Nieuwe liften in Zwitserland (2017-2018)

Henri op 21 september 2017· 6 reacties

Bergstation van de nieuwe 4-persoons stoeltjeslift Plattja in Grächen (bron: Grächen Tourismus
Bergstation van de nieuwe 4-persoons stoeltjeslift Plattja in Grächen (bron: Grächen Tourismus

Mede door de relatief dure Frank heeft Zwitserland aan populariteit ingeboet, maar dat wil (gelukkig) niet zeggen dat er niks gebeurt. Net als andere delen van de Alpen zijn ze hier de afgelopen zomer volop bezig geweest met vernieuwingen. In de serie ‘Nieuwe liften’ vandaag Zwitserland.

Nieuwe Plattja stoeltjeslift voor Grächen

De 33 jaar oude 2-persoons stoeltjeslift Plattja in Grächen is de afgelopen zomer vervangen door een moderne 4-persoons stoeltjeslift. Voor het dalstation van de nieuwe lift zijn meerdere plaatsen besproken. Uiteindelijk is ervoor gekozen om het dalstation lager te situeren. De Plattja piste wordt door deze verlegging 500 meter langer. Daarnaast is het vanaf komende winter voor het eerst mogelijk om de complete piste te besneeuwen door middel van de nieuwe aangelegde besneeuwingsinstallaties.

Plek waar de Plattja lift wordt vervangen
Plek waar de Plattja lift wordt vervangen

De nieuwe (blauw) vs. de oude Plattja piste (rood) (bron: sichersunna.ch)
De nieuwe (blauw) vs. de oude Plattja piste (rood) (bron: sichersunna.ch)

Davos vervangt oude Furka sleepliften

Komende winter is er een nieuwe stoeltjeslift in het Parsenn deelgebied van Davos. De 6-persoons stoeltjeslift met kap en stoelverwarming krijgt de naam Gruobenalp – Parsennfurka en vervangt de twee 44-jaar oude Furka sleepliften. Over een lengte van 1587 meter overbrugt de stoeltjeslift 380 hoogtemeters en de capaciteit wordt verhoogd tot 2500 personen per uur. De liftrit van de Gruobenalp naar de Parsennfurka duurt nu slechts 5 minuten.

Nieuwe Gruobenalp – Parsennfurka stoeltjeslift in Davos (davos.ch)
Nieuwe Gruobenalp – Parsennfurka stoeltjeslift in Davos (davos.ch)

In totaal is er door Davos Klosters Bergbahnen AG maar liefst 13 miljoen Zwitserse Frank in de lift en bijbehorende besneeuwingsinstallaties geïnvesteerd.

Nieuwe 4-persoons stoeltjeslift voor Obersaxen-Mundaun

Afgelopen zomer is er in het skigebied van Obersaxen Mundaun in Graubünden een nieuwe 4-persoons stoeltjeslift gebouwd die de Misanenga–Untermatt sleeplift vervangt. De gelijknamige stoeltjeslift staat op dezelfde plek, een belangrijk opstappunt, en maakt over een lengte van 941 meter 264 hoogtemeters. Het tweede gedeelte van het project wordt volgend jaar uitgevoerd. Dan zal de nieuwe 6-persoons stoeltjeslift Untermatt – Stein twee liften vervangen, de Gischniga sleeplift en de 3-persoons stoeltjeslift Kartitscha – Stein.

null

Verbinding van twee deelgebieden in Sörenberg

Sörenberg is een van de grootste skigebieden van het Zwitserse kanton Luzern, en heeft meerdere vernieuwingen doorgevoerd om zijn twee deelskigebieden (het dorpsskigebied en de Brienzer Rothorn) te verbinden. In totaal is er 11 miljoen Zwitserse Frank geïnvesteerd, wat 4 keer minder is dan in het oorspronkelijke plan gepland. Dit komt mede door uitstel van de bouw van een nieuwe 8-persoons gondel naar de Brienzer Rothorn.

Het huidige plan bestaat uit de nieuwbouw van de Eisee stoeltjeslift in het Brienzer Rothorn gebied. Er is een nieuwe 4-persoons stoeltjeslift gebouwd ter vervanging van de oude 2-persoons stoeltjeslift uit 1973. De oude 2-persoons stoeltjeslift wordt verplaatst en opnieuw opgebouwd naast het dalstation van de pendelbaan naar de Brienzer Rothorn. De lift krijgt de naam Schönenboden – Ober Habchegg en creëert een verbinding (in één richting) tussen de Brienzer Rothorn en het dorpskigebied van Sörenberg. Daarnaast wordt er flink geïnvesteerd in nieuwe besneeuwingsinstallaties bij de nieuwe Eisee lift en de dalafdaling. Hier een overzicht van de Bergbahnen Sörenberg:

null

Projecten Sörenberg: (1) bouw 4 persoons-stoeltjeslift. (2) Verplaatsing oude Eisee-lift (3) Verbetering van kunstsneeuwproductie naar het dorp toe

Nieuwe stoeltjeslift in Leysin

Leysin bestond tot nu toe uit twee deelgebieden. Om vanuit Leysin de verbinding naar het Les Fers / Solepraz deelgebied te verbeteren, is er dit jaar een nieuwe 4-persoons stoeltjeslift gebouwd. De nieuwe Les Fer - Brion - Tète d’Ai vervangt twee oude stoeltjesliften, de Mayen – Brion uit 1981 en de Brion – Le Fer uit 1982. De nieuwe stoeltjeslift heeft daardoor een berg-dal-berg vorm en loopt over vrijwel dezelfde twee lifttracés als zijn voorgangers. Naast het (tussen)dalstation in Brion, waar wintersporters kunnen kiezen welke kant ze omhoog willen, komt er bij Mayen nog een tussenstation. Hier maakt de stoeltjeslift een kleine bocht en waarna deze wordt verlengd naar de Tète d’Ai.

Overzicht project Leysin
Overzicht project Leysin

Overige nieuwe liften:

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Fijn, thx for sharing!
hebben jullie ook zo’n overzicht voor Oostenrijk en Frankrijk?

Thx, nice to know! 👌🏻

🎿🌨 Just go with the snoW 🌨🎿

Fijn, thx for sharing!
hebben jullie ook zo’n overzicht voor Oostenrijk en Frankrijk?

fever op 21 sep 2017 14:58

Die komen eraan.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

ik meen toch echt dat er in Zermatt ook een nieuwe lift komt, thans in mei waren ze druk aan het bouwen

echte mannen lopen naar boven,

ik meen toch echt dat er in Zermatt ook een nieuwe lift komt, thans in mei waren ze druk aan het bouwen

MartijnUiterwijk op 21 sep 2017 16:37

3S bahn kleine Matterhorn is eind 2018 klaar en voor dit jaar de Gant-Blauherd 6 persoons stoeltjes lift.

May the ski force be with you !!

Indrukwekkende investeringen daar in Andermatt-Sedrun! Begint ook een leuk gebied te worden.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie