Redelijk resultaat Franse gebieden ondanks matige winter

Rogier op 14 september 2017· 15 reacties

Dankzij een goede preparatie waren de condities prima
Dankzij een goede preparatie waren de condities prima

Ondanks een matige winter wat sneeuw betreft hebben de Franse skigebieden het hoofd afgelopen winter redelijk boven water kunnen houden en hun personeel werk kunnen bieden. In hun eigen woorden ‘dankzij kennis en investeringen’ maar wat doet zo’n sneeuwarme winter precies met het aantal bezoekers van skigebieden?

Een erg sneeuwarme winter

In grote delen van het noordelijk halfrond lag er sneeuw in overvloed. Denk aan Azië, Turkije en de VS, maar in de Alpen was het behelpen. Het was zacht en er viel maar weinig regen of sneeuw. In Frankrijk viel 40 tot 50% minder sneeuw dan normaal (Bron:). Het begon hoopvol in november met een mooi pak sneeuw maar daarna werd het droog en warm. De kou kwam in januari maar zonder sneeuwval van grote betekenis. Met uitzondering van de prima besneeuwde Pyreneeën, Corsica, de Haute Maurienne (Val Cenis, Valfréjus) en de noordelijke Hautes Alpes (Serre Chevalier, Puy Saint Vincent, de Queyras en Via Lattea) lag er met Kerstmis en Oud en Nieuw eigenlijk geen sneeuw. Zelfs in februari was het ‘net aan’ en waren de resultaten matig tot slecht. Als het sneeuwde dan ging het gepaard met veel wind wat het prepareren en conserveren moeilijk maakte. Tot overmaat van ramp kwam het voorjaar vroeger dan normaal. Eind februari was het al erg warm en scheen de zon veel. Gelukkig kwam in april de winter nog even terug.

In maart was het warm en er lag al zo weinig sneeuw
In maart was het warm en er lag al zo weinig sneeuw

Weinig sneeuw, tevreden klanten

Ondanks dat er weinig sneeuw lag, was er het hele seizoen vraag naar wintersport. Met een traditionele piek in februari en een bonuspiek aan het einde van het seizoen. Klanten waren in enquetes erg tevreden met de geboden service en pistes. Het lijkt erop dat wintersporters begrijpen dat skigebieden de sneeuwval niet zelf in de hand hebben en alle inspanningen toch kunnen waarderen. Dit is ook iets wat wij in de reacties op wintersporters.nl merken. Men is bang dat er in sneeuwarme winters helemaal niet geskied kan worden, maar eenmaal in het skigebied valt het vaak erg mee en zijn de pistes boven verwachting goed. Op kunstsneeuw, dat wel.

Meer pistes open met minder sneeuw

Om zo goed mogelijk om te gaan met de sneeuwschaarste was het werk van de pistenbullychauffeurs en snowmakers van groot belang. Afgelopen jaren is er veel werk verzet om de ondergrond van pistes te verbeteren zodat pistes met minder sneeuw open kunnen. Daar hoort het gladstrijken van pistes, het kappen van bomen en struiken en het inzaaien van gras en maaien bij. Tel hierbij de extra investeringen in sneeuwkanonnen op wat ervoor heeft gezorgd dat gemiddeld 1 op de 3 pistes in Frankrijk open kon met Kerst. Een aantal hooggelegen gebieden in het zuiden van de Franse Alpen, denk aan Montgenèvre, konden zelfs zo’n 90% openen. Daar tegenover staan de gebieden die helemaal niets open hadden zoals Chamrousse boven Grenoble.

Op sommige plekken was de sneeuw gewoon ook erg goed, januari in Puy Saint Vincent
Op sommige plekken was de sneeuw gewoon ook erg goed, januari in Puy Saint Vincent

December: slechte maand

In december was het veel minder druk dan normaal in de skigebieden. Dat maakte dat veel seizoenscontracten werden uitgesteld. In het zuiden van de Franse Alpen en in de Savoie (waar de meeste sneeuw lag) kon 90% van het personeel wel al aan de slag, maar in de Haute Savoie en Isère moest 50% thuisblijven. Het grootste deel van het personeel dat werd ingezet werd gekort op het aantal te werken uren. Dat geeft nog eens aan hoe belangrijk sneeuw is voor de lokale economieën.

In april werden de condities beter en beter
In april werden de condities beter en beter

null

Samengevat was december een rampmaand voor de skigebieden. Net als voorgaande jaren lag er bijna geen sneeuw met kerst, vielen de kerstdagen ongunstig en viel de Franse kerstvakantie ook nog eens erg vroeg.

In januari werd het dankzij de kou (kunstsneeuw) en af en toe een beetje sneeuw wat meer winter waardoor meer werknemers aan het werk konden en er veel meer pistes open gingen.

Redelijke februari

Daarna kwam februari, traditioneel altijd de drukste periode in de Alpen. De tweede week van februari was de allerdrukste week van het seizoen, dit was de week dat Marseille en Parijs tegelijk vakantie hadden. 20% van de totale vraag naar wintersport kwam samen in deze week. Ter info: komend seizoen is dit de week die op 24 februari begint. Als je de mogelijkheid hebt buiten deze week te gaan adviseer ik dat te doen.

April maakte veel goed

April was ronduit goed in vergelijking met de afgelopen jaren. Dit kwam door een vervroegde Franse aprilvakantie en de steeds beter wordende sneeuwcondities. Hierdoor waren er over de gehele winter in totaal slechts 2% minder bezoekers dan de winter ervoor. Dat was trouwens ook een slechte winter want in vergelijking met 2014-2015 bedraagt het verschil -6%. Door de stijging van de skipasprijzen draaiden de skigebieden wel een vergelijkbare omzet als het voorgaande seizoen.

Verdeling over de massieven
Verdeling over de massieven
Bezoek skigebieden
Bezoek skigebieden

Kleine en hooggelegen gebieden redden het het beste

Het waren de grote megagebieden waaronder die in de Tarentaise vallei die het beste draaiden. Logisch, want deze gebieden liggen hoog en konden lang teren op de sneeuw van november.

De middelgrote gebieden draaiden relatief het slechtste. Opvallend genoeg zijn het ook de kleine gebieden die het hoofd prima boven water hielden. Deze trokken 3% meer bezoekers dan vorig seizoen. Er moet bijgezegd worden dat dit nog steeds 9% minder is dan het gemiddelde over afgelopen 4 jaar. Een deel van dat betere resultaat is te danken aan het feit dat veel kleine gebieden in de sneeuwrijke Pyreneeën of op de Frans-Italiaanse grens liggen. Ook is het niet onlogisch dat toeristen in een matig seizoen liever geen hele dure skipas (en dure accommodatie) kopen voor een groot gebied en liever iets minder uitgeven aan een goedkoper gebied. Op wintersporters.nl komen we zeker nog een keer terug op de toegenomen populariteit van kleine gebieden in de Franse Alpen.

Hooggelegen gebieden doen het het beste
Hooggelegen gebieden doen het het beste

Al met al is het te hopen dat we komend seizoen een sneeuwrijker seizoen zullen hebben. Natuurlijk voor onszelf om lekker te kunnen skiën, maar ook om de gehele ski-industrie in leven te houden zodat we nog jaren van die kleine en lagergelegen gebieden kunnen genieten.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Heel interessant, is er ook zulke data beschikbaar vanuit Oostenrijk?

Interessant om die verschuiving te zien van kerstvakantie (16% van het totaal 4 jaar geleden; 9% van het totaal afgelopen seizoen) naar de periode na de krokusvakantie (11% van het totaal in maart 4 jaar geleden; 15% van het totaal afgelopen seizoen).

Kan dat effect geheel worden geweten aan de matige kerstvakanties (qua sneeuwhoeveelheden) de afgelopen jaren en het feit dat de kans op wat meer sneeuw in maart logischerwijs wat groter is, of zijn daar ook nog andere factoren in het spel?

@GiGi Naar wat ik kan zien en merk hier in de directe omgeving zijn de matige seizoensstarts daar zeker de voornaamste reden voor. Vorig jaar viel de Franse vakantie met kerst wel zo vroeg dat je dan wel heel zeker moet zijn van de sneeuw…

Click. Click. Peace

@dennisp vast wel maar daar moeten we even induiken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Rogier bedankt, verrassend vind ik de kleine stijging in de Vogezen.
Het lijkt er op dat het seizoen 15/16 nog slechter was als het afgelopen seizoen anders kan ik het niet echt verklaren. Het gaat niet echt goed met de skigebiedjes in de vogezen en daarom is elke bezoekers-stijging welkom. Het zomertoerisme zit er wel in de lift, maar dat is een ander verhaal. Wij zijn de afgelopen winter niet tot skien in de Vogezen gekomen, daar waar we in de afgelopen 15-20 jaar in de regel een 4-5 keer per winter 1 of 2 dagen ter plaatse waren. Het totaal aantal aanbod skidagen lijkt elk jaar verder af te nemen ondanks kunstsneeuw.
@dennisp
hier al vast wat info over oostenrijk, niet helemaal vergelijkbaar met bovenstaande.
Opvallend is de verdere afname van Duitse en ook Nederlandse bezoekers en de toename van Franse toeristen; absoluut gezien is dat natuurlijk maar een kleine groep.
https://www.austriatourism.com/fileadmin/user_upload/Media_L…

MfG uit Luxemburg

dit jaar hebben we pech in Frankrijk , ze hebben samen verlof met de Benelux, drukker un LTV

Ik blijf me ook elke keer weer verassen als ik verwacht een drama aan te treffen dat het allemaal best meevalt elke keer!
Het was dit jaar voor het eerst in mijn leven dat ik op 10 januari witte linten met bruine bergen heb gezien en dat kostte even wat moeite om aan te wennen maar op sommige plekken hogerop was het gewoon winter met overal sneeuw op de schaduwzijde dat zorgde ervoor dat ook 27 januari met een enkele sneeuwval van betekenis een top vakantie werd ondanks de condities van de sneeuw :)

Ik was afgelopen jaar met de jaarwisseling in het Grand Massif maar was echt ZWAAR teleurgesteld in hun efforts om er nog wat van te maken.
De Dolomieten hadden qua omstandigheden het even slecht, zo niet slechter. Echter, daar hadden skigebieden procentueel VEEL meer pistes weten te openen. In het Grand Massif deden ze niet eens de moeite!
Wij hebben dan ook een hele week in Avoriaz geskied, waar men, ondanks niet heel andere omstandigheden, de productie van kunstsneeuw al veel beter onder de knie heeft.

Ik was oprecht teleurgesteld want was echt zo benieuwd naar het gebied, na een laatste bezoek van 10 jaar geleden. Het was echter 1 grote deceptie. Wel was het dorp, Samoëns, echt super. Zeer gezellig, genoeg te doen en heerlijk oud en knus. Wellicht nog eens een bezoek waard, maar dan alleen met betere omstandigheden.

Even a bad day skiing is better then a good day at work

@Thomas het Grand Massif is normaal natuurlijk ook enorme schneeloch waar ze zich nooit druk hoeven te maken over sneeuw. Ik ben er een aantal keren geweest en altijd zeer veel sneeuw gehad. Het zal daar ook wel schrikken zijn geweest dat ze een keer geen natuursneeuw hadden…

Born to Ride

^^ Dat is nu eenmaal het probleem met skigebieden die normaal gesproken extreem sneeuwzeker zijn. Wij hadden afgelopen kerst een vergelijkbaar probleem in Montafon, waar normaal geproken altijd veel sneeuw ligt. Zelfs de pistes met sneeuwkanonnen waren niet allemaal open, terwijl in het veel minder sneeuwzekere Wilder Kaiser zo goed als alles open was.

@Thomas het Grand Massif is normaal natuurlijk ook enorme schneeloch waar ze zich nooit druk hoeven te maken over sneeuw. Ik ben er een aantal keren geweest en altijd zeer veel sneeuw gehad. Het zal daar ook wel schrikken zijn geweest dat ze een keer geen natuursneeuw hadden…

Matthias123 op 14 sep 2017 13:11

Dat is natuurlijk altijd mogelijk. Het gaat mij echter om de moeite die er gedaan is er nog wat van te maken. Zonder al te veel in detail te treden: in Samoens en Morillon waren allebei 2 liften open. Op de verbindingspiste lag afdoende sneeuw, daar deze vrijwel helemaal gedekt was. Naast de piste lag ook nog wat natuursneeuw wat erop gelegd had kunnen worden als het echt te kritisch was geweest.
De hele week echter heeft het er bij gelegen en is er simpelweg niets mee gedaan. Ik vond dat ronduit teleurstellend, want er was echt een mogelijkheid geweest om skiënd van het ene na het andere gebied te komen:

null

Even a bad day skiing is better then a good day at work

@Thomas Als gebieden in alle veiligheid pistes en vooral verbindingen kunnen openen doen ze dat echt. Het is niet als onwil om niet te openen. Het kost gebieden veel geld om niet geheel open te gaan. (Vorig jaar heb ik een blog geschreven over het waarom van gesloten pistes: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/338208/hoe-gevaarl…). Een piste die er op het zicht mooi uitziet is niet per definitie in staat om duizenden skiërs per dag aan te kunnen.

Geweldige foto trouwens!

Click. Click. Peace

@Thomas als ik het goed zie is dat de verbinding vanaf de Tete de Saix richting Morillon en Samoëns, net onder bovengenoemd punt. Dit is volgens mij de drukste piste van het gebied en aan het eind van de dag normaal over de volle breedte al volledig kapot geskied. Als ze de piste zoals hij er op bovenstaade foto bijligt openen denk ik dat om 10u je al volledig op het gras en stenen zit…

Normaal is het daar als hij over de volle breedte open is (3x zo breed) rond een uur of 12 al volledig op hopen geskied. Dus zoals @Rogier al aangaf, openen doen ze alleen niet als het echt onverantwoord is en dat lijkt het in dit geval ook te zijn…

Born to Ride

^^ Dat is nu eenmaal het probleem met skigebieden die normaal gesproken extreem sneeuwzeker zijn. Wij hadden afgelopen kerst een vergelijkbaar probleem in Montafon, waar normaal geproken altijd veel sneeuw ligt. Zelfs de pistes met sneeuwkanonnen waren niet allemaal open, terwijl in het veel minder sneeuwzekere Wilder Kaiser zo goed als alles open was.

paolie op 14 sep 2017 13:23

Bijzonder. In Silvretta Nova was die Kerst eigenlijk iedere besneeuwde piste open (enkel de dalafdalingen niet) en in Hochjoch toch ook een groot deel open. Ik heb er zelfs offpiste geskied (over een dun laagje poeder met betonharde onderlaag :)) Ik vond dat ze het goed voor elkaar hadden gezien de weersomstandigheden. @Paolie zat je in Gargellen? Daar was het een stuk slechter inderdaad.

Nee in Gaschurn. Eerste week kerst was bijvoorbeeld de hele achterkant van Silvretta Nova nog dicht. In totaal was ongeveer een derde van de kunstsneeuwpistes open, hetgeen neerkwam op ongeveer 20 km piste in Nova en 15 km in Hochjoch. Off piste was volkomen uitgesloten. Tweede week kerst viel verse sneeuw.

*bericht bewerkt door paolie op 14 sep 2017 20:01

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie