De balans van het voorjaar

Roel op 01 juni 2017· 13 reacties

Winter op de Großglockner Hochalpenstrasse begin mei
Winter op de Großglockner Hochalpenstrasse begin mei

Vanmorgen, op de eerste dag van de zomer, beleefden ze aan de rand van de Dolomieten de eerste tropennacht. Dat wil zeggen dat het in Bozen (Bolzano) 's nachts voor het eerst niet kouder werd dan 20 graden (20,1). Een goed moment om het afgelopen voorjaar in de Alpen tegen het licht te houden. Na een zachte winter hadden we eindelijk weer kou en sneeuw! Al was het voor even.

Met de neus in de boter

De meteorologische lente begon op 1 maart en eindigde 31 mei. Drie volle maanden waarvan - door de vroege Pasen - ongeveer de helft tot het skiseizoen behoorde. Sommige gebieden sloten echter pas begin mei, en we weten nog allemaal wat voor beelden dat opleverde. Lezers GiGi en evr66 vielen eind april met de neus in de boter in Ischgl en Sölden.

Ischgl, 29 april 2017 (foto: @GiGi)
Ischgl, 29 april 2017 (foto: @GiGi)

Tot in het dal sneeuw in het Ötztal, 28 april 2017 (foto: @evr66)
Tot in het dal sneeuw in het Ötztal, 28 april 2017 (foto: @evr66)

En wat te denken van de Dutchweek in Val Thorens? Dit pak viel er aan het slot op 28 april:

Val Thorens, 28 april (foto: FB Val Thorens)
Val Thorens, 28 april (foto: FB Val Thorens)

Warmte extremer dan sneeuw in april

Maar schijn bedriegt. April verliep niet zo extreem als deze beelden en vooral ons geheugen ons wil laten geloven. Slechts een kleine maand was het kouder dan normaal en precies op dat moment viel er neerslag, waardoor we die lage sneeuwgrenzen zagen. Omstandigheden die je normaal gesproken in de winter meemaakt, maar in april niet ongebruikelijk zijn. Doordat de voorafgaande maanden zo zacht waren viel het nu alleen zo erg op.

We kwamen terug van een bijzonder zachte maart (zo’n 3 graden warmer dan normaal), een maand waarin winterse perikelen heel normaal zijn. Omdat die dit jaar echter weinig voorkamen en we met ons hoofd al in de zomer zaten (februari was ook al warm), kwam de kou in april ook zo onverwacht en werd ie breed uitgemeten.

null

Hierboven de grafiek met de temperatuurafwijking in Innsbruck. In de cirkel zie je de periode waarin het kouder was dan normaal. Half april t/m begin mei was in dit voorjaar eigenlijk een vreemde eend in de bijt. April verliep in zijn geheel qua temperatuur zelfs vrijwel normaal.

Toen kwam de zomer

Na deze koude fase werd het zomer. Hieronder de sneeuwafname in de Franse Ecrins volgens MeteoFrance. In een week tijd smolt op bijna 3000 meter ruim 40 centimeter weg.

null

De nulgradengrens lag in deze fase ook hoog, in Zwitserland meest tussen 3400 en 4000 meter (bron: SLF) en daarmee zo’n 1000 meter hoger dan normaal. Alpenbreed werd mei uiteindelijk dik 1 graad te warm. In Niederösterreich sneuvelde op 30 mei zelfs het Oostenrijks warmterecord met 35,0 graden.

Sneeuwhoogte was gemiddeld maar minder compact

Uiteindelijk werd het voorjaar in de Alpen 1 tot 2 graden warmer dan het gemiddelde in de periode 1981-2010. Dit voorjaar behoort daarmee in Oostenrijk tot de tien warmste uit de 251-jarige meetgeschiedenis. De hoeveelheid neerslag was gemiddeld tot iets te weinig, en daarmee komen we tot slot uit op de hoeveelheid sneeuw die er ligt.

Begin mei is door de Oostenrijkse weerdienst ZAMG de massa van de sneeuwbedekking gemeten die zich de afgelopen winter op de Oostenrijkse gletsjers heeft verzameld. Deze sneeuw bleek gemiddeld 10% minder massa te bevatten dan gebruikelijk, al waren de sneeuwhoogtes gemiddeld dankzij de late sneeuwval. De sneeuw bevat dus minder water, waarmee het sneeuwdek wat minder compact is dan normaal begin mei.

In Zwitserland meldt het WSL-Institut für Schnee- und Lawinenforschung (SLF) dat de sneeuw vooral in de tweede helft van mei versneld begon weg te smelten. Op de Weisfluhjoch (2540m) bij Davos is de sneeuwhoogte (blauwe lijn) na een normale dikte begin mei gekrompen tot 61% van wat gebruikelijk is. Ook zij constateerden duidelijk minder massa en waarschijnlijk hangt het versnelde smelten hier mede mee samen.

null

Maar, de zomer bepaalt…

Dit alles zegt echter nog niks over hoe de gletsjers zich dit jaar zullen ontwikkelen. Nog veel meer dan de winter bepaalt het zomerverloop of de gletsjers zich kunnen herstellen en misschien zelfs aan massa kunnen winnen. Hoe meer koude-invallen er deze zomer zullen zijn, hoe langer de sneeuw op het gletsjerijs blijft liggen en hoe minder ijs wegsmelt. Deze zomer zal ik jullie regelmatig op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Leuk om zo terug te zien, @Roel!

Edwin van Riel

@evr66, Speciaal voor je verjaardag

echte mannen lopen naar boven,

null

Ook In Zermatt was het eind april nog perfect

echte mannen lopen naar boven,

Na het weekend nog een koude inval en (misschien) heel veel neerslag in grote delen van de Alpen. Ook een sterk dalende sneeuwgrens op maandag en dinsdag.

Not all who wander are lost

Deze sneeuw bleek gemiddeld 10% minder massa te bevatten dan gebruikelijk, al waren de sneeuwhoogtes gemiddeld dankzij de late sneeuwval. De sneeuw bevat dus minder water, waarmee het sneeuwdek wat minder compact is dan normaal begin mei.

10% minder massa daar klinkt veel maar wat houdt dat precies in? Ja minder water in de sneeuw maar is dat gunstig of ongunstig?

10% minder massa daar klinkt veel maar wat houdt dat precies in? Ja minder water in de sneeuw maar is dat gunstig of ongunstig?

ronaldvr op 4 jun 2017 11:52

Minder gunstig. Sneeuw die minder compact is is minder bestand tegen de warmte. Je kunt het vergelijken met verse sneeuw die sneller wegsmelt dan oude sneeuw.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Toch raar de Alpen, dinsdag woensdag spreken ze nog over sneeuw , 2 d later zou er al een eerste hitte golf komen

Toch raar de Alpen, dinsdag woensdag spreken ze nog over sneeuw , 2 d later zou er al een eerste hitte golf komen

Pieter230976 op 5 jun 2017 16:21

Sneeuw boven 1700-2000 meter inderdaad, en vandaag zeer zware rukwinden! Kan schade opleveren. Die temperatuurschommelingen zijn typisch voor het voorjaar.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel , dank voor je antwoord. hier nu ook rukwinden en zit nog niet eens in de alpen helaas.

@roel , nu ligt er zeker veel meer sneeuw op de gletsjers in Frankrijk door de late dump in april en mei ,Tignes ,LDA

@roel , nu ligt er zeker veel meer sneeuw op de gletsjers in Frankrijk door de late dump in april en mei ,Tignes ,LDA

Pieter230976 op 7 jun 2017 19:26

Valt vies tegen volgens mij. Daarna gewoon weer een warme periode overheen geweest.

Mr. Slow

tignes spreekt nog over 160 cm sneeuw op de top , weet niet of dat gletsjerijs inbegrepen is

Gewoon de webcams vergelijken met een jaar geleden:
Tignes vandaag:

null

Tignes 6 juni 2016:
null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie