De ene papsneeuw is de andere niet

Rogier op 05 april 2017· 13 reacties

Slushsneeuw
Slushsneeuw

Slush, soupe, pap… een nachtmerrie voor veel skiërs. Deze natte drek is een reden voor veel wintersporters om in het voorjaar niet meer op wintersport te gaan. Want voorjaar betekent slush, toch? Nou ligt dit allemaal niet zo simpel want de ene papsneeuw is de andere niet. En waarom is het de ene keer erger dan de andere keer?

Boven nul niet altijd pap

Je zou zeggen dat als de luchttemperatuur boven nul komt er papsneeuw ontstaat. Hoe warmer, hoe meer papsneeuw. Deels klopt dat natuurlijk ook wel, maar iedereen die veel in het voorjaar op wintersport gaat en aan het eind van de middag een westwand skiet weet dat dat niet zo hoeft te zijn. En zo zijn er meer nuances, die ervoor zorgen dat je lang niet altijd aan het waterskiën bent.

Heldere dagen

Het feit dat zo’n westwand 's middags niet altijd papsneeuw heeft, hangt samen met de zon en de lucht. Op heldere dagen kan de sneeuw veel warmte kwijt door uitstraling. Als de zon dan niet vol op een helling staat blijven afdalingen vaak lang in goede conditie.

Dooien en vriezen
Dooien en vriezen

Bovendien zijn de nachten heel belangrijk, als het helder is vriest de sneeuw 's nachts makkelijk op. Als de temperatuur 's morgens langzaam oploopt ontdooit het bovenste laagje waardoor je minimaal een paar uur perfecte voorjaarssneeuw (firn) hebt, voordat het echt papperig wordt.

Verse, oude of kunstsneeuw

Daarbij is de soort sneeuw van groot belang. Verse sneeuw kan erg snel papperig worden. Als je na een dump meteen hoge temperaturen krijgt, wordt de geweldige poeder zo omgetoverd tot een soort nattig betonmengsel. Daarvoor hoeft het niet eens zo heel warm te zijn.

Oudere sneeuw wordt minder snel papperig en kan de warmte beter verdragen. Dat geldt nog meer voor kunstsneeuw die bij hoge temperaturen en regen nog goed blijft liggen. Dat alles heeft te maken met de hoeveelheid lucht in de sneeuw en het contactoppervlak van de sneeuwkristallen. Hoe meer lucht er tussen de sneeuwvlokken zit, hoe makkelijker dit reageert met warmte. Hoe compacter de sneeuw, hoe minder invloed de warmte op sneeuw heeft en deze minder snel in slush verandert. Daarom blijft kunstsneeuw, die niet uit vlokken maar uit kleine stukjes ijs bestaat met weinig lucht ertussen, ook zo goed liggen.

Op een gegeven moment als het heel warm wordt, of als de zon pal op een helling staat, wordt alles natuurlijk pap, maar oude sneeuw en kunstsneeuw kunnen hier dus wat beter tegen. Daarom zie je aan het eind van het seizoen nog vaak eilanden van kunstsneeuw terwijl de rest van sneeuw al is weggesmolten.

's ochtends liggen de pistes er zo bij...
's ochtends liggen de pistes er zo bij...

Drukte

Tot slot moet het effect van drukte niet onderschat worden. In februari is het meestal erg druk op de pistes. Hierdoor ontstaan vanzelf al grote buckels en aIs het tegelijk ook nog warm is gebeurt dat extra snel. Zware hopen samengeschraapte sneeuw zorgen ervoor dat je veel minder prettig skiet dan wanneer je in maart of april alleen op een piste staat. Doordat het zo rustig is ontstaan minder buckels en blijven de pistes veel langer vlak, waardoor het veel minder hard werken is.

Alles smelt…

Op een gegeven moment houdt dit natuurlijk wel op. Blijft het warm en vriest het zelfs 's nachts nog maar amper dan gaat de kwaliteit van alle sneeuw achteruit. De sneeuw smelt en dan is het klaar. Maar tot die tijd loont het gewoon de moeite om de proef op de som te nemen. Ga in het voorjaar naar een gebied met veel pistes boven 1500 à 2000 meter, sta lekker vroeg op en laat je overtuigen. Ervaar zelf dat het zo slecht nog niet is.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Half maart in Les Menuires geweest met een week uitbundige zon. De “dalafdaling” naar Les Menuires was 's ochtends keihard en om half 10 al niet fijn meer om te skieën: de kunstsneeuw is in de periode ervoor al stukgeskied en tot een soort ijsprut omgevormd. Die bevroor 's nachts weer.
Overdag was het zeer wisselend. Bovenaan de Saulire (op 2700 meter) is het druk doordat meerdere liften hier samenkomen. De zon staat er pal op de piste en daardoor werd het één grote dramapiste met zware sneeuwhopen. En dat op die hoogte! Lager richting Courchevel 1650 is het heerlijk rustig op de piste en ondanks de hoge temperaturen (tot 20 graden…) was er nog prima door te komen.

Wel viel me op dat de opmerking “minimaal een paar uur perfecte voorjaarssneeuw” bij ons niet van toepassing was. Het omslagpunt duurde vaak maar een half uurtje. Ach ja: we hadden mooi weer… ;)

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam

Net terug van een paar dagen St Anton am Arlberg, inclusief behoorlijk veel papsneeuw.
Met de klok meeskien en veel blauwe zuidhellingen vermijden, echt prima dagen gehad!

Uiteraard wel vanaf een uurtje of half drie aan de après ski.
Maar om eerlijk te zijn bleef de dalafdaling Rendl tot het einde van de middag goed, zelfs met 20!!! graden boven nul.

Nog een heel belangrijke tip, zoek een onbekend gebied (minder druk) +1500 met voornamelijk noordhelligen en bij voorkeur eentje dat redelijk wat sneeuw vangt. Mijn geheimtip (Val Cenis). Heb er in 2014 begin april geskied, s’ochtends betonhard, tegen 10 overal zachter. En hoe later des te zachter. Maar de meeste pistes bleven de hele dag prima (met uitzondering van enkelen waar iedereen doormoest om een bepaalde verbinding te maken). Natuurlijk wordt de dalafdaling op een pittige rode tegen de late middag zware slusch, dan is de boodschap gewoon flink doorskieën (dan drijf je meer) ;-)

*bericht bewerkt door Johan-Lemmens op 05 apr 2017 15:50

In februari van dit jaar, tijdens de dinsdag van de eerste Krokusweek, veel regen gehad vanaf dal (1500m) tot aan middenstation (2100m). Sneeuw bleef goed te skien die dag. De volgende 2 dagen was de sneeuw erg nat maar wonder boven worden wonder gewoon goed te skiën met goede snelheid.
Vroeger bij slush vertraagde de ski’s heel erg. Nu dus niet.

*bericht bewerkt door Patrick71 op 05 apr 2017 16:02

Piste riderrrrr

Nu in sestriere top dagen gehad. Vandaag sneeuw en vanmiddag klaarde het op. Iedereen al gestopt. Top middag.

null

Net terug van een paar dagen St Anton am Arlberg, inclusief behoorlijk veel papsneeuw.
Met de klok meeskien en veel blauwe zuidhellingen vermijden, echt prima dagen gehad!

Uiteraard wel vanaf een uurtje of half drie aan de après ski.
Maar om eerlijk te zijn bleef de dalafdaling Rendl tot het einde van de middag goed, zelfs met 20!!! graden boven nul.

Schulo op 5 apr 2017 13:14

Kan dit volledig onderschrijven. Zelfs tot 4 uur 'smiddags lagen met name de zwarte pistes die noord/westelijk georienteerd waren er nog prima bij. 's Morgens wel beginnnen op de oostelijke pistes (bvb richting nassarein, of de madloch kant bij Zürs) zodat je niet op keihard beton staat, en loop van de ochtend snel via zuid naar hogere noord-west… hele dag prima sneeuw ondanks dat het relatief niet eens zo heel hoog ligt. Had er graag nog twee weken gebleven.

Afgelopen week in Saalbach en Gerlos geweest; doordat het niet extreem druk is, is het tot 14.00 uur eigenlijk prima skien.
De lager gelegen pisten worden slechter, dat klopt. Maar ondanks de warmte, uitbundige zon stond ik versteld van de condities!
Een compliment in Saalbach gegeven aan de piste medewerkers, hoe ze het voor elkaar krijgen om de pisten nog op deze manier te kunnen prepareren!
En Gerlos? Afdaling Dorpsbaan in Konigsleiten, super te doen tot 13.00/13.30 uur … daarna “pap”, maar zoals hierboven al beschreven heb je echt verschillende soorten pap.

Verbinding van Zell naar Gerlos, kleine bultjes en wat zwaarder wordende sneeuw. Ik heb het niet als ernstige pap ervaren, maar meer als: Goh de sneeuw is wat zachter, je moet iets meer werken.
Kom je bij verbindingslift en hoor je andere Nederlands zeggen “Man man man wat een pap sneeuw zeg… tsjonge jonge jonge”… :-)

Pap is goed en wel te skieen tot het punt dat, de ene meter beter glijd dan de andere.

Vorige week, zat ik op een afdaling waar je snelheid moet halen om zonder al te veel duwen naar de volgende afdaling te gaan.
Niet is zo vervelend dan ineens en serieus afgeremd te worden te worden door natte plak sneeuw.

Men ski binding clicketen vanachter los en ik vloog naar voor. Dat is iets minder fijn. :p

In dit topic trouwens een heleboel zinnige en minder zinnige tips voor skiën in papsneeuw of slush: https://www.wintersport.nl/forum/topic/351870

Ik heb altijd wel lol in papsneeuw :)

Pap is goed en wel te skieen tot het punt dat, de ene meter beter glijd dan de andere.

Vorige week, zat ik op een afdaling waar je snelheid moet halen om zonder al te veel duwen naar de volgende afdaling te gaan.
Niet is zo vervelend dan ineens en serieus afgeremd te worden te worden door natte plak sneeuw.

Men ski binding clicketen vanachter los en ik vloog naar voor. Dat is iets minder fijn. :p

Anon5710 op 6 apr 2017 16:12

Dat is precies hetgeen waar ik vorige week in L3V regelmatig bang voor was, maar waarbij ik gelukkig niet uit mijn bindingen schoot. ?
Wat mij betreft het grootste nadeel van papsneeuw.

Winter is coming

Vanmiddag uitgestorven pistes wegens papsneeuw beneden in serfaus, heerlijk opspattende witte blubber. Fijn wax patroontje onder de latjes en gaan.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie