootste risico voor mij zijn die kamikazes.

Het wordt juist een risicosport door die malloten, het skiën zelf is geen risicosport. Als dat wel zo is, dan moet je eens heel hard aan jezelf gaan twijfelen.

*bericht bewerkt door RRski op 14 sep 2017 23:43

Skiën is en blijft een risicosport/hobby, anders moet je thuisblijven. Wat voor de ene waanzinnig snel is, is voor de ander gewoon lekker door skiën. Dus dat is al moeilijk te controleren.

Aan het verkeer deelnemen (in welke vorm dan ook) is ook een risicosport/hobby … en nog veel gevaarlijker. Ook maar thuis blijven?

Sorry, over onzin gesproken.

De meeste risico creërende situaties worden gecreëerd door figuren als in het filmpje.

Of je het nu over de sneeuw, het water, de lucht, de camping, het hotel, de weg of wat dan ook hebt:
Als je niet bereid bent je aan de geschreven en ongeschreven regels te houden: Thuisblijven!

Rob

Dus kamikazegasten: aanspreken en opbouwende feedback geven! Ook als ze stomdronken zijn!!

Ferdinand op 14 sep 2017 22:43

Denk je echt dat dat helpt?

Dat soort gasten zijn zo overtuigd van zichzelf, dat (als ze al naar je luisteren en je geen stoot voor je kop geven) ze zich er geen ruk van aan zullen trekken.
Als ze bezopen zijn al helemaal niet, want dan dringt het niet eens tot ze door.

Voor dit soort figuren is maar één oplossing: De botte bijl
Gewoon aanpakken, pas innemen, desnoods ski’s innemen, zie maar dat je thuis komt.

Rob

Als snowboarder heb ik hiervoor gelukkig altijd een voet vrij zodat ik even snel een binding open kan klikken van de desbetreffende kamikaze.

Achteloos je skistok tussen zijn/haar ski’s in de grond prikken, er stoïcijns voor je uit kijkend op gaan leunen werkt ook zeer effectief …

Rob

Skiën is en blijft een risicosport/hobby, anders moet je thuisblijven. Wat voor de ene waanzinnig snel is, is voor de ander gewoon lekker door skiën. Dus dat is al moeilijk te controleren.

Aan het verkeer deelnemen (in welke vorm dan ook) is ook een risicosport/hobby … en nog veel gevaarlijker. Ook maar thuis blijven?

Sorry, over onzin gesproken.

De meeste risico creërende situaties worden gecreëerd door figuren als in het filmpje.

Of je het nu over de sneeuw, het water, de lucht, de camping, het hotel, de weg of wat dan ook hebt:
Als je niet bereid bent je aan de geschreven en ongeschreven regels te houden: Thuisblijven!

RCGrootveld op 15 sep 2017 00:51

Waar worden er risico’s gecreëerd in het filmpje dan? Ik zie alleen een zeer goede skiër (beste skiër ter wereld) en een aantal figuranten die precies weten wat er komen gaat…

Born to Ride

De natuur lost dat vanzelf op. Door de opwarming van de aarde kunnen we over 40 jaar nog maar op een beperkt aantal pistes skiën. Als Überhaupt 😃😃
Je ziet het nu al gebeuren op lager gelegen pistes.
I am Just kidding.

:D

null

Help, een spookskiër !

Errant op 14 sep 2017 18:56

altijd weer die verrekte tourskieers ;)

echte mannen lopen naar boven,

:D

null

Hessel op 15 sep 2017 08:52

Ik ga stuk 😂

Born to Ride

Ik heb vorig winterseizoen hier een filmpje geplaats van ongecontroleerde kamikazes (type oostblokker wss met een slok op). Dat vind ik nou echt het schoolvoorbeeld van ‘wintersporters’ die een pisteverbod zouden moeten krijgen.
Het is gewoon wachten totdat ze iemand anders onderuit skiën. Ik gruwel echt van dit soort types.

Minder moeite heb ik idd met zeer goede skiërs die alles onder controle hebben en die met een rotgang omlaag gaan, echter wel alleen daar waar het kan en zonder iemand in gevaar te brengen. Mijn inziens is doorraggen mogelijk als je maar veel inzicht hebt, uitstekend kan anticiperen en beschikt over normale normen en waarden/ fatsoen! Beschikken over fantastische controle en techniek is mooi meegenomen, maar als je vervolgens dan nog als een aso langs de klasjes blaast ben je gewoon een stumpert.

*bericht bewerkt door Jst81 op 15 sep 2017 10:15

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie