Smeltseizoen voor de gletsjers al ten einde?

Roel op 15 september 2017· 12 reacties

De herfst begon vroeg dit jaar en het is ook nog niet voorbij. Na meerdere dagen met wat sneeuwval blijft het ook de komende dagen ronduit koel en wisselvallig. Bijna iedere dag kan er ergens in de Alpen wel sneeuw vallen en dat kan plaatselijk aardig oplopen. De gletsjers zijn er blij mee!

null

Koud eiland

Het plaatje hierboven laat de temperatuurafwijking zien voor de komende vijf dagen volgens het GFS-model. Je ziet dat West-Europa en de Alpen koud blijven en in een soort koude-eiland gevangen zitten. De oorzaak is een lagedrukgebied dat helemaal is uitgezakt over het westen van Europa. Dat stuurt via een omweg lucht vanaf de Groenlandse ijskap richting Europa. Op de kaart met de wind op grote hoogte (de straalstroom) zie je dit duidelijk terug:

bron: netweather.tv
bron: netweather.tv

Deze koude lucht wordt onderweg natuurlijk opgewarmd, maar vanaf enige hoogte verloochent ie zijn afkomst niet. Het blijft hierdoor regelmatig sneeuwen in de Alpen, zoals gisteren in Val d’Isère.

Winterse beelden

Ook elders volop winterse beelden. Zeker vanochtend met wat zon zijn ze om van te watertanden!

Refuge Cosmiques bij Chamonix
Refuge Cosmiques bij Chamonix

Grossglockner Hochalpenstrasse, Oostenrijk
Grossglockner Hochalpenstrasse, Oostenrijk

Hinterglemm
Hinterglemm

De komende dagen blijft het koel en wisselvallig. Boven 1500 tot 2000 meter sneeuwt het van tijd tot tijd waarbij de sneeuwgrens vooral in de nacht en ochtend nog verder kan dalen. Wees niet verbaasd als sommige dorpen er opeens wit uitzien.

Sneeuwverwachting

Ook onze sneeuwverwachtingskaart spreekt boekdelen. Deze kaart zou in de winter niet misstaan voor maar liefst 50 skigebieden wordt 30 centimeter of meer berekend. De sneeuw blijft ook niet beperkt tot één deel van de Alpen. Dat heb je met lagedruk die rondom de Alpen zwermt. Er is geen uitgesproken nordstau of südstau.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Pas vanaf woensdag lijkt het wat stabieler en warmer te worden. Dat is wel het jammere van deze sneeuw, hij is zomaar weer verdwenen. Voor de gletsjers is het echter gunstig! Mits we een normaal verloop van de herfst krijgen lijkt het smeltseizoen begin september al ten einde te zijn gekomen. Dat is twee tot vier weken eerder dan normaal.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Stel dat het smeltseizoen inderdaad over nu, in hoeverre ‘annuleert’ dat de schade van de warme zomer dan in vergelijking met een normaal smeltseizoen?

Goed nieuws Roel.
Van mij mag de winter in de alpen alvast intreden en de herfst kan best worden overgeslagen. Dat het maar een voorbode mag zijn voor de rest van het komende winterseizoen.

Stel dat het smeltseizoen inderdaad over nu, in hoeverre ‘annuleert’ dat de schade van de warme zomer dan in vergelijking met een normaal smeltseizoen?

dennisp op 15 sep 2017 10:17

Niet. Wat aan ijs gesmolten is ben je kwijt. Sneeuw moet meerdere jaren achter elkaar blijven liggen wil het weer ijs worden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dennis bedoelt waarschijnlijk: kan door een vroege stop van het smeltseizoen dit jaar de totale smelt nog op normale waarden uitkomen?

Nee ook niet. In september zou normaal veel minder wegsmelten dan er afgelopen zomer is gesmolten. Als zich nu al een sneeuwdek zou kunnen handhaven is dat wel gunstig voor de herfstskigebieden. Het herfstskiën kan dan gewoon op tijd en zelfs eerder beginnen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel

Wat ik me nu in een keer afvraag heeft dit op een langere termijn ook geen mogelijke positief effect betreft het afkoelen van de zee temperatuur, temperatuur in de alpen vanwege besneeuwde gletsjers die voor afkoeling zorgen?
Of heeft dit alles wat nu gaande is geen enkele lange termijn effect in de zin van vroege afkoeling?

@Freerider sneeuw op een berg heeft een afkoelende werking op de directe omgeving. Zeewater heeft dat op wat grotere schaal, maar veel bepalender zijn de belangrijkste weersystemen: hoge- en lagedrukgebieden. Die moeten op de goede plek liggen zodat de wind uit een koele hoek waait. Ligt zo’n lagedrukgebied ongunstig en is de stroming zuidelijk dan strijkt de lucht wel over afgekoeld zeewater maar zal het nooit koud worden. De sneeuw in de bergen zal dan (door föhn) ook deels weer wegsmelten.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Nee ook niet. In september zou normaal veel minder wegsmelten dan er afgelopen zomer is gesmolten. Als zich nu al een sneeuwdek zou kunnen handhaven is dat wel gunstig voor de herfstskigebieden. Het herfstskiën kan dan gewoon op tijd en zelfs eerder beginnen.

Roel op 15 sep 2017 11:31

Volgens mij zijn gletsjers altijd tot ongeveer begin tot midden augustus bedekt en komt daarna het blanke ijs naar boven. September is de afgelopen jaren erg warm geweest en heeft wel degelijk veel dooi van ijs tot gevolg gehad. Ik ben daarom ook blij dat de gletsjers weer een kleine beschermlaag hebben gekregen waardoor verder dooi dit jaar uitgesloten lijkt.

Even a bad day skiing is better then a good day at work

@Thomas helaas is het de laatste jaren eerder regel dan uitzondering dat het ijs al in juli tevoorschijn komt. Dan hakt zo’n hitteperiode er keihard in. Vorig jaar september was het bijzonder heet, dus toen ging het harde smelten lang door.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

zijn dat geen normale temperaturen nu in de bergen , toch al september , -10 op de gletsjers is toch normaal nu

Vanmorgen in Vars/Risoul

null

@Pieter230976 Omdat gletsjer nooit opdezelfde hoogte liggen is daar zo stellig niets over te zeggen. Maar het is momenteel kouder dan gebruikelijk op veel plaatsen in de Alpen.

Click. Click. Peace

Vent, vlakbij Sölden, gisterochtend zag er ook zo uit. Na bijna -5 in de nacht volgde er een prima dag voor een herfst/winter wandeling naar de Martin Busch hutte en nog u een stuk hoger. Na een goed ingeschatte voorspelling dat het vanaf een uur of 16/17 pas slechter zou worden zat ik goed en was mooi op tijd terug.

null

*bericht bewerkt door Edwin. op 16 sep 2017 13:53

Not all who wander are lost
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie