Help! Mijn ski skiet opeens minder lekker

Rogier op 13 oktober 2017· 10 reacties

null

Soms skiën ski’s opeens minder lekker. Zomaar, of net na een onderhoudsbeurt. Er zijn verschillende redenen waarom een ski minder goed skiet. In dit blog een opsomming van de meest voorkomende redenen waarom een ski je het leven opeens een stuk moeilijker maakt. Het goede nieuws is: vaak is er prima wat aan te doen.

Sneeuw onder de schoenen

Reden nummer 1 van een slecht skiënde ski is de sneeuw die onder een schoen blijft plakken. Vooral als er net verse sneeuw is gevallen of na een val wil er wel eens sneeuw tussen je schoen en je binding terecht komen. Dit kan er voor zorgen dat je schoen scheef in de binding zit. De krachtoverbrenging gaat dan helemaal mis en je zult meteen merken dat de ski allerlei rare kanten op wil. Vooral de sneeuw net voor op de neus of achter op de hiel is vervelend. Dit gebeurt bij verse sneeuw na een val of als je een stuk door de sneeuw gelopen hebt.

Oplossing: let op, zeker bij verse en natte sneeuw dat er geen sneeuw onder je schoenen en in je bindingen zit.

null

Versleten schoenen

Weinig wintersporters leggen de link tussen de staat van hun schoen en de slecht skiënde ski. Omdat schoenen de verbinding vormen tussen de skiër en de ski kan het zijn dat een schoen de reden is van een minder gehoorzame ski. Een zool die teveel is afgesleten en voor teveel beweging zorgt tussen de binding en de voet kan een ski bijna onskibaar maken. Soms kun je dit oplossen door het plaatsen van nieuwe opschroefzolen onder je schoen. Als dat niet (meer) mogelijk is dan is de schoen rijp voor de vuilnisbak. Deze slijtage wordt voornamelijk veroorzaakt door het lopen op een harde ondergrond. Probeer dat dus te vermijden.

Oplossing: controleer regelmatig of de zolen van je schoenen nog goed zijn. Weet je niet goed hoe je moet kijken: even navragen bij de wintersportspecialist kan geen kwaad.

null

Bindingen

Bindingen van ski’s kunnen ook verkeerd afgesteld staan. Heel soms komt het voor dat na het dragen of onderhoud van de ski’s de binding iets verplaatst is. Hierdoor kan het zijn dat er ruimte ontstaat tussen de ski en schoen. Daardoor is het moeilijk (bijna onmogelijk) om direct kracht op de ski’s te zetten. Dit kan natuurlijk ook gebeuren als je je ski’s hebt uitgeleend of door iemand hebt laten afstellen zonder verstand van zaken. Vooral bindingen die ook in de hoogte verstelbaar zijn zijn gevoelig voor foutieve instellingen. Als bindingen slecht staan afgesteld kan dat de skischoenen onherstelbaar beschadigen.

Oplossing: laat je ski’s in een gespecialiseerde skiwinkel afstellen. Ga zonder verstand van zaken niet zelf knoeien. Bedenk dat het vastklikken van schoenen niet betekent dat je schoenen ook in de bindingen passen.

null

Ski’s

Ski’s zijn gebruiksproducten. Ski’s slijten en gaan weleens kapot. Een ski kan bijvoorbeeld delamineren of een staalkant kan los komen. Ook kan de kern van een ski breken en grote gaten in het belag zorgen ook niet voor een betere skikwaliteit. Dit alles zorgt ervoor dat een ski minder goed skiet. Veel van deze beschadigingen zijn goed te zien, als je twijfelt hebt loop dan binnen bij een goede skizaak. Een ervaren specialist ziet en voelt eventuele gebreken meteen.

Oplossing: laat je ski regelmatig controleren en onderhouden door een ski-specialist met kennis

Staalkanten

Dankzij de staalkanten van een ski heb je grip op de sneeuw, hierdoor kun je je ski sturen en remmen. Staalkanten zijn het effectiefst als ze goed geslepen zijn. Als dit niet goed gebeurt zul je dat vooral op een lagere snelheid merken. Mogelijke staalkant-problemen zijn:

  • Niet afgebot: 9 van de 10 keer als een ski minder lekker skiet is dat omdat de voor- en achterzijde niet goed zijn afgebot. Hierdoor is het lastig de ski in een bocht te krijgen en als je de ski’s vlak laat glijden lijken ze te happen.
  • Oplossing: bot de voor- en achterkant af met een schuursponsje of heel voorzichtig met een vijl. In een skiwinkel is dit een klusje van nog geen minuut door een specialist.
  • Slecht geslepen staalkanten: als de staalkanten niet scherp zijn mis je grip. Als staalkanten aan de onderzijde niet goed zijn afgevlakt kan het voelen alsof de ski’s op een soort van rails staan. Dan wil de ski eigenlijk alleen maar rechtdoor.
    • Oplossing: er zit niets anders op dan de ski’s een nieuwe slijpbeurt te geven of de slijpbeurt vakkundig af te maken. Ga langs bij een skizaak of specialist.
  • Slijpbramen niet weggewerkt: als er na het slijpen nog bramen op de staalkanten zitten dan voelen ski’s aan alsof deze in een soort van rails staan.
    • Oplossing: netjes afwerken en opnieuw slijpen is het beste.

null

Belag

Last but not least kan de onderkant van de ski ervoor zorgen dat je ski minder lekker skiet. Een slecht onderhouden (lees slecht gewaxt) belag zal minder goed skiën, zeker bij veranderende omstandigheden. Dan kan een ski opeens blijven plakken en van snelheid wisselen. Zeker in het voorjaar wil dit snel problemen geven.

Oplossing: regelmatig waxen of laten waxen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Vroeger, toen ik nog alles rutschte, kreeg ik altijd een braam op mijn staalkanten. De staalkanten waren dan nog wel scherp (“de bekende nagelproef”), maar door die braam had ik dan toch geen grip meer. Met het carven van tegenwoordig is dat probleem voor mij grotendeels opgelost. Maar het is wel iets om op te letten. Want zoals gezegd lijken je ski’s nog scherp.

*bericht bewerkt door DrPhil op 13 okt 2017 10:23

Leuke blog!

Voor de eigenaren van skies natuurlijk leuk, maar hoe zit dat dan met huurskies? Ze pakken eentje voor je uit de rek en als je een leek bent heb je geen enkel referentiekader, met andere woorden ze kunnen prima zijn maar ook hardstikke bot of de uiteindes helemaal scherp etc…

Ervaring? Youtube bekijken? Of is het toch raadzaam een slijpcursus te volgen waardoor je weet waar je over praat en op moet letten. Wie heeft er tips en tricks?

Tijd voor een uitpakparty?!

Als een gehuurde ski niet lekker skiet: terug gaan naar het verhuur en een andere ski halen.

@GiGi, droog maar oplossing kan inderdaad zo simpel zijn haha.

Wat ik meer bedoelde was dat ik dat voor zou willen zijn en dat in de winkel al min of meer wil checken. Maar dat niet weet hoe te doen

*bericht bewerkt door Gaston op 13 okt 2017 13:10

Tijd voor een uitpakparty?!

@GiGi, droog maar oplossing kan inderdaad zo simpel zijn haha.

Wat ik meer bedoelde was dat ik dat voor zou willen zijn en dat in de winkel al min of meer wil checken. Maar dat niet weet hoe te doen

Gaston op 13 okt 2017 13:09

Even snel aan de staalkanten voelen en naar het beslag kijken? Niet zo vreemd om bij de verhuurder snel na die dingen te kijken eventueel te vragen voor een andere.

Met uitzondering van die pipo’s aan de afrit van de baraque de fraiture, moet ik zeggen dat ik altijd goeie ervaringen heb gehad met weekhuur. Ski’s waren altijd mooi onderhouden en scherp. Als het over een dagje gaat, worden latten niet elke keer onderhouden.

Het is me trouwens opgevallen dat verhuurbedrijven dikwijls de hangende hoek niet slijpen maar gewoon vlak houden, omdat dit elke keer doen te veel verbruikt. Dat zou ook wel mee kunnen spelen waarom een huurski anders aanvoelt dan je eigen paar.

Ik vind het een beetje jammer dat er dan met geen woord wordt gesproken over snowboarden. Goed artikel, maar… niet compleet denk ik.

@Sinn: als je een snowboard onderbindt om te skiën (zie titel), zal dat waarschijnlijk niet goed gaan ;-)

Vul verder gerust de dingen aan die over het hoofd gezien werden, daarvoor dient dat reactie-vakje…

Ik vind het een beetje jammer dat er dan met geen woord wordt gesproken over snowboarden. Goed artikel, maar… niet compleet denk ik.

Sinn op 13 okt 2017 21:40

Veel is vergelijkbaar met skien:

  • met sneeuw onder de schoen zit je schoen niet lekker in de binding, dus overdracht naar je board js niet optimaal
  • slecht gewaxed, zie ski’s
  • staalkanten, zie ski’s
  • bindingen, zitten alle straps nog goed vast, is binding nog helemaal in tact? Afstellen binding, highback, straps, aantal graden +/-
  • snowboard is net als ski een gebruiksproduct, zie ski’s
  • schoenen zullen niet zo slijten als de skischoenen die dan niet meer in de binding passen, maar schoenen die te vaak gedragen zijn, worden slap en is de krachtoverbrenging niet meer optimaal

Top. Nou zijn er alleen maar foto’s van nordica spullen, maar dit kan natuurlijk met elk merk gebeuren!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie