BEWintersporters is ook beschikbaar op wintersporters.be
sluiten
Meegemaakt: grote lawine op de Mölltaler Gletscher

Meegemaakt: grote lawine op de Mölltaler Gletscher

-Michiel- op 30 april 2017 · 5 reacties

Zoals Roel voorspelde viel er afgelopen week enorm veel sneeuw in de Alpen. In de regio waar ik woon (Lungau) viel er meer sneeuw dan het gehele afgelopen seizoen. Eindelijk kans om te genieten van een paar heerlijke poederafdalingen. Iets waar ik de hele winter op had gewacht, maar het liep iets anders dan verwacht.

Het enige regionale skigebied dat nog geopend is is Obertauern. Echter ik hoorde van Andi, een goede ski-vriend, dat er op de Mölltaler Gletscher zo’n 60 á 70 centimeter verse sneeuw lag. We besloten om zaterdagochtend vroeg te vertrekken, zodat we als een van de eerste konden genieten van diepe poeder.

Eindelijk poeder

Zaterdagochtend stond ik met een heerlijk gevoel op! Ik had echt veel zin om te gaan skiën. Andi is 'Staatlicher Skilehrer' en had van tevoren het lawinebericht bestudeerd. Hij vertelde me dat de bergdienst de regio Mölltaler Gletscher had ingeschat rond de 3.

Nadat we de auto hadden geparkeer, namen we de 5 kilometer lange Mölltaler Gletscher Express, die je letterlijk dwars door de berg naar het skigebied brengt. Eenmaal aangekomen keken we onze ogen uit! Er lag enorm veel verse sneeuw, de zon scheen en met een lach van oor tot oor namen we de gondellift naar het middenstation. Onderweg zagen we dat er op de zuidhelling al een aantal off-piste skiërs aan het skiën waren en dat de sneeuw nogal instabiel was. Op sommige plekken waren er kleine lawines ontstaan. Vanaf het middenstation hadden we een goed uitzicht op de geplande off-piste afdalingen. De Gletscher-Jet bracht ons vervolgens naar het hoogste punt van het skigebied.

Te instabiel

We besloten om naar het “Gipfelkreuz” (3.123m) te lopen. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht over de hoogste bergen van Oostenrijk, waaronder de Großglockner (3.798m). De planning was om een aantal mooie opnames te maken om vervolgens via het ongeprepareerde gebied naast de Gletscher Jet richting het middenstation te skiën. Toevallig kwamen we bij het bergkruis twee bekenden tegen die via de noordkant off-piste naar het Gasteinertal wilden skiën. Een van hen is 'Bergführer' en twijfelde over het lawinegevaar. Na een aantal sneeuwcontroles kwam hij tot de conclusie dat het sneeuwdek te instabiel was. Dus skieden zij via de pistes en weinig steile off-piste terug naar het gebied. Wij wilden eerst nog wat drone beelden schieten.

Enorme lawine

Na ongeveer tien minuten rinkelde de telefoon van Andi. Balen, want hij wilde net naar beneden skiën zodat ik hem vanuit de lucht kon filmen. Het telefoontje kwam van de berggids waar we net nog mee gepraat hadden. Er was een enorme lawine naar beneden gekomen op een helling, waar wij tien minuten geleden nog over hadden nagedacht. Natuurlijk waren we in het bezit van een rugzak met een lawinepieper, sonde en schep. Dus Andi ging er als een speer vandoor om te gaan helpen zoeken. Ik moest eerst mijn drone nog inpakken.

Zo snel mogelijk

Zo snel hij kon ging hij richting het eindpunt van de lawine. In eerste instantie zag hij niks, maar toen hij over de heuvel kwam schrok hij! Zo’n grote lawine had hij nooit eerder gezien. Zo veilig mogelijk probeerde hij de staart van de lawine te bereiken. Gelukkig waren er meer mensen met een lawinepieper op het idee gekomen om te gaan helpen. De Bergführer nam direct de leiding en vertelde wat iedereen moest doen. De groep werd verdeeld en elke tien meter liep iemand met een lawinepieper. Vanuit de staart werd er langzaam naar boven gelopen. Een andere groep liep juist van boven naar beneden.

Opeens kregen een aantal zoekers een signaal. De Bergführer besloot dit signaal te volgen. De groep kwam steeds dichterbij. Eenmaal aangekomen werden er teams gemaakt en begon iedereen te graven. Andi vertelde mij dat hij exact op het signaalpunt aan het graven was. De meest vreselijke gedachtes gingen door zijn hoofd. Na ongeveer vijftien minuten graven was er nog niks gevonden. Wat bleek: een van de vrijwilligers had zijn lawinepieper nog op zenden staan. Op dat moment kwam de bergreddingsdienst en verzocht of iedereen die niet bij de bergreddingsdienst hoorde het terrein wilde verlaten. Hiermee zouden er geen onnodige fouten meer worden gemaakt.

Hulpdiensten

Even later kwamen de eerste hulpdiensten per helikopter aan. Zij besloten om vanuit de top van de lawine langzaam met 14 honden naar beneden te skiën. Tot op dat moment waren er nog geen vermisten opgegeven. Met ongeveer 150 man werd er gezocht. In de tussentijd had een 22-jarige man zich gemeld. Hij had de lawine veroorzaakt en was van boven tot beneden meegesleurd. Gelukkig had hij zichzelf kunnen bevrijden en kwam hij er met lichte verwondingen vanaf. Helaas wist men niet of er meer mensen bij de lawine betrokken waren. Na ongeveer twee á drie uur was het gehele gebied afgezocht met lawinepiepers. Men besloot om het gebied nog een keer in rijen van 40 personen af te zoeken met sondes en honden. Aan het einde van de middag had de bergdienst nog steeds geen meldingen ontvangen van vermiste personen, en dus kon de reddingsdienst er vanuit gaan dat er geen mensen onder de sneeuw lagen. Op het nieuws en in de kranten kwamen later de feiten van de lawine naar voren. Het bleek om een lawine te gaan van 400 meter breed en 1000 meter lang.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • HenkB 30 april 2017 · 15:03
  O, wat heftig allemaal. Ja, off piste skiën blijft nooit zonder gevaar. Gelukkig geen ernstige gewonden.
 • MiTi 30 april 2017 · 16:46
  Gelukkig maar dat het goed is afgelopen! Gelukkig maar dat jullie zo verstandig waren om die helling niet te nemen. 🙏
  Winter is coming
 • Dirk Mallnitz 30 april 2017 · 16:56
  Na twee dagen volle bak sneeuw, konden ook wij niet wachten om even naar de Mölli te rijden. Wij hebben het gisterenochtend ook "live" zien gebeuren, iedereen schrok enorm. Jammergenoeg was het bijna voorspelbaar na de enorme sneeuwval en dat stuk offpiste is soms ook gewoon link. (Maar voor velen onweerstaanbaar), ieder zijn keuze/mening daarin natuurlijk.
  Wel fantastisch om te zien hoe men daar mee omgaat, de bergrettung, pistedienst, politie(heli met warmte camera) en zelfs de brandweer van Flattach stond mee te zoeken! Niets dan lof voor alle helden die daar staan en hulp hebben geboden! Als je een collectebus ziet vd bergrettung, wees gul!

 • Rachel-P 30 april 2017 · 21:14
  Afschuwelijk; wàt een geweld! Godzijdank zaten jullie niet in die helling @Michiel
  Mijn kids trainen deze week op de Kitz. Ik heb ze nadrukkelijk verboden off piste te gaan...al zou een trainer zeggen dat het veilig is, ze mogen niet en ze gaan niet.
  Het is een moeizame winter...
  100% eens ook met @Dirk Mallnitz geef gul aan de bergredding.
  mama on a mission in the snow
 • ViolaB 1 mei 2017 · 12:08
  Wooh... Heel heftig dat. Goed om zulke verhalen ook te plaatsen.

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.